Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 12. dec. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 12. dec.

V nocojšnji Kulturi bomo predstavili aktualni mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint in pred kratkim izdano knjigo Zgodbe slovenske arhitekture avtorjev Špele Kuhar in Roberta Potokarja. Spremljali pa smo tudi pogovor Čemu služijo muzeji in galerije danes – javnosti ali samovolji ministra za kulturo?, ki ga je vodil dr. Božidar Jezernik in na katerem so med drugim sodelovali dr. Božo Repe, dr. Andrej Smrekar, Zdenka Badovinac, Matevž Čelik, ddr. Rudi Rizman, dr. Marko Jaklič.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Veliko otrok si želi hišnega ljubljenčka. Njihove prošnje so polne obljub, da bodo zanj skrbeli sami. Tudi Nola in Maks v Čudogozdu prosita za nova hišna prijatelja. Gozd njune obljube preizkusi. Sta res znala poskrbeti za živali? Ena, dve, tri, Čudogozd več daleč ni…

Lojzek in Pika balinata in ena od krogel se odkotali v votlino. Ker mislita, da je nekdo v njej, si ne upata noter. Lojzek se domisli, da bi narisal dihurja, ki je še vsakogar pregnal iz votline, saj tako močno zaudarja. Toda izkaže se, da to ni najboljša rešitev.

Baron Jelen se nenadoma odloči, da bo prenovil ves Čarni zaliv: otok ne bo več tiho zavetje za prijatelje, temveč v beton vklenjena turistična točka. To pomeni, da bodo prijatelji ostali brez domov. Toda prijatelji tega nočejo, zato odhajajo za vedno.

Ava, Riko in Teo v džungli nabirajo sladke sadeže, ko jih na lepem preplaši rjovenje lačnega leva. Na smrt se prestrašijo, a izkaže se, da bi lev v resnici rad banane, ne pa njih.

Kalimero in prijatelji pripravljajo Pavlinco na tekmo s senenimi kopicami. V mlinu najdejo superge, s katerimi je zelo poskočna, in bi gotovo zmagala. Kalimero ji hoče preprečiti, da bi nastopila z njimi, ker to ni pošteno. Ga bo poslušala ali bo raje stekla cilju naproti?

Ekipa kužkov igra v gosteh pri nogometnem klubu Gagnik. Kot se za race spodobi, je igrišče pod vodo in kužki ne morejo igrati, kot si želijo. Naučiti se bodo morali, da pri igri ne šteje le zmaga, temveč tudi zabava.

Mala opica je izginila in opice Bandar-log so prepričane, da jo je pojedla kača Kaja. Mavgli, Balu in Bagira poiščejo Kajo in ker je ne morejo zbuditi, jo pred jeznimi opicami skrijejo pod veje.

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Alex pravi, da obožuje grozljivke, a zaradi njih zvečer ne more zaspati. Pepe in Ronja mu bosta pri tem pomagala! No, razen če bo grozna pravljica ali srhljivi film prestrašil še njiju. Pridružite se jima pri grozljivi … neee, pridružite se jima pri zabavni pustolovščini!

Ni hujšega, kot so nesrečne ljubezni. Firbcologi se danes pripravljajo na pogreb, kjer bodo zažgali in pokopali vse dokaze svojih propadlih ljubezni – od Challeta Salleta in Marcusa & Martinusa, pa do Mie iz 8. a. Pika in Tristan se zaradi varnosti raje odpravita na gasilske vaje, Zoja in Maks poslušata zgodbe v Muzeju propadlih razmerij, Hana in Brina pa plešeta na vajah džezovskega plesa. A kar naenkrat pogrebno vzdušje v stanovanju izgine in stanovanje se spremeni v sodno dvorano … Le kaj se dogaja?

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V osmi oddaji se pomerijo Juš, Jurij in Izak iz OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani (rumeni) ter Kai, Odon in Domen iz OŠ Franceta Bevka v Ljubljani (vijolični). Obema ekipama gresta mlatenje prazne slame in recikliranje prav dobro od rok, o slovenskih ilustratorkah pa se jima ne sanja. Tudi hitrost je skupna vsem tekmovalcem, čeprav so rumeni bolj spretni pri sestavljanju besed, vijoličnim pa pri odgovorih na vprašanja ne manjka adrenalina. Kar je odločilno za zmago v Malih sivih celicah.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V koronačasu je druženje prepovedano, zato nam je nekaj Infodromovcev povedalo, kako skrbijo za drobne pozornosti in stike s starimi starši in drugimi sorodniki. V Veliki Britaniji se je začelo cepljenje proti covidu-19. Razložili smo, kakšno je cepivo in kako deluje, saj ga bomo najverjetneje kmalu začeli uporabljati tudi pri nas. Otroški poročevalec Voranc se je o alternativnih virih energije pogovarjal z Boštjanom Videmškom. Lovro in Lara pa sta nam zaupala, kako skrbita za konje. Ti že pogrešajo družbo obiskovalcev, saj jih trenutno nihče ne jezdi.

Ustvarjalci Osvežilne fronte letošnje oddaje še naprej ustvarjajo na daljavo, kar pa ne pomeni, da je v oddajah manj humorja in zanimivih informacij. Tema tokratne oddaje so zvoki in glasba. Kako pomembni so zvoki in glasba na televiziji in v filmu, kakšni zvoki v nas vzbujajo prav posebna občutja, kako se beatboxa? Več v soboto dopoldne na TV SLO 1.

V Tarči s predstavniki političnih strank. Kako iz slepe ulice, v kateri smo se znašli, ker ukrepi za zajezitev epidemije ne učinkujejo? Je to primeren čas za menjavo oblasti? Je po vrnitvi Karla Erjavca na vrh DeSUS-a Jože P. Damijan kot alternativni mandatar odpisan? Ali je v igri kdo tretji?

Aleksandra Balmazović že vrsto let goji igralsko kariero med Slovenijo in Srbijo. Te dni je v srbščini in slovenščini zaigrala v dveh televizijskih nadaljevankah, spustila se je tudi v producentske vode in želi posneti film o Nikoli Tesli. Mile Đurđević je iz Srbije v Slovenijo prišel na študij harmonike in na sprejemnem izpitu na glasbeni akademiji v Ljubljani dosegel vseh sto točk. Obiskali smo tudi atelje akademskega slikarja Petra Beusa, Mostarčana, ki v Ljubljani živi in ustvarja že več kot 60 let. Skupaj z drugimi tukaj živečimi bosanskimi slikarji se pripravlja na razstavo slik bosanskih konj iz kobilarne v Zagorju ob Savi. Te dni je v dvojezični pesniški zbirki izšla makedonska poezija, posvečena Ohridu, drobcu iz nje lahko prisluhnete v oddaji NaGlas. Vabljeni k ogledu!

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo pasmo nemški volčji špic. Obiskali smo fotografski studio, kjer imajo glavno vlogo živalski fotomodeli. Spoznavamo delo Društva za zaščito živali Novo mesto. Svetujemo, kako izdelati primerne gnezdilnice za ptice in kam jih namestiti. Opozarjamo, zakaj je pomembno s čipom označiti tudi mačke. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V tokratni oddaji bo gost izr. prof. dr. Matjaž Jereb, vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Govorili bomo o zapletih pri bolezni covid-19, o posledicah, ki se lahko pojavijo po preboleli bolezni in razlikah med covidom-19 ter gripo. Vabljeni k ogledu.

Pred 24 leti so v ljubljanskem Kliničnem centru gluhi osebi prvič vstavili polžev vsadek in ji s tem omogočili, da sliši. V prvih letih so vstavili nekaj vsadkov na leto, danes pa si prizadevajo, da bi vsadek dobili vsi gluhi otroci in tudi odrasli, ki nenadoma oglušijo oziroma jim sluh tako opeša, da jim slušni aparat ne pomaga več. Med njimi je tudi Darja Pajk, ki je sluh izgubljala postopoma, vse do trenutka, ko ni slišala ničesar več. Znašla se je v hudi stiski in bilo jo je zelo strah. Danes uporablja dva vsadka. Pravi, da je ponovno slišati enako, kot bi se znova rodil. Zadovoljna uporabnica je tudi Mateja Burja, saj je po implantaciji prvič slišala oglašanje čričkov, žab in šelestenje listja. Decembra bo prejela nov procesor, in ker ve, koliko tehnologija napreduje, verjame, da bo z njim slišala še bolje.

6. Severna Amerika
Na nobeni drugi celini vremenski pojavi niso tako skrajni kot v Severni Ameriki. Po prerijah divjajo tornadi, hladen zrak z Arktike prodre vse do tropskih močvirij. Na Floridi se lamantini pred mrazom zatečejo k toplim vrelcem, v potokih Tennesseeja ribji samci gradijo prave podvodne piramide, da si najdejo družico. V poletnih nočeh gozdove razsvetljujejo kresnice, severni medvedi pa s skal v Hudsonovem zalivu lovijo kite.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

V Slovenskem magazinu tokrat predstavljamo akademskega slikarja in kiparja Jožeta Šubica, čigar likovni svet je večplasten, ves čas prežet s fantazijo in asociacijo. V letošnjem letu mu je podelila nagrado za življenjsko delo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov.
Umetniški izraz Katjuše Kovačič pa je zaznamovan s telesom. Priznana akrobatka, plesalka, capoeiristka, igralka in performerka se lahko pohvali z bogatim opusom samostojnih predstav.
Vipavska dolina je znana po močni burji, ki ljudem v tem delu Slovenije že od nekdaj določa način gradnje objektov.Vipavski arhitekt Marko Lavrenčič je prav tu in na širšem Primorskem ustvaril nekaj izrednih arhitekturnih stvaritev, privlačnih očem in kljubovalnim burji.

Nedaleč od Vipave je Izola. Staro ribiško, obmorsko in arhitekturno privlačno mestece je znano tudi po svojem temperamentnem in romantičnem utripu. Tega soustvarja tudi Plac Izolanov, prizorišče različnih kulturnih dogodkov.

Slovenija velja za zibelko kraških pojavov. Podzemne jame in brezna so najbolj prepoznavna naravna vrednota, obenem pa tudi izjemno občutljiv del narave, kjer živi kar nekaj zanimivih živali.

1. KO NASTOPI ZIMA
Na prostem vrtnine decembra počivajo, ponekod so prekrite s snegom, ki je naravna zaščita, pri nizkih temperaturah rast upočasnijo tudi rastline v rastlinjakih. S Fanči Perdih preverjamo, kako je s cvetočo, pokrito s kopreno, pa kitajsko listno zelenjavo, ki jo ščiti mreža. Preverili smo tudi rast v neogrevanem rastlinjaku, radič in regrat pa pripravili za siljenje.
2. PLATANA V RADVANJU
Pri radvanjskem dvorcu v Mariboru spoznavamo staro platano. Listje je odpadlo, toda platane so posebne tudi zaradi lubja. Pred nekaj leti so uredili, da stanovalci ne parkirajo več na njenih koreninah, drevo pa se mogočno razprostira čez dovoz in parkirišče.
3. ZDRAVILNE KRIZANTEME
Krizanteme, ki nam barvajo jesen, smo že v preteklih tednih posadili ali presadili v zemljo. Nekatere sorte teh cvetlic pa niso le okrasne, ampak tudi užitne. Pri Gorazdu Mauerju smo jih za čaj z zdravilnimi učinki nabirali v sončnem popoldnevu. Cvetovi niso bili prepojeni z vlago, pač pa kar se da suhi.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Gradnja novega domovanja je velik izziv, s katerim se veliko ljudi sooči brez posebnih predhodnih izkušenj. Misija zahteva veliko mero raziskovanja in iskanja primernih rešitev, pomoč strokovnjakov bo zlata vredna, vseeno pa se moramo do določenih stvari dokopati čisto sami. Na primeru čudovite sodobne hiše v Domžalah si bomo ogledali, kje vse se lahko zaplete in kakšne nepričakovane ovire je na poti do hiše potrebno pogosto preskočiti.
Dandanes v zaprtih prostorih preživljamo več časa kot kdaj koli prej, po nedavni raziskavi v povprečju kar 22 ur dnevno! Pretirana ujetost med štiri stene vpliva tako na telesno kot duševno zdravje, to nam je večinoma jasno, ampak če bi želeli kvaliteto bivanja v svojih prostorih izboljšati, bi morali biti pozorni predvsem na dva vidika: svež zrak in naravna svetloba. Kako oboje zagotoviti?
V Radljah ob Dravi v objemu dehtečih vrtnic stoji 600 let star dvor, poln zakladov. Med njegovimi zidovi smo spoznali, kako tanka je meja med tem, ali bo neka stavba žalostno propadla ali ponovno zaživela in obračala poglede.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Duha ne ugašajte. Preroštev ne zaničujte. Vse preizkušajte, in kar je dobro, obdržíte. (1Tes 5,19-21)

Razmišlja Andreja Krt Zakonjšek

Izmučeni Vladek odide na počitnice in skrb za panj prepusti preplašenemu Grintu. Mali stražar je ves na trnih: kako bo kos nalogi, če bodo v panju težave? Res že prvo noč zasliši čuden zvok. Z Marjetko in Apolonom se odpravijo iskat grajskega duha, ki pa ni nihče drug kot Vladek, ki ni zdržal zdoma.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Letošnja peta obletnica zgodovinskega Pariškega podnebnega sporazuma mineva v senci pandemije novega korona virusa. Mnogi se ob tem sprašujejo, ali bo s Pariškim podnebnim sporazumom res mogoče zavreti podnebno katastrofo. Nekaj optimizma vliva izvolitev Joe-a Bidna za novega ameriškega predsednika, ki je napovedal ponovno vključitev ZDA v sporazum in pa nedavne napovedi največjih onesnaževalk ozračja, da bodo neto ničelne izpuste toplogrednih plinov dosegle do leta 2050 oziroma Kitajska do 2060. Znanstveniki pa ob tem znova opozarjajo, da je za dramatično zniževanje izpustov ključno prav to desetletje.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Tokrat bo svoje znanje in srečo v kvizu Joker preizkusil bodoči učitelj razrednega pouka in potomec znanih kranjskih dežnikarjev Matija Jenko iz Kranja. Na Pedagoški fakulteti v Kopru je tudi predsednik študentskega sveta, soustanovitelj PEF teatra ter član moškega pevskega zbora. Skratka, zelo aktiven študent, ki je s svojo energijo prevzel fakulteto in tudi profesorje. In tako si je za super jokerja izbral kar profesorja na fakulteti dr. Stanka Pelca.

Verjetno ste nas prejšnji teden pogrešali, zato bomo to soboto še bolj udarni. V Kaj dogaja ugotavljamo, kaj lahko nosimo in kdaj, kaj mora biti napisano in kje ter predvsem: zakaj? O težavah policistov poroča Tomaž Nimaš, v Of D Rekord Marcel zaslišuje Zdravka. Obiskali pa smo seveda tudi navijače v planiškem mehurčku. V goste se vrača edinstveni Klemen Slakonja, na Mali terasi pa nas čaka veliki comeback hišnega boybanda.

Ylena v planinski koči zagleda ovitek Lisinega mobilnega telefona. Upravnik popotnikom pove, da ga je našel pri koči, ki je pred kratkim pogorela. Preiskovalci na pogorišču najdejo Lisine prstne odtise in zakopane ostanke človeškega trupla. Očitno je, da inšpektor Pol Martin nekaj skriva.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Psihološka drama Una se dotika uničujoče oblike ljubezni in se sprašuje, ali je ob tem sploh mogoča odrešitev.

Mlada Una v službi nepričakovano obišče precej starejšega Raya in pri njem išče odgovore. A njuno snidenje razgali prikritosti in vzburka zatrto slo, ki bi njuno življenje lahko zasukale na glavo. Zgodba je posneta po dramski igri Črni kos Davida Harrowerja, ki je pretresla svet. Spremlja pot mlade ženske, ki bi rada podoživela del svoje preteklosti. Pred petnajstimi leti je tedaj 13-letna Una pobegnila s precej starejšim Rayem – to je bil zaradi njene mladoletnosti zločin, zaradi katerega so ga aretirali in poslali v ječo. Potem ko v neki komercialni reviji naleti na njegovo sliko, ga Una poišče in se nenapovedano prikaže v njegovi službi. Njen nenadni obisk grozi, da bo uničil Rayevo novo življenje in omajal njeno značajsko gotovost. Na površje pridejo zatajene skrivnosti in zamolčani spomini, ko se Una in Ray podajata v svojo skupno, težavno preteklost. Njuno soočenje sproži neodgovorjena vprašanja ter razkrije potlačeno poželenje; to bo oba pretreslo do obisti.

Originalni naslov: UNA
Leto produkcije: 2016
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Benedict Andrews
Scenarij: David Harrower
Igrajo: Rooney Mara, Ruby Stokes, Ben Mendelsohn

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Letošnja peta obletnica zgodovinskega Pariškega podnebnega sporazuma mineva v senci pandemije novega korona virusa. Mnogi se ob tem sprašujejo, ali bo s Pariškim podnebnim sporazumom res mogoče zavreti podnebno katastrofo. Nekaj optimizma vliva izvolitev Joe-a Bidna za novega ameriškega predsednika, ki je napovedal ponovno vključitev ZDA v sporazum in pa nedavne napovedi največjih onesnaževalk ozračja, da bodo neto ničelne izpuste toplogrednih plinov dosegle do leta 2050 oziroma Kitajska do 2060. Znanstveniki pa ob tem znova opozarjajo, da je za dramatično zniževanje izpustov ključno prav to desetletje.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov