Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 1. feb.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kakšne so trenutne razmere na slovenskih smučiščih, katera so sploh odprta in katera ne? Svetovali vam bomo, kaj moramo upoštevati pri spletnem in mobilnem telefonu. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili raku prostate. Zdravnica bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo nekdanjega smučarja Andreja Miklavca. V zadnji uri oddaje pa se bosta Špela in David pomerila v risanju – kateri bo boljši? Dobrodošli so tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Mediji, posebej verski, imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti.

Mediji so pogosto predmet razgretih razprav. Imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti. So glasniki družbene in tudi verske svobode. Posebno vlogo pri tem, tudi zdaj, v času pandemije, imajo verski mediji. Medijskim delavcem v teh je zgled prvi blaženi novinar, Španec Manuel Lozano Garrido, ki je deloval v prejšnjem stoletju in je umrl leta 1971.
Pred devetdesetimi leti smo lahko na valovih Radia Vatikan prvič slišali oddajo v slovenskem jeziku. Prejšnji teden ste se prek spletne aplikacije lahko pridružili svetopisemskemu maratonu z vodilom »Med vami bom hodil«.

Nika je šokirana in jezna, ko zagleda svoj portret razstavljen v galeriji. Gaber najame Tomota za zasledovanje Ištvana, ker hoče ugotoviti, kdo je v resnici. Pia je zaradi svojega precejšnjega premoženja malce v skrbeh zaradi ločitve. Nika prinese svoj portret očetu v bolnico, Jaka je navdušen.

Zgodbo bele lepotice Breze so nam pripovedovali Belokranjci iz Adlešičev in okolice. Skozi njihov odnos do breze in krajine, v kateri že stoletja živijo in delajo, smo spoznali, zakaj se ljudje vedno znova radi vračajo v te kraje in k njihovim belim brezam. Breza simbolizira nedolžnost, zareze na njenem belem lubju naj bi predstavljale lestev v onostranstvo, breza s svojim sokom in listjem zdravi in pomirja, varuje pred zlomi in privablja ljubezen v naše življenje. Breza je bila v Beli krajini navdih za otroške igre, pesmi in glasbo. S svojimi zelenimi listi je nepogrešljiva spremljevalka Zelenega Jurija, njene veje in liste so ljudje spreminjali v različne domače pripomočke ali pa si z njimi lajšali zdravstvene težave. Zato so “Beli Kranjci”, kot jih je že davno tega poimenoval Valvazor, ponosni na ta lepa drevesa. V objemu belih brez pa se tudi naključnemu obiskovalcu zazdi, da se v Beli krajini čas ustavi.
Scenaristka in urednica dokumentarne serije Neva Novljan, režiserka Siena Krušič.

Branko Meh po mnenju obrtnikov in malih podjetnikov uspešno vodi Obrtno-podjetniško zbornico že drugi mandat. V tem času se je povečalo tudi število članov zbornice. V preteklem letu koronavirusne krize se je pogosto pojavljal v javnosti, s predlogi in kritikami na račun omejitvenih ukrepov, čeprav prizna, da je državna pomoč dobra in da se je vlada na začetku prvega vala hitro odzvala, kar je pomagalo rešiti številna podjetja. Pri vprašanju, kaj se bo zgodilo po koncu krize in s tem državne pomoči, je optimističen. V nasprotju z nekaterimi napovedmi, da nas čaka val stečajev, meni, da se to ne bo zgodilo, saj tudi v bodoče pričakuje pomoč države.
Branko Meh je sicer po poklicu mizar; obrt je prevzel od svojega očeta, zdaj posle vodita njegova sinova. Njegovo podjetje se je doslej dobro spopadalo s krizo, pravi. V pogovoru oceni tudi položaj malega gospodarstva v Sloveniji, pomanjkanje poklicev, med aktualnimi problemi pa je pomembna njegova argumentacija, zakaj obrtniki in mali podjetniki podpirajo takojšnjo upokojitev ob izpolnitvi pogojev, kar je prinesel eden od protikoronskih zakonov.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Po krutem umoru v galeriji inšpektor Vrenko vedno močneje sumi, da se motiv za umore skriva v zapuščini slikarja Korenike.
Čeprav se izkaže, da si je Silvan z svojim nebrzdanim življenjskim slogom nakopal veliko sovražnikov, pa je inšpektor Vrenko vse bolj prepričan, da se motiv za umore nahaja v Korenikini zapuščini. V pogovoru s poznavalcem slikarstva Liebmannom Vrenko pride do odkritja, ki dvigne vrednost zapuščine na povsem nov nivo. Sedaj mora Vrenko najti le še odgovor na eno vprašanje – čigavo oko je opazilo dragocenost v zapuščini in jo zaželelo zadržati le zase.

Profesorja filozofije in zgodovine na tržaškem liceju Franceta Prešerna in doktoranda ljubljanske Filozofske fakultete Jerneja Ščeka bomo vprašali, kako pomembna je njegova vloga pri gradnji identitete mladih in koliko lahko javni sistem slovenskih šol v Italiji vpliva na ohranjanje in krepitev zavesti narodnostne pripadnosti.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Slovensko televizijsko stalnico „Dober dan, Koroška“ lahko vidite vsak ponedeljek na TV Slovenija in TV Maribor. Vabljeni k ogledu.

16:15
Otroški program: Op!

Milan hoče učiteljici pomagati in ji med razlago skače v besedo, zato mu ta prepusti svoje mesto. Milan tako na svoji koži spozna, da je tudi dobronamerna pomoč lahko včasih nadležna.

Na trati se pasejo ovce in poskočno jagnje. To počne marsikaj, zaradi česar je odrasle ovce pošteno strah. Skače v vodo, zaleti se v medveda in skače po njem! Odrasle ovce so na trnih! Nato jagnje spleza na pečino.

Ko zelo pomembna pošast obišče šolo, ji mora Bučko izročiti šopek rož. Bučko je prepričan, da je za nalogo preveč neroden, zato se skrije. Bo zamudil svoj nastop ali pa bo s pomočjo nepričakovanega tovariša vendarle zbral pogum?

Pepa in in Jure odneseta zelenjavne olupke na dedijev kompostni kup. V njem deževniki olupke spremenijo v kompost, ki pomaga rasti dedijevim in babičinim rastlinam.

Kaj je pošteno? Evren predvsem ve, kaj ni pošteno: hoditi mora na plavanje, čeprav plavati že zna! Krtku Črtku pa se ne zdi pošteno, da bi sam nosil smeti iz krtine. Morda bo zagato rešil zelo prepričljiv prodajalec Lovro, ki je ravno odprl trgovino z imenom »Smetka«. Najbrž ni težko uganiti, kaj prodaja v njej?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Bolnišnice so zasedene z bolniki, pri katerih okužba z novim koronavirusom poteka v hujši obliki. Tistim, ki zaradi covida-19 okrevajo doma, pa lahko pomaga zdravljenje na daljavo z uporabo informacijsko - komunikacijske tehnologije in digitalnih aparatov. Z dr. Tadejo Kotar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja se bomo pogovarjali o telemedicini.

Pred štiridesetimi leti je Robert Butler proces sistematičnega stereotipiziranja in diskriminacije starejših ljudi opredelil kot starizem. Kako staranje in starost sprejema družba, kako ju sprejemamo posamezniki? Ali je stereotipe in predsodke o starejših mogoče premostiti? Starizem v oddaji Na kratko pojasnjujejo antropolog, sociologinja in andragoginja. Predsodke in stereotipe o starosti pa zelo uspešno zavračajo kar ljudje v poznih letih sami.

Nejko se zbudi in ugotovi, da ima nenavadno težavo: vidi dvojno! Prijatelje prosi, da mu pomagajo poiskati rešitev. Zabava se ob prijateljskih poskusih, da bi mu pomagali, a nič se ne obnese. Na koncu le ugotovi, v čem je težava!

Simon bi rad postavil rekord v preigravanju z nogometno žogo. A kako, saj se mu Gašper venomer mota pod nogami. K sreči ga mamica odpelje na rojstnodnevno zabavo in Simon si lahko oddahne. Uspe mu postaviti rekord, vendar ga nihče ne občuduje! Očka je prezaposlen, mamica ima pomemben telefonski pogovor, Gašperja pa še ni od nikoder. Ko se končno vrne, je Simon navdušen, da se ga bratec včasih drži kot klop.

Vesoljčka preneseta mačkona in Jona na svoj leteči krožnik, kjer jima po nesreči zamenjata možgane. Nazaj na Zemljo ju odvržeta v napačnih telesih!

Slon pospravlja telovadnico in skrivaj sanjari, da je košarkarski prvak.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

#NisiSama. "Ubil me bo!" Testiranje da, testiranje ne. Pozor, snežni plaz! Pomagamo družini Rebernik. Os'md'seta so b'la leta.

Nocoj v pogovoru s predsednikom Državnega zbora, Igorjem Zorčičem, o usodi tajnega glasovanja na daljavo, interpelacijah in konstruktivni nezaupnici. V prispevku o novonastali mreži za varstvo demokracije. Luka Mesec o vloženi interpelaciji proti šolski ministrici in nadaljnjih korakih v opoziciji. Ob koncu pa še o kulturi v časih epidemije.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Preverili bomo dogajanje na filmskem festivalu Sundance, ki kakopak poteka virtualno, obiskali smo razstavo Nataše Jurjevič Zmajski kabinet čudes in razstavo Optična motnja Maje smrekar v galeriji Tobačna.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Umetnem raju smo se pogovarjali z grškim režiserjem Christosom Nikoujem, ki je s prvencem Sadeži pozabe, slovensko manjšinsko koprodukcijo, možen kandidat za oskarjevsko nominacijo. Zaradi blokade sredstev Slovenskega filmskega centra in pandemije covida je lani na izplačilo pogodbenih obveznosti čakalo kar 33 projektov. Po sprostitvi sredstev sta v januarju padli prvi klapi filmov Kapa Slobodana Maksimovića in Zbudi me Marka Šantića. Predstavljamo tudi najnovejše slovenske filme v različnih fazah produkcije in postprodukcije.
Avtorica oddaje: Mateja Valentinčič

Spremljali boste posnetek krstne izvedbe skladbe Sanje spečega sveta sodobnega ameriškega skladatelja Chada Cannona. Zboru in Orkestru Slovenske filharmonije in Komornemu zboru Dekor se bo kot solist na klarinetu pridružil Mate Bekavac, eden najboljših klarinetistov v svetovnem merilu. Tokrat se bo predstavil še z igranjem na basovski klarinet, duduk in ljudsko basovsko flavto. Dirigent Vladimir Kulenović, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser televizijskega posnetka Jan Zakonjšek.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov