Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Sre, 5. avg.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

09:00
Otroški program: Op!

Očka vzame Milana s seboj v središče mesta. Obema se zdi vrvež v mestu še najbolj podoben džungli: semafor primerjata s kameleonom, ki spreminja barve, tovornjak s slonom, ki trobi, in prehod za pešce z – zebro.

Medved hoče Capku pokazati, kako čebele delajo med. Ko gresta v sadovnjak k rožam, teh naenkrat ni nikjer, pa tudi čebele so nekam izginile. Bo Medved razvozlal skrivnost neverjetnih čebel?

Vreme se nenehno spreminja in Zajček Rjavček in Poljska miška se ne moreta nobene igre igrati do konca. Jima bo nenavadno vreme pokvarilo zabavo, ali pa bosta doživela kaj posebnega?

Muk in Lucijan sta v deževnem gozdu z Luisom in njegovim očetom, ki preučuje metulje. Na ploščad v gozdu odneseta raziskovalno opremo, nato pa se ujameta v drseči balon in si gozd ogledata še od zgoraj.

Ravnateljica Tess predstavi kot čarovnico, ki se zna obvladati, in skupaj prepričata župana, da je označevanje tujcev slabo in bi povzročilo le še več izpadov. Anna odkrije, da je Lars še v mestu in živi pri Henniki, a je razočarana, da je tako malodušen. Ker se bo moral znova seliti, se počuti kot mrtev in žal mu je, da si je dovolil biti živ.

Nastopili bodo Vagabundi, Veseli svatje ter z Avsenikovo vižo Jadraj z menoj Irena Vrčkovnik in Marko Pezdirc. Slišali bomo novo pesem Klape Skala, v rubriki Ker jih že dolgo nismo slišali pa zimzeleno Domovina v izvedbi Slovenskega okteta. Za zadnje mesto na festivalu SPV, ki bo 31. maja, se borita ansambla Cik-Cak in Prisrčniki.

V prvi oddaji bodo krajinarji spregovorili o pomenu načrtovanja vrtov in predstavili nekatere ključne elemente, ki se pojavljajo na večini vrtov.
V naslednjih 4 oddajah pa bomo predstavili posamične vrtove, zbrane po njihovih avtorjih, krajinskih arhitektih in oblikovalcih vrtov.
Oddaje smo posneli v letu 2014.

Scenarist in urednik Stane Sušnik, režiserka Petra Hauc

Viktor pride obiskat hčerki, ki pričakujeta, da bodo šli skupaj kupit šolske potrebščine. Tudi Blaž gre s sinovoma v mesto nabavit vse za šolo. Dana in Zarja sta razočarani, saj Viktor s seboj pripelje novo punco Nežo, ki vseskozi kritizira družinsko življenje Valič Gromovih. Gorazd dobi idejo, kako se znebiti vsiljivke.

Jože in Meta sta si omislila družinski izlet s kolesi. Meta je v naravi pripravila tekmovanje v pregovorih. Otrokom se priključi Dare, ki se zagleda v Dano in sproži Zarjino ljubosumje. Polona in Blaž sta vesela, da bosta sama preživela nekaj romantičnih uric doma, vendar se otroci drug za drugim začnejo predčasno vračati z izleta.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna oddaja orisuje življenjsko pot kitajskega predsednika Ši Džinpinga – od privilegiranega otroštva sina višjega partijskega uradnika do ponižanja, družbene osamitve, celo mučenja v času kulturne revolucije, ko je njegov oče padel v nemilost pri oblasteh. Zdaj, kot predsednik, Ši gradi kitajske sanje. Tako je poimenoval razvojni načrt, ki do 100. obletnice ljudske republike leta 2049 napoveduje dokončno preoblikovanje države v svetovno gospodarsko in vojaško velesilo. Ši v Južnokitajskem morju in v Džibutiju postavlja vojaška oporišča, s svetovnim programom nove svilne poti prevzema nadzor nad pristanišči ter širi gospodarski in politični vpliv v Afriki, Evropi in Avstraliji. Domačo javnost si je podredil tudi s tehnološko podprtim sistemom prepoznavanja obrazov in zbiranja t. i. družbenih točk, s katerim oblasti določijo, komu bodo dovolile potovati na tuje ali komu bodo onemogočile zaposlitev v javnih službah učitelja, policista, uradnika ipd.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Kedves nézőink, a mai Nagyító alatt című adásunk témája Trianon.

Drage gledalke in gledalci, tema današnje oddaje Pod drobnogledom je Trianon.

15:40
Otroški program: Op!

V osmi oddaji se za uvrstitev v osmino finala pomerijo Jaša, Ema in kapetan Nikola iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica (vijolični) ter Ambrož, Jošt in kapetanka Eva iz OŠ Šmartno v Tuhinju (rumeni). Skozi vprašanja se vrnejo v preteklost in popeljejo v daljno prihodnost ter prepoznajo C-durovo glasbeno lestvico in glasbilo, pri katerem uporabljamo tudi noge. Za koga sta usodna uživanje volčjega korena in Igre lakote, pa v 8. oddaji Malih sivih celic.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Zaradi novega sistema ocenjevanja pri tekmovanju v priljubljenosti na spletu, prijatelji nenadoma postanejo sovražniki.

Ravnateljica Tess predstavi kot čarovnico, ki se zna obvladati, in skupaj prepričata župana, da je označevanje tujcev slabo in bi povzročilo le še več izpadov. Anna odkrije, da je Lars še v mestu in živi pri Henniki, a je razočarana, da je tako malodušen. Ker se bo moral znova seliti, se počuti kot mrtev in žal mu je, da si je dovolil biti živ.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

SLOVENSKA NAREČJA – TOKRAT GORENJSKO!
Ste vedeli, da vsi Gorenjci ne govorijo gorenjsko? In da na Gorenjskem ženske ponekod govorijo »na fanta«? V tretji oddaji serije Slovenska narečja nam bodo dr. Jožica Škofic iz Inštituta za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in pestra druščina pravih Gorenjcev predstavili posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij, ki spadajo v Gorenjsko narečno skupino. V gorenjščini nam bo pel kantavtor Elvis Fajko z Jesenic, nasmejali gledališčniki KD Bohinjska Bela, spregovorili bodo tudi planšarji z Dovjega, Prgarke iz Zasipa pri Bledu, sirarji z Zajamnikov, kroparski kovači s svojim prav posebnim govorom, člani otroške folklorne skupina Voše in številni drugi. Tudi tokrat bomo ob sočni narečni govorici domačinov spoznavali tudi njihove prelepe gorenjske kraje in znamenitosti, na katere so – poleg svojega narečja – prav tako zelo ponosni.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je konstituirala kot narod, ki nas je skratka napisala. Nas je Triptih Agate Schwarzkobler napisal na novo, kot je po navodilih Dušana Pirjevca hotel s slovensko literaturo narediti Rudi Šeligo?
»Ključek s površno vtisnjeno številko 28 se v ključavnici zatakne ali zaskoči tako kot skoraj vsako sleherno jutro ..." je verjetno najbolj prelomno odklepanje pisalne mize v moderni slovenski literaturi, ki ga najdemo v Šeligovem Triptihu Agate Schwarzkobler. Ko je literarni teoretik Dušan Pirjevec ob neki priložnosti šaljivo navrgel, da bi bilo potrebno slovensko literaturo napisati na novo, ga je slišal študent Rudi Šeligo in se lotil Tavčarjeve Visoške kronike. Agata Schwarzkobler je namreč ime Tavčarjeve junakinje, ki ji sodijo kot čarovnici, vendar Šeligova Agata ni več čarovnica, pač pa uradnica s šlemasto frizuro. Visoška kronika se razteza skozi desetletja, Šeligova Agata pa doživi vse v enem poletnem dnevu, kot Joyceov Leopold Bloom v Uliksesu. O tem, kako je bilo nositi "agatasto telo" in "čeveljce Diemme", je spregovorila Nataša Barbara Gračner, ki je Agato igrala v filmu Matjaža Klopčiča, o reizmu se je razgovoril urednik Andraž Gombač, vsestransko osebnost Rudija Šeliga, ki je bil tudi kulturni minister, pa je osvetlil kulturnik Mitja Čander.

Lola se boji pajkov. Zdijo se ji veliki in kosmati, pajčevine pa lepljive in umazane. Čarli jo prepriča, da so pajki v resnici prav miroljubni in izjemno spretni, pajčevine, ki jih pletejo, pa zelo čvrste in prožne. Lola se nazadnje tako navduši nad pajkcem, ki ga poimenuje Srečko, da je strašansko v skrbeh, ker je ostal zunaj na mrazu. Kaj pa zdaj?

Pepa, Olja, Zinka, Manca in Sonja bodo prespale pri zebri Zalki. Deklice igrajo klavir, pripravijo polnočno pojedino in si pripovedujejo zgodbe.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Komična drama in romanca … Juda, Victor in Raya Frenkel sta bila več desetletij zlata glasova sovjetske filmske sinhronizacije. Vsi redki zahodni filmi, ki so »zablodili« v Sovjetsko zvezo, so bili »ozvočeni« z njunim glasom. Toda leta 1990 je Sovjetska zveza propadla in Victor in Raya se odločita za Aliyah - selitev v obljubljeno deželo Izrael, kakor še sto tisoče drugih ruskih Judov. Toda v Izraelu ni nobenih potreb po ruskih »sinhronizacijskih« umetnikih. Victor in Raya pa vseeno potrebujeta službo za nov začetek. Talent in znanje, ki ga posedujeta, povzročita čudaške in nepričakovane dogodke, kar je za njun nov življenjski začetek v Izraelu, skorajda malo preveč.

GOLDEN VOICES / ISRAEL / 2019
Režija: Evgeny Ruman / Scenarij: Ziv Berkovich, Evgeny Ruman / Igrajo: Maria Belkin, Vladimir Friedman, Evelin Hagoel, Uri Klauzner, Alexander Senderovich …

Nedelja je in mesto je mrtvo. Na praznem parkirišču poleg supermarketa Eurodil se v komunalnem jašku zbudi podiplomski študent Miha.Domneva,da je v luknjo padel med pospravljanjem vozičkov, kar je dejavnost, s katero sestavlja svoj proračun. Njegovi kriki prikličejo mimoidoče, ki so polni idej, nasvetov ali prezira, Miha vsem nekako pride prav za izražanje njihovih zamisli in mnenj. Toda Miha si želi predvsem ven iz jaška.
Režija: Urban Zorko

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:20
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zakaj Muzej solinarstva v Sečoveljskih solinah, ki je kulturni spomenik državnega pomena, kljub preklicu epidemije covida-19 ostaja zaprt za obiskovalce? Koliko časa bo država še dopuščala propadanje nekdanjega solinarskega naselja v Krajinskem parku Sečoveljske soline, edinega ohranjenega na območju severnega Jadrana? O tej neprecenljivi etnološki in krajinski dediščini se bomo pogovarjali z direktorjem Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Francom Jurijem. Pa tudi o tem, kako vrednotimo pomorsko kulturo danes in zakaj je Tartini kulturna ikona severnega Jadrana.

Voditeljica: Nataša Mihelič

SLOVENSKA NAREČJA – TOKRAT GORENJSKO!
Ste vedeli, da vsi Gorenjci ne govorijo gorenjsko? In da na Gorenjskem ženske ponekod govorijo »na fanta«? V tretji oddaji serije Slovenska narečja nam bodo dr. Jožica Škofic iz Inštituta za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in pestra druščina pravih Gorenjcev predstavili posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij, ki spadajo v Gorenjsko narečno skupino. V gorenjščini nam bo pel kantavtor Elvis Fajko z Jesenic, nasmejali gledališčniki KD Bohinjska Bela, spregovorili bodo tudi planšarji z Dovjega, Prgarke iz Zasipa pri Bledu, sirarji z Zajamnikov, kroparski kovači s svojim prav posebnim govorom, člani otroške folklorne skupina Voše in številni drugi. Tudi tokrat bomo ob sočni narečni govorici domačinov spoznavali tudi njihove prelepe gorenjske kraje in znamenitosti, na katere so – poleg svojega narečja – prav tako zelo ponosni.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov