Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 21. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 21. maj.

Nocoj v Kulturi o okrogli mizi Zgodovinopisje, politika spomina in politični revizionizem v postresničnostni družbi, ki jo organizira Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V Cankarjevem domu bo danes v sklopu festivala Fabula nastopil češki avtor Marek Šindelka, ki bo predstavil roman Utrujenost materiala. Ogledali pa smo si tudi nekaj gledaliških premier.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Decembra 2019 so na Kitajskem odkrili prve primere okužbe z novim koronavirusom. Virus se je hitro razširil po vsem svetu in 4. marca 2020 smo prvi primer okužbe z njim potrdili tudi v Sloveniji. Znanstveniki so začeli raziskovati virus, iskati cepivo, zdravilo, preizkušati teste, s katerim bi virus zaznali, iskati načine, kako bi ga uničili na površinah, kako bi preprečili njegovo širjenje, kako bi sledili epidemiji … Vse to tudi v Sloveniji! V oddaji bomo pogledali, kako se je z virusom SARS-CoV-2 spopadla slovenska znanost.

Po bližnjem grajskem gozdu se klatijo zveri, nabiralci gob in iskalci zaklada. Rajc je izginil neznano kam in vrtičkarji ga silno pogrešajo, da o Helgi sploh ne govorimo. Tudi mala Antea ima veliko vprašanj, na katera bi znal odgovoriti samo Rajc. Medtem Pravnik po neuspešnem ribolovu, ko se je okopal v bajerju, raje pase kranjsko čebelico – lepo varno, na suhem.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu o Izraelu in Palestini. O sobivanju, ki ga ni. O krizi, ki se vedno znova poglablja. Kakšne posledice bo imelo obstreljevanje med izraelsko vojsko in gibanjem Hamas v širši regiji? In kaj spor pomeni za prebivalce vzhodnega Jeruzalema?

V Točki preloma: Kako znanje iz laboratorijev univerz in raziskovalnih ustanov unovčiti na trgu? Kako uspešni so raziskovalci kot podjetniki? Kako premostiti dolino smrti na poti od inovacije do tržne proizvodnje?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

2. del: Skrivnost starinarnice
Maurice je užaljen, ker mu prodajalka vstopnic ponudi popust za upokojence. Zaskrbi ga, ko sreča nekdanjega sodelavca, ki težko hodi, diha pa le s pomočjo kisikove maske. Dokazati hoče, da mu leta niso prišla do živega, pri tem pa doživi blag srčni zastoj. Maggie želi očetu in njegovi novi izbranki poslati poročno darilo. V starinarnici že izbere kipec, potem pa ugotovi, da se tam dogaja nekaj nenavadnega. Ponoči se plazi okoli starinarnice in si pri tem skoraj iztakne oko.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji Prisluhnimo tišini bomo tokrat predstavili nekaj vrhunskih dosežkov tehnologije, ki olajšajo življenje. V soboto, 15. maja, boste lahko ob 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija med drugim videli, kako nove tehnologije tudi starejšim polepšajo vsakdan. V oddaji bo govor še o dostopnosti RTV programov, o tem, kako napreduje podnaslavljanje v živo, in o drugih govornih tehnikah, pa tudi o slušnem vsadku v možgansko deblo in polževem vsadku. Posvetili smo se tudi novostim na področju slušnih aparatov – dandanes nimamo le pametnih mobilnih telefonov, ampak tudi pametni slušni aparat. Videli boste, kaj vse zmore. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- 3500 ingyenes ökozacskó érkezett Lendvára;
- május végéig befejeződik a járda kiépítése Domonkosfán;
- a Mura-vidéken 25 kilométernyi új kerékpárút készül;
- május 18-a a múzeumok napja;
- virágzik a vadnárcisz;
- egy fiatal biológus a madarakat kutatja.

Vsebina oddaje:

- v Lendavo prispelo 3500 brezplačnih ekovrečk;
- do konca maja zaključek gradnje pločnika v Domanjševcih;
- 25 kilometrov novih kolesarskih stez v Pomurju;
- 18. maj dan muzejev;
- cvetijo divje narcise;
- mlada biologinja raziskuje ptice.

Prvi slon
Dana v muzeju riše dlakavega mamuta. Posnema jamske ljudi, ki so v risbe ujeli dogodke iz svojega življenja. Se v jamskih slikah skriva tudi odgovor, kako se je mamutu odlomil okel? Dana se s Saro in očkom v mislih vrne v pradavnino, ko je pračlovek lovil te orjaške živali.
Dinozavrov brlog
Sara in Dana kidata sneg, a kaj, ko ju vedno premami kaj bolj razburljivega. Dana postavi lopato v kot in opazuje troodonko, ki je naredila snežni brlog za svojega mladička. Pa bo v tem zatočišču varen pred plenilci?

Holly praznuje rojstni dan. Ko deli vabila, doživi neprijetno presenečenje. Izve namreč, da na isti dan kot ona prireja zabavo tudi Piper. Amy pove Holly, da je Piper to naredila zato, ker je jezna nanjo in njeno mamo. Zaradi tega Holly sklene, da bo njena zabava še boljša od Piperine.

Infodrom je obiskal Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer so veseli, da imajo lahko spet pravi pouk. Mladi se med drugim pripravljajo na državno glasbeno in baletno tekmovanje, pred vrati so letni in sprejemni izpiti. V Infogromu so se mladi Celjani spomnili na mednarodni muzejski dan, v OŠ Staneta Žagarja Kranj pa na svetovni dan čebel. V špansko eksklavo Ceuto tik ob Gibraltarski ožini je v zadnjih nekaj dneh v gumijastih čolnih priplulo ali pa celo priplavalo več tisoč prebežnikov iz Maroka. Med njimi je zelo veliko mladih. Razložili smo, zakaj se je to zgodilo, v rubriki Spletke pa pojasnili, zakaj na spletu ni pametno klepetati z neznanci.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Marko Korošec je eden vodilnih fotografskih lovcev na ekstremne vremenske pojave v Evropi: doživel je že dvesto tornadov, kot grenivke debelo točo, izredne snežne razmere, burjo s hitrostjo 220 km na uro…Fotografije in videe s svojih potovanj objavlja v uglednih svetovnih medijih ter vodi spletni portal Severe Weather Europe.
Italijansko elitno skupino vojaških pilotov Frecce Tricolori, Tribarvne puščice, so ustanovili 1. marca leta 1961. Od takrat so letenje v formacijah ves čas izpopolnjevali in postali svetovno najbolj znana vojaška letalska skupina.
V iskanju okolju prijazne alternative so v bavarskem Straubingu zagnali projekt biorazgradljivih vrečk iz škroba, ki jih bodo, po testnem obdobju, ponudili v živilskih trgovinah.
Za ključavničarja Zoltána Rónaszékija iz okolice Bakonyja so odpadni kovinski predmeti osnova za ustvarjanje. Ko se v svoji delavnici prepusti domišljiji, nastanejo zanimive skulpture.

Hribovska vas Goljek na Dolenjskem je že pet let domovanje prvega in edinega gozdnega budističnega samostana v Sloveniji. Avtor Igor Jurekovič in snemalca Milan Crnkovič in Vid Osredkar so pripravili zanimiv oris življenja v samostanu Samanadipa.

Mali gosak zamudi polet v tople kraje, zato ga Jon in živali sprejmejo medse. Čez čas začuti klic družine in se odloči, da bo šel domov. Kako mu bo Jon pomagal do snidenja z mamo in očkom?

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
Melani Mekicar in Blaž Švab v svojo družbo spet vabita dve ekipi. Dinamitke so Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek. Revolverji so Matjaž Jelen, Bor Zuljan in Sebastjan Fabčič. V živo ob hišnem bendu Diamanti bodo poleg članov obeh ekip Šank Rocka in Dinamitk, nastopili tudi Sebastjan Fabčič in Aleksandra Križan, Slovenski oktet, Rendez-Vous, Marko Vozelj & Mojstri, ansambel Pogum, Brigita in Boštjan Dorič, Klavdija Winder in Tadeja Avbreht. Od doma pa se bodo DJ Melani oglasili Tilen Lotrič in Katarina Mala.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji Na lepše smo obiskali neobičajni glamping, novo turistično investicijo v Podkumu in novo turistično atrakcijo v Trbovljah - osem metrov visoko skulpturo Prometeja, ki simbolizira rudarja. V Pomurju bodo julija odprli prenovljene Terme Vivat, z vodnimi atrakcijami. Na Koroškem, v podzemlju Pece pa smo preverjali nove kolesarske poti in ponudbo turizmov na kmetiji.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Obiskali smo mednarodni trienale Umetnost in okolje EKO 8 in si ogledali predstavo Kdo je videl Coco? v SSG Trst. Pogledali bomo v nove prostore galerije Kapelica v Ljubljani in v Kostanjevico na Krki, kjer Anton Podbevšek teater pripravlja premiero predstave In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek. Poslušali bomo tudi koncert pianista Saša Vollmaierja, ki bo premierno izvedel klavirski koncert »Hymnus auf die Freundschaft«, na katerem bo predstavil svoje slišanje glasbe filozofa Friedricha Nietzscheja.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Klasika mojstra suspenza Alfreda Hitchcocka.

Fotograf L. B. Jefferies je zaradi poškodbe noge priklenjen na voziček in ne more zapustiti stanovanja. Dolgčas preganja tako, da opazuje konflikte v sosednjem bloku, in ti ga povsem obsedejo. Tam živi frustrirani skladatelj, par z majhnim psom, plesalka, mladoporočenca, samska ženska, ki ima namišljenega ljubimca, in prodajalec z invalidno ženo. Nekega dne ženska nenadoma izgine, Jeff pa posumi, da jo je umoril mož. Jeffovo dekle Lisa in njegova negovalka Stella mu pomagata razrešiti primer.

Izvirni naslov: REAR WINDOW / Ameriški film, 1959 / Režija: Alfred Hitchcock / Scenarij: John Michael Hayes, Cornell Woolrich (kratka zgodba) / Igrajo: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov