Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 21. okt. 2020

TV Slovenija 1 • Sre, 21. okt.

Nocoj v Kulturi tudi predstavitev monografije z naslovom Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani – 80 let, interdisciplinarni umetnik Marko Kovačič in njegova koronska postavitev, Pixarjev animirani film Duša.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev.Ste med tistimi, ki zaradi epidemije delate od doma? Kaj to pomeni za vas in za delodajalca, kakšne so vaše pravice in dolžnosti? Vse o tem izveste v pravnih nasvetih. Starši boste veseli namigov o tem, kako usmerjati otroka pri šoli na daljavo, v TV ambulanti pa dermatolog svetuje o plešavosti.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Toni, ki je vedno prepeval, naj bo žena doma, Betko nepričakovano podpre, naj sprejme ponudbo za VD ravnateljico. Obljubi, da se bo vzgoji otrok bolj posvečal on. Kot ravnateljica pa hoče Betka svoj avto, čeprav ima le nekaj korakov do šole. Toni se prelevi v ekologa. Ženi prepusti bemveja, sebi pa privošči mamin bicikel. Za boljši izkoristek goriva začne razvažati tudi pice.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Danes je za 30 dni razglašena epidemija. Kaj to pomeni za prebivalce in kakšni novi ukrepi se nam obetajo? Kje so glavna žarišča okužb in kako širjenje zajeziti? Na ta in številna druga vprašanja v zvezi z novim koronavirusom bomo odgovarjali v posebni oddaji Premagajmo covid 19, nocoj ob 21h v živo na 1. programu Televizije Slovenija. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zemlja se je že petkrat soočila z apokaliptičnimi dogodki. Kataklizme, ki so z obličja planeta pometle skoraj vse oblike življenja, so vsakič prizanesle le peščici vrst, te pa so vzpostavile nov svet. Dokumentarna oddaja med drugim z grafičnimi animacijami prikliče okolja, živali in rastline teh prazgodovinskih svetov in poskuša pojasniti vzroke posameznih usodnih trenutkov v Zemljinem razvoju.

PREHISTORIC WORLDS / Francija / 2019 / Režija: Alexis de Favitzki

V oddaji Osmi dan tokrat o frankfurtskem knjižnem sejmu, ki letos večinoma poteka virtualno - Slovenija se bo na sejmu predstavila z digitalno stojnico. O vplivu pandemije na založništvo se bomo pogovarjali z gostom v studiu Miho Kovačem. Predstavljamo Nobelovo nagrajenko za literaturo, ameriško pesnico Louise Glück in se spominjamo legendarnega glasbenika in aktivista Johna Lennona ob njegovi 80ti letnici rojstva. Obiskali pa smo tudi razstavo Toneta Stojka, ki med drugim že vse od revolucionarnega leta '68 fotografira demonstracije.

Postanek bomo naredili v Celovcu, med našimi najmlajšimi.
Na zahodu pa bi morala še odmevati spektakularna regata - Barcolana - a jo je odpihnila močna burja. Pokal ostaja še naprej varno zasidran na slovenski strani tržaškega zaliva, saj ga je lani osvojila ekipa na jadrnici Way of life, na čelu s krmarjem in olimpijcem Gašperjem Vinčecom.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- digitális műsorszórásban is foghatók az MMR adásai;
- a Részecskék című kétnyelvű rövidfilm nyerte a legjobb kisfilmnek járó díjat a Szlovén Filmfesztiválon;
- Muravidéki Magyar Értéktár – pályázati felhívás;
- az idei idegenforgalmi idény a Bakonaki-tó környékén;
- Egészségünkre!: a Craniosacralis és az Access Consciousness terápia.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- oddaje PMR dosegljive tudi v digitalnem omrežju;
- na Festivalu slovenskega filma dvojezični film Delčki nagrajen za najboljši kratki igrani film;
- Zakladnica prekmurskih madžarskih vrednot – razpis;
- letošnja turistična sezona v okolici Bukovniškega jezera;
- rubrika Na zdravje!: kraniosakralna in access consciousness terapija.

Po eksploziji se vse stvari postavijo na glavo. Grad in stolp sta dokončno porušena. Brez domovanja ostanejo tako vsi:duhovi iz grajske kleti in klošar Matjaž, ki se znajde celo zaporu.
V tej kritični situaciji postanejo otroci pravi mojstri reševanja – seveda, pod vodstvom in veliko pomočjo duhca Hrabroslava! Z zvijačo pridejo do vseh potrebnih podatkov, spravijo v zapor hudobnega starinarja, Matjaža pa rešijo iz zapora. Jonova mama je pravnica in z lahkoto dokaže njegovo nedolžnost.
In nenazadnje: duhovi so rešeni! Jon zgradi v računalniškem programu pravi grad. Navidezna resničnost bo pravo domovanje za prav tako navidezno plemenitaško družino Mirodolskih. Duhovi so pomirjeni, svet se lahko vrti naprej!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Disleksija je za vedno, ne izgine in ne pomeni samo težav pri branju, pisanju ali matematiki, temveč se med drugim kaže tudi pri koordinaciji, ravnotežju, zbranosti. O posmehovanju, podcenjevanju, premagovanju težav in uspehih pripovedujejo junaki še enih Posebnih zgodb. Klari so disleksijo odkrili šele v srednji šoli, do takrat je težave premagovala z veliko truda in dodatnega učenja sama. Danes ima pred seboj jasen cilj, o katerem ne dvomi, da ga bo dosegla. Vid in Uroš sta brata, oba z diagnozo disleksija. Starejši petošolec je zaradi težav z branjem ponavljal tretji razred, ob strokovni pomoči težave zdaj obvladuje. Mlajši Uroš ima težjo obliko disleksije in hodi na korektivne treninge. Gojc se je za študij slovenščine, knjižničarstva in pozneje tudi za igralski poklic odločil iz kljubovanja disleksiji oziroma kompleksom, ki jih je v otroštvu imel zaradi nerazumevajoče učiteljice. Več o disleksiji in življenju s to dedno, nevrološko pogojeno motnjo bosta povedala tudi klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin in dr. Marko Kalan, profesor defektologije.
Scenarij: Milica Prešeren, režija: Primož Meško

Že mladi Vidmar je v času med obema vojnama veljal za ključno kritiško figuro, celo tako močno, da ni Oton Župančič po Vidmarjevi kritiki Veronike Deseniške nikdar več napisal dramskega dela. O vlogi kritika smo se pogovarjali s publicistom Markom Crnkovičem, v monumentalnem okolju Plečnikove cerkve v Šiški, ki je bila zgrajena v času Vidmarjeve knjige, pa smo sledili pogovoru s Petrom Kovačičem Peršinom, ki nam je pojasnil, kakšna polemika se je spletala okoli slovenstva v tridesetih letih, v času Kraljevine Jugoslavije. Vidmar je bil v nasprotju z zagovorniki jugoslovanskega "talilnega lonca" prepričan, da predstavljata temelj slovenstva prav njegova jezik in kultura.

Lili si želi, da bi imela hišnega ljubljenčka. Ker ji doma tega ne dovolijo, v domačo pajčevino skrivaj pripelje bolhico. Toda še sanja se ji ne, kaj se bo zgodilo …

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Družinska drama. Milan, štiridesetletni Slovak, dela kot gradbeni delavec v Nemčiji. Za božične praznike se vrne domov, kjer ga pričakujejo žena in trije otroci. Vse se zdi na mestu, le starejši sin Adam je skrivnosten, zadirčen in težko obvladljiv. Mama najstnika ne more ukrotiti, zato zaprosi soproga, naj kaj ukrene … Milan kmalu ugotovi, da je Adam član paravojaške skupine mladih in da je bil pred kratkim vpleten v nadlegovanje sošolca, ki je pozneje umrl. Oče je šokiran, ko spozna, da so mladeniči, skupaj z njegovim sinom, v primežu župnika, ki jih trenira in uči, kako naj se spoprimejo z resničnostjo, ki je polna ideoloških in kulturoloških pasti. Še bolj je osupel, ko spozna, da je vsa vas v primežu cerkvenih dostojanstvenikov, ki so pomembnejši od zakonodajne oblasti in policije. Žena ga roti, naj ostane doma in poskrbi za družino, saj je to pomembnejše od dela v Nemčiji. Milan res ostane in z ženo kmalu ugotovita resnico o svojem sinu, o njihovi družini in skupnosti okoli njih …

NECH JE SVETLO / LET THERE BE LIGHT / SLOVAŠKA, ČEŠKA / 2019
Režija: Marko Skop / Scenarij: Marko Skop, Frantisek Krähenbiel, Zuzana Liová / Igrajo: Milan Ondrík, Zuzana Konecná, Csongor Kassai, Dieter Fischer, Andreas Nickl, Lubomír Paulovic, Anikó Varga, Frantisek Beles, Ingrid Timková, Daniel Fischer, Agata Solcianska, Maximilian Dusanic, Katarina Kormanakova, Luba Dusanicova, Jakub Kuka, Juliane Werner, Michal Kinik, Matus Beniak, Marek Geisberg …

Oče in sin sta na poti v novo življenje. V svoji podobnosti vztrajata v svojem uporu proti drugemu in kljub redkim poskusom zbližanja ostajata ujeta v svojih vesoljih. Po dolgi poti noč prespita na opustelem počivališču. Zjutraj se oče v avtu zbudi sam. V bolečini se zave krutega nočnega dogodka, ki podžge njegovo bojazen glede pogrešanega sina. Potem, ko se že zdi, da je izgubil skoraj vse, pa najde več, kot bi lahko upal še pred enim dnevom.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Obiskali smo razstavo Arhitektura sanj, ki je nastala ob 25-letnici delovanja zavoda Museum. V galeriji Galerija Fotografija smo si ogledali razstavo Pastirji in klavnica tajvanskega fotografa Simona Changa, v novomeški galeriji Simulaker pa slikarsko razstavo Ulle Žibert.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ob nedavni stoti obletnici koroškega plebiscita se bomo v oddaji Sveto in svet poglobili v vlogo katoliške duhovščine v časih plebiscita in v stoletju, ki mu je sledilo, saj je bila cerkev pogosto edini prostor slovenskega jezika. Osvetlili bomo nekatere ključne zgodovinske dogodke in pogledali kakšna je v sodobnosti vloga katoliške cerkve pri ohranjanju in spodbujanju dvojezičnosti na avstrijskem Koroškem. Sogovorniki v oddaji bodo prvi slovenski škof Krške škofije Dr. JOŽE MARKETZ, MATEJA RIHTER, urednica tednika Nedelja, Mag. SIMON TRIESSNIG, zgodovinar in slavist ter zgodovinar DR. ANDREJ RAHTEN. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Disleksija je za vedno, ne izgine in ne pomeni samo težav pri branju, pisanju ali matematiki, temveč se med drugim kaže tudi pri koordinaciji, ravnotežju, zbranosti. O posmehovanju, podcenjevanju, premagovanju težav in uspehih pripovedujejo junaki še enih Posebnih zgodb. Klari so disleksijo odkrili šele v srednji šoli, do takrat je težave premagovala z veliko truda in dodatnega učenja sama. Danes ima pred seboj jasen cilj, o katerem ne dvomi, da ga bo dosegla. Vid in Uroš sta brata, oba z diagnozo disleksija. Starejši petošolec je zaradi težav z branjem ponavljal tretji razred, ob strokovni pomoči težave zdaj obvladuje. Mlajši Uroš ima težjo obliko disleksije in hodi na korektivne treninge. Gojc se je za študij slovenščine, knjižničarstva in pozneje tudi za igralski poklic odločil iz kljubovanja disleksiji oziroma kompleksom, ki jih je v otroštvu imel zaradi nerazumevajoče učiteljice. Več o disleksiji in življenju s to dedno, nevrološko pogojeno motnjo bosta povedala tudi klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin in dr. Marko Kalan, profesor defektologije.
Scenarij: Milica Prešeren, režija: Primož Meško

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov