Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 11. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 11. mar.

Predstavili bomo najnovejše arheološke najdbe v Zagrebu, knjigo Massima Montanarija Hrana kot kultura in si ogledali razstavo Vzporedna Literatura v razstavnem prostoru Kapsula Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. v Ljubljani. Ob slovesu se bomo spomnili filmskega montažerja Andrije Zafranovića.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Naj se dobro jutro najprej začne z dobrim in zdravim zajtrkom, ki ga bo pripravila Alenka Zakojč - Limony. Z gostoma bomo obeležili svetovni dan ledvic in se s športnimi kolegi podali v Kranjsko Goro, ki konec tedna gosti Pokal Vitranc. V svetovalnih minutah pred osmo uro bomo govorili o samomasaži. V Domači lekarni bo zeliščarka Jožica Bajc Pivec predstavila zelišča za moške. V rubriki Te male živali se bomo posvetili psom airedalskim terierjem, v rubriki Miti in resnice pa bo v ospredju sol. Zanimive prispevke pripravljajo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Kdo so transspolne osebe? Kakšno je njihovo življenje v Sloveniji? Kaj počnejo? Kakšne težave jih pestijo v naši družbi ? V oddaji bomo prisluhnili štirim transspolnim osebam, ki so se v javno življenje vključile kot osebe tistega spola, ki ga čutijo kot sebi lastnega, in ne tistega, ki jim je bil pripisan ob rojstvu. Skozi njihove zgodbe bomo osvetlili še precej nepoznano področje transspolnosti, saj prav pomanjkanje relevantnih informacij tudi v naši družbi pripomore k nevidnosti transspolnih oseb ter nerazumevanju, porajanju predsodkov in nesprejemanju. Zakaj? So le zaradi svoje spolne identitete res tako drugačne, za nekatere celo družbeno nesprejemljive?

Scenaristka in urednica serije Neva Novljan, režiser Vojko Boštjančič.

Prvo jutro brez Jake. Marijo skrbi, če je z njim vse v redu in Nika jo tolaži, da se mu ne more zgoditi nič hudega.
Mirza se odloči, da bo delal kot nočni portir v domu za ostarele, ne zaradi tega, da bi kaj zaslužil, hoče ostati zvest svojim načelom.
Katja je šokirana, ko izve, da je Brane še vedno študent medicine, saj je mislila, da je šolo obesil na klin.
Gabra zaradi prodaje zemljišča peče vest in ko vidi kako naivna je Marija, mu je še težje ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Ali bi demografski sklad, v katerem bi vlada na enem mestu združila vse državno premoženje in iz njega plemenitila pokojninsko blagajno ter projekte družinske politike, res zagotavljal dolgoročno financiranje pokojnin, kot menijo v koalicijskih strankah? Ali pa bi pomenil veliko tveganje za korupcijo in še eno privatizacijo državnega premoženja, kot je prepričana opozicija? Bomo o demografskem skladu odločali na referendumu? Tudi o tem, na kakšen način se bo država spoprijela z vprašanji aktivne politike na trgu dela, staranja prebivalstva in nove pokojninske reforme, s poslanci vladnih in opozicijskih strank. Moje mnenje z Mojco Šetinc Pašek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

6. del: Vojna in mir
Cicely obišče ruski pevec Nikolaj in s svojo rusko dušo in živahnostjo ljudem popestri vsakdan. Maurice se njegovega obiska ne razveseli, saj iz preteklosti do njega goji zamere. Izzove ga na dvoboj. Hollinga pesti nespečnost. Vsako noč ga tlačijo more, zato se po Tolstojevem zgledu odpravi v divjino. Ed se prvič zaljubi. V trgovini spozna preprosto dekle, ki ga popelje v svet čutnosti.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Podpora porabskim Slovencem. Državni sekretar najavil tudi sredstva za monoštrsko cerkev.
Generalna konzulka v Monoštru. Metka Lajnšček je predstavnica Slovenije že leto in pol.
Program madžarskih vasi. Števanovci nabavili stroje za urejanje javnih površin in medicinske pripomočke.
Postni čas. Porabci še danes poznajo in pripravljajo postne jedi.

Oddaja Težišče/Súlypont je studijska pogovorna oddaja o perečih problematikah. V njej gostimo od enega do tri goste. Med oddajo predvajamo tudi vnaprej posnete uvodnike oz. prispevke o aktualni tematiki.
A Súlypont című műsor stúdióbeszélgetés, amelyben a műsorvezető egy adott égető problémáról beszélget a vendégeivel. Néhány adást előre rögzített témafelvezető összeállítás és a témáról szóló tudósítások is színesítenek.

15:45
Otroški program: Op!

Kdo je Vesna in kdaj pride? Nejko Smejko je prepričan, da bo svoj prihod napovedala s telefonskim klicem, Zana pa jo pričakuje z zvončki in trobenticami, prvimi znanilci pomladi. Zofka bo te čudovite cvetlice priklicala kar v studio, skupaj z njimi pa tudi Petra Ribiča, ki bo predstavil poklic cvetličarja.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V požarih je lani poginilo ali se razselilo tri milijarde koal, kengurujev in drugih avtohtonih avstralskih živali. 113 živalskih vrst nujno potrebuje pomoč pri ponovni vzpostavitvi življenjskega prostora. Številni habitati, rastlinske in živalske vrste so ogrožene tudi zaradi naše dejavnosti. V zadnjih desetletjih je število gepardov, globalno ogroženih velikih mačk, upadlo na manj kot 7000 osebkov. Ker občasno napadajo živino, jih nekateri rejci ubijajo.
Tudi v Sloveniji so nekatere živalske vrste ogrožene. Rise smo v slovenske gozdove doselili iz Slovaške in Romunije, po nekaj desetletjih pa je populacija začela upadati in spet smo pred izzivom njihovega reševanja. Jadranski lipan je pri nas že izumrl, v naravi so samo še njegovi križanci.

Raznolikosti življenjskih oblik pravimo biodiverziteta. Strokovnjaki že leta opozarjajo, da ta upada, torej da se raznolikost zmanjšuje. Ampak zakaj je to sploh pomembno, kakšen je pomen biodiverzitete in zakaj je nujno, da jo ohranimo? Več v seriji Na kratko!

Živa bi rada slišala pesem o sebi, toda Vida nenehno prekinja Toni. To se dogaja, vse dokler Živa ne sprevidi, da bi ji Toni rad pokazal, kako jo ima rad.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tokratnem posebnem Globusu podrobneje o tem, kako se je v letu pandemije covida 19 spremenilo življenje v nekaterih evropskih državah. V zanimivih in predvsem presunljivih reportažah se bomo preselili na Švedsko, v Španijo, Italijo, Srbijo in Belgijo. O posledicah in izzivih pandemije povsem od blizu. Oddaja je del projekta TuEU – moč javnosti, za katero smo sredstva pridobili na razpisu Evropskega parlamenta.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi predstavljamo enega izmed glavnih predstavnikov slovenskega baročnega slikarstva - Fortunata Berganta v Narodni galeriji, bili smo na premieri predstave Birokrati v Koprskem gledališču, govorili bomo tudi o Obrazih migracij: radijske igre kot protistrup za površinski diskurz o migracijah.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan se bomo vprašali, kako so se v letu pandemije znašli glasbeniki. Harmonikar Janez Dovč se je opremil za prenose živih koncertov kar iz svojega studia. Saksofonist Jure Pukl je koncertiral v znamenitem dunajskem jazzovskem klubu Porgy and Bess. Skupina Katalena je posnela nov album Kužne pesmi. Nastala je Koalicija glasbenega sektorja, ki od vlade pričakuje, da bo vsaj v devetem protikriznem svežnju namenila ustrezno pomoč tudi opustošenemu sektorju glasbene industrije. Predstavljamo pomembne zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki letos praznuje 200 let in hrani številne primerke žive in nežive narave, iz katerih lahko razberemo marsikaj. Potencial zbirk se z leti spreminja, in če danes lahko iz ohranjenega materiala ugotovimo tudi stopnjo onesnaženosti okolja v preteklosti, bomo morda v prihodnje lahko ugotavljali tudi, kako se je razvila kaka bolezen. Čeprav imamo v Sloveniji živahno stripovsko sceno, je ta majhna. Izid vsakega novega risoromana ali grafičnega romana je zato pomemben dogodek. Gašper Krajnc je avtor stripov, ki je pravzaprav šele na začetku svoje umetniške poti. Pri založbi VigeVageKnjige je izdal risoroman z naslovom Mestne ptice, ki so intimna zgodba s pogledom na ljubljanske ulice. Kariera komaj devetnajstletne Billie Eilish se že meri v presežnikih. Pet nagrad grammy, dva Guinnessova svetovna rekorda, tri MTV-jeve nagrade za najboljši videospot in kar 137 milijonov sledilcev na Instagramu. Prav ti so se najbolj razveselili njene osebne zgodbe, ki jo je izza zaprtih vrat najstniške sobe pripeljala do največjih svetovnih odrov. Billie Eilish: Svet je malenkost nejasen je naslov dokumentarnega filma, ki je bil premierno predvajan pred slabim tednom dni. Obiskali pa smo tudi razstavo na Dunaju z izborom del sodobnih slovenskih oblikovalcev z naslovom Prihodnost bivanja. Razstava v dunajski galeriji DesignAustria ob prikazu slovenske ustvarjalnosti poudarja vlogo kulturnega in kreativnega sektorja kot gonil trajnostnega razvoja.

Leta 2020 je minilo 500 let od smrti italijanskega renesančnega slikarja Rafaela Santija (umrl je 6. aprila 1520, star 37 let).
Dokumentarno-igrani film, ki je nastal v sodelovanju s priznanimi umetnostnimi zgodovinarji, poudari najpomembnejše trenutke v življenju umetnika. Rafaelova vedrina in odprtost ter izredna ustvarjalnost so se, kljub kratkemu življenju, izrazile v obsežnem opusu. Večina njegovih del se nahaja v Vatikanu, saj je ustvarjal predvsem za papeže. Njegovi učitelji so bili Perugino (Pietro Vannucci) in sodobnika Leonardo da Vinci ter Michelangelo Buonarroti. Nekatera najbolj znana dela so: Rafaelov avtoportret, Sikstinska Madona, Atenska šola, portret Papeža Julija II. in Jezusova preobrazba.

RAFFAELLO: IL PRINCIPE DELLE ARTI / Raphael - Lord of the Arts / Italija / 2017

V požarih je lani poginilo ali se razselilo tri milijarde koal, kengurujev in drugih avtohtonih avstralskih živali. 113 živalskih vrst nujno potrebuje pomoč pri ponovni vzpostavitvi življenjskega prostora. Številni habitati, rastlinske in živalske vrste so ogrožene tudi zaradi naše dejavnosti. V zadnjih desetletjih je število gepardov, globalno ogroženih velikih mačk, upadlo na manj kot 7000 osebkov. Ker občasno napadajo živino, jih nekateri rejci ubijajo.
Tudi v Sloveniji so nekatere živalske vrste ogrožene. Rise smo v slovenske gozdove doselili iz Slovaške in Romunije, po nekaj desetletjih pa je populacija začela upadati in spet smo pred izzivom njihovega reševanja. Jadranski lipan je pri nas že izumrl, v naravi so samo še njegovi križanci.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov