Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 25. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 25. feb.

Preverili smo kaj prinaša prva slovenska monografija o obutvi avtorja dr. Bojana Knifica, v Španskih borcih smo si ogledali plesno predstavo Cogito Tamasa Tuze, obiskali pa smo tudi razstavo Dareta Birse Ukradene slike v sinagogi Lendava in razstavi mladih ustvarjalk Isidore Todorić in Inje Bauman v galeriji P74 .

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Naj se dobro jutro najprej začne z dobrim zajtrkom, ki ga bosta pripravila Tinkara Končar in Simon Zorin. V rubriki Miti in resnice bodo v ospredju hormoni ščitnice. V svetovalnih minutah pred osmo uro bomo s strokovnjakom govorili o pravilni uporabi pralnega stroja. V Domači lekarni bo zeliščarka Metka Maček predstavila sončnice in topinambur. V rubriki Te male živali se bomo posvetili iskanju pogrešanih živali. Zanimive prispevke pripravljajo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

09:05
Zimski počitniški program

Nika in Nik (Nika Rozman in Nik Škrlec) bosta sobote za dva tedna zamenjala s počitnicami. Mlade gledalce bosta pozdravila med tednom, vsako jutro, 9.10. Po kratkih, svežih Infodromovih novicah, bosta v svojo družbo povabila zanimive mlade goste, ki bodo svojim vrstnikom predstavili svoje hobije. Vstop v njun počitniški studio bodo imeli tudi odrasli. S strokovnjaki bosta iskala odgovore na vprašanja, povezana s strahovi, našim odnosom do živali, z njimi se bosta pogovarjala o samopodobi, zaupanju, bolečini in še čem. Teme pogovora bodo hkrati vabile k ogledu desetih kratkih dokumentarnih filmov serije Izzivalci, ki bodo v Počitniškem krompirju predvajani premierno. Seveda pa tudi v Počitniškem krompirju ne bo šlo brez izzivov, s katerimi se bosta vsak dan znova spoprijela Nika in Nik. Mladi gledalci bodo lahko ves čas oddaje tudi aktivno sodelovali na družbenem omrežju Instagram.

Lena se odloči, da bo postala golmanka. A kaj, ko že na začetku naleti na oviro. S Trilejem svojo edino žogo brcneta v morje. Otroka morata sama zaslužiti za novo. Le česa se bosta lotila? Še najbolje jima gre igranje Svete noči. Pa čeprav sredi poletja.

Prijazna in hudomušna babipenka nenadoma zboli in umre. Trile se mora udeležiti njenega pogreba. Zelo je žalosten in komaj razume, kaj se je zgodilo. Slabo novico pa skriva tudi Lena. Z mamo bosta zapustili vas.

Gozd praznuje praznik sajenja drevja, zato Bubi, Bibi in Boni objemajo vsa drevesa v gozdu. Boni opazi, da je izgubila pentljo. Bubi sestrico tolaži, da se bodo vračali po isti potki in jo našli. Vse preiščejo, pentlje ne najdejo in Boni je neutolažljiva. Nad sabo zaslišijo prhutanje in zagledajo jato tukanov. Le mali tukan je občepel na veji. Sovice poletijo k njemu, da bi izvedele, zakaj. Nesrečni malček jim zaupa, da se boji višine in si ne upa vzleteti. Sovice se odločijo, da mu bodo pomagale premagati strah. Spustijo se do vznožja drevesa, začnejo z njim letati z najnižjih vej in se počasi dvigajo višje. Na višjih vejah srečajo opico marmozetko, ki jim pomaga opogumljati malega tukana. Končno vsem skupaj uspe poleteti z najvišje veje, kjer je tudi tukanov domek. Zdaj ko se ne boji več višav, poleti visoko in reši Bonijino pentljo iz kljuna tatinske ptičice. Doma sovice čaka presenečenje. Vse je okrašeno, saj slavijo praznik drevja. Z obiskom in slastnimi malinami jih presenetita tudi dedek in babica. Mami jim zapoje prelepo pesmico o praznovanju.

Kako nastane mavrica? Morda bo Zmediju to pojasnil robot vremenčnik, ki je ušel pod nebo, kjer zdaj hkrati dežuje in sije sonce.

Še vedno ni jasno, kje je Gaber in kaj se je z njim zgodilo. Končno ga najdejo na popolnoma nepričakovanem kraju. Ko Nika izve, kako zahrbtni so lahko ljudje, je obupana, Penzl jo tolaži. Jaka in Ana poglabljata svoj odnos in prijateljstvo. Lucija pove Katji grozljivo resnično zgodbo. Svet res ni prav prijeten!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V oddaji Moje mnenje bomo govorili o izobraževanju v času epidemije. Kakšne bodo posledice šolanja na daljavo in kako jih bodo šole omilile? Z gosti bomo govorili tudi o tem, kako bodo letos potekali matura in druga preverjanja znanja, kdaj se bodo v šolske klopi vrnili vsi dijaki in študenti, pa tudi o tem, ali so šole pripravljene na morebiten tretji val epidemije covida 19.
Voditeljica: Tadeja Anžlovar

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

3. del: Soapy Sanderson
Maggie gre z letalom po starega prijatelja Soapyja, ki živi kot puščavnik. Družbo mu delajo le haskiji. Odpelje ga k zdravniku, dr. Fleischmanu. Ta je jezen, ker sta zamudila in ker Soapy ne dela vaj, da bi okreval po zlomu kolka, ter mu položi na srce, naj misli na prihodnost. Naslednji dan Ed prinese Joelu sporočilo: Soapy njega in Maggie vabi na obisk. V mesto prideta snemalca, da bi posnela film o Soapyju. Ed je navdušen in jima povsod sledi.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1990
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

A Nagyító alatt című adásunkban a 2021-es év jeles évfordulóit vesszük sorra.

V oddaji Pod drobnogledom bomo spregovorili o pomembnih obletnicah v letu 2021.

15:50
Otroški program: Op!

Koliko knjig je v studio prinesel Gaki? Jih bo imel čas prebrati? Karla bo raje napisala svojo. No, čez nekaj let. Kje pa prebiva največ knjig? V knjižnici, seveda. Njeno delovanje bomo predstavili v rubriki V kot velik. Kako pa bo zvenela nova Zofkina pesem? P kot presenečenje!

Klemen in Nika sta se znašla pred ugankarskim izzivom. S pomočjo treh pomigov bosta poskušala razkriti skrito žival. Jima bo uspelo? In katere stereotipe o živalih bosta porušila? Najprej bosta hitela, nato bosta svoj korak upočasnila. Pridružite se jima pri prvem pohodu … Za repom.

Klemen se bo prelevil v kriminalista. Za vzor si bo postavil noje. Noje, ki glavo zarivajo v pesek? Je to sploh res? So res strahopetni? Bo Klemnova raziskovalna žilica pripomogla, da z Niko uganko razrešita v prvem poskusu? Morda bosta ugibala vse do noči … Noč pa ima svojo moč ... Napnite oči in sledite repu.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V začetku januarja so se v Washingtonu na protestih zbrali podporniki zdaj že bivšega predsednika Trumpa. Protest se je razvil v nemire in končal z vdorom jeznih protestnikov v ameriški kongres. Jezni ljudje pa demonstrirajo tudi drugod po svetu, tudi pri nas. Ali smo v tem času še posebej jezni? Ali postajamo jezna družba? Jezo doživljamo vsi ljudje ne glede na narodnost ali raso. Ko smo jezni, imamo vsi podobno obrazno mimiko in telesno govorico. Jeza je namreč eno izmed primarnih čustev. Zakaj potrebujemo jezo? Kaj je pri jezi negativnega in kaj je pozitivno?

Pretepanje, porivanje, lasanje, zafrkavanje, izključevanje, podrejanje, žaljenje, izsiljevanje … In še nešteto drugih podobnih izrazov bi se lahko spomnili, da bi z njimi opisali medvrstniško nasilje. Kakšna je dinamika nasilja med vrstniki, kdo so povzročitelji in kdo žrtve, v oddaji Na kratko.

Živa, Vid in Toni na plaži naredijo peščeno dinotačko, toda morje narašča in prijatelji se bojijo, da jo bo voda pogoltnila. Še sreča, da Vid skoplje veliko luknjo in si jo zadega na hrbet.

Slon in nojevka sta imeniten par … dokler se ne zgodi nesreča.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o popolni zmedi zaradi napačnega tolmačenja ukrepov. Sestanku gospodarskega ministra v prleški gostilni je sledilo pojasnilo, da bi gostinci lahko že štiri mesece stregli malice podjetjem. Zakaj so različne inšpekcije različno ukrepale, je sploh jasno, kaj je dovoljeno in kaj ne? Pridobili smo zapisnike in preverjali pri inšpektoratih.
V Globusu o islamizmu v državah Sahela. Kako dolgo bo Francija vztrajala v boju proti džihadizmu na afriških tleh in kako se bodo z njim spopadle afriške države same.
V Točki preloma: V Teksasu je zaradi mraza in snega brez elektrike ostalo več kot 10 milijonov ljudi. Kako stabilen je elektroenergetski sistem v Sloveniji? Kdaj bo začela obratovati prva geotermalna elektrarna pri nas? In kako uspešen je pri gradnji vetrnih elektrarn Petrol?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Bili smo na podelitvi Mantuanijeve nagrade, ki jo je Slovensko muzikološko društvo podelilo zasl. prof. dr. Manici Špendal, poslušali smo spletni koncert dvojca Freeekind iz Kina Šiška, obiskali sveže odprto razstavo Vojteh v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v koprski galeriji Meduza pa razstavo stripov in ilustracij Gabrielle Giandelli in Gašperja Rusa.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji predstavljamo Prirodoslovni muzej, ki letos praznuje dvesto let. Velja za enega najbolj obiskanih muzejev pri nas, a se že zadnjih trideset let spopada s prostorsko stisko in delom v neustreznih razmerah. Pred natanko štiridesetimi leti je pri zagrebški založbi Jugoton izšla zbirka Paket Aranžman, ki je s svojo svežo energijo napovedala novi val ter zatresla vsa dotedanja pravila glasbene produkcije. Skupine VIS Idoli, Šarlo Akrobata in Električni orgazam so z njo jugoslovansko rockovsko kulturo popeljale v svet. Podnaslove bere več ljudi kot knjige in časopise, zato pomembno vplivajo na znanje slovenščine. Vprašali se bomo o pomembnosti prevajalskega dela in težavah, s katerimi se srečujejo prevajalci, ki morajo velikokrat sprejeti podplačano delo. Napis Smisel, najnovejše delo umetnice Lele B. Njatin, prebivalci Kočevja že nekaj let videvajo na stavbah, trenutno na pročelju tamkajšnje športne dvorane. Njatinova že vrsto let ustvarja tako v Kočevju kot v Ljubljani. Ker je publicistka, pisateljica in vizualna umetnica obenem, lahko za njena dela rečemo, da se gibljejo v polju med likovnim in literarnim, za medij izražanja pa največkrat izbere performativno umetnost. Eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđe Balašević je slovel kot glasbenik, hkrati je bil pisatelj, igralec in režiser – in pesnik vojvodinske ravnice ter mojster balade in melanholije. Poslovil se je v 68. letu starosti.

Koprodukcijska biografska nadaljevanka v dveh delih prikazuje življenje in delo Bertolta Brechta (1898–1956), ki velja za enega najpomembnejših nemških dramatikov in teoretikov gledališča 20. stoletja. Bil je tudi pesnik, režiser, igralec, aktivist in pacifist. Prihajal je iz premožne družine, a se je že v mladosti oddaljil od svojega stanu. V spominih je zapisal, da je zapustil svoj razred in se pridružil malim ljudem. Razvil je teorijo o epskem gledališču, novi vrsti gledališča, ki predstavlja zanikanje meščanskega gledališča 19. in 20. stoletja.
Njegova najbolj znana dela so Opera za tri groše, Mati korajža in njeni otroci, Dobri človek iz Sečuana, Kavkaški krog s kredo, Gospod Puntila in njegov hlapec Matti.

1. del
V prvem delu nadaljevanke o Bertoltu Brechtu spremljamo nemškega pesnika in dramatika od gimnazijskih let v Augsburgu do let pred drugo svetovno vojno in bega pred nacisti. Brecht se predaja čutnemu v mladostni zvezi s Paulo Banholzer in pozneje z operno pevko Marianne Zoff. Ta postane njegova prva žena, življenjsko družico pa pesnik najde v avstrijski igralki Helene Weigel. Mladostno zanesenjaštvo se prizemlji ob kruti stvarnosti prve svetovne vojne, Brechta pa vse bolj navdušuje tudi socializem, ki ga od dekadentnega Baala, preko neslutenega uspeha Opere za tri groše vodi do predelave romana Maksima Gorkega Mati.

BRECHT / Brecht - The Women. The Wars. The Price / Nemčija / 2019
scenarij in režija: Heinrich Breloer
v glavnih vlogah: Burkhard Klaußner, Adele Neuhauser, Tom Schilling, Trine Dyrholm, Laura de Boer, Ernst Stötzner, Havelka Vojtech

V začetku januarja so se v Washingtonu na protestih zbrali podporniki zdaj že bivšega predsednika Trumpa. Protest se je razvil v nemire in končal z vdorom jeznih protestnikov v ameriški kongres. Jezni ljudje pa demonstrirajo tudi drugod po svetu, tudi pri nas. Ali smo v tem času še posebej jezni? Ali postajamo jezna družba? Jezo doživljamo vsi ljudje ne glede na narodnost ali raso. Ko smo jezni, imamo vsi podobno obrazno mimiko in telesno govorico. Jeza je namreč eno izmed primarnih čustev. Zakaj potrebujemo jezo? Kaj je pri jezi negativnega in kaj je pozitivno?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov