Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 10. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 10. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

09:00
Otroški program: Op!

Med šolskim odmorom hočeta Milan in Julči pokukati k ježku Pikcu, ki prebiva v grmu na šolskem dvorišču, a Pikec se sploh ne zgane. Poginil je. Otroci ga žalostni pokopljejo, potem pa narišejo risbice, ki jih spominjajo nanj. Če ga lahko vedno prikličejo z risbico, potem ni čisto odšel.

Na vrtu se pojavljajo skrivnostni kupčki zemlje. Rozi in Capko se odpravita reševat to skrivnost in spoznata novo prijateljico, krtico Mimi, ki se je izgubila.

Zajček Rjavček gleda Ptičko, kako v zraku lovi list. Zaželi si, da bi znal leteti. S Poljsko miško poskusita vse, da bi vzletela. Zelo se zabavata in hkrati odkrijeta, v čem sta spretna.

Muk in Lucijan sta v Kanadi. Abi bi jima rada spekla pito z javorjevim sirupom. Ko gredo ponj, se popotnika naučita, kako v Kanadi izdelujejo to sladko poslastico.

Caroline pobegne od doma in se zateče k Larsu in prijateljem. Pove jim nekaj več o tem, kaj zmorejo troli, oni pa obljubijo, da jo bodo pospremili v gozd. Medtem Torill doma sprejme župana, ki ji, navdušen nad njeno odločnostjo in energijo, ponudi mesto njegove stalne svetovalke.

Fantje z vseh vetrov slavijo 40 let od prve skupne vaje. So osrednji gostje. Slišali bomo Te domače viže in še katero. Gostimo tudi Slovence v Italiji iz Društva Sedej v Števerjanu, peli bodo še ansambli Stil, Alfi Nipič in njegovi muzikanti ter Alya. Za polfinale se borita Družini Šabec Kidrič in Štiglic. Prikazali bomo postopke oživljanja z RKS. Voditelji Darja, Blaž in nagajiva Urška.

Irena Rozman Fattori in Živa Girandon sta imeni krajinskih arhitektk, ki bosta predstavili vsaka po dva svoja vrtova, ki sta jih oblikovali za naročnike v Ljubljani oziroma bližnji okolici.
Vrtova gospe Fattori sta manjša obhišna vrtova, vsak s svojimi značilnostmi. Pri obeh je avtorica zasnove morala upoštevati specifiko prostora, naj si gre za odprtost v pokrajino ali za posebnosti barjanskih tal.
Vrtova Žive Girandon pa sta oba zelo majhna atrijska vrtova ob manjših stanovanjskih blokih. Lastnici obeh vrtov sta na 55 m2 želeli imeti precej elementov, ki običajno sestavljajo vrtove, in krajinarka jima je njune želje v dobršni meri uresničila.

Valerija Blažu sporoči, da bo v Ameriki ostala dalj časa, kot je predvidela. Blaž je v zadregi in ne ve, kako bosta novico sprejela Polona in Leon. Blaž se posvetuje z Gorazdom. Zarja je ves dan slabe volje, a novica o pristanku neznanega letečega predmeta v soseščini jo le predrami.

Meta pride na obisk v zoro. Pripravila bo svečano kosilo in tako oznanila skorajšnjo poroko z Jožetom. Dana ji ponagaja pri sestavi jedilnika. Otroci sklenejo tekmovati dediju in babici v čast. Teka se udeležita tudi dvojčici, ki sta na obisku pri sosedi. Toda Jože zamuja na kosilo in Meta podvomi, da se je premislil glede poroke.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nish Kumar in Joel Dommett, ki zase pravita, da sta skupaj ravno za enega pravega moškega, se bosta tudi v drugi sezoni dokumentarne serije Prvinska preizkušnja odpravila po svetu in se družila z ljudmi, ki opravljajo zahtevna, naporna in nevarna dela, od borcev suma na Japonskem do argentinskih gavčev, ter spoznavala njihovo kulturo in način življenja.

1. del: Peru
V prvi oddaji bosta obiskala Peru ter se poskusila kosati z andskimi gorskimi nosači in izvajalci tradicionalnih plesov s škarjami.

Znanstvene raziskave s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva so izjemnega pomena za ovrednotenje njihovega položaja in za krepitev zavesti o pomembnosti ohranjanja slovenske identitete, tako v domovini kot tudi zunaj njenih meja.V oddaji gostimo Janiko Škerl, prejemnico posebne nagrade letošnjega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pridružil pa se nam je tudi dr. Zvone Žigon, vodja sektorja za Slovence v zamejstvu in po svetu na uradu vlade Republike Slovenije, ki omenjeni natečaj tudi razpisuje.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Gora svete Heme pri Globasnici je za mnoge kraj duhovne poglobitve, spet drugi prihajajo zaradi zdravilne moči vode ob vznožju votline svete Rozalije. Od leta 2000 pa je mistični kraj postal tudi srečevališče umetnikov in umetnic iz Alpsko jadranskega prostora. Na predvečer Marijinega vnebovzetja 14.avgusta se v romarski cerkvi prepletajo glasba, likovna umetnosti in literaturo. Prireditev pod geslom Trivium – tri poti – drei Wege so pred 20imi leti zasnovali s skupnimi močmi kitarist Janez Gregorič, pesnik in pisatelj Fabjan Hafner in likovni umetnik Rudi Benetik. »Eksperimet« je prerasel v nepogrešljivo stalnico za vse, ki iščejo kraj za poglobljeno razmišljanje ob izbrani temi. Ob okroglem jubileju se bomo skupaj z iniciatorjem Triviuma Janezom Gregoričem ozrli na 20 uspešnih let.
http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Otroci barvajo hiše in Maks in Neža se sporečeta zaradi barve strehe. Ker se ne moreta sporazumeti, jima mama vzame čopiča in zagrozi, da ju bo vrnila le, če se bosta nehala prepirati in se dogovorila. Vila Mila Neži razloži, kako naj se z Maksom pogovarjata, da bosta našla skupno rešitev.

Pepe, Foksner in Rut so se zmenili, da gredo skupaj k zobozdravniku. Rut pravi, da ji je tam tako neprijetno, da ji lahko pomaga samo dobra družba. Skupaj bodo premagovali velik in pomemben strah!

V mestu se spet prikaže Vilc in bolj hud je, kot kdaj prej ... tako hud, da je morda v nevarnosti!

Caroline pobegne od doma in se zateče k Larsu in prijateljem. Pove jim nekaj več o tem, kaj zmorejo troli, oni pa obljubijo, da jo bodo pospremili v gozd. Medtem Torill doma sprejme župana, ki ji, navdušen nad njeno odločnostjo in energijo, ponudi mesto njegove stalne svetovalke.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Nastija se od rojstva bori s spinalno mišično atrofijo, ki jo je priklenila na invalidski voziček. Je zvedava, artikulirana in prodorna mlada fotografinja ter plesalka na invalidskem vozičku, ki ne želi pohlevno čakati na nujne spremembe na nivoju urejanja pogojev za samostojno bivanje in delovanje invalidov v družbi, temveč javnost aktivno in neposredno opozarja na nepravilnosti. Ne prenese jamranja. Svoj handicap sprejema kot izziv. Kadar ne blesti v soju žarometov na plesnih podijih, Nastija snema vloge. Angažirane vloge na temo diskriminacije in neenakosti hendikepiranih v družbi. Spremljamo Nastijo, ki se iz dive mednarodnega plesnega tekmovanja prelevi v urbano aktivistko, ki se z invalidskim vozičkom podajana novo angažirano foto-video odpravo.

Prehajanje posameznikov ali skupin iz enega v drug družbeni položaj ali spreminjanje družbenega statusa imenujemo družbena ali socialna mobilnost oziroma gibljivost, saj govorimo o premikanju v družbenem in ne geografskem prostoru. Posameznikov položaj se lahko v življenju izboljšuje ali slabša. Se pa stopnje družbene mobilnosti tako v prostoru kot času razlikujejo. Sodobne demokratične družbe naj bi bile odprte. Pridobljeni status naj bi bil pomembnejši od pripisanega. Tako imamo, vsaj v teoriji, vsi enake možnosti za uspeh. Pa je res tako?

Danes je v parku zelo vroč dan in Diva bi rada šla plavat v ribnik. Klobučniku naroči, naj čuva njeno najljubšo ogrlico. Zajček predlaga prijateljem, da se grejo lovit. Ko se nehajo igrati, Klobučnik ugotovi, da je izgubil ogrlico. Kaj pa zdaj? Prijatelji mu jo pomagajo iskati, a je nikjer ne najdejo. Še sreča, da Pišček opazi, da ogrlica ni izgubljena. Zajček si jo je privezal na repek in pozabil na to. Gaber jih opomni: Če ti kdo zaupa kaj v varstvo, moraš s tistim skrbno ravnati. Klobučnik obljubi, da bo drugič previdnejši.

Zmediju se zdijo nogavice z vonjem po siru slastne, toda ko začno zaudarjati Gregorjeve noge, si vsi zatiskajo nos. Prijatelji velikana poučijo, da si mora umivati noge in menjati nogavice.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

TEDNIKOV IZBOR: Živeti brez denarja. Je prihodnost veganska? Koliko kvadratov za udobje? Ko kraški kamen zaživi. "Made in Slovenia". Avtomobili z dušo.

Lojze Peterle je pred 30 leti postal prvi demokratično izvoljeni predsednik vlade Republike Slovenije. Na to mesto je priletel kot meteorit, saj njegovi stranki, Slovenskim krščanskim demokratom na aprilskih volitvah na cvetno nedeljo nihče ni napovedoval zmage. Prva naloga, ki ga je čakala, je bila sestava vlade, ki je štela 26 ministrov in ministric, temu pa so sledila številna simbolna dejanja. Med drugimi tudi odstranitev Titove slike iz sobe, v kateri je zasedala vlada. Peterle je v pogovoru o tem dejanju dejal, da Tito pač ni bil simbol demokratične samostojne Slovenije, za katero si je prizadevala njegova vlada.
Osvetlil je nekaj zanimivih podrobnosti iz nastajanja slovenske države, za kar pa seveda ni bil na voljo noben priročnik. Hkrati, je prepričan Peterle, je bila pot Slovenk in Slovencev v samostojnost tako enkratna, da je ni mogoče priporočiti drugim.
V 50-minutnem pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek je poudaril tudi, da je prav osamosvojitev Slovenije tisto, kar lahko vsi skupaj praznujemo.
Pogovor je bil posnet na Račjem otoku Posestva Brdo, prav tam, kjer so se pred 29 leti v tajnosti srečali predsedniki Demosovih strank in vsi po vrsti zatrdili, da so pripravljeni prevzeti politično, pravno in moralno odgovornost za dokončanje procesa osamosvajanja Slovenije.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:20
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Posnetek koncerta, ki je nastal ob 300. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija, leta 1992 v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu. Nastopil je orkester Slovenski solisti pod dirigentskim vodstvom Marka Muniha. V izvedbah Tartinijevih koncertov so se predstavili priznani solisti, violinista Federico Agostini in Igor Ozim, violončelist Miloš Mlejnik in trobentač Stanko Arnold. Zaključni del koncerta je postregel z izvedbo Tartinijeve Simfonije št. 58 v F-duru.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov