Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 6. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 6. apr.

Velika razlika med podeželjem in mesti se ne zmanjšuje. Slovensko podeželje ima številne težave, med drugim slabšo infrastrukturo, pomanjkanje delovnih mest, nižje plače v gospodarstvu, hitro staranje prebivalstva ter izseljevanje mladih in izobraženih. Zapirajo se pošte in banke, dostop do trgovine ali zdravnika je težji, omejeni sta tudi kultura in zabava. Kako ohraniti in oživiti podeželje ter kakšne so možnosti za njegov razvoj, v Dnevnikovem izboru raziskuje avtorica Barbara Štor.

Tudi ta torek vam svetuje Agencija za varnost promet RS, tokrat se bomo posvetili varnosti motoristov. Svetovali vam bomo o koristnosti vitamina D ter vam podali uporabne in koristne vrtne nasvete. Zanimive prispevke in pogovore pa pripravljajo tudi naši mariborski in koprski kolegi. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

10:05
Otroški program: Op!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Boni se ne more umiriti, medtem ko bi se Bubi in Bibi pred nočno pustolovščino rada naspala. Ko mami sova prebuja sovice, da se pripravijo na odhod, je Boni zaspana, ker se je igrala, namesto da bi spala. Očka sova jim pove, da bodo ponoči spoznali nekatere nočne živali. Bibi opazi skunka in očka mu razloži, da skunki pršijo smrdljivo tekočino, kadar se počutijo ogroženi. Raztresena Bubi bi skunka rada pobožala, ta pa res zasmradi vso okolico. Ko Bibi nato v daljavi opazi škržata, jim mami in očka razložita, da imajo sove ponoči ostrejši vid. Trije netopirji sovicam povedo, da so oni tisti, ki po gozdu trosijo semena in ga tako pomagajo obnavljati. V domačem gnezdu mami sovicam zapoje pesmico »Dobro jutro, lahko noč«.

Reke v Zakajzato so prestopile bregove in vsa dežela je pod vodo. Toda od kod prihaja toliko vode? Zoja, Feliks in Zmedi se odpravijo v gore in izvejo, zakaj Gorjan ne neha točiti solz.

Nejko se zbudi lačen. Odpravi se na lov za svojimi prigrizki. Na poti mu prijatelji ponujajo svoje, a jih ne mara. Ko končno najde skrite zaloge, je videti, kot da so jih načeli črvi … Še sreča, da ima prav črve najraje!

Dani trdi, da zna brati misli, in sošolce spravlja v veliko zadrego. Erika mu ne verjame, in začne takoj raziskovati. V knjižnici odkrije knjigo, ki jo je prebral tudi on. Kmalu razkrije, kaj počne Dani.

Damijan se neverjetno zrelo opraviči Mariji za obnašanje in slednja opravičilo sprejme. Tudi sama je naredila mnogo napak.
Nika je obupana ob dejstvu, da Penzla nekaj dni ne bo. Pri Pii vzbudi sočutje, vendar Nika odbije njeno pomoč. Pia ji namigne, da bo morebiti morala splaviti, saj je Penzl zelo nezrela oseba.
Nušina mama Katjo in Braneta prijavi policiji, češ da sta Nušo ugrabila.
Jaka se vse bolj zapleta v zgodbo o njegovem skrivnostnem prstanu ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Življenje se je marca lani ustavilo, ozračje pa je spominjalo na turoben čas osamosvojitvene vojne, le da je takrat pred tedanjim hotelom Turist pri RTV-ju prek ceste stal »krpan« ljubljanskega potniškega prometa, je zapisal avtor Dosjeja Edvard Žitnik. Če od koga, je javnost pričakovala, da se v objektivno težkem času osrednja medijska hiša ne umakne v karanteno. Od izbruha pandemije covida 19 je Radiotelevizija Slovenija bolezni posvetila na stotine ur programa. A osameli hodniki na Kolodvorski so pred vse zaposlene, od generalnega direktorja zavoda do receptorja, vsak dan postavljali nešteta vprašanja in dileme, na katera ni bilo vedno enoznačnih odgovorov. Ustvarjati kakovosten program v izrednih razmerah, v skladu s pričakovanji javnosti in zahtevami stroke, ni bilo nekaj samo po sebi umevnega. Kot vedno je »nacionalka« delila usodo Slovenije, v dobrem in slabem; bila je zrcalo razmer, ki objektivno niso bile lahke, hkrati pa je bila dnevno tudi na prangerju, da! morda tudi upravičenih kritik. Gledano v retrospektivi, s časovno distanco: samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo na dan privrelo klasično neskladje med poslanstvom medijske hiše v službi javnosti na eni ter politiko na drugi strani. V dosjeju »Leto dni pozneje« ne boste odkrili nič spektakularno novega, nič, kar bi si v dnevnem pogonu »produkcije informacij« zaslužilo mesto na naslovnicah ali v udarnih terminih informativnih oddaj. A s privilegijem pogleda nazaj in razbremenjeno »udarnosti za vsako ceno« boste morda dogodke, izjave, poteze, odločitve … protagonistov covidne krize v Sloveniji ugledali, doumeli v vsaj malo drugačni luči, iz drugega zornega kota, morda celo z več razumevanja … Ali pa bo to le potrdilo vaša znana prepričanja, ki ne puščajo dvoma, kajti televizijska slika – dejanja, besede, izrečene, napisane, zabeležene … – je ostala in ta ne dovoli dvoma! Čeprav smo imeli srečo in nas je bolezen morda obšla, piše Edvard Žitnik, smo o življenju v svoji državi v preteklem letu dobili pomembno in dragoceno lekcijo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

16. del: Klic preteklosti

Ko se Joel pritoži, da je v koči slišal človeški glas, mu domačini povejo, da se je najbrž spet oglasil moški, ki je pred dolgimi leti v koči storil samomor. Joelu to ni všeč in od Maggie zahteva, da mu poišče drugo kočo, a si med raziskovanjem možakarjevega življenja premisli. V zdravniški ordinaciji se oglasi Eve in zahteva celostni zdravniški pregled, izvidi pa jo nazadnje močno presenetijo. Maurice se veseli obiska svojega nekdanjega polkovnika, do katerega čuti veliko spoštovanje.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Predstavljamo praznik pesah ali pasha – to je spomin na dan, ko so bili Judje rešeni iz suženjstva v Egiptu. Značilni način praznovanje je s sedersko večerjo, ki jo organizirajo prva dva večera pesaha. Danes je veliki petek – spominski dan Jezusove smrti na križu. Z evangeličani bomo odkrivali vsebino in duhovni pomen praznika.

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

15:55
Otroški program: Op!

Ko se zima stopi v pomlad in travnik zacveti, zagleda Zajček Rjavček nenavaden prizor … v mesečini se sveti čisto bela srnica. Njegovi prijatelji mislijo, da si jo je izmislil, a ga kljub temu spremljajo, ko jo gre iskat. Šele ko srnica pade v potok in jo rešijo, Zajčku Rjavčku spet verjamejo. Na veliko noč jih Bela srnica znova obišče.

Mama Eliasu splete pulover in Elias ji ne pove naravnost, da mu ni všeč, ker je noče prizadeti. In tako je Buck hočeš nočeš deležen pouka o vlogi resnice in drobnih, dobronamernih laži v življenju ljudi. Dylan sproži požarni alarm, da mu ne bi bilo treba pisati matematičnega testa, toda učitelji na kraju zločina najdejo njegove sledi.

Elias je v šoli pozabil učbenik za kemijo, ki ga nujno potrebuje, saj v ponedeljek piše test. Z Buckom se odpravita do šole pogledat, ali bi lahko kako prišla do njega. Pred šolo srečata Eliasovo učiteljico biologije, ki ji je Buck nadvse všeč. Laura se navduši nad zvezdniško kuro s svežimi sokovi, ki pa ima precej neprijetne stranske učinke, ki jih revija, v kateri je brala o njej, ne omenja.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kar 125.600 zavarovancev nima izbranega osebnega zdravnika. Trenutno jih primanjkuje 220, samo za nadomeščanje upokojitev v naslednjih štirih letih pa bi potrebovali 236 zdravnikov družinske medicine. Z ukrepi za kadrovsko okrepitev na področju družinske medicine se zadnje mesece ukvarja posebna delovna skupina ministrstva za zdravje. Eden večjih izzivov za delovno skupino pa bo zagotovo ta, kako zanimanje diplomantov obeh medicinskih fakultet, ki v zadnjih letih ne kažejo zanimanja za specializacijo iz družinske medicine, povečati.

Petrček v Dovinčijevem mlinu uporabi kopirnik, da bi razmnožil svoje kartice. Izum hoče pokazati Valentinčku, ko nenadoma v kopirnik prileti kresnica. Stroj ponori in naredi tisoč kopij kresnic. Petrček in Valentinček morata kopirnik popraviti, preden pride v mlin Kalimero.

Pes Bitzer si poškoduje tačko in ne more delati, zato kmet na njegovo mesto postavi pujse. Pujsi zgrabijo priložnost in kmetijo spremenijo v pujsji paradiž, seveda na škodo ovac.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Marcus predlaga Ruby, da bi nekaj časa potovala po Indiji. Ko Ruby to pove Lydii in prosi za dopust, ta nepričakovano izbruhne in jo odpusti. V bolnišnico pripotuje Maggiejina hčerka, ki je uredila vse potrebno, da bi umirajočo Maggie prepeljali v Anglijo. Neprijetno je presenečena, ko se temu vsi po vrsti uprejo. Medtem Ruby in Marcus na poti v Koči naletita na prevrnjen avtobus. Med ponesrečenci je tudi eden prvih Rubyjinih pacientov.


THE GOOD KARMA HOSPITAL / Velika Britanija / 2017 - 2019
scenarij: Dan Sefton
režija: Bill Eagles, Jon Wright, Alex Winckler, Lisa Clarke, Philip John, John McKay
v glavnih vlogah: Amanda Redman, Amrita Acharia, James Floyd, Neil Morrissey, Darshan Jariwala, Nimmi Harasgama, Phyllis Logan, Phillip Jackson

Večtisočletni permafrost arktične Rusije in Sibirije izginja, zemlja se razpira in vrača v življenje sodobnemu človeku nepoznane in zanj potencialno nevarne gigantske viruse. Kjer je nekoč uspevala tajga, se zdaj iz razpok v ozračje širi metan, izrazito toplogredni plin. Po Sibiriji pustošijo požari. Led izginja, z njim pa ustaljene selitvene poti prosto živečih jelenjih čred, izstradani polarni medvedi zahajajo celo v mestna okolja, ogroženo je življenje nomadskih ljudstev. Znanstveniki poudarjajo, da je tu Pandorina skrinjica že na stežaj odprta.

ON THIN ICE / Nemčija / 2020 / Režija: Henry M. Mix in Boas Schwarz

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so tudi v svoji drugi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice. Zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Miniatura: Meksikajnarji je zgodba posvečena neuresničenih sanjah o boljšem življenju onstran oceana.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ko govorimo o zunanji politiki naše prve tridesetletnice, se verjetno še vedno večina Slovencev strinja, da sta naša poglavitna dosežka polnopravni članstvi v Evropski uniji ter zvezi NATO. To nas določa v naših lastnih očeh in v očeh drugih. Vendar tudi mi doživljamo evolucijo: nekoč se je Slovenija ponosno razglašala za drugo Švico, bila je zgled tranzicije, ne le zahodnemu Balkanu, vihala je nos nad višegrajsko skupino. Danes kaj takega nikomur ne pade na pamet, naša samopodoba je drugačna. V omizju poskušamo odgovoriti, kaj se je dogajalo s Slovenijo v minulih treh desetletjih, da smo, kjer smo.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov