Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 3. feb.

V nocojšnji Kulturi bomo govorili o ponovnem odpiranju muzejev in galerij v sosednji Italiji, predstavili vam bomo umetniško rezidenco v prenovljeni hiši Alojza Kocjančiča v zaledju slovenske Istre v Kubedu in gledališki projekt Hektomeron režiserja Jaše Kocelija, ki ga je ustvaril v Romuniji.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Bi želeli pri Notarski zbornici preveriti vse glede oporoke? Pokličite v našo jutranjo oddajo! Priznani strokovnjak svetuje vsem staršem, terenska ekipa odkriva lepote Slovenije, modni nasveti pa med drugim prinašajo tudi priporočila optika, kako izbrati prava očala. Ne zamudite!

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Pia je popolnoma zmedena in tudi ljubosumna, saj je njen mož izjemno očarljiv. Ana in dr. Vasja se ne moreta sporazumeti glede načrtov za prihodnost. Katja dvomi v Jašino pripoved o pretepu, zdi se ji, da nekaj prikriva. Družina Car je zelo zaskrbljena glede očetovega zdravja, še posebej panična je Marija.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Nocoj v pogovoru s predsednikom Državnega zbora, Igorjem Zorčičem, o usodi tajnega glasovanja na daljavo, interpelacijah in konstruktivni nezaupnici. V prispevku o novonastali mreži za varstvo demokracije. Luka Mesec o vloženi interpelaciji proti šolski ministrici in nadaljnjih korakih v opoziciji. Ob koncu pa še o kulturi v časih epidemije.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Arthur Honneger je bil osem let dopisnik švicarske televizije v ZDA, v dokumentarni seriji pa bo odkrival neznane dele Amerike, ki jih prej še ni obiskal - Južno Dakoto, Portoriko, Novo Mehiko in Havaje.

2. del: V osupljivem raju
Septembra 2017 je orkan Maria razdejal Portoriko v Karibskem morju. Uničeno je bilo tudi kulturno središče v mestecu Loìza. Zori, zagreti direktorici ustanove, v kateri se z umetnostjo srečujejo številni otroci, pa je zmanjkalo denarja za obnovo. Arthur Honegger bo poskrbel, da se bo začelo premikati tudi na tem področju, hkrati pa pobliže spoznal življenjsko energijo Portoričanov, politiko na otoku in težaven odnos z ZDA.

V oddaji Osmi dan bomo preverili, kakšno vlogo imajo zasebne zbirke v mednarodnem sistemu sodobne umetnosti, kako vstopajo v javnost, kako zbiratelji podpirajo umetnike in organiziranje velikih razstav. Ta vprašanja med drugim naslavlja razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej v ljubljanskem Mestnem muzeju, ki na ogled postavlja več kot 100 umetniških del iz petih evropskih zasebnih zbirk. Katere kulturne in socialne dejavnosti so potekale v Avtonomni Tovarni Rog in čemu bodo namenjeni prostori v prenovljenem ustvarjalnem središču Center Rog?
Izpraznitev in začetek rušenja nekdanje tovarne Rog pomenita konec za številne kulturne, športne in socialne dejavnosti, ki so se v okviru Avtonomne Tovarne Rog odvijale v teh prostorih, od koncertov do izobraževanja ranljivih družbenih skupin. Mestna občina Ljubljana želi v prenovljeni stavbi vzpostaviti novo ustvarjalno središče. Ali bodo v Centru Rog dobili prostor tudi nekdanji uporabniki, pa za zdaj ostaja odprto vprašanje. Spomnili se bomo tudi Mire Furlan, ene najpomembnejših hrvaških gledaliških in filmskih igralk, katere prezgodnja smrt je pretresla številne. Zaslovela je v osemdesetih letih, ko je ustvarila nekaj izjemnih vlog v filmih Kiklopi, Za srečo so potrebni trije in Oče na službeni poti Emirja Kustorice. Zaradi političnih razmer se je preselila v ZDA, kjer je nadaljevala na gledaliških odrih New Yorka in Los Angelesa. Širša javnost jo pozna po vlogah v televizijskih nadaljevankah Babilon 5 in Skrivnostni otok.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- a jogosultak kézhez kapták a Magyarul a Muravidéken oktatási támogatás szerződéseit;
- változás a magyarországi továbbtanulás terén;
- a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet évértékelő sajtótájékoztatója;
- a Bódis lelkészcsalád Skóciában töltött egy szolgálati évet;
- a koronavírus-járvány hatása a mezőgazdaságra.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- upravičencem vročili pogodbe razpisa Madžarsko v Prekmurju;
- spremembe na področju nadaljnjega izobraževanja na Madžarskem;
- spletna novinarska konferenca madžarskega Zavoda za pravno zaščito manjšin;
- duhovniška družina Bódis leto dni službovala na Škotskem;
- vplivi epidemije koronavirusa na kmetijstvo.

V petnajsti oddaji za enakovredno tekmovanje poskrbijo Urban, Lenart in Jaša iz OŠ Gustava Šiliha Velenje (rumeni) ter Karmen, Lana in Gal iz OŠ Otočec (vijolični). Igralne karte, Luka Dončić in manjkajoči matematični znaki so zanje kot za šalo. Prav tako se dobro spoznajo na optična vlakna in geografijo, malo manj pa na razdalje do zvezd. In če je vijoličnim bliže filmska glasba, imajo rumeni zagotovo hitrejše prste. Komu v drugi krog pomagata Brihtolin in domač paradižnik, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Četudi gre za pogovorno slovenščino je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (NIPKE, JOKER OUT, MATTER, ZALAZASPER, EZRA, TRKAJ …). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): "Slovenščina je stanje uma!"

Roman Zmote dijaka Tjaža je ključen za Lipušev preboj med velike slovenske avtorje. Izšel je leta 1972 in v slovensko literaturo vpeljal svojevrsten notranji monolog. Roman je sarkastična zgodba o tem, kako se mladostnik znajde v primežu represivne vzgoje internata, ki ga do te mere stre, da stori samomor. Z ravnateljem Rihardom Režkom se pogovorimo o tem, ali se je vzgoja v današnjem internatu spremenila v primerjavi s tisto iz 20. stoletja. Zmote dijaka Tjaža sta leta 1982 v nemščino prevedla Peter Handke in Helga Mračnikar in mu s tem dala tudi mednarodno veljavo. O travmatični izkušnji pisanja v jeziku, ki je lastnemu sosedu tuj, saj je tujec, obenem pa odtujen tudi domači zemlji, ki je del tujine, sprašujemo dr. Silvijo Borovnik, strokovnjakinjo za literaturo koroškega zamejstva.

Zam naredi robota za taborjenje, Feliks, Zoja in Zmedi pa ga morajo preizkusiti. Zelo je koristen, a ko mu Zmedi naroči, naj mu splete par slastnih nogavic, stvari uidejo z vajeti.

V ringu sta plamenec in noj. Nerodni sodnik ju ovira pri boju.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama triler. Bruselj, zgodnja šestdeseta leta. Alice in Céline živita v novozgrajenem naselju, v hiši dvojčku. Že od otroštva sta dobri prijateljici in takšna sta tudi njuna sinova, dečka Theo in Maxime, ki odraščata kakor brata. Družini sta veliko skupaj, se obiskujeta in skupaj praznujeta rojstne dneve. Toda to popolno sožitje se razblini, ko Celinin sin Maxime pade skozi okno svoje sobe in se ubije. Nesreča se zgodi kar naenkrat, in čeprav je bila prijateljica Alice zraven, ni mogla preprečiti tragedije ... Nerazsodna zaradi boleče izgube Celine okrivi Alice, da ni preprečila nesreče, čeprav je bila zraven. Célinino vedenje postaja vse bolj in bolj nenavadno, pravzaprav sumljivo. Alice se boji, da se hoče njena prijateljica zaradi svojega pokojnega sina maščevati nad njenim Theom …

DUELLES / MOTHERS' INSTINCT / FRA, BELG / 2018
Režija: Olivier Masset-Depasse / Scenarij: Barbara Abel, Giordano Gederlini, Olivier Masset-Depasse / Igrajo: Luan Adam, Jules Lefebvres, Arieh Worthalter, Anne Coesens, Mehdi Nebbou, Veerle Baetens

Oče in sin sta na poti v novo življenje. V svoji podobnosti vztrajata v svojem uporu proti drugemu in kljub redkim poskusom zbližanja ostajata ujeta v svojih vesoljih. Po dolgi poti noč prespita na opustelem počivališču. Zjutraj se oče v avtu zbudi sam. V bolečini se zave krutega nočnega dogodka, ki podžge njegovo bojazen glede pogrešanega sina. Potem, ko se že zdi, da je izgubil skoraj vse, pa najde več, kot bi lahko upal še pred enim dnevom.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Na Vodnikovi domačiji danes praznujejo 263. rojstni dan Valentna Vodnika, ki ga bodo obeležili z različnimi dogodki na spletu. V Bežigrajski galeriji 1 je na ogled razstava skic, lutk, scenskih elementov in fotografij iz lutkovnih predstav Mini teatra. V galeriji Equrna skupaj razstavljata Staš Kleindinst in Anže Sever, razstavo sta poimenovala Predstava. Več pa tudi o novi slikanici Zajčkova hišica, Anje Štefan, ki jo je ilustrirala Hana Stupica.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenski veleposlanik v Rimu, Tomaž Kunstelj, je odrekel promocijo razstavi Večje od mene: junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije o umetnosti zadnjega obdobja nekdanje Jugoslavije, ki jo slovenska kustosinja Zdenka Badovinac pripravlja v uglednem rimskem muzeju MAXXI. V oddaji bomo objavili intervju z veleposlanikom in spregovorili o pojmu nacionalnega v sodobni umetnosti. Gostje: dr. Beti Žerovc, Zdenka Badovinac, dr. Kaja Kraner in Miran Mohar.
Voditeljica: Nina Jerman

Četudi gre za pogovorno slovenščino je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (NIPKE, JOKER OUT, MATTER, ZALAZASPER, EZRA, TRKAJ …). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): "Slovenščina je stanje uma!"

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov