Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 22. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 22. feb.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kakšne so možnosti prehajanja mej s sosednjimi državami? Za vsa vaša vprašanja bo na voljo vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili alergijam pri otrocih. Zdravnica bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v biatlonu. Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

09:05
Zimski počitniški program

Nika in Nik (Nika Rozman in Nik Škrlec) bosta sobote za dva tedna zamenjala s počitnicami. Mlade gledalce bosta pozdravila med tednom, vsako jutro, 9.10. Po kratkih, svežih Infodromovih novicah, bosta v svojo družbo povabila zanimive mlade goste, ki bodo svojim vrstnikom predstavili svoje hobije. Vstop v njun počitniški studio bodo imeli tudi odrasli. S strokovnjaki bosta iskala odgovore na vprašanja, povezana s strahovi, našim odnosom do živali, z njimi se bosta pogovarjala o samopodobi, zaupanju, bolečini in še čem. Teme pogovora bodo hkrati vabile k ogledu desetih kratkih dokumentarnih filmov serije Izzivalci, ki bodo v Počitniškem krompirju predvajani premierno. Seveda pa tudi v Počitniškem krompirju ne bo šlo brez izzivov, s katerimi se bosta vsak dan znova spoprijela Nika in Nik. Mladi gledalci bodo lahko ves čas oddaje tudi aktivno sodelovali na družbenem omrežju Instagram.

Lena bo kmalu praznovala deveti rojstni dan. Priredila bo zabavo za sošolce in poskusila odkriti, kdo od njih bi bil lahko Trilejev najboljši prijatelj. Toda na dan zabave Lena zboli za noricami in na praznovanje pride le njen sosed Trile. Zdi se, da ne bo tako lahko najti najboljšega prijatelja zanj.

Sovice nestrpno pričakujejo zabavo. Mami in očka skrbno urejata gnezdo. Bubi, Bibi in Boni se odločijo, da na zabavo povabijo tudi zajčka. A zajček pravi, da ne more z njimi, ker mora paziti bratce. Tudi lisička zavrne povabilo, saj očku pomaga čistiti brlog. Sovice opazijo mravljice in jim sledijo. Na poti srečajo velikega mravljinčarja, ki jim razloži vse o mravljah in jim pokaže mravljišče. Bubi, Bibi in Boni pokukajo vanj, mravljinčar pa razkrije, da so mravlje socialne žuželke, saj si vzajemno pomagajo in ima vsaka izmed njih svojo zadolžitev. Ko se vrnejo v gnezdo, se sovice odločijo, da bodo pomagale mami in očku. Spoznajo, da je vse lažje in hitreje narejeno, če si med seboj pomagajo. Končno je vse počiščeno, sovice pa tako utrujene in zaspane, da bo zabava morala počakati do naslednjega dne.

Pek je ves iz sebe. Toliko strank še čaka na dostavo kruha, njemu pa zmanjkuje časa! Požrešni Raček doma pohrusta ves kruh, zato se s Saro odpravita k Peku po novega. Ko vidita, v kakšni stiski je, mu ponudita pomoč. Na dvosedežnem kolesu se odpravita razvozit kruh. Prva med strankami je Gospa s šalom.

Ko smo prehlajeni, ima hrana včasih čuden okus. Pa veste, zakaj? Hrano okušamo z jezikom, toda pri tem sodeluje tudi voh.

Aleks žoge ne brca več tako dobro kot prej. Eriko zanima, zakaj se to dogaja. Če bo njegov udarec prešibek, ne bo sprejet v nogometno ekipo. Aleks misli, da ima smolo. Njegov sošolec Dani pa dobro ve, da ni tako.

Po razstavi pospremi Ano domov vsiljivi Car, kar pripelje do nepredvidenega srečanja z dr. Vasjo. Katja najde v kuhinjskem predalu kup dokumentov. Osamljeni Jaša se močno razveseli Nikinega obiska. Marija se zgraža nad pomanjkanjem reda pri Carjevih. Penzl se oglasi pri Niki z neverjetno novico.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Gost oddaje Intervju bo dr. Jure Gašparič, zgodovinar in nekdanji direktor Inštituta za novejšo zgodovino. Nedavno je bil razrešen dolžnosti državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Povod za to naj bi bilo njegovo uradno zanikanje obrazložitve premierja Janeza Janše, da je zaplet z odlogom razpisa za vpis v visokošolske programe nastal zato, ker ministrstvo podatkov o vpisu ni pravočasno oddalo v vladno proceduro. Z dr. Juretom Gašparičem se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ko zaradi nasilne smrti umre še tretja članica šolskega kolektiva, kriminalisti posumijo, da se je na šoli pojavil serijski morilec.

Ko zaradi nasilne smrti umre še tretja članica šolskega kolektiva, kriminalisti posumijo, da se je na šoli pojavil serijski morilec. Inšpektor Vrenko je prepričan, da se storilec skriva v kolektivu, katerega člani pa si njegovo ekipo podajajo kot namiznoteniško žogico. Zdi se, da se preiskava vrti v začaranem krogu. Pa vendar, preskok v razmišljanju inšpektorja Vrenka pripelje do morilca, ki se je od vseh sodelavcev v kolektivu zdel še najmanj škodljiv.

Z nami bo ministrica dr. Helena Jaklitsch. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu nadaljuje s svojimi aktivnostmi, s katerimi ohranja stike s Slovenci, ki se v zamejstvu in po svetu srečujejo z najrazličnejšimi izzivi. Spodbujanje gospodarskih vezi, krepitev bilateralnih odnosov in ohranjanje prijateljskih vezi so odlična podlaga za uresničevanje ciljev, ki se bodo ob proslavljanju treh desetletij samostojnosti kažejo v znamenju skupnih zmag.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Občinske volitve 2021 pod drobnogledom:
28. februarja so napovedane volitve občinskih svetov in županov v vseh 132 koroških občinah. Za mesto v občinskem svetu ali celo mesto župana se v treh južnokoroških okrajih in v mestu Celovec potegujejo tudi kandidati in kandidatke iz vrst slovenske narodne skupnosti.
Urednica Marica Kušej in urednik Alexander Mak vam bosta v tej oddaji predstavila, zakaj se rojakinje in rojaki borijo za mandate oz. politično odgovornost v posameznih občinah. Predstavili vam bomo tako slovensko govoreče kandidatke in kandidate v večinskih strankah kot v samostojnem slovenskem političnem gibanju pod okriljem Enotne liste. V Globasnici in Železni Kapli slovenski politični predstavniki branijo mesto župana, v nekaterih občinah se nadejajo večjega števila glasov in mandatov, drugod je cilj obdržati doseženo.
http://slovenci.orf.at

16:15
Otroški program: Op!

Vilko ponagaja Milanu tako, da se temu ves razred smeji. Milan je jezen in se mu maščuje, pri tem pa mu pomaga tudi Julči. Ker bi jo Vilko zaradi tega lahko hudo skupil, oba spoznata, da maščevanje ni vredno takšnega tveganja.

Krokodil Čarli in zdravnica se sporečeta. Njun spor mora rešiti Niko, saj se nočeta pogovarjati drug z drugim.

Optik gospod Naočnik obišče šolo in vsem malim pošastim pregleda vid. Bučko nalašč zameša črke, da bi dobil očala, a kmalu ugotovi, da so očala za zdrave oči zelo škodljiva.

Lola in Flint sta bratec in sestrica, ki zelo rada sodelujeta in si pomagata. Tudi takrat, ko naj bi vsak tekmoval zase. Kako pa bosta tekmovala in sodelovala Lovro in Borček, ko se bosta preizkusila v kegljanju? Krogla že drvi po stezi, koliko kegljev bo zadela … in tresk ! Ojej, poleg kegljev sta podrla in razbila nekaj zelo dragocenega! Kaj pa zdaj?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kamnik se je v srednjem veku izoblikoval kot deželnoknežje mesto ob glavni prometni cesti na Štajersko, po tem obdobju pa je nov vrh doživel v dobi baroka. Je eno naših najdragocenejših zgodovinskih mest v katerem so se ohranile zanimive legende in bogata kulturna dediščina z raznolikimi muzeji in zanimivostmi. Kamnik bomo spoznavali s pomočjo domačinov – poznavalca lokalne zgodovine Franceta Malešiča, mojstrice poslikave majolk Irene Radej ter umetnostnega zgodovinarja in specialista za Plečnika Noaha Charneyja.

Enolično delo, nič se ne dogaja, nikjer nikogar … Postanemo nemirni, tesnobni, počutimo se neprijetno. Občutek poznamo vsi, kajti vsi smo se že srečali z dolgčasom.
Dolgčas pa ni značilen zgolj za ljudi. Občutijo ga tudi živali, predvsem tiste, ki živijo v ujétništvu.
Dolgčas v sodobni zahodni kulturi ni zaželen. Povezujemo ga z lenobo in brezdeljem. Kdor ne dela, pa ne prispeva k ustvarjanju vrednosti in je zato nekoristen. Ker dolgčas hkrati občutimo kot neugodje, nenehno iščemo načine, kako mu ubežati.

Nejko nikoli ne dobi pošte, kar ga zelo žalosti. Njegovi prijatelji se odločijo, da mu bodo poslali pisma. Ko prejme cel kup pošte, misli, da mu pisma pošilja Zalica, njegova prijateljica iz otroštva. Očitno ga ni pozabila. Komaj čaka, da ji bo odpisal, a njegovo navdušenje spravlja prijatelje v obup.

Gašper v vsem oponaša Simona. Predstavlja si celo, da je Superzajec! Vse, kar je prav! Simon se odloči, da bosta zamenjala vlogi in za Gašperjem ponavlja vse, kar ta reče. Gašper se kuja. Očka Simonu razloži, da bi mu bil bratec le rad podoben, saj ga občuduje. Simon je spet prijazni Simon in Gašper spet prikupni Gašper, oba pa sta superjunaka: Superzajec in Velezajec.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo ščiti storilce? Smrt pod snežnim plazom. Novi dom Jožeta Pirha. Pogorela Maselceva domačija. Jasna Hengović: inženirka leta 2020. Nevarni izzivi TikToka.

V tokratni oddaji o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, predlogih nagrajevanja in izločanja t.i. storitvenega dela.
Ali bo Evropska unija zaradi stanja svobode medijev odločila za nadzor Slovenije?
V oddaji tudi o tem, kaj je socialna pravičnost in kako daleč smo od njenega uresničenja.
Ob koncu pa še o spremembah, ki jih je pandemija prinesla v delovnih okoljih.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi o premieri Tišina med nami v Mestnem gledališču ljubljanskem, o odprtju razstave Učenje in pozabljanje Jožeta Baršija v Mestni galeriji v Ljubljani, v galeriji tržaškega muzeja Revoltella pa smo obiskali razstavo z naslovom: Tržaški slikarji druge polovice dvajsetega stoletja.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Že dolgo nismo dobili v branje romana, ki bi tako sugestivno povezal živalski in človeški svet, kot je to storil Borut Kraševec s svojim romanesknim prvencem Agni. V njem se osredotoča na nagonskost, prvinskost pri živalih in ljudeh. Avtor spretno razvršča motive, ki se ponavljajo in med seboj pomensko oplajajo, z izbranimi metaforami, simboli in izbrušenim jezikom pa ustvarja umetniški tekst. Roman Mojstrovina Ane Schnabl se dogaja v Ljubljani na sredini osemdesetih let minulega stoletja, ko so se napovedovale prelomne družbene spremembe. Na družbenem ozadju pa pisateljico zanima predvsem ljubezenska zgodba. S slogovno suverenostjo in sproščenostjo hkrati je ustvarila imeniten roman o človeških značajih in naravi ljubezni. Sarival Sosič je poimenoval svoj tretji roman Sin in sin. V središči pripovedi sta brata, ki želita z glasbo osmišljati svet. Roman je poklon umetnosti, njegova družbeno-kritična ost pa izpostavlja odsotnost medsebojnega razumevanja in sprejemanje drugega, drugačnega v sodobnem svetu.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserki: Magda Lapajne in Petra Hauc

Stalni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao je za tokratni koncert pripravil poseben program z deli svojih rojakov. En Shao prihaja iz Kitajske in deluje tudi kot glavni gostujoči dirigent Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra in glasbeni ravnatelj Kitajskega orkestra iz Tajpeja. Spremljali boste izvedbi del uspešnih kitajskih skladateljev simfonične glasbe. Prva je simfonična pesnitev Xu Zhenmina, ki na Kitajskem med skladatelji uživa velik ugled. Za to delo je leta 1993 prejel prvo nagrado na kitajskem tekmovanju enostavčnih orkestrskih skladb. Sledi izvedba v današnjem času ene najprepoznavnejših kitajskih simfonij skladatelja Xia Guana, ki nosi naslov Upanje.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov