Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 11. jun. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 11. jun.

V Cankarjevem domu smo si ogledali komično opereto Kandid skladatelja Leonarda Bernsteina, ki je nastala po Voltairovi noveli Kandid in optimizem. V njej se Voltaire postavi po robu filozofski teoriji Leibnitza, ki meni, da naj bi živeli v “najboljšem vseh možnih svetov”. Na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi pa smo poslušali LP album Izvir istoimenske zasedbe iz leta 1977, ki velja za izjemno redek primerek med zbiratelji vinilnih plošč. V Aksiomi som si ogledali razstavo Everything Must Go domačega anonimnega kolektiva Smetnjak, ki že več kot desetletje format memov spaja s teorijo in umetnostjo, v galeriji Photon razstavo srbske vizualne umetnice Olje Triaške Stefanović, v galeriji P74 pa domače ustvarjalke Maruše Sagadin.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Angelica si noče priznati, da ljubi Orlanda, vendar tudi drugi opažajo, da se nenavadno vede. Odpovedala se je celo plesnemu tekmovanju, na katero sta se z Orlandom dolgo pripravljala. Tudi Orlandov brat Pietro se spopada s čustvi, razpet med dolgoletno partnerico Cristiano in tajnico Nunzio. Umberto zasanjano opazuje prijateljico Lauro in se zave, da do nje morda čuti nekaj več. Samovšečna Bea pokaže sočutje do tete Valerie, ki po razhodu z Rito neizmerno trpi.

Gino bo nadaljeval pot po zahodni italijanski obali ter obiskal znameniti otok Capri, ki je zaslovel po drugi svetovni vojni, ko je postal priljubljen počitniški cilj slavnih in bogatih. V mestu Capri bo obiskal upokojenega fotografa, ki je v 50. letih prejšnjega stoletja v objektiv ujel številne zvezdnike in pomembne osebnosti, nato se bo odpravil v mestece Anacapri, od koder po pripovedovanjih izvira sloviti limonov liker, in ob čudoviti obali spekel okusno caprijsko torto. Nazadnje se bo odpeljal do Sorrenta, kjer bo obiskal pridelovalca višenj sorte amarena, ki jih bo uporabil ob pripravi slastne goveje pečenke v srajčki.

Se spomnite svoje prve računalniške igrice? Ali pa najljubše? V računalniških igrah je ogromno znanosti. Posnemati znajo gibanje ljudi in fizikalne zakone. Pri igrah pa ne gre vedno le za užitek igranja. Rok Turk, državni prvak v reliju, nam je predstavil svoj simulator vožnje, ki popolnoma posnema ravnanje njegovega pravega dirkalnika. S simulatorjem opravlja treninge vožnje in testira različne nastavitve vozila.
Pri igranju nekaterih iger lahko ljubiteljski igralci pomagajo reševati svetovne probleme, na primer sodelujejo pri iskanju tridimenzionalnih proteinskih struktur za potencialna zdravila. Navidezna resničnost postaja čedalje manj navidezna.

Lovec na pleše na vrtičkih nima posebne sreče. Izkaže se, da so gologlavci zadovoljni kakršni so, še več: njihove dame jih ne bi za noben denar zamenjale za bujno lasate primerke. Franceljnu se izpolnijo sanje: pade v vinsko klet. Na žalost ga vrtičkarji »rešijo« prehitro.

V Globusu o Japonski, razpeti med olimpijskimi sanjami in epidemično stvarnostjo. Tokio kljub nezadovoljstvu japonske javnosti čez mesec dni pričakuje športnike z vsega sveta. Kdo odloča o tem? Bodo olimpijske igre, kakršnih še ni bilo, resnično luč na koncu pandemskega predora?

V Točki preloma o vplivu epidemije covida 19 na nepremičninski trg v Sloveniji. Zakaj se cene stanovanj pnejo v rekordne višave in kdaj se bodo ustalile? Kako delo na daljavo vpliva na vrednost in višino najemnin poslovnih nepremičnin?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Una volta in l'inverno
Joel sanja, da je prišel na konferenco družinskih zdravnikov, na kateri so same zdravnice v kopalkah. Cicely je zajel snežni metež, zato je njegovo potovanje na konferenco ogroženo. Joel deli meščanom posebne vizirje z lučko, da bi pregnal pobitost med zimo, ko v Cicelyju skoraj ni sonca. Walt, ki se vizirja najprej brani, postane zasvojen z njim. Ruth-Anne se hoče naučiti italijansko, da bi lahko brala Danteja. Po naključju spozna, da je Shelly izjemno nadarjena za jezike.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Otroci gluhih staršev so danes po večini tolmači znakovnega jezika, saj jim je bil znakovni jezik položen v zibelko. Svoje otroštvo opisujejo različno, nekateri s precej grenkobe. Med njimi je Laura, ki so jo socialni delavci njenim gluhim staršem odvzeli, saj so ocenili, da niso primerni za vzgojo. V svetu se ti otroci povezujejo pod kratico CODA - Child of deaf Adult. Pridružili smo se tudi akciji Koraki za Urbana, rojenega z redko gensko okvaro, sindromom CTNNB1. Na svetu je le 400 takšnih otrok. Ker zdravila zanje še ni, sta se Urbanova mama in oče odločila za akcijo zbiranja denarja, saj morata raziskave plačati sama. Več v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 5. junija, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- a Muravidékre látogatott Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár;
- az MNMI éves megbeszélése a műkedvelő csoportokkal;
- a Petőfi Sándor tanulmányi verseny díjkiosztó rendezvénye;
- Aljaž Bratkovič Odar országos matekbajnok lett;
- a Dobronaki KÁI egy méhessel gazdagodott.

Vsebina oddaje:

- obisk državnega sekretarja Madžarske za narodno politiko Árpáda Jánosa Pótápija v Prekmurju;
- vsakoletno srečanje ZKMN s predstavniki ljubiteljskih skupin;
- podelitev priznanj Literarnega tekmovanja Sándorja Petőfija;
- Aljaž Bratkovič Odar postal državni prvak v matematiki;
- DOŠ Dobrovnik je bogatejša za nov čebelnjak.

15:45
Otroški program: Op!

Ko gusarji v pristanišču raztovarjajo ladjo, Pikec opazi slepo potnico, deklico Vranko iz Indije. V sodih na ladji so še njeni starši. Kapitan Sabljezobi se hoče najprej vseh treh znebiti, nato pa jim vendarle da priložnost, da si rešijo življenje. Če mu bodo skuhali tako okusno jed, da se bo oblizoval, bodo lahko ostali.

Pikec Vranki razkaže domače pristanišče in prav kmalu se zapleteta v prepir z Jonom Skazo. Vranka mu zabrusi, da bo Sabljezobi še pred nočjo pohvalil Pikca, in stava je sklenjena. Sprva je Pikec obupan, nato pa najde dragotino, ki jo je Sabljezobi izgubil.

V Collinsvillu bodo praznovali dvajseto obletnico ustanovitve mesta. Ob tej priložnosti načrtujejo odkritje spominske poslikave. Županja zbere mlade prostovoljce, ki bodo pomagali slikati. Toda med njimi se najde nekdo, ki mu slika ni všeč, in predlaga drugačno.

Luka je doma v Sloveniji in ima enajst let. Prvič bo obiskal tabor Mavričnih bojevnikov, kjer bo teden dni preživel z vrstniki, ki imajo, tako kot on, motnjo pozornosti ali ADHD. Veseli se, da bo veliko časa preživel v naravi, ki ga pomirja, tamkajšnjega tabornega ognja in druženja z novimi prijatelji. Na taboru bi se rad naučil, kako mirno počakaš v vrsti, se izogneš sporom in drugim ne skačeš v besedo. Mu bo uspelo?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V vasici Škrbina na Krasu stoji znamenita hiša, v kateri je ustvarjal eden najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja, Lojze Spacal.
Oblikovalka stekla Maja Zaplotnik se pri svojem ustvarjanju prepušča barvni raznolikosti, prepustnosti, odboju ali razpršenost svetlob tega krhkega materiala.

Na strmem hribu, ki se dviga nad starim delom mesta Lendava, stoji star Lendavski grad. Danes živi v gradu pestra muzejska in galerijska dejavnost.
Golica je vrh v zahodnih Karavankah, katere poljane se vsako pomlad odenejo v belino skrivnostnih ključavnic, kot narcisam pravijo domačini.
Vsako poletje na kočevskem zaživi Kočevsko ali Rudniško jezero. Redki obiskovalci jezera pa vedo, da je bilo Kočevje nekoč tudi rudarsko mesto.

Dr. Nedžad Grabus je pred petnajstimi leti prevzel mesto muftija Islamske skupnosti v RS. Z junijem se od slovenske skupnosti poslavlja in se kot mufti tamkajšnje islamske skupnosti vrača v Sarajevo. Z njim smo se pogovarjali o prehojeni poti, o Muslimanskem kulturnem centru, o medverskem dialogu in o pomenu sodelovanja med religijami in narodi.

Pred nočjo čarovnic Bitzer straži kmetove najlepše buče. Kljub temu druga za drugo skrivnostno izginejo, ostane le srhljiva sluz. Je v najstrašnejši noči v letu na kmetiji pošast, ki žre buče?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Koncert Prifarskih muzikantov s prijatelji ob 30 letnici njihovega delovanja z naslovom Prifarci slavijo 30! nas v treh delih popelje skozi njihovo tridesetletno ustvarjanje. Njihovi gostje so številni znani in priljubljeni izvajalci slovenske glasbe in plesalci: Anja Bukovec, Andraž Hribar, Ženska vokalna skupina Lipa, Vokalni ansambel Reunion, Čuki, Akademska folklorna skupina France Marolt, harmonikarji Tonija Sotoška in drugi. Voditelj koncerta je Boštjan Romih…

Alison poišče Dorothy, s katero se je Alec poročil, medtem ko je bil vojak v Indiji. Z igralko naj bi ga seznanil Alecov nadrejeni v tajni službi Karim in zveza z njo naj bi bila le krinka. Dorothy je bila prepričana, da je bila Gladys Alecova ovdovela sestra. Vendar to še ni bil konec laži. Graščina Blakefield, ki naj bi bila Alecov družinski dom in v kateri naj bi Alison po vojni zaživela s sinovoma, ni bila nikoli v lasti njegove družine. Karim Alison pove, da je bil Alec sijajen agent, ki je rešil na stotine življenj, in naj ga pusti počivati v miru, vendar Alison vrta naprej.

MRS WILDSON / Velika Britanija / 2018
scenarij: Anna Symon
režija: Richard Laxton
v glavnih vlogah: Ruth Wilson, Iain Glen, Keeley Hawes, Anupam Kher, Calam Lynch, Fiona Shaw

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Bili smo na avstrijskem filmskem festivalu Diagonale v Gradcu. Pogovarjali smo se z Riccardom Costatinijem, urednikom pordenonskega kulturnega centra in kinematografa Cinemazero, gostom ob retrospektivi Federico Fellini 100!, ki poteka v Slovenski Kinoteki. Spremljali smo ReŠolucijo - manifestacijo Radia Študent, ki se je odvijala med Metelkovo in Pritličjem in festival Junij v Ljubljani, ki se je na Kongresnem trgu začel z muzikalom Turandot Mestnega gledališča ljubljanskega. V kulturi bivanja pa vam tokrat predstavljamo modno fotografinjo Rebeko Legović.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Moderna klasika bratov Coen o iskanju svobode v času velike depresije.

Ulysses Everett McGill je bil zaradi nekaj drobnih zločinov poslan na težko in nesmiselno kazensko delo v Misisipiju. Zato skupaj z dvema sotrpinoma, ljubeznivim in preprostim Delmarjem ter neprilagojenim Petom, pobegne iz zapora. Komična trojica se poda na življenjsko dogodivščino v iskanju svobode in skritega zaklada, ki si ga nameravajo razdeliti. Za petami jim sledi skrivnostni in zviti Cooley, ki jih hoče spraviti nazaj za rešetke.

»Moderno Odisejo z glasbo bluegrassa«, kot sta ustvarjalca predstavila pričujoči film, predvajamo v okviru cikla bratov Coen.

Izvirni naslov: O BROTHER, WHERE ART THOU? / Režija: Joel Coen, Ethan Coen / Scenarij: Homer (Odiseja), Ethan Coen / Igrajo: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov