Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 29. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 29. jan.

Danes se je v Slovenski filharmoniji s koncertom À la Händel začel 5. Zimski festival, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal vse do 5. februarja. V Galeriji Škuc smo si ogledali razstavo Borisa Beje z naslovom Za Borisa. Več tudi o razstavi Francisa Bacona Človek in zver, ki jo bodo v Kraljevi akademiji v Londonu odprli jutri in o razstavi modnega oblikovalca Christiana Diorja v Muzeju Brooklyn v New Yorku. Napovedujemo pa tudi klasiko Franceta Štiglica Deveti krog, ki ga je nedavno restavrirala in digitalizirala hrvaška Kinoteka, danes pa bo na sporedu v terminu Kinoteke na našem 1. programu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pst, ste za izlet v Čudogozd? Eva in Jure sta že na poti tja. Očaral ju je tropski otok. Kako bosta premagala razdaljo? Z ladjo? S čolnom? Ne, plavala bosta. In to pod vodo. Jima bo uspelo? Kdo jima bo priskočil na pomoč? Preverite …

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Žan je opazil, da je njegovo novo mesto ponoči popolnoma drugačno.
Nocoj bo Boris prvič prespal pri Žanu. Zvečer si umijeta zobe in se odpravita v posteljo, a takoj, ko oči ugasne luč, Borisa postane strah. Najprej predlaga Žanu, da se potiho odpravita dol po stopnicah pogledat, kaj delata mami in oči. Ko ju oči spet spravi v posteljo, bi Boris rad skozi okno gledal mesečino, nazadnje pa potoži, da je žejen. Žan spozna, da Borisu v njegovi sobi ni prijetno. Nato stisne Mislija in se domisli, da se Boris najbrž boji teme, zato poišče rešitev in kaj kmalu sliši le še Borisovo smrčanje.

V vrtu se vsi pripravljajo na veliki kresničji ples. Na vrh najvišje sončnice znosijo kup dobrot in čakajo na večerno zabavo. Le mravlja Marja si ne upa k njim. Apolon in Betka ji pomagata premagati strah in njen trud je bogato poplačan.

Danes ima Jure rojstni dan. Za darilo dobi novega brontozavra. V muzeju si ogleda različne dinozavre. Praznovanje se konča z veliko torto in zabavo za rojstni dan.

Odrasli odidejo na srečanje s sosedi in otroci ostanejo sami v taboru. Brez nadzora staršev se igrajo s poveljniško palico, zaradi katere se že celo večnost prepirajo s klanom Medvedov.

Gudrun in Frida neseta sporočilo kralju Sigurdu, ki tabori v gozdu. Med potjo naletita na kuni zlatici. Odločita se, da bosta kralja presenetili. Toda ali se je pametno pritihotapiti vikinškemu vojščaku za hrbet?

Olaf gre v kaščo po žito, vendar ga kuharici prinese bore malo. Vrečo je namreč pregrizla miš. Kuharica se odloči, da bo nadnjo poslala mačka. Gudrun in Olaf pa skleneta miš rešiti. Jima bo uspelo?

Kristina, Pino in drugi so na taboru. Vse lepo in prav, če ne bi bile tam tudi uši. Pepe je odločen, da gomazeči nadlogi naredi konec še preden uši ne uničijo tabora. Zaplete se, ko uši napadejo še Ronjo in Foksnerja. Bo druščini uspelo pregnati uši?

Anka in Tisa poskušata jutro uglasiti z lestvijo. Verjetno sta jo zamešali z glasbeno lestvico. Zofka pa se je odločila postati klavir. Prava glasbena zmešnjava, ki jo lahko reši samo obisk prave glasbenice. Tudi v delovnem kotičku bo s pomočjo skritega predmeta glasno odmevalo. H kot hop v oddajo Z kot Zofka!

Priljubljena voditelja Nika (Rozman) in Nik (Škrlec) vsako soboto zjutraj v pisanem Krompirjevem studiu gostita številne goste, znane in manj znane ter vseh starosti, se lotevata zabavnih in resnih tem, raziskujeta, ustvarjata in se preizkušata v novih izzivih. Oddaja Krompir poteka v živo, mladi gledalci pa lahko z Niko in Nikom sodelujejo tudi prek družbenih omrežij.

V 14. oddaji Male sive celice se za osmino finala borijo sami fantje: v kvizu Filip, Tim in Jan iz OŠ Ormož (rumeni) ter Luka, Urban in Miha iz OŠ Jurija Dalmatina Krško (vijolični), v Hitrih lončkih pa Andraž, Anej in Matic iz OŠ Korena ter Filip, Nick in Anže iz OŠ Franceta Bevka Ljubljana. V kvizu tekmovalci plavajo kot v bazenu, švigajo skozi naglase Malih sivih celic, pot pa jih vodi na severovzhod. Težave jim povzročajo le srčne zaklopke in garniranje. Kdo ima hitrejše prste, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Končuje se prvo ocenjevalno obdobje, zato nas je zanimalo, kako je bilo v tem šolsko delo drugačno kot takrat, ko ste se šolali na daljavo. V Infogromu so nam učenci iz OŠ Louisa Adamiča Grosuplje pripovedovali o težavah in izzivih generacije, ki končuje osnovno šolo. Skupaj z gospo Jerico in učenci I. OŠ Celje smo zavrteli čas nazaj za približno 80 let in se spomnili slovenskih "ukradenih otrok", ki so jih Nemci med drugo svetovno vojno ločili od staršev, da bi jih ponemčili. Prvič letos smo v oddaji tudi spletkarili. Katja je raziskala tako imenovano e-modo. Ta naj bi izvirala iz elektronskih medijev in se širi po družbenih omrežjih.

Wonderland poskuša izboljšati svoj ugled z novo fotografijo skupine. A. J. priskrbi fotografa, ki pa ni najboljši. Potem Chloe nepričakovano uspe najeti slavno fotografko, ki pa obtiči v prometni gneči. Hkrati imata Oakley in Harry skrivne obveznosti. Ko se končno le najdejo, pa se zgodi nekaj nepričakovanega.


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Flo izve, zakaj je Pieter jezen nanjo, in boji se, da ga bo izgubila. Pietra močno potre odkritje, da je vodja rdečih njegov najboljši prijatelj Souf. Uteho išče pri Moreni. Flo hoče prekiniti prijateljstvo s Pietrom, toda ko vidi, da Pietra grabi panika, se odloči, da mu bo v oporo.

V Tarči o ozadju javnomnenjskih raziskav – o priljubljenih novih obrazih, strankah, ki jim različne javnomnenjske raziskave kažejo zelo različno podporo, in o razlogih za zviševanje podpore.

Od mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta smo obiskali sinagogo v Lendavi ter se pozanimali, kako so pred stotimi leti v Prekmurju živeli Judi in kako bogata je bila njihova kultura v primerjavi z romsko. Pogovarjali smo se z enaindvajsetletno Nino Brasseur, novinarko romskega radia v Murski Soboti. V rubriki romskega jezika pa tokrat o poučevanje romskega jezika in kulture v osnovnih šolah v Sloveniji.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo Toneta Hočevarja, novinarja, urednika in soustanovitelja oddaje O živalih in ljudeh. Prelistali smo njegovo novo knjigo, v kateri popisuje svoje pasje sopotnike, svojo kosmato druščino. Društvo hrtji svet Slovenije že leta skrbi za posvojitev »odsluženih« hrtov in z njihovo pomočjo je svojo družino našel tudi galgo Jakec. Raziskujemo, kako se ptice spopadajo z mrazom. Spoznavamo leopardje gekone. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Trboveljčan Sašo Knez se je letalstvu zapisal pri rosnih 15 letih, podjetništvu pa leta 2008, ko je s partnerji ustanovil visokotehnološko podjetje s področja letalske industrije. V podjetju AFormX, ki danes šteje 8 zaposlenih, tudi dve inženirki letalstva, med drugim izdelujejo in sestavljajo ultralahka letala in sestavljene dele za letalsko industrijo ter razvijajo simulatorje letenja v navidezni resničnosti. Njihovi simulatorji, ki omogočajo učenje čistim začetnikom, v svojem segmentu še nimajo prave konkurence. S simulatorji uspešno nastopajo na globalnem trgu, uporabljajo pa jih tudi v Knezovem hčerinskem podjetju Akademija 4, letalski šoli, ki je mešanica letalske tradicije in visoke tehnologije in ki svoje znanje prodaja po celem svetu. V podjetjih AFormX in Akademija 4 za letos načrtujejo 0,5 milijona evrov prihodkov, ves dobiček pa bodo vložili v razvoj.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini bomo govorili o vzgoji otrok s posebnimi potrebami. Upokojenka, defektologinja in nekdanja ravnateljica enega od ljubljanskih vrtcev že 30 let skrbi za sina Janeka in pravi, da nikoli ni tako hudo, da se ne bi dalo rešiti. Kako otrokom pomagati do samostojnosti in kam se obrniti na pomoč, pa svetujejo Marko Juhant in zakonca Mrgole.

V zadnjem delu Hannah Fry raziskuje paradoks v središču sodobne matematike. Prvi ga je odkril Bertrand Russell in z njim zamajal temelje logike, na katerih sloni matematika. Ta paradoks namiguje, da matematika morda ni sestavni del vesolja, ampak je taka kot človeški jezik – zmotljiva in nenatančna. Mogoče se bomo morali sprijazniti s tem, da je svet bolj čuden, kot smo si mislili. Vse kaže, da smo jezik matematike res izumili, vendar nam omogoča, da z njim odkrivamo ustroj vesolja.

MAGIC NUMBERS: HANNAH FRY'S MYSTERIOUS WORLD OF MATHS / Velika Britanija / 2018 / Režija: Giles Harrison

V oddaji Rojaki se bomo seznanili z delom gospodarske dejavnosti Koroških Slovencev v Šmihelu.
Na Hrvaškem imajo težave pridobiti učitelje slovenskega jezika.
Ob koncu leta so v Monoštru izdali letopis - Porabski koledar.
Odpravili smo se tudi v Globasnico, kjer bomo spoznali delo tamkajšnje mesnice.

ZIMSKI VRT
Ljubljenke Branka Gregorinčič so zagotovo vrtnice. Čez zimo, ko vrtnice počivajo, pozornost namenja sobnim rastlinam. Pred leti je del dnevne sobe preuredila v 12 kvadratnih metrov velik zimski vrt oziroma v prizor gosto zarasle tropske pokrajine.
PRESAJANJE SANSEVERIJ - KLUB GAIA
Gospa Branka je nekaj najbolj posebnih rastlin v zimskem vrtu in kako jih razmnožuje, predstavila tudi strokovni sodelavki kluba Gaia, Loreti Vlahović. Skupaj sta nato presadili preveč razraščene sanseverije, njene liste pa potaknili.
POSKUSI Z RASTLINAMI
Tokrat v 2 poskusih z rastlinami, ki jih z lahkoto opravimo tudi doma z otroki, preverjamo, ali vodo prečrpajo tudi odrezani cvetovi. Dokaj enostavno lahko preverimo tudi, koliko tekočine izhlapi z listov.
RAZMOŽEVANJE Z LISTI
Bivalni kotički so pri Sebastjanu Liparju prepredeni z rastlinami. Cvetoči ali kako drugače posebni so za okras, pa še zrak čistijo. Večino sobnih rastlin si lahko razmnožimo sami. Sebastjan tokrat uporabi njihove liste.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
On- mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona- Avstrijka, živeča med vršaci, v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji je tako zrastla njuna sanjska kopenska barka.
Čeprav med našimi obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, smo bili navdušeni nad »garsonjerco«, kot svoje stanovanje imenuje lastnica. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu.
Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Pri čemer je beseda »dodatek« močno v navednicah, saj gre vendar za živa bitja, ki nam skrb in ljubezen vračajo s tiho prisotnostjo, stanovitnostjo ter nemo lepoto. Sploh pa beseda dodatek ni več na mestu, ko gre za stanovanje mladega para. Pri njima je namreč v taki številčni premoči, da sta skorajda že lastnika sostanovalca rastlin.

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

»Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.« 1Kor 13,13
razmišlja VLADIMIRA MESARIČ JAZBINŠEK

Štef bi rad pripravil jabolčno čežano, a mu je kozica Mili pojedla vsa jabolka. Na srečo je lahko tudi rabarbara slasten nadomestek jabolk. Liza je doma pripravila še slastno kremo iz mleka in vanilje, kamor bodo pomakali svežo rabarbaro in se lepo posladkali.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Bolniške odsotnosti že več let povzročajo preglavice delodajalcem in zdravstveni blagajni. Še večje težave pa imajo zaradi tega samozaposleni, ki morajo ob morebitni bolezni plačevati prispevke, četudi ne delajo oziroma ne prejemajo plače. Predlog stranke SAB, da bi število dni, ko bolniško nadomestilo plačuje delodajalec, znižali s 30 na 20, je vznemiril zdravstvene zavarovalnice, sindikate in večino opozicijskih strank. Po njihovem mnenju bi finančne posledice tega predloga lahko pripeljale do krčenja zdravstvenih storitev pa tudi podaljševanja čakalnih dob. Več v Dnevnikovem Sobotnem izboru.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Spet prihaja Bob leta, ki informira, komentira, nasmeji in provocira. Kaj je burilo duhove od tiska do spleta, izveste na Bobu leta.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:00
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izvrstni, minimalistični film noir, narejen v maniri klasik žanra francoske kriminalke, je posnet po romanu slovitega belgijskega pisatelja Georgesa Simenona.

On je uspešen lastnik lokalne trgovine s kmetijsko mehanizacijo, ona je lekarnarka, njegova znanka iz šolskih dni. Nekega dne ga ona izzove s trditvijo, da je poljubil že vse ženske razen nje. Od poljuba do stalnih srečevanj v modri hotelski sobi se zgodba odvije hitro, strastno, razmerje postaja vedno bolj intenzivno. Po vročem seksu potekajo debate o novih začetkih, skupnem življenju, ločitvi od trenutnih partnerjev…

On ima doma ljubečo ženo in hčerkico, ona moža z resnimi zdravstvenimi težavami. V nekaj mesecih v sumljivih okoliščinah umreta oba partnerja, zato policija začne preiskavo. Na sodišču prešuštnika začneta valiti krivdo drug na drugega …

Originalni naslov: LA CHAMBRE BLEUE
Leto produkcije: 2014
Država: Francija
Žanr: film noir
Režija: Mathieu Amalric
Scenarij: Stéphanie Cléau in Mathieu Amalric po romanu Georgesa Simenona
Igrajo: Mathieu Amalric, Léa Drucker, Stéphanie Cléau, Laurent Poitrenaux

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Bolniške odsotnosti že več let povzročajo preglavice delodajalcem in zdravstveni blagajni. Še večje težave pa imajo zaradi tega samozaposleni, ki morajo ob morebitni bolezni plačevati prispevke, četudi ne delajo oziroma ne prejemajo plače. Predlog stranke SAB, da bi število dni, ko bolniško nadomestilo plačuje delodajalec, znižali s 30 na 20, je vznemiril zdravstvene zavarovalnice, sindikate in večino opozicijskih strank. Po njihovem mnenju bi finančne posledice tega predloga lahko pripeljale do krčenja zdravstvenih storitev pa tudi podaljševanja čakalnih dob. Več v Dnevnikovem Sobotnem izboru.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov