Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 15. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 15. jan.

Spremljali bomo sejo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, na kateri bodo obravnavali finančni načrt za letos, tudi financiranje Radia Študent. Ogledali smo si razstavo Lele B. Njatin v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Predstavili bomo probleme francoskih in italijanskih gledaliških ustvarjalcev v času pandemije in dobitnika zlate plakete Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Mandarina, pomaranča, limona in ostali citrusi so poleg jabolk v zimskem času pomemben del naše prehrane. Zato smo se odločili, da bomo skupaj z Metko Paragi pripravili tri odlične jedi s citrusi. Zadišalo bo po pomarančni torti ter kremi in po piščančjih prsih v pomarančni omaki. V kuhinji bo danes še posebej živahno, ker bomo poleg kuhanja še malo peli in zaplesali. Čestitke in pozdrave boste lahko poslali svojim prijateljem in bližnjim, ki danes praznujejo. Pripravili smo vam torej izbor skladb, zato da bo naš petek še lepši. Pred osmo spregovorimo tudi o dobrodelni akciji za prizadete v nedavnem katastrofalnem potresu na Hrvaškem. Z dobrodelnim kuhanjem je pomagal tudi kuhar, ki sodeluje v naših oddajah, to je Boštjan Palčič. Pestro dogajanje pa lahko spremljamo pred inavguracijo novega ameriškega predsednika. V jezikovnem kotičku zato izpostavljamo ime Joe Biden, kako se pravilno sklanja in zapisuje. Seveda je dobrodošla tudi vaša družba in morebitna vprašanja za našo gostjo, lektorico Ano Rotovnik Omerzu.

Metan je tretji najpomembnejši toplogredni plin. Njegova koncentracija v ozračju je najvišja v zadnjem milijonu let in še narašča. Samo od leta 1750 se je povečala za več kot 100 odstotkov. Ogromne količine metana so shranjene v zamrznjenih tleh Arktike in Antarktike ter v obliki metanovih hidratov na dnu morij. Toda na teh območjih narašča povprečna temperatura, zato znanstvenike skrbi, da bi prišlo do sproščanja metana in dodatnega povečanja njegove koncentracije v ozračju, to pa bi imelo negativne posledice za naše podnebje. Kako bo metan vplival na naše podnebje v prihodnosti?

Jaka Car in dr. Boštjan uživata na jadrnici. Ani se ne ljubi delati, zato raje klepeta z Niko. Ta ji pove, da ima uspešnega starejšega brata. Gaber se izven pisarne sreča s podkupljivim uradnikom. Penzla obišče Piksi, ki jo je tja napotil njun skupni znanec. Ana pride zvečer domov in zaloti v stanovanju vsiljivca.

Prvi del serije začenja raziskovalni potep po Smrekovškem pogorju na južni strani geoparka. Na njem se razkrijejo edinstveni geološki prizori iz kamninske notranjosti smrekovškega vulkana. Nastajala je ob izlivih in eksplozijah magme, plazovih vulkanskega prahu in usedanju le-tega na pobočja podmorskega vulkana. Na severni strani pogorja se znajdemo v območju Periadriatskega preloma – zaznamujejo ga sledovi živahnega tektonskega dogajanja še posebno med bližanjem in trkom afriške in evrazijske celinske plošče. To so pasovi kamnin, ki so ob tem nastajale in jih lahko opazujemo na črti preloma, ki tudi ločuje dve veliki geotektonski celoti – Južne Alpe in Vzhodne Alpe. Kamnine spremljajo tudi zanimive botanične zgodbe na teh odmaknjenih območjih.

V Globusu: Združene države Amerike teden dni po napadu na Kapitol in teden dni pred inavguracijo novega predsednika. Kako je Donald Trump spremenil republikansko stranko in kakšna je politična prihodnost odhajajočega predsednika.

V Točki preloma: Zakaj in za koliko milijonov evrov je bila pri prodaji ajdovske družbe Bia Separations oškodovana slovenska država? Kako pomemben je v Sloveniji tvegani kapital?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

4.del: Odpornost
V četrti oddaji izvemo, kako bi s posnemanjem narave lahko odkrili nove načine zaščite pred poškodbami, si olajšali presaditve organov in si celo podaljšali življenje. Bitja, ki živijo povsod okoli nas, se ponašajo z neverjetnimi lastnostmi. Pridobila so jih med evolucijo, kar jim je omogočilo preživetje vse do danes. Med temi skoraj nadnaravnimi sposobnostmi so učinkovito blaženje udarcev za zaščito telesa, izdelava izjemno čvrstih materialov in zagotovitev preživetja tudi v skrajnih razmerah.

O izkušnji s koronavirusno boleznijo je spregovoril Emir Okanović, ki se vse življenje spopada s cerebralno paralizo. Epidemija je tudi sicer med invalidi izzvala številne osebne stiske. Zato so invalidske organizacije na tem področju povečale obseg dela, uvedle SOS-telefone in druge načine, na katerem skušajo pomagati. Preverili smo tudi storitve Združenja invalidov – Foruma Slovenije in Klicnega centra za osebe z okvaro sluha. Senzorni invalidi so nas opozorili, da ne javna in ne komercialne televizije svojih vsebin ne zagotavljajo s sočasnim podnaslavljanjem, k čemur jih obvezuje direktiva Evropske unije o avdiovizualnih medijskih storitvah. Čeprav je stara že celo desetletje, je Evropska komisija novembra sprožila postopek proti 23 članicam, vključno s Slovenijo, ker se to ne izvaja. Preverili smo tudi, kako invalidi doživljajo kršenje ukrépov posameznikov za zajezitev širjenja okužb. Z osebnimi asistenti pa o izzivih pri izvajanju njihovega dela za najtežje invalide v državi.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- online Szúnyogh Sándor-emléknap;
- a Lendvai Galéria és Múzeum idei évi tervei;
- a Lendvai Magyar Műsorok Stúdiója 2021-es tervei;
- a jubileumi, 10. Kerek Perec magazin.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- virtualni spominski dan Sándorja Szúnyogha;
- letošnji načrti Galerije-Muzeja Lendava;
- načrti Studia madžarskih programov Lendava za leto 2021;
- jubilejna 10. publikacija Kerek Perec.

Varuhinja dinozavrov
Gospod Hendrickson na vrt postavi okrasne plamence. Kot bi mignil, je tam dromeozaver in jih napade. Dana mora ugotoviti, kako naj jih zavaruje.

Dinozavrsko poletje
Poletje je in zunaj je vroče, zato se Dana sprašuje, kako so se dinozavri hladili. Z novim dinoposkusom ugotovi, da so se skrivali v senci dreves, kopali luknje in se valjali v blatu.

O novoletnih zaobljubah, med katerimi so skoraj vedno tudi bolj zdrave prehranjevalne navade, o tem, kaj vse se je o hrani mogoče naučiti iz filmov, pa tudi o tem, ali je dražji čips res bolj kakovosten od cenejšega, v tokratni Osvežilni fronti.

V Infogromu smo se pozanimali, kako mladi najraje preživljajo čas v zasneženi naravi, trenerji Športno plezalnega odseka Planinskega društva Celje - Matica pa so imeli v začetku leta ravno dovolj časa, da so preverili, kako je prekinitev treningov vplivala na nekatere mlade plezalce. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se vlečejo že dolgo, kar se že pozna tudi na vašem počutju in duševnem zdravju, zato smo pripravili nekaj nasvetov o tem. Ponudili smo vam tudi nekaj zanimivih kulturnih vsebin na spletu ter skupaj z gostom opozorili na nevarnosti spletnih izzivov.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

O tem, kako v teh težkih časih epidemije koronavirusne bolezni podpirajo svoje vernike, smo se pogovarjali z zagrebško-ljubljanskim metropolitom Srbske pravoslavne cerkve dr. Porfirijem Perićem.

Bitzer mora ves nesrečen nositi veterinarsko ovratnico. Ko mu ovce začnejo streči, pa začne prav uživati. Kmalu jih začne izkoriščati, česar pa Jon ne misli dovoliti.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V letu 2020 je potekal 51. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

V francoski alpski vasici La Grave imajo vaščani zadnjih dvajset let dobro zdravstveno oskrbo. Eno ordinacijo si delijo tri zdravnice, ki službene obveznosti zelo dobro usklajujejo z zasebnim življenjem. Elisabeth je strastna alpinistka in smučarka, Aline se ukvarja še z botaniko in nabira zdravilna zelišča, Catherine pa je v vas prinesla novo zdravilsko metodo: akupunkturo. Zaradi treh zdravnic je življenje v tej gorski vasici prijetno za vse starostne skupine prebivalcev.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V SNG Drami so se na spominskem večeru poklonili režiserju in dramatiku Dušanu Jovanoviću. Predstavljamo nov album Izštekani Le Serpentine, ki ga je izdala ZKP RTV SLO. Obiskali smo skladatelja Mateja Bonina, ki v Stari elektrarni pripravlja novo delo za tolkalski ansambel in vokal. V kulturi bivanja pa več o problematiki oglasnih panojev v javnem prostoru.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Biser češkega novega vala, provokativna satira socialistične stvarnosti. Režiser Miloš Forman je moral zaradi filma zapustiti državo.

V majhnem kraju gasilsko društvo pripravlja veselico. Na njej bodo podelili častno priznanje nekdanjemu predsedniku, priredili lepotno tekmovanje in odigrali srečelov. Dekleta so preveč sramežljiva, da bi se razkazovala, na odločitev o zmagovalki poskušajo vplivati družinski člani, nagrade za srečelov pa ves čas izginjajo. Za nameček v vasi zagori domačija. In ker so vsi gasilci na veselici, z gašenjem požara začnejo prepozno, zato kmetija zgori do tal. Nekdo ukrade prav vse loterijske dobitke, celo častno gasilsko sekirico, s katero namerava vodstvo gasilcev nagraditi svojega nekdanjega predsednika.

Zadnji film Miloša Formana, posnet na Češkoslovaškem, je bil v tej državi od nastanka leta 1967 do leta 1988 prepovedan, leta 1989 pa je obveljal za mojstrovino, brezkompromisno satiro komunistične družbe.

Izvirni naslov: HOŘÍ, MÁ PANENKO / Češkoslovaško-italijanski film, 1967 / Režija: Miloš Forman / Scenarij: Miloš Forman, Jaroslav Papousek / Igrajo: Jan Vostrcil, Josef Sebánek, Josef Valnoha

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov