Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 27. nov. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 27. nov.

Nocoj v Kulturi tudi o tem, da si lahko v naših kinematografih ogledate kriminalno dramo z naslovom Hiša Gucci, tudi o slovenskem erotičnem filmu Maškarada, režiserja Boštjana Hladnika bomo govorili, minilo je namreč 50 let od njegovega nastanka.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Miha zida hišo iz kock. Lahko bi jo postavil tudi v Čudogozdu. Iz česa naj jo naredi? Iz slame? Ali iz lesenih desk? Anina hiška je zelo posebna. Morda bi imel tudi Miha takšno. V soncu se hiški sončita, v vetru se majeta. Katera pa je najslajša hišica na svetu? Ena, dve, tri, v Čudogozd se nam mudi.

Mami pujsa Pepi in ovčki Olji pokaže fotografije iz časov, ko sta bili dojenčici. Pepa in Olja se ne spomnita, da bi bili tako majhni, veseli pa sta, da sta od nekdaj najboljši prijateljici.

Očka in mamica nimata časa, da bi Njambu pomagala narediti klobuk za šolsko tekmovanje, zato ga naredi čisto sam. Gospa Jokinstok mu pokaže, kaj vse lahko dosežeš, kadar se zares potrudiš.

Aron in Tom otrokom povesta legendo o čarobnem amuletu, ki udomači divje zveri. Lud in njegova druščina se odločijo, da ga bodo dobili v roke, in se z njegovo pomočjo znebili Tamtama.

Izmučeni Vladek odide na počitnice in skrb za panj prepusti preplašenemu Grintu. Mali stražar je ves na trnih: kako bo kos nalogi, če bodo v panju težave? Res že prvo noč zasliši čuden zvok. Z Marjetko in Apolonom se odpravijo iskat grajskega duha, ki pa ni nihče drug kot Vladek, ki ni zdržal zdoma.

Igrajmo se poligon, skupaj z Zaro, strokovnjakinjo za izvrstne naloge, ki jih lahko narišemo na polja poligona. Si bo kdo upal čez vrv s kačama in kako pridemo na zmajevo goro? Hitro, hop v Studio Kriškraš! Tudi Borček in Lovro bosta zavzeto izpolnjevala naloge na Zarinem mojstrkem poligonu, ki ga bo ustvarjala s kredami.

Tisa se ni še nikoli peljala z vlakom, zato ga z Nejkom kar sama naredita in se odpeljeta. No, ne čisto zares. Na pomoč jima priskoči strojevodja, ki jima zaupa vse skrivnosti. Kaj pa vozovnice? Jih imata? G kot glejte nas …

Firbcologi igrajo video igrice; fantje menijo, da so v tem boljši, punce pa obratno. Zato se odločijo za tekmovanje, da bi ugotovili kdo je boljši. V tekmovanje bodo vključili raznovrstne dejavnosti. Na terenu Nastja in Lučka raziskujeta, kako trenirajo v ženskem nogometnem klubu, Leva Krištofa in Nikolino zanima, kako postati baletnik, Tine in Matija pa se odpravita na trening kempo arnisa.

Priljubljena voditelja Nika (Rozman) in Nik (Škrlec) vsako soboto zjutraj v pisanem Krompirjevem studiu gostita številne goste, znane in manj znane ter vseh starosti, se lotevata zabavnih in resnih tem, raziskujeta, ustvarjata in se preizkušata v novih izzivih. Oddaja Krompir poteka v živo, mladi gledalci pa lahko z Niko in Nikom sodelujejo tudi prek družbenih omrežij.

V 6. oddaji Male sive celice se v kvizu preizkusijo Vid, Miha in Rene iz OŠ Videm pri Ptuju (rumeni) ter Valentina, Petar in Žan iz OŠ Beltinci (vijolični), v Hitrih lončkih pa Zala, Julija in Matic iz OŠ Neznanih talcev Dravograd ter Anika, Rubi in Jernej iz OŠ Dobje. Mozart, Jože Bitenc in kresovi so tekmovalcem v kvizu pošteno nakodrali možgane. In medtem, ko imajo rumeni hitrejše prste, se vijolični bolj spoznajo na literarne junake in zapise v Rozamundinem koledarju. Kdo bo z nami v osmini finala, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Zaradi uvajanja nekaterih novih ukrepov v šolah ste morda negotovi, saj so o vašem šolanju odločali odrasli. V Infodromu smo se pozanimali, kako se spoprijemate z različnimi mnenji o tem in komu najbolj zaupate. Pogovarjali smo se tudi o učenju - kampanjskem in sprotnem -, saj se bliža konec ocenjevalnega obdobja in so pred vami testi in ustno preverjanje znanja. O dlakah in brkih smo v movembru poklepetali z učenci OŠ Vide Pregarc, otroška poročevalka Lara pa je pred mikrofon povabila vplivnico in trenerko Petro Parovel.

Kenza zamoti Dorien, da se Pieter lahko izmuzne od doma. Tako se člani ekipe lahko podajo na lov za Rdečo kapico, vlomilcem, ki krade po soseski. Z njihovo pomočjo ga policija le ujame. Pieter gre na trg, da bi bil s Soufianom, toda ta je že šel domov, pričaka pa ga Soufianovo dekle Morena.

V Kvikijih, Epskem filmu, kvizu Nimaš pojma ... bodo ustvarjalci Osvežilne fronte tokrat razmišljali o našem imunskem sistemu, o prirojeni in pridobljeni imunosti, o delovanju virusov ter bakterij, pa tudi o tem, kaj smo se naučili iz medicinskih serij.

V Tarči – vlada je pometla z večino direktorjev iz prejšnjih mandatov. Infrastrukturni minister poudarja, da zamenjave niso politične, a dogovori so potekali v pisarni poslanske skupine SDS-a. Ali gre za politično kadrovanje?

Zadnja novembrska oddaja je pod drobnogled vzela bivanjske razmere v romskih naseljih na jugovzhodu države ter njihovo urejanje. Kljub napredku v nekaterih občinah so razmere še vedno slabe. Ustvarjalci oddaje so se ustavili tudi na delavnici, na kateri so Rominje iz Dolge vasi izdelovale adventne venčke, in prisluhnili skladbam z albuma »Žalostinke po razkriško« v izvedbi zasedbe Mala mestna muzika, ki jih zaznamuje panonski romski melos.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Preden se objekt lahko pohvali s streho iz skodel, je potrebnega veliko ročnega dela, potrpljenja, natančnosti in predvsem veselja do tega dela, pravi Bojan Koželj iz Stahovice pri Kamniški Bistrici, danes eden redkih v tej obrtni dejavnosti. S skodlarstvom se ukvarja že 34 let, veščin ročnega izdelovanja in montaže lesenih skodel pa se je naučil od očeta in deda, ko je že kot otrok pomagal pri gradnji in popravilih koč na Veliki planini, kjer obnavlja brunarice še danes. S skodlami prekriva tudi strehe stanovanjskih in počitniških hiš, hotelov, nadstreškov, posebej ponosen pa je na obnove streh sakralnih objektov, gradov in drugih kulturnih spomenikov po vsej Sloveniji.

Če bo uveljavljen predlog novele zakona o igrah na srečo, se nam obeta popoln razpad dozdajšnjega načina financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij. Tako ostro so se na zadnji osnutek predloga zakona o igrah na srečo odzvali pri Nacionalnem svetu invalidskih organizacij, saj po njihovem mnenju načrtovane spremembe prinašajo negativne posledice na področju socialnega, predvsem pa invalidskega varstva, in to zlasti glede financiranja posebnih socialnih programov, ki jih za invalide izvajajo invalidske organizacije za najranljivejše prebivalce. Več v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 27. novembra, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Za mnoge Kolumb ostaja tisti, ki je odkril Ameriko. A zgodovinske listine in arheološke najdbe potrjujejo, da so ga prehiteli drugi raziskovalci. Prvi Evropejec, ki je stopil na ameriška tla, je bil že okoli leta 1000 Viking Leif Erikson. Srednjeveški valižanski princ Madoc naj bi približno 300 let pred Kolumbom zgradil utrjena mesta ob reki Ohio. Kralj tedanjega malijskega imperija pa je menda 200 let pred Kolumbovim podvigom s svojim neizmernim bogastvom financiral velikansko floto, namenjeno v Ameriko.

FIRST BEFORE COLUMBUS - THE TRUE DISCOVERERS OF AMERICA / Nemčija / 2019 / Režija: Peter Prestel in Axel Sand

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Andrej Bezjak: Glasbenik, tradicionalno katoliško vzgojen, raziskuje dileme družbe, razpete med individualno usmiljenost in splošno nasilje. Odgovore na svoja vprašanja najde v duhovni tradiciji gibanja Hare Krišna in pri pisanju glasbe s transcendentalnim sporočilom. Je tu prostor za metal, glasbo, ki jo igra s svojimi prijatelji?
Režija: Barbara Jakše

ADVENTNE DEKORACIJE
V nedeljo prižigamo prvo adventno svečko, v oddaji pa predstavljamo številne nasveti in zamisli za praznično okrasitev doma. Dr. Sabino Šegula spremljamo pri urejanju celostne adventne podobe starejše hiše v središču Radovljice.
POKRIJMO GREDICE
Zemlja ni rada gola, pravijo, zato je dobro gredice tudi jeseni prekriti z listjem, plastjo zemlje, kartonom ali časopisnim papirjem.
POSADIMO ČESEN
Davor Špehar sadi česen pozno, najraje konec novembra in decembra. Stroke prej namoči v vrbov pripravek in jih posaditi vsaj za dlan narazen.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Hiša, umaknjena globoko v breg, stoji na mestu nekdanjega kozolca toplarja in posnema njegovo obliko. Sicer pa je praktična, energetsko učinkovita in 4-članski družini ponuja zdravo in kvalitetno bivalno ugodje.
Tematiko »ta mladi v hiši staršev« smo že nekajkrat nagovorili in vedno znova pokazali, da je lahko tako sobivanje tako prijetno kot koristno. Če so odnosi dobri, je to finančno ugodnejša rešitev, ko pa imamo na delu še nekoga, ki zna sam izdelati večino opreme in to take, da se človeku kar smeji, potem dodaš samo še hudo simpatične stanovalce in dobiš prijeten dom v mansardi.
Vrt na robu Ljubljane je nenavaden v marsičem. Na prvi pogled je videti, kot da je na njem več kamnov kot rastlin. Pa vendar je to do zadnje podrobnosti premišljeno okolje; vsak kamen in vsaka rastlina je na točno določenem mestu. Vrt je pravzaprav likovna kompozicija, ki jo je zasnoval znani slovenski umetnik, likovnik, upokojeni profesor Gustav Gnamuš.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

»Vest je naš najboljši in najzanesljivejši kažipot.« Lev Nikolajevič Tolstoj
razmišlja RADE DESPOTOVIĆ

Leni je našla oslička, a ga v zavetišču zaradi pomanjkanja denarja ne morejo sprejeti. Meščani se zato odločijo, da bodo zbrali denar zanj z dobrodelnim tekom. Vsi tekači pa morajo dobro jesti, saj potrebujejo hrano za moč. Kdo bo zmagal?

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Skoraj dve leti po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije odnosi med evropsko povezavo in njeno nekdanjo članico ostajajo napeti. London in Bruselj sta zaradi nestrinjanja glede izvajanja novih pravil na irskem otoku na robu trgovinske vojne. Težave se zaradi ribolovnih pravic kopičijo med Francijo in Združenim kraljestvom. Prebivalce Združenega kraljestva pa pesti celo pomanjkanje nekaterih prehrambnih izdelkov, goriva in tuje delovne sile. Je brexit uspeh ali razočaranje? Avtor: Adrijan Bakič.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V napetem kvizu Joker se bo z 12 vprašanji spopadla Nina Belingar iz Ljubljane. Diplomirana japonologinja, geografinja in ilustratorka mang dela kot turistična vodnica v Ljubljani. Navdušuje jo japonska hrana, ki jo pogosto pripravlja tudi doma. Ljubezen do stripov jo spremlja že od malega. Svoja dela občasno tudi razstavlja. Nagrado bo vložila v izpit za avto, na poti do čim višje nagrade pa ji bo pomagal njej partner, profesor slovenščine Jaro Sever Torkar.

Kmalu bo veseli december, a v Kaj dogaja? bo veselo že danes zvečer. Kdo zganja dramo, kdo je noče obnavljati in komu se prikazuje sveta Simona? Na terenu bomo preverjali, kaj počnejo odpuščeni policisti, Miran s šanka pa nam bo razložil, kaj je to družinski parlament. Na PUP TV končno spet prihaja nekdo z jajci, v rubriki Glas ljudstva pa nam bo Luka Mesec svetoval glede nakupa vojaške opreme. Naš gost bo mladinski pisatelj in novopečeni podkaster Žiga X Gombač, na Mali terasi pa bo o energetski krizi popeval Janko Zapet.

V drugem delu se vrnemo v čas 51 dni pred Lucasovim izginotjem. Jenni se proti telesnim in psihičnim tegobam v zadnjem mesecu nosečnosti bori s čezmernim uživanjem tablet. Salle opravlja različna dela v zaporednih izmenah, da bi družini zagotovil gmotno varnost, ob tem pa mora varovati tudi hčerko Nicole, ker je Jenni preveč izčrpana in depresivna, da bi skrbela zanjo. Na pediatrični kliniki v Københavnu medicinska sestra Maria sumi, da neka mati namerno strada svojo šesttedensko dojenčico.

SNÖANGLAR / Snow Angels / Švedska, Danska / 2021
scenarij: Mette Heeno
režija: Anna Zackrisson
v glavnih vlogah: Eva Melander, Maria Rossing, Josefin Asplund, Cecilia Nilsson, Ardalan Esmaili

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Večkrat nagrajeni palestinski filmar Elia Suleiman si postavlja vprašanje, ki zadeva vse nas: Kje je v resnici prostor, ki ga imenujemo dom?

Elia Suleiman zapusti Palestino, da bi našel novo domovino, a v tujini kmalu odkrije, da mu Palestina ves čas diha za ovratnik. Obljuba novega življenja se sprevrže v komedijo napak. Ne glede na to, da ga pot vodi vse od Pariza do New Yorka, ga nekaj venomer spomni na dom. Pripoved, v kateri režiser igra samega sebe, ne da bi izrekel kakšno besedo, je sestavljena iz vsakodnevnih dogodkov in naključnih srečanj. Z opazovanjem sveta režiser raziskuje vprašanja identitete, doma in pripadnosti, da bi mu vendarle uspelo najti miren košček sveta zase.

Originalni naslov: IT MUST BE HEAVEN
Leto produkcije: 2019
Država: koprodukcija
Žanr: komedija
Režija: Elia Suleiman
Scenarij: Elia Suleiman
Igrajo: Elia Suleiman, Tarik Kopty, Kareem Ghneim, Vincent Maraval

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Skoraj dve leti po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije odnosi med evropsko povezavo in njeno nekdanjo članico ostajajo napeti. London in Bruselj sta zaradi nestrinjanja glede izvajanja novih pravil na irskem otoku na robu trgovinske vojne. Težave se zaradi ribolovnih pravic kopičijo med Francijo in Združenim kraljestvom. Prebivalce Združenega kraljestva pa pesti celo pomanjkanje nekaterih prehrambnih izdelkov, goriva in tuje delovne sile. Je brexit uspeh ali razočaranje? Avtor: Adrijan Bakič.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov