Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 23. jun. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 23. jun.

V SNG Opera in balet smo si gledali premiero opere Tosca, mojstrovine skladatelja Giacoma Puccinija, ki zaradi prepletenosti političnega ozadja z neizprosno igro moči in čustev še danes privablja občinstvo po vsem svetu. Bili smo na predstavitvi antologije Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke, enega najbolj izvirnih sodobnih ustvarjalcev za otroke pri nas - Andreja Rozmana Roze.
Seznanili pa vas bomo tudi z debitantskim albumom Čuka bije pumpa domačega indie/post-punk tria Lelee.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sreda bo postregla z modnimi nasveti, pravnimi nasveti in nasveti za starše. Povsem počitniško bodo obarvani, izveste vse o dopustu, počitnicah in vaših šolarjih in modnih dodatkih. Ne bo manjkala tudi glasbenega poletnega vzdušja.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Valeria zbere pogum in materi po telefonu pove, da je razočarana nad njo, ker ji zaradi nazadnjaških prepričanj ne pomaga med nosečnostjo. Giovanna se odpravi k duhovniku in ta jo spodbudi, naj poskusi sprejeti hčerino zvezo. Zato sklene, da bo Valerio in Rito povabila na večerjo. A kljub trudu tudi na večerji ne more iz svoje kože. Laura se še enkrat grdo maščuje Bei, Umberto pa načrtuje drzno potezo, da bi spet pridobil Laurino naklonjenost. Gustav prispe v Rim in Claudia ga prepriča, da bi se sestala z Orlandom in Angelico in dokončno zgladila spore ter pozabila na stare zamere. Gustav ni navdušen, saj se je Orlando, ko je izvedel za njegovo zvezo s Claudio, grdo znesel nad njim, kar mu je pustilo posledice.

Duševne stiske med mladostniki so se v času epidemije novega koronavirusa močno povečale. Še posebej v stiski so otroci iz manj premožnih družin. Ti mladi so bolj ranljivi, imajo slabše pogoje za šolanje in manj zdrav življenjski slog, zato jim je treba po opozorilih NIJZ nameniti več pozornosti. Kako prepoznati stisko, kako otrokom pomagati, kako bi morala ukrepati država?

Irmo vse bolj moti vonj Balkana, ki se širi iz čevapčinice. Boji se, da bo na koncu celo njena hči vegetarijanka začela jesti takšne ali drugačne čevapčiče. Zato se odloči, da bo za vsako ceno v lokalu našla nevarne bakterije, zaradi katerih ga bodo za vedno zaprli. Najbolj priročen za iskanje sanitarnih groženj je inšpektor Nandi. Toda edina grožnja, ki jo odkrije Nandi, so čari natakarice Slađane. Zato se Irma odloči, da se bodo bakterije v lokal naselile po naravni poti, torej z njeno pomočjo…

Kaj nam pomeni obleka, zakaj je potrošniška kultura naravnana v nove in nove nakupe, kako smo povezani s svetovno tekstilno industrijo in kakšne probleme prinaša modna industrija kot ena največjih industrij v svetu tako iz okoljevarstvenega, socialnega in gospodarskega vidika? In kaj je trajnostna moda, kakšne so alternative – od izmenjevalnic in oblačil iz druge roke do njihove modne nadgradnje za nove modne kreacije in recikliranja? Odgovore nam bodo nizali prof. dr. Breda Luthar, Peter Movrin, prof. Almira Sadar in Simona Lampe, spoznali pa bomo nekatere primere dobre prakse pri izmenjavi in recikliranju oblačil.

Slovenija praznuje 30 let samostojnosti. V kakšnih razmerah smo državo dobili, kako smo jo upravljali in kam pripeljali? Smo se kaj naučili, kaj nas čaka in kakšno vizijo imajo najbolj odgovorni predstavniki ljudstva? Vzporednice in nasprotja. Praznični teden začenjamo v ponedeljek, 21. junija. Pogovor s predsednikom vlade ob 20h in Pogovor z opozicijo ob 21h, na prvem sporedu.
S predsednikom vlade se bo pogovarjal Igor Bergant, z opozicijo Tanja Starič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zarja
Marilyn boli noga. Bolečine so psihosomatske. Ed ji, kot bodoči zdravilec, pomaga, da bi našla vzroke za bolečine. Marilyn mu začne pripovedovati zgodbo svojega deda. Ta naj bi leta 1921 srečal carično Anastazijo, ki je prišla na Aljasko na skrivna pogajanja z Leninom in njegovim zdravnikom. Pripoved se vrne v čas malo po tem, ko sta Cicely in Roslyn v izprijeno mesto vnesli moralo in kulturo.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji Osmi dan bomo predstavili zgodbe fotografov, ki so osamosvojitev Slovenije spremljali skozi objektiv. V Kopru smo posneli pogovor z bosanskim slikarjem Safetom Zecom, ki na Obali predstavlja dela iz dveh obsežnih serij. Preverili smo, kakšne so spremembe Zakona o vodah, o katerih bomo odločali na referendumu, in zakaj je pomembno, da varujemo priobalne pasove. Obiskali smo novi Muzej bančništva Slovenije, ki predstavlja zgodovino in ključne naloge centralne banke ter njihov vpliv na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov. Ob zaključku Evropske prestolnice kulture – Reka 2020 smo si ogledali razstavo Nepoznani Klimt, na kateri so po 136 letih ponovno razstavljene slike Gustava in Ernsta Klimta ter Franza Matscha, ki so bile ustvarjene za Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca. V Neaplju pa smo obiskali Kampanjski gledališki festival, na katerem so zbrani vrhunski italijanski in mednarodni ustvarjalci.

Rojaki nas vodijo najprej v Novo Gorico, v novi Center kreativnih praks, ki deluje čezmejno. Ekscenter združuje umetnost, ustvarjalnost, znanost, raziskovanje, izobraževanje in podjetništvo. Slovenci v hrvaškem Osijeku se srečujejo v klubskih prostorih slovenskega kulturnega društva Stanko Vraz. V Saratovu pa živijo potomci slovenskih vojnih ujetnikov prve svetovne vojne, ob državnem prazniku nam pošiljajo poseben poklon, naj slovenska pesem zadoni in zaobjame duh slovenstva onkraj vseh meja.

Az adás tartalma:

- Lendvára látogatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter;
- 15 éves a gyertyánosi hímző szakkör és 25 éves a magyar népdalkör;
- gyalogtúra Pincétől Hodosig;
- a csentei hímző szakkör kiállítása;
- Barátok zenében, táncban – kulturális találkozó Dobronakon;
- Magvető: a füstifecske.

Vsebina oddaje:

- obisk madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Pétra Szijjárta v Lendavi;
- 15-letnica krožka vezenja in 25-letnica madžarskega ljudskega pevskega zbora v Gaberju;
- pohod od Pinc do Hodoša;
- razstava vezenin v Čentibi;
- kulturno srečanje Prijatelji v glasbi in plesu v Dobrovniku;
- rubrika Sejalec: kmečka lastovka.

V tretji oddaji se za uvrstitev v drugi krog potegujejo Valentina, Miha in Rožle iz OŠ Trebnje (rumeni) ter Maša Valentina, Manca in Žan Luka iz OŠ Šmarje – Sap (vijolični). Medtem, ko so pri peki buhtljev precej suvereni, jim jo zagode Srečko Kosovel. Ovire v labirintu nagajajo obema ekipama, ki se precej bolje znajdeta v trgovini s čevlji in pri procesih gorenja. Za koga je odločilno rusko vrtanje luknje proti središču Zemlje, pa v naši oddaji.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni film nam poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, bolj aktualno in predvsem mladim razumljivejšo a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.
Z izbranimi glasbeniki kot so RUDI BUČAR, ANA PUPEDAN, BAKALINA, KLINCI, EMKEJ IN VLADO KRESLIN smo se podali na slikovit potep po Sloveniji (Obala, Kras, Tolminski griči, Bela krajina, Štajerska, Prekmurje) ter skozi rabo narečij v popularni glasbi (pop rock, rap, trap, kantavtorstvo …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, živi in se ohranja ravno z narečnim govorom. Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki jih glasbeniki iz različnih koncev Slovenije preko telefona »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

Mira Mihelič, predsednica slovenskega centra PEN in ena najpomembnejših slovenskih intelektualk 20. stoletja, je avtorica romana z žensko tematiko April. Z Alenko Puhar smo se pogovorili o tem, kakšen odnos je imela do svoje mačehe, žene svojega očeta Franceta Miheliča. Roman se dogaja v dnevniški obliki, in sicer v tridesetih dneh aprila 1941, ko Nemci napadejo Jugoslavijo, zato v njem pomembno vlogo igra tudi vreme. O njegovi aprilski muhavosti smo povprašali vremenoslovca Braneta Gregorčiča. Pred hišo na Starem trgu, kamor je umeščena družinska hiša v romanu, smo se z Marjeto Novak Kajzer, ki je urejala avtobiografijo Mire Mihelič, pogovarjali o avtobiografskosti romana, o ženski tematiki in o tem, da gre pravzaprav za najbolj meščanski slovenski roman.

Medu in Miši se je nabralo ogromno nepomite posode, a še vedno se jima je ne ljubi pomiti. Ko postaneta lačna, ugotovita, da posodo vendarle potrebujeta. Zato pokličeta rakuna, ki jima pomije posodo. Za pomivanje rakun potrebuje veliko energije in medvedoma poje skoraj vse zaloge hrane. Medo in Miša se odločita, da bosta posodo naslednjič pomila sama.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

Pred spanjem oči pujs Pepi in Juretu prebere pravljico za lahko noč. Ko se Jure sredi noči zbudi, si mora Pepa izmisliti novo pravljico, da ga spet uspava.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zgodovinska drama. Dunaj v letih 1937 in 1938. Franz, 17-letni pripravnik v trafiki, spozna življenje, poželenje in ljubezen, kot tudi bolečino, ki jo slednja prinaša. Pri tem mu pride prav, da se lahko posvetuje z redno stranko in strokovnjakom, 82-letnim Sigmundom Freudom. A tudi zanj ženski spol ni kaj manj skrivnosten. Franz, njegov novi prijatelj Sigmund Freud in mlada Čehinja Anežka, v katero je Franz zaljubljen, ter njegov delodajalec Otto, invalidni veteran iz prve svetovne vojne, se bodo znašli v vrtincu drame v času nacistične okupacije Dunaja.

DER TRAFIKANT / AUT, GER / 2018
Režija: Nikolaus Leytner / Scenarij: Klaus Richter in Nikolaus Leytner. Po istoimenskem romanu Roberta Seethalerja / Igrajo: Simon Morzé, Bruno Ganz, Johannes Krisch, Emma Drogunova in drugi …

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gostja Profila je dr. Jela Krečič, pisateljica, filozofinja in predavateljica na ljubljanski Univerzi. Z njo smo se pogovarjali o njeni najnovejši knjigi Zmote neprevaranih – od modernizma do Hollywooda, ki je izšla v zbirki Analecta pri Društvu za teoretsko psihoanalizo. V njej razmišlja o sodobnih fenomenih umetnosti, popularne kulture, ideologije in vsakdanjega življenja v času 20. in 21. stoletja oziroma v času kulturne logike poznega kapitalizma.

Voditeljica: Mateja Valentinčič

Dokumentarni film nam poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, bolj aktualno in predvsem mladim razumljivejšo a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.
Z izbranimi glasbeniki kot so RUDI BUČAR, ANA PUPEDAN, BAKALINA, KLINCI, EMKEJ IN VLADO KRESLIN smo se podali na slikovit potep po Sloveniji (Obala, Kras, Tolminski griči, Bela krajina, Štajerska, Prekmurje) ter skozi rabo narečij v popularni glasbi (pop rock, rap, trap, kantavtorstvo …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, živi in se ohranja ravno z narečnim govorom. Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki jih glasbeniki iz različnih koncev Slovenije preko telefona »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov