Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 19. avg. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 19. avg.

Objavili bomo reportažo s 27. mednarodnega filmskega festivala v Sarajevu in v Mariboru obiskali 11. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti. Ogledali si bomo razstavo Kristine Ferk in Maje Bojanić v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana in predstavili naslov Človeško srce je kakor nebo, knjižico, ki prinaša misli Josipa Jurčiča iz njegovih leposlovnih in drugih spisov. Predstavili bomo tudi delo še vedno anonimnega umetnika Banksyja, ki je v britanskih obmorskih mestih ustvaril nove grafite.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Malta je otok, bogat z zgodovinsko dediščino in prelepo naravo. Zaradi svoje lege je v Sredozemlju od nekdaj zelo pomemben. Razgibana zgodovina pa je razlog, da imajo danes na Malti dva uradna jezika. Težave povzročajo zlasti pretirana gradnja, gost promet in odvisnost od turizma. Otok spoznavamo z očmi mlade umetnice Simone in lastnice lokalne turistične agencije Rachel.

Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi. Tudi invalidi. Šport ne izbira telesa, ampak duh izbere šport. Ker biti invalid, še ne pomeni biti brez športnega duha. Poleg tega pa šport ni pomemben samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi zaradi načina vključevanja v družbo.
V dokumentarnem filmu Moj novi cilj nastopajo športniki invalidi, udeleženci in dobitniki paralimpijskih medalj, tudi dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje iz leta 1972, pa tudi tisti, katerih novi cilj je nastop na Paralimpijskiih igrah. In morda bo ravno kdo izmed njih postal dobitnik že 50. jubilejne slovenske paralimpijske medalje.

Viktor pride obiskat hčerki, ki pričakujeta, da bodo šli skupaj kupit šolske potrebščine. Tudi Blaž gre s sinovoma v mesto nabavit vse za šolo. Dana in Zarja sta razočarani, saj Viktor s seboj pripelje novo punco Nežo, ki vseskozi kritizira družinsko življenje Valič Gromovih. Gorazd dobi idejo, kako se znebiti vsiljivke.

Irena Rozman Fattori in Živa Girandon sta imeni krajinskih arhitektk, ki bosta predstavili vsaka po dva svoja vrtova, ki sta jih oblikovali za naročnike v Ljubljani oziroma bližnji okolici.
Vrtova gospe Fattori sta manjša obhišna vrtova, vsak s svojimi značilnostmi. Pri obeh je avtorica zasnove morala upoštevati specifiko prostora, naj si gre za odprtost v pokrajino ali za posebnosti barjanskih tal.
Vrtova Žive Girandon pa sta oba zelo majhna atrijska vrtova ob manjših stanovanjskih blokih. Lastnici obeh vrtov sta na 55 m2 želeli imeti precej elementov, ki običajno sestavljajo vrtove, in krajinarka jima je njune želje v dobršni meri uresničila.

Letošnja peta obletnica zgodovinskega Pariškega podnebnega sporazuma je minila v senci pandemije novega koronavirusa. Ali bo gospodarsko okrevanje po pandemiji ogrozilo prizadevanja za upočasnitev podnebne krize? Kaj pomenijo nedavne nove zaveze največjih držav onesnaževalk glede zmanjšanja izpustov in izidi ameriških predsedniških volitev za upočasnitev podnebne krize? Zakaj je slovenska podnebna politika uvrščena med najslabše v Evropski uniji? O tem v oddaji Moje mnenje.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Celia in Alan, dvainosemdesetletnika, ki sta bila v mladosti zaljubljena, a so se nato njune poti ločile, sta sedem let poročena. Preselila sta se v drugo hišo in Celia si želi novo kuhinjo. Alan se zanima za delo v supermarketu, a Celia, ki je postala prava nergačka, nad tem ni navdušena. Celiina hči Caroline ima novo simpatijo, Alanova hči Gillian pa se spopada s finančnimi težavami. Alan bi ji rad pomagal, Celia pa se razburi, saj to pomeni, da bo morala na novo kuhinjo počakati. Na obisk iz Nove Zelandije pride Alanov brat Ted, ki namerava ostati dalj časa.

1. del:
Alan si vtepe v glavo, da se bo prijavil za delo blagajnika v supermarketu. Ne odvrne ga niti to, da bi se moral v službo voziti z avtobusom, saj mu Celia noče prepustiti avta. Medtem ko oddaja obrazec po spletu, se mu po e-pošti oglasi brat Ted z Nove Zelandije. Na vrat na nos prihaja v Anglijo in bi rad stanoval pri Alanu in Celii, razlogov za obisk pa noče izdati. Celia zvleče Alana kupovat nove zavese in v trgovini se pošteno spreta …

LAST TANGO IN HALIFAX (V.) / Velika Britanija / 2019
scenarij: Sally Wainwright
režija: Gareth Bryn
v glavnih vlogah: Nicola Walker, Sarah Lancashire, Anne Reid, Derek Jacobi, Tony Gardner, Ronni Ancona, Josh Bolt, Anna Leong Brophy, Louis Greatorex, Felix Johnson, Tilly Kaye

Reportažna oddaja je nastala ob 50-letnici Kulturnega društva Aldo Klodič. V njej so člani društva spregovorili o začetkih delovanja društva, o pevskem zboru, ki vedno popestri njihove prireditve in dogodke ter seveda o številnih drugih aktivnostih, ki so jih organizirali v času dolgoletnega in neprekinjenega delovanja društva, ki deluje na območju Rečanske doline in celotne Benečije.

A Vendégem című adásban Bobovec Franc – Bobi sportújságíróról láthatnak portrét.

V oddaji Moj gost si lahko ogledate portret športnega novinarja Franca Bobovca - Bobija.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Trije prijatelji, Simon, Matevž in Ferdinand, na vrtu igrajo nogomet. Simonu na žogi spodrsne in pade. Prijatelja prasneta v smeh. Besni Simon za padec krivi Ferdinanda. Ferdinand krivde ne prizna. Simon jezno zacepeta, se razhudi, da s Ferdinandom nista več prijatelja, in kuha mulo. Ko čez nekaj časa opazi raketo iz lepenke, ki jo sestavlja Ferdinand, mu je žal. Spet bi bil rad njegov prijatelj. Prijateljstvo je lahko zelo krhko, kajne?

Pepa in njena družina so na obisku pri Pepini sestrični Katki. Po napornem dnevu so zelo utrujeni in bi radi šli v posteljo. Dojenček Aleksander pa joka in nihče ne more zaspati.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu mnogo različnih vrst škatel in zabojnikov.
Žan in Boris se igrata Super jetija in Super koalo, a pri vsaki igri se Boris spotakne ali pa se kam udari – res je prava neroda. Na vrtu si iz škatel postavita vesoljsko postajo, a kmalu se izkaže, da bi bilo bolje, če bi najprej naredila zaščitno obleko za Borisa. Žan stisne Mislija in se domisli, kakšni zaščitni obleki si bosta naredila.

Snoopy bi rad postal pes leta, zato zbira priporočila. Charlie Brown in Woodstock mu ga z veseljem napišeta, Lucy in Linus pa nista navdušena. Zavzeto drema, si pusti streči hrano, pelje Woodstockovo ptičjo druščino na izlet na goro.

Krokodil, eden od prijateljev malega Timoteja, veliko poje. Pojedel bi prav vse sadje, ki ga ima mali Timotej. Toda potem jima Sonce pove, da je nekoč pojedlo čisto vse okoli sebe.

Jerry in Salwa skupaj trenirata Mikeyja v žogometu. Je zelo močan, vendar potrebuje še veliko spretnosti in natančnosti. Vsi trije se trudijo dokazati, da je video z gospo Sračkovo posnela Tiffany. Ko se Tiffanyjin telefon znajde med izgubljenimi predmeti, poskušajo do njega priti prvi.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Paulina, Anja, Jurij in Sergej. Zaznamovali so jih različni dogodki, zaradi katerih so odrasli hitreje kot večina njihovih vrstnikov. Jurij je pri štirinajstih letih odšel od doma v Španijo, svojim košarkarskim sanjam naproti, pozneje mu je pri trinajstih letih sledil brat Sergej. Paulina je bila uporniška najstnica, ki je zanosila pri šestnajstih letih, Anji pa je pri isti starosti življenje na glavo obrnila diagnoza rak. O strahovih, boju, uporništvu, odločitvah, odraščanju, ciljih, življenju pripovedujejo tako sami kot njihovi bližnji, o zgodnjem odraščanju pa razmišljata tudi psihologinja in psihiatrinja.
Scenarij: Milica Prešeren, režija: Marko Naberšnik

Videti je kot strip, zgodbo pa pripoveduje kot roman. Na preseku literature in vizualne umetnosti se je pojavil žanr, ki nosi različna imena – roman v stripu, stripovski roman, risani roman in celo grafični roman. Pred nekaj leti pa se je s pojavom nove, specializirane založbe pojavilo novo poimenovanje – risoroman. O posebnostih in privlačnostih tega hibridnega žanra spregovorijo dr. Vanesa Matajc, urednica Anja Golob, risarja stripov dr. Izar Lunaček in Ciril Horjak ter vizualna umetnica Eva Mlinar.

Kasija se naveliča Konradove zmešnjave in razdeli brlog na dva dela. Ko na svoji polovici obtiči pod težkim kamenjem, spozna, da mora pozabiti na mejo in prositi Konrada, da ji priskoči na pomoč.

Mami Pujsa odpelje Pepo in Jureta na obisk h gasilski brigadi mamic gospodične Zajec.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Policija izpusti Shauna brez obtožb in aktivisti so obupani, ker niso dosegli svojega. Napier v svojih vrstah preverja, kdo je izdajalec, in ga kmalu odkrije. Hartu in Garlandovi tudi pove, da Shaun ni bil udeležen pri zaroti, in da hoče nekdo razkrinkati njihovo tajno delo. Policija izvede racijo pri aktivistih, vendar Shaun pobegne, Rachel pa ga prestreže in pelje na varno. Toda Cia se domisli novega načina, kako bi ujela Shauna.

THE CAPTURE / Velika Britanija / 2019
scenarij: Ben Chanan
režija: Ben Chanan
v glavnih vlogah: Holliday Grainger, Callum Turner, Ben Miles, Laura Haddock, Barry Ward, Ralph Ineson

Veliki kitajski zid, jordanski dragulj Petra, izgubljeno mesto Inkov Machu Picchu in otoški srednjeveški samostan Mont Saint-Michel – nemško-francoska dokumentarna serija s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in prepričljivo trirazsežno grafiko odstira skrivnosti starodavnih graditeljev.

3. del: Veliki kitajski zid
Obrambni zid, ki se vijuga čez skoraj vso Kitajsko, so začeli postavljati pred 2000 leti in je najobsežnejše delo človeških rok vseh časov. Skupno dolžino vseh odsekov ocenjujejo na več kot 21.000 kilometrov, vendar je zid morda še veliko daljši, saj arheologi in drugi raziskovalci še niso odkrili vseh njegovih ostankov. V zadnjih letih so razvozlali več skrivnosti, povezanih z gradnjo, med drugim tudi to, kaj so v času dinastije Ming dodajali malti, da je tako trdna in vzdržljiva. Poleg tega so starodavni kitajski opekarji izumili poseben postopek žganja opek, zaradi katerega mogočni zid že tisočletja kljubuje toku časa.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Josip Mantuani je starosta slovenskih umetnostnih zgodovinarjev in oče muzikologije. Svetu je predstavil Jakoba Gallusa. Bil je ravnatelj Deželnega muzeja v Ljubljani, kjer je zasnoval celovit sistem ravnanja z zbirkami in povzdignil pomen varovanja kulturne dediščine.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Slikarka, grafičarka in kiparka Elda Piščanec je slovenski javnosti le malo znana. Rojena v zavedni slovenski družini v Trstu, se je učila slikanja pri Rihardu Jakopiču, postala slikarka, učiteljica, ilustratorka, samosvoja avtorica preko 500 del, umrla pa je pozabljena na družinskem gradu.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Tokrat smo se odpravili na festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded v ljubljansko Švicarijo, se udeležili mednarodne poletne glasbene delavnice in festivala Jazzinty v Novem mestu, v Kranju pa smo bili na otvoritvi Jazz kampa. Preverili smo tudi, kaj se dogaja na letošnjem Festivalu kratkega filma v Ljubljani in kako so na Muzejski ploščadi Metelkova odkrili spomenik stanovanjski krizi. Na kratko smo prisluhnili tudi afganistanski režiserki Sahrii Karimi, ki je pobegnila pred talibanskim osvajanjem njene dežele.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dörte v razredu Oskarja Schlemmerja končno odkrije svoje umetniško poslanstvo. Mojster se odloči, da bodo strop v gledališču poslikali na podlagi njene skice. Njegov brat Carl je jezen, ker ni naklonjen ženskam v umetniških poklicih. Poleg tega je med tistimi, ki so sprožili govorice, da ima Gropius, ki se je medtem ločil od Alme Mahler, razmerje s svojo študentko Dörte. Nihče ne ve, da sta se po prepiru v ravnateljevem arhitekturnem biroju strastno poljubila in da je Gropius Dörtinega očeta prosil za njeno roko. Častno razsodišče pod vodstvom Johannesa Ittna ju sicer oprosti, toda Itten pred slovesom in odhodom v Švico obema pove, da jima ne verjame. Ampak Dörte je že razdrla skrivno zaroko. Gropius naroči, da morajo njeno sliko na stropu gledališča prepleskati.

DIE NEUE ZEIT / Bauhaus - New Era / Nemčija / 2019
režija: Lars Kraume
scenarij: Lars Kraume, Judith Angerbauer, Lena Kiessler
v glavnih vlogah: Anna Maria Mühe, August Diehl, Valerie Pachner, Ludwig Trepte, Birgit Minichmayr

Paulina, Anja, Jurij in Sergej. Zaznamovali so jih različni dogodki, zaradi katerih so odrasli hitreje kot večina njihovih vrstnikov. Jurij je pri štirinajstih letih odšel od doma v Španijo, svojim košarkarskim sanjam naproti, pozneje mu je pri trinajstih letih sledil brat Sergej. Paulina je bila uporniška najstnica, ki je zanosila pri šestnajstih letih, Anji pa je pri isti starosti življenje na glavo obrnila diagnoza rak. O strahovih, boju, uporništvu, odločitvah, odraščanju, ciljih, življenju pripovedujejo tako sami kot njihovi bližnji, o zgodnjem odraščanju pa razmišljata tudi psihologinja in psihiatrinja.
Scenarij: Milica Prešeren, režija: Marko Naberšnik

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov