Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 23. mar.

V nocojšnji Kulturi bomo med drugim predstavili dve knjižni novosti Mladinske knjige: Vsega tega nočem vedeti avtorice Deborah Levy in Uboj komturja avtorja Harukija Murakamija. Obiskali pa smo tudi razstavo Tomos v prostorih nekdanjega skladišča soli Libertas v Kopru in razstavo bratov Franceta in Toneta Kralj v galeriji Inštituta Jožef Štefan v Ljubljani.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Tudi ta torek boste na cestah bolj varni z nami in zaradi nas: svetuje Agencija za varnost promet RS. Potujemo med Koprom in Mariborom in spremljamo dogajanje v obeh koncih. Vračajo se tudi minute za upokojence, Zveza društev upokojencev Slovenije svetuje o aktualnih problematikah.

Gledališča se vsebinsko in izvedbeno odzivajo na koronakrizo. Depresija, odtujenost, nezmožnost občutenja
bližine, praznina in izjemna utrujenost ter izpraznjenost je le nekaj vsebinskih poudarkov, ki jih izpostavljajo tri
uprizoritve: L. Prebble: Učinek v SNG Drama Lj, Tišina med nami v MGL, dramski omnibus, ki so ga napisale tri
dramatičarke: Barbara Zemljič, Tjaša Miselj in Iza Strehar. Slaba družba je avtorski solo, ki obravnava
umetniško ustvarjanje v času karantene, izvedel pa ga je igralec Vito Weis v prostorih Nove pošte Slovenskega mladinskega
gledališča. Vse tri uprizoritve so bile izvedene preko spleta, ki je še vedno edina možnost ogleda gledaliških predstav, hkrati pa
strategija preživetja gledališč. Pred kamerami so spregovorili: Polona Juh, Rok Vihar, Klemen Janežič, Eva Jesenovac, Nina Eva Lampič, Vito Weis, Barbara Zemljič, Tjaša Miselj, Izza Strehar, Primož Pirnat, Judita Zidar, Mojca Funkl, Nina Šorok in nemški psiholog iz Berlina Fabian Loewenbrueck.

Avtorica oddaje: Marjana Ravnjak

Ištvan in Tomo še vedno nista prepričana, če je Vasja res naročnik ugrabitve in kakšna je sploh njegova vloga, s čim se pravzaprav ukvarja.
Nika Marijo uspešno prepriča naj se vrne k Carjevim, kjer je medtem že bolj ali manj vse pripravljeno na veliko zabavo.
Bojan kljub temu, da je noč, sloni pred računalnikom in prazno gleda v ekran. Tedaj ga signal opozori, da ima pošto. Ko jo pogleda v njej piše le »Oprosti« ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Dileme cepljenja. Omrežja prostitucije. Umazani čistilni posli. Delavec da, družina ne? V supergah in trenirki tudi na sestanek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

6. del: Korenine
Chrisa iz sanj prebudi ples afriških domorodcev in po pogovoru s polbratom Bernardom ugotovi, da ga podzavest vabi v Afriko. Z denarjem, ki sta ga od očeta podedovala, bo lahko sanje uresničil. Joela preseneti nekdanja ljubezen Elaine, ki je pred kratkim izgubila moža. Po tolažbo se je zatekla k Joelu, saj se je želela z njim pogovoriti in se pobotati. Ugotovita, da ljubezni med njima ni več, kar pa ne pomeni, da se ne moreta predati strastem.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

S težavami, ki jih prinaša preobremenjenost in zasvojenost z digitalnimi tehnologijami, še posebej v času epidemije, se ukvarjajo v Logoutu, centru za pomoč pri čezmerni rabi interneta. Zaradi digitalne preobremenjenosti vse pogosteje govorimo tudi o pravici do odklopa. O vlogi religije v visoko tehnološki družbi ter vprašanjih smisla in skupnosti pa bo spregovoril sociolog dr. Igor Škamperle.

Az adásban a lendvai várban barangolunk, és felfedezzük a vár környékét és udvarát. Megtudhatjátok, hogy akkoriban mit viseltek a katonák, valamint azt is, hogy mivel harcoltak. A gyerekek várat építettek, és kipróbálhatták, milyen lehetett a várban élni, majd tettek egy sétát.

V oddaji se bomo sprehodili po lendavskem gradu in odkrivali dvorišče gradu z okolico. Izvedeli boste, kaj so takrat nosili vojaki, pa tudi kako so se borili. Otroci so zgradili grad in lahko so ugotavljali, kakšno je bilo življenje v gradu, nato pa so se tudi sprehodili po njem.

15:50
Otroški program: Op!

Milan preživi konec tedna pri prijateljici Julči, katere starša sta ločena. A Julči se začne kujati in noče iz svoje sobe, ko ugotovi, da je očka povabil na večerjo tudi prijateljico. Z Milanovo pomočjo pa sprevidi, da je očka zato nima nič manj rad.

Danes je Švigčev rojstni dan. Malčki so zaposleni s pripravljanjem lova na zaklad, peko torte in okraševanjem. Pino bi moral poskrbeti za darilo, a je žal pozabil nanj, zato je razočaran. Začne jokati in Gaber mu predlaga, da se ozre naokrog in uporabi domišljijo. Gotovo bo našel kaj, kar lahko podari Švigcu. Pozabljena kotalka, vetrnica in plastična steklenica – Pino jih spretno uporabi in izdela čudovito darilo!

Ernest Celestinci na nočnem nebu kaže zvezde in ozvezdja, ki so imena dobila po živalih. Na nebu so labod, medved, lev ... Le mišje zvezde ni nikjer. Kakšna sramota!

Buck je sit tega, da Elias skriva, da je zaljubljen v Mono. Ko mu vrhovna poveljnica zaupa, kako je spoznala svojega moža, se odloči, da bo poustvaril ugodne okoliščine, ki so ju pripeljale skupaj, in tako pomagal nesrečno zaljubljenemu Eliasu. Laura se po zasilnem pristanku letala odloči, da ne bo več stevardesa.

Buck je prepričan, da si mora Elias s pestmi priboriti Monino ljubezen, Elias pa je drugačnega mnenja. Katrien poskusi skleniti mir z zoprnim nemškim sosedom Wilhelmom, zato ga povabi na kavo, Buck pa ni navdušen, da je v hišo povabila sovražnika.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kar dobrih 25 ton oblačil oz. 12,3 kg na prebivalca smo leta 2019 zavrgli v Sloveniji, je pokazala raziskava o proizvodnji, potrošnji in ravnanju z odpadnimi oblačili, ki je izšla pod okriljem projekta Obleka naredi človeka. Evropsko povprečje je nižje in znaša 11 kg na prebivalca. Kot glavni razlog so anketiranci navedli neuporabnost oblačila.Organizacije, ki se že več let ukvarjajo z okolju in ljudem prijazno modo, opozarjajo na ključne probleme hitre mode – hiperprodukcijo, nizke cene in slabo kakovost oblačil.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

Valentinček draži Pavlinco, da je strahopetka. Spričkata se in ne govorita več drug z drugim. Kalimero in Petrček ju skušata pobotati in priredita tekmovanje v pogumu. Valentinček in Pavlinca se spopadeta s strašljivimi izzivi in spoznata, da se jima strahu ni treba sramovati!

Pes Bitzer misli, da bi ga kmet rad zamenjal, zato mu Jon pomaga trenirati. Bitzer pa s svojo vadbo pretirava in začne voditi kmetijo z vojaško natančnostjo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ruby se ukvarja z dvema zahtevnima primeroma. Poškodovanec, ki ga je povozil neznan voznik, ima kompliciran zlom noge in kljub vsem njenim prizadevanjem se zdi, da bo edina rešitev amputacija. Njena druga pacientka je angleška turistka, ki trdi, da je omedlela zaradi zastrupitve s hrano, toda že bežen pregled pokaže, da je pred kratkim prestala težko operacijo, presaditev ledvice, ki jo njeno telo zdaj zavrača.

THE GOOD KARMA HOSPITAL / Velika Britanija / 2017 - 2019
scenarij: Dan Sefton
režija: Bill Eagles, Jon Wright, Alex Winckler, Lisa Clarke, Philip John, John McKay
v glavnih vlogah: Amanda Redman, Amrita Acharia, James Floyd, Neil Morrissey, Darshan Jariwala, Nimmi Harasgama, Phyllis Logan, Phillip Jackson

V Furlanski nižini, ob slovenski meji z Italijo, so bile v različnih zgodovinskih obdobjih zasnovane naselbine z idejo idealnega mesta.

V krogu štiridesetih kilometrov lahko spoznamo Oglej, Gradišče ob Soči, Palmanovo, Torviscoso in Novo Gorico.
Idealno mesto je utopičen model, znan že v stari Grčiji v času Platona, ki naj bi združeval slogovno dovršen urbanizem ter družbene in gospodarske razmere v harmonično celoto. Mesta so nastala po enotnem načrtu, z geometrijsko premišljeno mrežo cest, sredi neskončnih polj.
Rimljani so mesta ustanovili tako, da so s plugom označili bodoče obzidje. Iz vojaške postojanke je Oglej prerasel v eno največjih trgovskih mest imperija, sem so prihajale ladje z vseh koncev Sredozemlja. Še danes lahko občudujemo baziliko, pod travniki pa so skriti arheološki zakladi.
Ob koncu srednjega veka so za obrambo Beneške republike zgradili Gradišče ob Soči. Povabili so strokovnjaka za utrdbe Leonarda da Vincija, ki je predlagal varovanje meje s pomičnimi zajezitvami reke Soče. Poseben pečat kraju je s parkom v obliki elipse dal Maks Fabiani.
7. oktobra 1593 so Benečani ustanovili Palmanovo. Njena oblika pravilne zvezde z devetimi kraki je prototip idealnega renesančnega mesta. Ko se je spreminjala tehnika vojskovanja, so mesto razširili z dodatnimi devetimi kraki, Napoleonova vojska pa ga je obdala s še enim obročem utrdb.
Tovarniško mesto Torviscosa so po načrtih arhitekta Giuseppeja De Mina pod fašizmom zgradili prej kot v enem letu. Okoli tovarne so zrasli komunalne stavbe, športni objekti in naselje delavskih hiš različnih tipov, ki spominjajo na prostore z de Chiricovih slik.
Ko je leta 1947 Gorica pripadla Italiji, so kraji ob Soči na jugoslovanski strani meje potrebovali novo upravno središče. Izbrali so načrte Edvarda Ravnikarja in z udarniškim delom je začela nastajati Nova Gorica. Razvila se je v odprto, sodobno in svobodomiselno mesto.
Scenarist, režiser in montažer filma je Amir Muratović, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V nocojšnji Kulturi bomo med drugim predstavili knjižno novost novinarja in sociologa Alija Žerdina MMXX : Leto nevarne bližine. Kaj je šlo v Sloveniji narobe med epidemijo covida-19. In tudi delo beloruske raziskovalne novinarke in publicistke ter nobelove nagrajenke za književnost Svetlane Aleksijevič Vojna nima ženskega obraza. Ogledali pa smo si tudi razstavo France Tomažič: prvi diplomant Plečnikove šole v Ljubljani.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pričevanje msgr. Gašperja Rudolfa, rojenega na veliki samotni kmetiji na Črnovrški planoti, nas uvede v čas fašizma, ko je zaradi narodnega delovanja na otok Ponca za več let konfiniran tudi njegov oče. Zelo dragocen je njegov spomin na medvojno obdobje, ko je imela družina sprva naklonjen stik z odporniškim gibanjem, ki ga je vodil Janko Premrl Vojko. Po Vojkovi smrti, ko so prihajale na dan podrobnosti, da so ga ubili komunisti, se je vse spremenilo. Rudolfov podroben spomin na bistveno dogajanje podkrepi njegov smisel za emotivno dojemanje razmer ki so se takrat že povsem obrnile v odkrit revolucionarni teror. Med drugim so partizani v njihovem kraju umorili tri mlada dekleta. Naposled se je morala tudi Rudolfova družina pred revolucionarji umakniti na varno v Hotederšico. Prvi del pričevanje zajema tudi pričevalčevo pot v duhovniško poklicanost, ki ga je vodila od Gorice in Vidma do medvojne Ljubljane.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov