Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 1. jul. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 1. jul.

Pred premiero baleta Povodni mož mednarodno uveljavljenega koreografa Edwarda Cluga na Blejskem otoku smo obiskali enotedenske vaje, prebrali smo knjižni novosti Sama Ruglja in Marcela Štefančiča jr., ter pogledali v nove prostore zadruge slovenskih oblikovalcev in ustvarjalcev Zoofa, ki jih je oblikovala arhitektka Tina Rugelj. Bili smo tudi na festivalu ulične umetnosti Ana Desetnica in na koncertu Boža Vreća v Cankarjevem domu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Orlando se je odločil, da bo z ženo skušal zgladiti nesporazume, zato se s Claudio dogovori, da bo poleti z družino odpotoval na Sicilijo. Angelica še vedno čaka, da ji bo Orlando izpovedal ljubezen. Ko se novica o otroku razve, je vse težje skrivati, kdo je otrokov oče. Laura in Umberto hočeta poletje preživeti skupaj, na potovanju po Evropi, starši pa se pri njunih letih s tem težko sprijaznijo. Bea ugotovi, da zvestoba ni v njeni naravi, zato fanta hitro zapusti. Pietro se vendarle opogumi in odide po Nunzio. Angelica se zaradi razočaranja tolaži s tangom, vendar ima pred očmi ves čas Orlanda. Bosta srečo našla skupaj ali bosta vsak svojo srečo iskala drugod?

Četudi gre za pogovorno slovenščino je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (NIPKE, JOKER OUT, MATTER, ZALAZASPER, EZRA, TRKAJ …). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): "Slovenščina je stanje uma!"

Mile se, kot že velikokrat, ponovno spre z očetom Borom. Oče poskuša sina ujeti in ga prav po moško premikastiti. Boro pa pri svojih vzgojnih poskusih nesrečno pade in se udari v glavo. Mile se ves prestrašen zateče k Anji, ki mu svetuje, naj se z očetom resno pogovori. Miletu se zdi popolnoma nemogoče, da bi se v njegovi družini resno pogovarjali. Tega vendar niso še nikoli počeli. Če pride s tako neumno idejo k očetu, bo Boro mislil, da se iz njega norčuje. Z njim bo hotel ponovno in še huje obračunati. Anja pa le najde način, da Mileta pregovori v pogovor...

Prof. dr. Igor Gregorič je svetovno znan srčni kirurg, uspešen raziskovalec, ugleden in večkrat nagrajen znanstvenik. Svoje sanje je uresničil v največjem medicinskem središču na svetu, Texas Medical Centru v Houstonu. Leta 2012 je sprejel povabilo, da vzpostavi in vodi Center za napredovalo srčno popuščanje na univerzitetni kliniki Memorial Hermann Hospital, v kateri tovrstnega zdravljenja prej niso imeli. V le petih letih je prof. dr. Gregorič s svojo ekipo Center s 50 presaditvami srca na leto dvignili med najboljših 5 % po številu presaditev. Po številu vstavljenih mehaničnih srčnih podpor pa je Center med najuspešnejšimi 10-imi odstotki v Ameriki. V drugem delu dokumentarne oddaje skozi oči številnih strokovnjakov spoznamo, kaj zahteva postavitev takšnega Centra in kaj vse je potrebno za uspešno delovanje.

Slab mesec pred uradnim prevzemom predsedovanja Svetu Evropske unije se v Ljubljani vrstijo kolone državniških limuzin: opazen znak, da Slovenija postaja središče, morda bolje vozlišče evropske politike. Predsedovanje Svetu EU morda ni več, kar je bilo. Skoraj sanjskega prvega predsedovanja Slovenije leta 2008, ko nas je ameriški predsednik na Brdu spremenil v košček nebes in predsedniku Putinu pogledal v oči ter ugledal dobrega človeka, zelo verjetno ni mogoče ponoviti. A še posebej za majhne članice, kot je Slovenija, okrog katere se ne vrti evropsko politično vesolje, je predsedovanje priložnost, da se izkaže, kar koli že to za koga pomeni. A ko predsedniki odidejo, ko kamere ugasnejo, postane predsedovanje veliko več kot usmeritve, prednosti, načela. Je konkretno, vsebinsko, intelektualno zahtevno delo; vodenje in usmerjanje zapletenih procesov v sedemindvajseterici, ki povzročajo tudi resna trenja, saj ogrožajo interese ter zahtevajo klasične evropske kompromise. Izkušnje učijo, razmere, svetovne in evropske, so zelo aprilske. Kot vse predsedujoče države si bo tudi Slovenija konec leta globoko oddahnila, če se v njenem času ne bo zgodilo kaj, zaradi česar lahko od predsedovanja svetu Evropske unije ostane veliko manj, kot načrtujemo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pokončna drža
Fleishmana povabijo na predavanje v Rusijo. Z njim se odpravi tudi Maggie, vendar se njuno potovanje konča, še preden se dobro začne. Zaradi okvare morajo potniki prenočiti kar na letalu. Ko Fleischman ne more več krotiti jeze, se spre z Maggie, nato pa se zave, da si jo neizmerno želi. Maurice medtem išče naslednika, ki bi prevzel njegovo trgovino z lesom. Ko je že skoraj prepričan, da je to mladi Maurice, mu ta prizna, da takšno delo ni zanj. Chrisa očara elektrika. Z novim umetniškim projektom skuša ugotoviti, kako bi se povezal z elektriko in ostal živ.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1995
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Paul Provenza, Teri Polo, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Trideseta obletnica osamosvojitve Republike Slovenije. Ob prazniku slovenska zagovornica nagovórila madžarski Parlament.
Zbirka vzorčnih testov. Izdaja vsebuje sedem testov za pripravo na izpit iz znanja slovenščine na srednji ravni.
Pomen monoštrske gimnazije. Nova publikacija navaja podatke o slovenskih dijakih ustanove.
Gornjeseniški cvetlični vrt. Na koncu maja je bil poln z najbarvitejšimi cvetočimi rododendroni.

Kedves Nézőink, a Vendégem című adásunkban ma a völgyifalui Szabó Ferencről láthatnak portrét.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Moj gost si boste lahko ogledali portret Ferenca Szabója iz Doline.

15:40
Otroški program: Op!

Ker Zane še ni v studiu, se Nejko tatinsko odplazi za Zofko in izmuzne piškot … No, skoraj … Zana mu pravočasno prekriža načrt. Tudi Zofi ni najbolj zadovoljna, ker ji Zofkarja kradeta pozornost … Čas je, da situacijo razreši čisto prava policistka … Vas zanima, kako? Pridružite se nam.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najstarejša doslej znana žlahtna vinska trta na svetu, žametna črnina ali modra kavčina, na obrežju Drave v Mariboru že več kot 400 let trdoživo kljubuje izzivom vsakokratnih vplivov narave in človeka. Zadnja štiri desetletja se s skrbnim delom strokovnjakov umešča med naravne bisere Maribora, Podravja in Slovenije. Kraljica trt – 232 njenih potomk je pognalo korenine na skoraj vseh celinah sveta – se od leta 2004 ponaša z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov. Desetletje pozneje pa se je na gradu Hradčani v Pragi pridružila kipu arhitekta Jožeta Plečnika. Tako vinska trta s koreninami v 16. stoletju vztrajno utrjuje sloves vinorodne Slovenije na evropskem in svetovnem zemljevidu. Stara žametovka, ki vsako jesen bogato obrodi, je postala tudi ena najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti Maribora.

Mreženje (angl. networking) je izraz za pletenje socialne mreže. Ta je s prihodom interneta močno spremenila svojo podobo, vzpostavitev različnih socialnih omrežij pa je močno posegla tudi v odnose in človeka samega. Kognitivne sposobnosti naj bi človeku omogočale vzdrževanje vezi z največ sto petdesetimi različnimi posamezniki. Sodobno mreženje pa to število presega za nekajkrat.

Konrad razlaga Kasiji o raznovrstni hrani, ki je dostopna v mestu. Kasija je zgrožena, ko ugotovi, da nekateri ljudje jedo polže. Ker ne najde Friderika, postane sumničava, da je njen najboljši prijatelj končal kot Konradova malica. Odločena je, da bo razkrila resnico.

Lisjak Luka praznuje svoj rojstni dan v parku dinozavrov. Dedi zajec vodi otroke po stopinjah dinozavrov, da najdejo Lukovo rojstnodnevno darilo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prenos osrednjega kulturnega dogodka ob začetku predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Na Blejskem jezeru bodo v krstni izvedbi baletne predstave Povodni mož koreografa Edwarda Cluga nastopili solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor z gosti. Mednarodno priznani koreograf Edward Clug, ki se je odzval vabilu Ministrstva za kulturo RS, da s svojim avtorskim projektom slavnostno zaznamuje predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU, je povedal: 'Razmišljam o Sloveniji kot o otoku v velikem evropskem morju. Razmišljam o otoku, ki potrebuje to veliko morje, da bi lahko ostal otok. O otoku, na katerem se sliši pesem in se pleše z golimi nogami. Kaj je tisto, kar nas zaznamuje in opredeli kot narod … danes? To je vprašanje in obenem iztočnica k popotovanju v iskanju tega odgovora. Odgovor bomo iskali ob plesu in pesmi na splavu, ki pluje v nasprotno smer (in je morda edina prava) vse do izvora. Do izvora naše dediščine, ki nas danes še kako potrebuje'. Slavnostna govorca bosta minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Avtor glasbe Milko Lazar, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Tomaž Premzl. Urednik prenosa Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na obisk prihaja Evropska komisija. V posebni oddaji o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša predsedovanje. Kakšen bo izid prvega dne slovenskega predsedovanja? Kakšen vtis bo naredila uvodna slovesnost na Bledu? V četrtek, 1. julija, ob 21. uri na Prvem.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva, se je začel 69. Ljubljana Festival. V Galeriji Jakopič smo si ogledali razstavo enega najbolj uveljavljenih umetniških fotografov, Rogerja Ballena. Na mariborskem Lentu je danes v ospredju festival Folkart, v Hrastniku pa se je začel prvi festival delavskega filma Kamerat.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Cézanne – portreti nekega življenja
Dela Paula Cézanna, enega od velikanov francoskega slikarstva iz druge polovice 19. stoletja, so bila pogosto slabo razumljena, saj so presegala impresionizem in napovedovala abstraktni slog 20. stoletja. Oddaja temelji na pregledni razstavi Cézannovih portretov, ki so jo pripravili v londonski Narodni galeriji portretov, in vključuje odlomke iz pisem, ki jih je slikar pošiljal sorodnikom in prijateljem, med drugim pisatelju Émilu Zolaju. Vstopili bomo v njegov atelje v domači Provansi in spoznali njegova študijska leta v Parizu. Takrat je oblikoval svoj značilni slog, zaradi katerega so Picasso, Braque in drugi poznejši slikarji v njem videli očeta in učitelja, ki jim je utrl umetniško pot.

Najstarejša doslej znana žlahtna vinska trta na svetu, žametna črnina ali modra kavčina, na obrežju Drave v Mariboru že več kot 400 let trdoživo kljubuje izzivom vsakokratnih vplivov narave in človeka. Zadnja štiri desetletja se s skrbnim delom strokovnjakov umešča med naravne bisere Maribora, Podravja in Slovenije. Kraljica trt – 232 njenih potomk je pognalo korenine na skoraj vseh celinah sveta – se od leta 2004 ponaša z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov. Desetletje pozneje pa se je na gradu Hradčani v Pragi pridružila kipu arhitekta Jožeta Plečnika. Tako vinska trta s koreninami v 16. stoletju vztrajno utrjuje sloves vinorodne Slovenije na evropskem in svetovnem zemljevidu. Stara žametovka, ki vsako jesen bogato obrodi, je postala tudi ena najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti Maribora.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov