Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 6. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 6. nov.

Preverili smo bero 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFE, ki se bo tokrat v spletni obliki začel prihodnjo sredo 11.11. V seriji hibridnih koncertov Kina Šiška smo poslušali spletni koncert domače indie rock zasedbe MRFY. Obiskali pa smo tudi Galerijo Murska Sobota, ki praznuje 40 let.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Čokolada - velikokrat jo poimenujejo hrana bogov, čeprav je ta izraz verjetno nastal prav zaradi njenega odličnega okusa. Zgodba o čokoladi se je sicer začela že pred nekaj tisoč leti v tropskih gozdovih Centralne in Južne Amerike, čokoladna zgodba pa zdaj prihaja tudi v naš studio – svoje slaščičarske spretnosti bo pokazal slaščičarski mojster Gorazd Potočnik. Zakaj si ne bi poleg čokolade te sive in hladnejše dni popestrili z jesensko zasaditvijo, ki bo krasila vaš balkon ali teraso tudi čez zimo? Več v vrtnih nasvetih pred osmo. Tudi ta petek bo zadnja ura oddaje Dobro jutro namenjena glasbi, poleg vaših čestitk in želja v goste k Andreju Hoferju prihaja Helena Blagne.

10:05
Počitniški program

Mavgli, Balu, Bagira, Šir kan ... čarobna imena, ki jih poznajo otroci po vsem svetu, odkar je pred stoletjem izšla nesmrtna klasika Rudyarda Kiplinga Knjiga o džungli.
Medtem ko Mavgli in Mani bobnata po deblih, se v džungli godi vse mogoče. Tabaki obtiči v vodnjaku, Apu se izgubi, nekaj sumljivega se dogaja v Hladnih brlogih in Šir kan je odločen, da bo našel Mavglija in ga povečerjal, še posebej ker ve, da rompompom povzroča prav on.

V prvi epizodi bomo spoznali največje med dinozavri. Velikost je bila vsekakor nekaj, po čemer je slovela večina teh živali. Mednje je spadal tudi argentinozaver, ki je tehtal kar 70 ton. Čeprav je bil rastlinojed, je bil smrtonosen.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu o Združenih državah Amerike po volitvah. Kdo bo prihodnja štiri leta sedel v Beli hiši, kako izbiranje ameriškega predsednika odmeva po svetu in kakšne bodo Združene države v prihodnje?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Več milijard ljudi živi v mestih z nevarno onesnaženim zrakom. Najhujše preglavice s smogom imata Kitajska in Indija. A za človeka so nevarna tudi mesta, v katerih je zrak na videz čist. Nova odkritja dokazujejo, da škodljivi mikroskopski delci, ki prehajajo iz nosu neposredno v možgane, lahko povzročajo demenco, in da onesnažen zrak lahko vpliva celo na človekov DNK.

Ne glede na to, koliko je bil otrok star, celo če se je rodil mrtev, so vezi med njim in starši izjemno močne. Novo življenje s sabo nosi upanje, nosi prihodnost, izzive, polnost. V mesecih nosečnosti je povezava med materjo in plodom globoko fizična in bolečina poroda mater oropa, da bi otroka končno vzela v roke in se zazrla v njegov obraz. Otrokova smrt starše oropa vsega tega. Praznina ob izgubi otroka se nikoli ne napolni, tudi če za njim pridejo drugi otroci. Ljubezen do tega otroka je večna, vendar na drugi strani ni več prejemnika. Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno. Svojo zgodbo o angelčku Gabrijelu je z nami delila Natalija Gortan. Pogovarjali smo se tudi s Petro Paver Urek, ki ji je pred leti kmalu po porodu umrla hčerkica. Med žalovanjem je spoznala številne pomanjkljivosti slovenskega zdravstvenega sistema. Ustanovila je društvo Solzice, ki izvaja individualne terapije, srečanja in izobraževanja. Izdali so tudi knjigo Prazna zibka, strto srce, ki je namenjena žalujočim staršem, pa tudi zdravniškemu osebju, sorodnikom in prijateljem.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- közel 250 új magyar könyvvel gazdagodott az 1. Számú Lendvai KÁI könyvtára;
- elkezdődött a lendvai plébániatemplom több évig tartó felújítása;
- vallásgyakorlat a járvány alatt;
- a hodosi Scheck Erzsébet 100. születésnapját ünnepelte;
- Ízes Muravidék: a vargánya tartósítása.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- knjižnica DOŠ I Lendava bogatejša za 250 novih madžarskih knjig;
- začela se je več let trajajoča obnova lendavske župnijske cerkve;
- prakticiranje vere v času epidemije;
- Erzsébet Scheck iz Hodoša je praznovala 100. rojstni dan;
- rubrika Okusi Prekmurja: sušenje in vlaganje jurčkov.

15:45
Otroški program: Op!

Mandi se udeleži izbora za najlepšega manekena. Malce je neroden in sodniku je bolj všeč njegov spremljevalec Pipi. Pipi odpotuje in v daljnih krajih postane zvezda, vendar pogreša svojega prijatelja in že težko čaka, da se bo vrnil domov.

Zaradi Špelčinega smrčanja čreda ne more spati, zato Jon sklene, da jo je treba spraviti iz skednja.

Učencem iz razreda učitelja Keesa se za kratek čas pridruži Lotte. Njena mama je obsedena s čistočo, urejenostjo in strahom pred alergijami, zato Lotte marsičesa ne sme početi, med drugim jesti sladkarij in vrtnariti. Učitelj Kees pa deklici, ki se zaradi tega boji vsega, pojasni, da se mora človek za zdravo življenje kdaj tudi umazati.

Nika in Žan živita z mamo, ki je venomer zaposlena, tako v službi kot doma. Nikoli si ne oddahne, saj najbolj uživa v popolnoma pospravljeni in čisti hiši. Dela ji tako res nikoli ne manjka, časa za oddih ni.
Zato Nika in Žan s pomočjo tete Irene mami za rojstni dan podarita presenečenje! Namesto običajnega darila dobi mama sprostitveno potovanje za konec tedna, kar pomeni, da morata s teto Ireno odpotovati takoj!
Taka odločitev je za mamo nemogoča, saj ne more pustiti otrok samih. No, tudi za to je poskrbljeno: Nino in Žana bo dva dni čuvala kar tetina najstniška hči Špela.
Mami torej odpotujeta, mladi nadobudneži pa začnejo uživati v brezmejni svobodi…
Seveda, vsaka reč brez omejitev se izkaže za past, tako je tudi s svobodo. Se jim bo uspelo izviti iz njenih »brezčutnih primežev«?

scenarij: Marko Bratuš
režija: Blaž Završnik

Najpomembnejša novica v Infodromu je pouk na daljavo po podaljšanih jesenskih počitnicah, zato nas je v Infogromu zanimalo mnenje gledalcev o tej odločitvi vlade. Pojasnili smo tudi nekaj navodil in odločitev Ministrstva za izobraževanje. Srednješolka Maša je ta teden že preživela ob pouku na daljavo, njena bratec in sestrica pa sta še uživala v počitnicah. V Spletkah smo opisali aplikacijo #OstaniZdrav, ki je namenjena sledenju stikom okuženih oseb, kar pomaga pri zamejitvi širjenja novega koronavirusa. Na Osnovni šoli Kolezija so pripravili raziskovalno nalogo, v kateri so preverjali tudi, ali se ob igranju iger sprostimo. Predstavili smo rezultate.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Prizadevamo si, da bi - tako kot rojstvo - tudi smrt postala naravni element živega in da bi s tem postal nekaj povsem naravnega tudi odnos do umiranja in žalovanja.
Tako poudarjajo v Slovenskem društvu hospic, kjer že 25 let podarjajo življenje dnevom.

Pepa in in Jure odneseta zelenjavne olupke na dedijev kompostni kup. V njem deževniki olupke spremenijo v kompost, ki pomaga rasti dedijevim in babičinim rastlinam.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najlepši utrinki iz 7 let oddaje Slovenski pozdrav. Odlomki iz Begunj na Gorenjskem med letoma 2013-2020. Voditelja Darja in Blaž, režiserja Marjan Kučej in Aljaž Bastič, urednik oddaje Andrej Hofer.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Čas vsesplošnega zaprtja zaradi epidemije so številni gospodarstveniki izkoristili za nova vlaganja. Tak primer je Iztok Podkrižnik, ki aktualne razmere vidi kot priložnost za razvoj luksuznih glampingov. Poleg že uveljavljenega glampinga Herbal v Ljubnem v Savinjski dolini ter letos odprte enote ob Blaguškem jezeru v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, bo v prihodnje investiral še v novo termalno glamping enoto v Kopačnici sredi Poljanske doline.
V Agenciji Nea Culpa smo preverili, kako naj destinacije komunicirajo v času krize. Izpostavljamo turistične vodnike, ki zaradi popolnega izpada dohodka spadajo med najbolj ogrožene skupine v turizmu. Pokazali bomo primere virtualnega vodenja po Ljubljani ter doživljajsko vodenje v Slovenskih Konjicah.
Obiskali smo tudi Rusko kapelico, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov. Lesena kapela posvečena Sv. Vladimirju, so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. Predstavlja pomnik krute zgodovine 1. svetovne vojne in soške fronte. V Turizmu Kranjska Gora so ekipi Na lepše predstavili novo aplikacijo, prek katere lahko obiskovalci zgodbo Ruske kapelice in gradnje ceste čez Vršič spoznajo v obogateni virtualni realnosti.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi o slovenskem izboru pesmi Pat Parker, ki je preveden iz knjige The Complete Works of Pat Parker. Ob 150. obletnici Metropolitanskega muzeja je inštitut za kostume odprl razstavo O času - moda in trajanje, kjer se sprehodimo skozi 150 letno zgodovino mode. Na dražbi tudi slika Kanjon Nichols, ki velja za najbolj pomemben Hockneyev pejsaž.
V kulturi bivanja pa o ureditvi starega mestnega jedra - kastre v Ajdovščini, arhitekturnega biroja Ravnikar-Potokar.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Cikel ZF-filma. Zabavna kultna znanstvenofantastična parabola Johna Carpenterja o tem, kako prepoznati kapitalistično ideologijo.

Izvirna povest govori o moškem, ki nekega dne v smeteh najde čarobna očala, s katerimi končno sprevidi resnico sveta okrog sebe. Skozi očala namesto oglasnih sporočil, televizijskih programov in naslovnic knjig vidi z velikim črkami izpisane avtoritarne ukaze kapitalistične ideologije: »Kupuj«, »Ukloni se«, »Ubogaj«, »Poroči in razmnožuj se«, »Spi«, »Ne misli«. Njegov upor proti oblasti se lahko končno začne, ko uvidi, da je za kapitalistično dominacijo na Zemlji kriva vesoljska vrsta, ki jo od ljudi prav tako razloči s pomočjo očal resnice. Vesoljci so namreč skozi očala videti kot okostnjaki, ki se večinoma smukajo po planetu v poslovnih oblekah in birokratskih uniformah umazano bogatih in vplivnih.

Izvirni naslov: THEY LIVE / Ameriški film, 1988 / Režija: John Carpenter / Scenarij: Ray Nelson, John Carpenter / Igrajo: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov