Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 11. avg. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 11. avg.

Predstavili bomo novi prevod Vojne in miru, Tolstojevega romana-epopeje. Znanstvenike bomo vprašali, če so rdeči pigment v španski jami res nanesli neandertalci in si ogledali razstavo Zatočišče, ki jo je v Studiu UGM pripravila slikarka Mateja Kavčič. V Križevniški cerkvi v Ljubljani bomo prisluhnili violinistki Lani Trotovšek in napovedali jutrišnji koncert nemškega opernega zvezdnika Jonasa Kaufmanna.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

Italijanski otok Sicilija ima bogato kulturno dediščino, na kar pogosto pozabljamo. Arheologinja Simonetta David, ki živi v Palermu, nas bo ob izkopaninah popeljala skozi preteklost. Odpravili se bomo tudi v deželo Marke, ki leži v srednji Italiji. Zaradi ugodnih podnebnih razmer je tam odlično okolje za pridelovanje vina in okrasnih rastlin. S tem se ukvarjajo tudi v podjetju bratov Santori.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Renato je prvi hrvaški gejevski youtuber. Svoj prvi video »Zakon gejev« je posnel med kampanjo pred referendumom o istospolnih porokah na Hrvaškem. Renato je bil takrat na študentski izmenjavi na Poljskem, toda odločil se je odzvati. Njegov video je objavilo več medijev, zato je postal priljubljen. Renato je nadaljeval. Vsak teden objavlja videe. Včasih je samo smešen, vedno pa je izzivalen in zelo aktivno zagovarja pravice gejev. Veliko mladih gejev in lezbijk z vsega območja nekdanje Jugoslavije mu sledi in ga podpira. Toda sovražni govorci so prav tako aktivni. Renato ne obupuje. Sovražni govor prijavlja policiji in se občasno pošali na račun slabe slovnice sovražnih komentarjev, saj je jezikoslovec.

Samira piše avtobiografijo, ki opisuje njeno odraščanje v strogi muslimanski družini in njeno hrepenenje po svobodi. Zdaj živi in ljubi po svoje, pred starše pa vedno stopi kot poslušna hčerka, kakršno želijo videti.

Mohamad Abdul Al Monaem, sirski pesnik in pisatelj, je v Slovenijo pribežal leta 2016. V Alepu je imel knjigarno in založbo. Verjel je, da literatura ne pozna meja, zato je objavljal dela z vsega sveta. Kar nekaj izdaj je tamkajšnji režim prepovedal. Mohamad je bil kratek čas celo zaprt. Med vojno je režim usmrtil veliko njemu podobnih svobodomiselnih ljudi, zato je Mohamad moral na pot. V Ljubljani je našel nov dom. Leta 2018 je izdal trojezično pesniško zbirko Enaindvajset žensk iz Ljubljane. V sicer demokratični Evropi pa je trčil ob novega diktatorja – denar. Ta ima vrhovno oblast nad ljudmi in brez verig omejuje njihovo svobodo. Novinar Andraž Rožman je o Mohamadu napisal roman Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Polona dela doma. Otroci pripravljajo tekmovanje, kdo bo največ zaslužil. Leon prodaja stare igrače, Zarja babičine izdelke, Dana pa je vedeževalka. Soseda Rogljeva z nenaklonjenostjo spremlja otroške aktivnosti. Gorazd noče sodelovati, zaljubljen je in povabi punco k sebi. Obisk se sfiži zaradi Danine izmišljotine.

V družbi planincev bomo odkrili, kako je gora Boč, izpod katere priteče najboljša mineralna voda, zaradi razglednega stolpa na njenem vrhu postala tisočak. Razkrite bodo skrivnosti »tajne vojaške letalske baze« in legenda o jami Balunjači ter Špelci in njenih razbojnikih. V Beli krajini bomo v okolici Metlike, v družbi domačinov in članov lokalnega kolesarskega društva, obujali spomine na nekoč najtežavnejši amaterski kolesarski vzpon na Krašnji Vrh. Na vrhu prav posebnega stolpa bomo odkrili, od kod izvira ime Mirna Gora, odkrivali ostanke kočevarskih vasi pod njenim vznožjem in spoznali njihove potomce, ki še vedno živijo v okoliških krajih.

Tokratni Dosje ima naslov »Gor me vužgi!« Prekmurski stavek, sicer izvzet iz Kontrabantove priredbe uspešnice rock skupine Doors, je iztočnica za tematiziranje prekmurske drugačnosti, ki ni zgolj jezikovna.
Avtor Bojan Peček s sogovorniki govori tudi o številnih s pokrajino ob Muri povezanih stereotipih in možnih razvojnih alternativah regije, o kateri se v letu, ko slavi 100 let sobivanja z matico, vse pogosteje razpreda.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pred vrati bolnišnice New Amsterdam pustijo bolnico, ki ji ni več pomoči. Max spozna, da je redna praksa bolnišnic, da bolnike, ki jim ne morejo več pomagati, prepeljejo drugam, da bi znižali stopnjo smrtnosti v svoji bolnišnici. Max odide v hospic po bolnike, ki so jih vsi zapustili. Predsednica odbora bolnišnice Brantleyjeva snubi milijonarja, da bi daroval bolnišnici, vendar se ji hoče kot vsako leto izmuzniti. Dr. Kapoor je zelo pozoren do Elle: pripravi ji bogat indijski zajtrk in malico. Dr. Reynoldsu bolnišnica v San Franciscu ponuja mesto primarija.

NEW AMSTERDAM (II.) / ZDA / 2019
scenarij: David Schulner, Aaron Ginsburg, David Foster, Laura Valdivia
režija: Michael Slovis, Don Scardino, Jamie Payne, Nick Gomez, Peter Horton
v glavnih vlogah: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine, Anupam Kher

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

A adásban a koronavírus-járvány gazdasági következményeiről szólunk az elmúlt egy évben.

V oddaji bomo spregovorili o posledicah epidemije koronavirusa na gospodarstvo v zadnjem letu.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Simon na podstrešju najde staro kitaro. Mamica Eva ga hoče naučiti brenkati nanjo, a Simonu se mudi pobahati z njo pred Lijo in Ferdinandom, ki se igrata na vrtu. Sestavijo glasbeno skupino. Hitro spoznajo, da zvenijo neubrano. Njihov zvok para ušesa. Simon gre prosit mamico, da skupaj malce vadita. Glasbeni pouk pomaga, skupina s pomočjo Simonovih nasvetov zazveni ubrano in zvezde so rojene!

Pošasti se zapodijo v skrinjo s preoblekami gospe Jokinstok. Bučko se obleče v superpošast, Pikica v gusarja, Krilček v vesoljčka, Njambo pa v kolaček. Le Mipa ne najde kostuma, ki bi imel štiri rokave. Ji bodo prijatelji z malo domišljije in kančkom čarovnije lahko pomagali?

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu veliko različnih vrst hiš.
Žan pripoveduje Borisu o njihovi hiši v Snežniku. Tam so živeli v igluju. Boris je navdušen nad iglujem in se odloči, da si bo tudi sam poiskal nov dom. Fanta iščeta in iščeta, kje bi lahko živela – v brlogu pod mizo, na drevesu ali morda v garaži. Naselita se celo v Dorisino spalnico, a ju Doris kaj hitro nažene. Babi predlaga, naj se vselita v šotor, kar je prima zamisel – a le kje naj najdeta šotor? Žan stisne Mislija in se domisli, da bo iz očkovih starih rjuh izdelal šotor, ki je na moč podoben igluju.

Nejko se zbudi po prijetnem dremežu ob ribniku. Poskuša vstati z ležalnika in se zatakne. Nikakor se ne more otresti stola. Za pomoč prosi prijatelje, ki pa so vsi prepričani, da je odlično, če imaš ležalnik lahko vedno s seboj.

Pepa, Jure in dedi pujs na televiziji gledalo avtomobilske dirke, ko jih babi pujsa napodi ven na sonce. Pod vtisom tekme dedi pujs Juretu naredi dirkalnik.

Tudi Jonova druščina ima letne olimpijske igre, ko se pomeri v različnih športih.

Linus prosi Snoopyja, naj mu pomaga, da se bo odvadil odejice. Snoopy to vzame zelo resno in si da iz odejice sešiti suknjič. Charlie Brown zato kupi novo odejico. Toda Linusu s tem naredi medvedjo uslugo.

Caroline najde očeta. Ståle obožuje trole, pomaga jim, da se lahko izživijo z glasbo, vendar sam ni tujec. Caroline je zbegana. Je njena mama res trolka Torill, ki si je dala duška na festivalu metalcev pred dvanajstimi leti?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Čeprav dvojina ni izključno slovenska, saj jo poznajo ne le drugje po Evropi, temveč tudi po svetu, je vendarle naša, posebna. Kje je (bila) prisotna, kaj se z njo dogaja danes in kaj se ji obeta? Na svojevrstnem potovanju skozi čas in slovenske pokrajine se razkrivajo razlike, značilnosti, zanimivosti dvojine, tako v jeziku kot v parnem plesu in partnerskih, medosebnih odnosih. Poglede na večpomensko dvojino vsak iz svoje perspektive odstirajo strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij, ki med drugim opozarjajo na pestrost in različnost slovenskih pokrajin. To so razmisleki o dvojini in njeni večplastnosti, zgodovini, razvoju, vlogi, pomenu in današnji (ne)uporabi oz. (ne)izumiranju.
Scenaristka Milica Prešeren, režiser Primož Meško, direktor fotografije Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.

Mesto v zalivu je ključno delo za razumevanje Pahorjevega opusa in slovenskega življa v Trstu. Ob openskem tramvaju smo izvedeli, da proga predstavlja prvi stik slovenskega tržaškega zaledja z mestom, ki so ga v začetku 20. stoletja sestavljale številne etnične skupine z zapletenimi medsebojnimi razmerji. Ob kipu Jamesa Joycea na Rusem trgu smo se s profesorjem dr. Miranom Košuto pogovorili o vlogi Trsta v opusu nekaterih velikih imen svetovne in slovenske literature. Na trgu Oberdan nam je Pahorjeva biografinja dr. Tatjana Rejc osvetlila zgodovino Trsta in pomen usodnega 13. julija 1920, ko so fašisti zažgali Narodni dom.

Pepa in njena družina so na počitnicah v Italiji. Očiju pujsu se zdi vožnja po drugi deželi težka. Pepa pokliče babi in dedija pujsa, da preveri, kako se ima ribica Zlatka.

Župan šoli podari gugalnico. Kalimero in sošolci se odločijo, da mu bodo v zahvalo in čast priredili piknik na najlepšem kraju v Sinjem dolu. A ne morejo se zediniti, kateri kraj v Sinjem dolu je najlepši. Kalimero predlaga, naj imajo piknik na vseh krajih hkrati.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Komična drama. Film je adaptacija romana z istoimenskim naslovom pisatelja Davea Eggersa. Štiriinpetdesetletni Alan je ostal brez službe, zapustila ga je žena in ne more plačati šolnine svoji hčerki. Nakopičene težave skuša rešiti s poslovnim potovanjem v arabsko puščavo, v »gospodarsko mesto«, kralja Abdulaha, bleščečo, sodobno metropolo sredi puščave. Alan želi kralju prodati tele konferenčni sistem nekega ameriškega informacijskega podjetja. Ko se pojavi na licu mesta, kralja posel ne zanima več, zato ga ni na sestanek.
Alan je obupan, ne ve kaj bi … Spoprijatelji se z Jusefom, mladim šoferjem, ki mu predstavi državo in vsa protislovja sodobnega in tradicionalnega sveta… V tem svetu spozna tudi Zehro, ki ga še posebej privlači. Na koncu tudi njemu ni več mar za posel in se rajši prepusti novim čustvenim izzivom …

A HOLOGRAM FOR THE KING / UK, FRA, GER, MEXICO, USA / 2016
Scenarij in režija: Tom Tykwer / Igrajo: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Ben Whishaw in drugi …

Bančni varnostnik Vlado je v preteklosti preprečil rop banke in bil pri tem ustreljen v nogo. Navkljub pohvali za svojo požrtvovalnost je danes Vlado invalidsko upokojen in živi v kletnem stanovanju, kjer mu delata družbo dve pritepeni mački. Redno mu zmanjkuje hrane, kurjave, nima denarja za plačilo položnic, pa vendar ohranja svojo človečnost.
Na sprehodih po mestu skozi stekleno steno z nostalgijo opazuje varnostnika na njegovem nekdanjem delovnem mestu. Nekega dne ga v časopisu pritegne članek o otvoritvi najmodernejšega slovenskega zapora. Ob tej novici se mu porodi ideja, kako bi si lahko zagotovil boljše življenje…

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:25
Kultura

Pogovarjali smo se s tenoristom Jonasom Kaufmannom, ki je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nocoj nastopil v Cankarjevem domu. Včeraj smo obiskali festival Jeff v Kopru, kjer je občinstvo navdušila Maria Mazzota. Pogledali smo v program festivala Mladi levi, ki se v Ljubljani prične prihodnji teden in je posvečen Nevenki Koprivšek. V mariborskem artKitu smo si ogledali razstavo Bogdana Čobala Splav meduze, v ljubljanskem projektnem prostoru DUM pa razstavo Tanje Vujinović Meta Vrt Sfera 4.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Profil Tina Šrot gosti novogoriška plesna umetnika Nastjo Bremec Rynia in Michala Rynio, ki sta si od leta 2009 pod imenom MN Dance Company ustvarila mednarodno odmevno plesno-koreografsko kariero.

Čeprav dvojina ni izključno slovenska, saj jo poznajo ne le drugje po Evropi, temveč tudi po svetu, je vendarle naša, posebna. Kje je (bila) prisotna, kaj se z njo dogaja danes in kaj se ji obeta? Na svojevrstnem potovanju skozi čas in slovenske pokrajine se razkrivajo razlike, značilnosti, zanimivosti dvojine, tako v jeziku kot v parnem plesu in partnerskih, medosebnih odnosih. Poglede na večpomensko dvojino vsak iz svoje perspektive odstirajo strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij, ki med drugim opozarjajo na pestrost in različnost slovenskih pokrajin. To so razmisleki o dvojini in njeni večplastnosti, zgodovini, razvoju, vlogi, pomenu in današnji (ne)uporabi oz. (ne)izumiranju.
Scenaristka Milica Prešeren, režiser Primož Meško, direktor fotografije Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov