Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 22. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 22. jan.

Nocoj v Kulturi prispevek iz Tržaškega filmskega festivala, ki se na spletu pričenja danes, v Kinu Šiška bomo poslušali mladega ljubljanskega reperja Vazz in v Sinagogi Maribor obiskali virtualno odprtje razstave fotografij Marka Vogriča Nono Franc, Gorica–Dachau.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Kislo zelje je v zimskem času pogosto na naših jedilnikih, saj je zdravo in ima malo kalorij. V kuhinjo prihaja kuharska strokovnjakinja Sara Rutar, ki bo pripravila segedin kar v pečici in enostavne zavitke s kislim zeljem. Mojca Mavec pa vam predstavi recept za najboljšo joto. Tudi ta petek glasbe ne bo manjkalo - med kuhinjo bomo sprejemali vaše čestitke in voščila za najbližje. Seveda smo ponovno pripravili pester glasbeni izbor. Poteka šesti teden pisanja z roko, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko, zato se nam bo v studiu po osmi pridružil tudi grafolog Borut S. Pogačnik.

Ljudje smo socialna bitja. Če dobro pomislimo, je celo naše dobro počutje odvisno od drugih ljudi. Pa vendar živimo v času, ko družbeni sistem zahteva, da skrbimo samo za svoj interes in nenehno tekmujemo z drugimi. Individualizem ne pomeni več, da smo vsi enaki, ampak da delujemo, ne da bi upoštevali druge in skupnost.

Za zdrave kosti in zobe ter za normalno delovanje mišic in imunskega sistema je nujna tudi zadostna količina vitamina D. Ta pa pomaga tudi pri avtoimunih boleznih, preprečevanju srčno-žilnih bolezni in deluje protivnetno. Raziskave pa kažejo, da 40 % Evropejcev jeseni in pozimi primanjkuje vitamina D. Kako lahko poskrbimo, da ga bomo imeli dovolj? Po priporočilih Evropske agencije za varnost hrane potrebujejo odrasli dnevno 20 mikrogramov vitamina D. V telo ga lahko vnesemo s hrano ali ga sintetiziramo v koži pod vplivom sonca. Zadostna preskrba z vitaminom D nanj bi imela pozitivne učinke na prebolevanje covida-19. Kaj pa kažejo raziskave?

Nika na snemanju videospota spozna zanimivega rockerja. Gaber ugotovi, da se mu je tajnica zlagala. Pia in Nika v Anini odstotnosti naredita načrt za srečanje med Ano in Gabrom. Jaka preseneti Marijo z zgodnjim prihodom domov in jo spravi v skrbi. Penzl in Jaša modrujeta o ženskah, fiziki in paralelnih svetovih.

Sluzasti, neprijetni in celo grdi. Polži, seveda. Vendar pa niso samo to! Polži so lahko zanimiva, nenavadna, zelo drugačna bitja. V oddaji serije Biotopi bomo pokazali, zakaj so zanimivi in na kakšen način so drugačni.

V Globusu: V Bosni in Hercegovini tudi to zimo zmrzuje več tisoč migrantov. Kdo je odgovoren za to, da je država postala migrantski žep na pragu Evropske unije? Kakšna je 25 let po koncu vojne sploh rešitev za politično ohromljeno državo brez prave perspektive?

V Točki preloma: Kako epidemija covida 19 vpliva na raziskovalno delo univerzitetnih kliničnih centrov? Zakaj se dogajajo lastniške spremembe v zasebnem zdravstvu?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna oddaja pojasnjuje svet brezbesednega komuniciranja. Kaj nevede razkrijemo o sebi in kako lahko prepoznamo sporočila, ki nam jih nehote namenjajo drugi? Veda o govorici telesa ima tudi povsem uporabno vrednost – pri vstopanju v partnerska razmerja, razkrivanju zločinov, celo pri zagotavljanju državne varnosti.

12 let po ratifikaciji Konvencije OZN o pravicah invalidov okoli 170 tisoč invalidov še vedno ni enakovrednih in enakopravno vključenih v slovensko družbo. Težave ostajajo tako pri zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami in izobraževanju kot pri zaposlovanju in izredno nizkih invalidskih pokojninah. Gluhi in naglušni opozarjajo na nedostopnost do informacij, naglušni pa zaradi obveznih zaščitnih mask težko komunicirajo. Zato je na pobudo naglušnega državljana Vlada RS sprejela odlok, ki osebam z okvaro sluha dovoljuje komunikacijo brez mask. Ker je v času epidemije stisk veliko, smo preverili delovanje dežurne službe psihosocialne opore invalidom. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je zagotovil podporo vpisu slovenskega znakovnega jezika v ustavo.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- a magyar kultúra napja alkalmából idén is kiosztották a Zala György kulturális díjakat;
- a magyar himnusz története;
- Dr. Bence Lajos Egyszer én is című novelláskötete;
- Ízes Muravidék: a gombaleves.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- ob dnevu madžarske kulture tudi letos podelili nagrade Györgya Zale za kulturo;
- zgodovina madžarske himne;
- Enkrat tudi jaz - knjiga novel dr. Lajosa Benceja;
- rubrika Okusi Prekmurja: gobova juha.

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Kličem vse pleziozavre
Dana in njena prijateljica Riley se vkrcata na podmornico in potopita v svet plazilcev iz pradavnine. Kmalu dobita skrivnosten obisk, malega pleziozavra, ki se je ločil od mame. Jima jo bo uspelo priklicati, preden jima načrte prekriža deinosuh?

Kralj plesišča
Gospod Hendrickson opazuje ptice in Dana ga prepričuje, da imata podobnega konjička. Ona rada opazuje dinozavre, ki imajo s pticami marsikaj skupnega. Morda tudi to, da so se samci dinozavrov pred samicami postavljali s plesom?

Vsi govorijo o nindžah. Christa sumi, da Hunter nekaj ve. Joaquim je navdušen nad borilnimi spretnostmi bojevnic, ki jih njegov dedek, ki je odraščal v Indoneziji, prepozna kot pencak silat, indonezijsko borilno veščino. Policija pripre Stanleyja zaradi suma, da je eden izmed njih.

Učenci prve triade iz devetih regij se v torek vračajo v šolske klopi. V Infodromu smo prisluhnili njihovim prvim odzivom. Vsi drugi pa boste pouk še vedno spremljali na daljavo. Tudi največjega sejma izobraževanja in poklicev v Sloveniji, Informative, se danes in jutri lahko udeležite le na daljavo, na spletu. Enako bo letos z informativnimi dnevi. Nekaj devetošolcev smo vprašali, ali je izbiranje srednje šole zato kaj težavnejše. V rubriki Podrobno pod lupo smo razložili, kaj je to ustavno sodišče, govorili pa smo tudi o žalovanju. Luka in Anja sta nam zaupala, kako sta se počutila, ko je decembra umrla njuna prababica. Govorili smo z osmošolcem Viacheslavom, ki je sprogramiral spletno klepetalnico, in breakdancerjema Jašo in Vitjo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Pravoslavni kristjani, ki upoštevajo julijanski koledar, praznujejo božič 7. januarja, novo leto pa 14. januarja. Med njimi so tudi verniki Makedonske pravoslavne skupnosti v Republiki Sloveniji »Sv. Kliment Ohridski«. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni je bilo letos praznovanje prilagojeno trenutnim razmeram.
V človeka je položeno upanje, ki nikoli ne usahne. Taka je tudi izkušnja zakoncev Turinski, ki sta prebolela novo koronavirusno bolezen.

Kmet pozabi nakrmiti ovce, Jon in čreda pa izrabita priložnost in si spečeta pico. Kmalu se razve, da najboljšo pico pečejo na kmetiji, zato morajo Jon in čreda pospešiti njihovo pripravo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Oplotnici smo posneli 4. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek. Vabljeni k ogledu.

Župan alpske vasi Ostana na nadmorski višini 1500 m poskuša oživiti kraj, v katerem se že 30 let ni rodil otrok. Uspelo mu je privabiti Silvio iz Torina, ki je prevzela taverno, in Flavia iz Torina, ki je prevzel pekarno. Za obe stavbi je župan po večletnem birokratskem trudu pridobil denarna sredstva. V vas se je priselila tudi Serena, ki prideluje sadje in zelenjavo, ter šest Pakistancev, do katerih je bila skupnost v začetku skeptična. Prišleki so vzljubili vas, ki ima zdaj že 50 prebivalcev in počasi postaja prava skupnost.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi spletna premiera predstave Tri sestre v Anton Podbevšek Teatru, ki jo je režiral plesalec in koreograf Gregor Luštek. Skupinska razstava ob zaključku programa Akademski oreščki v projektnem prostoru Fotopuba in v Fundaciji Ulay. Na radiu Ars igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana berejo pravljice iz različnih ljudskih izročil, v kulturi bivanja pa tokrat o lesenih igračah Clicques.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Grenko-komičen vrhunec češkega novega vala govori o klavrnem ljubezenskem življenju mlade delavke Andule.

Delavke v tovarni čevljev v majhnem kraju, kjer na vsakega moškega pride kar šestnajst žensk, pogosto sanjarijo o romancah. Vodja kolektiva priredi ples, da bi mlada dekleta, ki živijo v delavskem domu, našla moško družbo. Mlada svetlolaska Andula, ki ima fanta, čeprav je ta izginil neznano kam, se med plesom s prijateljicama otepa družbe treh vsiljivih in pohotnih vojakov. Noč po plesu preživi z mladim pianistom Mildo, ki prisluhne njenim težavam. Nato pusti fanta in poišče Mildo v Pragi. Nad nadobudno dekle se spravijo mladeničevi starši, ki sinu prepovedujejo zapletanje z dekleti iz neznanih krajev.

Miloš Forman tukaj na sočuten, a neolepšan način govori o življenju mlade češke delavke, o Pepelki, ki ne sreča princa, temveč vrsto hinavcev, razvajencev in obupancev. Kot sam pravi v nekem intervjuju, ga je bolj kot kritika družbe, ki je v njegovih filmih sicer vedno navzoča, zanimal zagonetni čustveni, subjektivni svet junakov in junakinj.

Izvirni naslov: LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY / Češkoslovaški film, 1965 / Režija: Miloš Forman / Scenarij: Miloš Forman / Igrajo: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensík

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov