Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 11. feb. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 11. feb.

Nocoj v Kulturi: V Cankarjevem domu smo bili na Oranžnem abonmaju-sezona 2019/2020 z naslovom Imperator, solistka je Dubravka Tomšič Srebotnjak, predstavljamo vam festival Ruta Grupa Triglav v Mestnem gledališču ljubljanskem in pesniško zbirko Andraža Poliča Kirka na Jadranu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V času zimskih olimpijskih iger smo pripravili izbor nekaterih najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Mar obstaja značilen ameriški vrt? In če, kakšne so njegove posebnosti? Monty Don bo v tridelni potopisni dokumentarni seriji prekrižaril Združene države. Podal se bo med visoke trave cvetoče prerije, obiskal mestne vrtičkarje sredi New Yorka, se navdušil nad orjaškimi hrasti New Orleansa, prevzela ga bo tudi pokrajina kaktusov Zahodne obale…

3. del:
Monty bo v Phoenixu spoznaval različne puščavske vrtove. Obiskal bo puščavski botanični vrt in spoznal različne vrste kaktusov ter si ogledal zasebni vrt, zasajen s puščavskimi rastlinami. Nato bo odpotoval v Palm Springs, kjer bo obiskal hišo ob golfskem igrišču, obdano s čudovitim vrtom, ter se nato ustavil na posestvu Sunnylands, ki je gostilo tudi pomembna srečanja svetovnih politikov. Med drugim si bo ogledal hišo s krasnim pogledom na Los Angeles, v kateri so snemali nekaj filmov, ter si uresničil dolgoletne sanje in se sprehodil med orjaškimi sekvojami.

MONTY DON'S AMERICAN GARDENS / Velika Britanija / 2019

Alergija je napačen imunski odziv človeka na neko snov iz okolja. Eden najpogostejših alergenov je cvetni prah. Pred njimi naj bi bili varni med novembrom in januarjem, a naše podnebje se spreminja in z njim tudi cvetenje rastlin. Največ ljudi ima težave z brezo in travami. Je cvetni prah vsako leto enako alergen? So alergiki zaradi onesnaženega zraka še bolj ogroženi? Nekatere alergije, kot sta alergiji na mleko ali jajca pri otrocih, izzvenijo. Je lahko tako tudi pri alergiji na cvetni prah?

Ratatouille in Crêpes suzette, danes bomo kuhali po francosko. Ratatouille, prava mineštra jajčevcev, cukinov, paradižnika, paprike in čebule. In seveda slastne plačinke in Crêpes suzette napolnjene z beurre suzette – to je z mešanico karameliziranega sladkorja, masla in soka mandarine ali pomaranče…. Buon apetit

Perujska kuhinja je med najbolj raznolikimi in med najboljšimi na svetu, čeprav postaja mednarodno priznana šele v zadnjih letih. Lomo saltado najbolj znana perujska jed. Sestavljen iz kitajsko značilno praženih kosov govedine in avtohtonega perujskega krompirja. Za sladico bomo imeli čokoldane navihančke…..saj Peru je tudi dežela aromatičnega kakava.

IVO PRANČIČ je sprejel izziv, da v razsežnem galerijskem prostoru razstavi res velika platna. Na slikah so se pojavile ogromne elipse, odmev njegovega slikarstva izpred desetletij. Prisega na procesualnost v ustvarjanju; slika impulzivno in intuitivno, pusti se presenetiti sliki, ki ga vodi, poliva barvo in obrača platna. V drugi fazi je bolj razumski, uporablja šablone in štampiljke. Enkrat na teden se odpelje v Goriška brda, kjer ga v ateljeju nagovori nedokončana slika.
ŽIVKO MARUŠIČ si je dodal hčerkino ime IRA, ko sta skupaj slikala na isto platno. Rojen je v Italiji, študiral je v Benetkah in tudi pozneje je veliko potoval čez mejo. Zato je začel slikati na dolge, ozke trakove, da je lahko slike spravil v žep. Koper je bil zanimiv prostor za umetnost nove podobe, in na obisk so prihajala velika imena svetovnega slikarstva. Marušičeve podobe so provokativne, živih barv, sam pa najraje slika v zatemnjenih prostorih. »Človek je narejen za to, da misli, da sanja,« pravi. In Živko sanja vse življenje.
Tako Prančič kot Marušič še vedno verjameta v slikarstvo in njegovo moč. Prepričana sta, da pride čas, ko bo podoba, olje na platnu, spet spoštovana.

Tarča v novi podobi – s prvim soočenjem dela političnih udeležencev pred uradnim začetkom kampanje. Višje plače, energetske bomboniere, grozilna pisma, omenjanje fašizma. Kaj bo določilo izid volitev?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

Oddaja sredi raznolikega olimpijskega dogajanja ponuja prvo priložnost za pregled najzanimivejših rezultatov in napoved popoldanskih dogodkov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Avstralija se je že v času dinozavrov ločila od drugega kopna, zato so na tej celini obtičale nenavadne živali, kakršnih ni nikjer drugje. Kazuar, visok skoraj dva metra in eden od najnevarnejših ptičev na svetu, živi v džungli, kenguruji in vombati na gorskih planotah premagujejo snežne viharje, v gozdovih evkaliptov pa prežijo plenilci, kakršnih drugje ne vidimo. Na odročnih otokih se klatijo tasmanski vragi, ob obalah pa se občasno zbere na tisoče morskih psov.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

V oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto, 5. februarja, na Prvem programu Televizije Slovenija, poročamo o novem seznamu telesnih okvar, ki je podlaga za invalidnino, invalidsko pokojnino in druge ugodnosti. Pozanimali smo se, kakšne ugodnosti omogoča Evropska invalidska kartica in zakaj varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja na neenakost invalidov, kadar morajo za svojega spremljevalca sami kriti stroške prevoza ali vstopnice. Izvedeli boste še, da je Matjaž Juhart prejel nagrado ministrstva za delo za izstopajoče kvalitetno in strokovno delo in katero kretnjo so gluhi izbrali za kretnjo leta 2021.

Az adás tartalma:

- a Muravidéken is elindult a mentorprogram;
- jelentkezés a magyarországi egyetemekre;
- a szlovén kultúra napja;
- 8. Pannonia Reflections Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítás;
- a rák elleni küzdelem világnapja;
- Hagyományőrző: Rostás Pál története.

Vsebina oddaje:

- tudi v Prekmurju se je začel izvajati mentorski program;
- vpisi na madžarske univerze;
- slovenski kulturni praznik;
- 8. mednarodna fotografska razstava Pannonia Reflections;
- svetovni dan boja proti raku;
- rubrika Naša dediščina: zgodba Pála Rostása.

Mili in Moli radi obiskujeta dedka in babico Pino, ki živita v hiši ob velikem hrastu. Ko dedek umre, ga pokopljejo pod hrastovim drevesom in ko bo umrla še babica Pina, bi rada ležala ob njem. A urbanist ima drugačne ukaze, posekati mora hrast, da bi naredil prostor za cesto. Mili in Moli ga prosita, da naj si premisli. Njuni prošnji ugodi in nova cesta naredi ovinek okrog dedkovega hrasta.

Vladek užaljen zapusti mesto komornika. V panju naj se znajdejo sami! Apolon je prepričan, da se je Vladek prenaglil, zato za novega komornika predlaga Mikca. Komarski fičfirič pa Vladka tako razbesni, da se raje sam vrne v službo.

Vsako leto v gozdu priredijo medbrložne igre, na katerih tekmujejo mlade gozdne živali. Vsaka družina mora izbrati po enega člana, ki jih bo zastopal na igrah. Nova družina Jazbečjak ima težave z izbiro predstavnika, saj želita tekmovati oba, Skavtek in Rožica.

Pieter se hoče Soufianu maščevati, toda Kenzi se zdi, da mu ne bo kos. Flo prepriča, da je Pietrova varnost najpomembnejša, zato mu ta zamolči, da so rdeči spet udarili. Ko se zaradi njih poškoduje Pietrova mačeha, Pieter k sodelovanju povabi še polbrata.

V Infodromu smo zbrali nekaj nasvetov, kako poiskati čim več informacij, ki vam bodo olajšale odločitev o vpisu v srednjo šolo. Te dni namreč lahko obiščete virtualne informativne dneve. Pred valentinovim smo devetošolce OŠ Škofja Loka vprašali, kako se v koronačasu družijo s svojimi simpatijami. Ob dnevu varne rabe interneta smo se z učenci OŠ Ig udeležili delavnice z naslovom Spletne brihte. Spoznali smo tudi kraljico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Elizabeto II., ki je zdaj najdlje vladajoča še živeča monarhinja na svetu. Z učenci Osnovne šole Simona Jenka Smlednik pa smo se v okviru projekta Šolar na smuči preizkusili v teku na smučeh.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Olimpijski dan v Pekingu se bo ravno zaključil, oddaja pa prinaša prvi celovit pregled dnevnih dogodkov. Ponujamo prve odzive slovenskih tekmovalcev in mednarodnih junakov iger.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najprej smo se ustavili v Adlešičih, kjer še vedno izdelujejo domače laneno platno po starem postopku, tu pa so doma tudi znane belokranjske pisanice.
V Škofji Loki smo spoznali klobučarstvo, zelo staro rokodelsko dejavnost na Slovenskem. Škofjeloški klobučarji naj bi skupaj s kranjskimi že leta 1633 ustanovili klobučarski ceh. Da ne bi znani loški klobuki povsem izginili, si danes prizadeva klobučarski mojster Matjaž Rešek.
O srednjem veku priča tudi zelo slikoviti grad Rajhenburg, ki se dviga na razglednem skalnem pomolu nad sotočjem rek Brestanica in Sava.
Mesto Kranj je dobilo novo razgledno točko – zvonik cerkve sv. Kancijana. Razgledna ploščad se dviga kar 40 metrov nad mestom in ponuja izjemne poglede.
Ni ga fotografa, ki bi se ne spomnil prve fotografije, ki ga je potegnila v svet fotografije. Za Alana Kosmača je to fotografija silhuete njegove mame ob morju, ki jo je davno posnel njegov oče.

Sodobni način življenja predstavlja za moške velik izziv. Mnogi so pot iz sužnosti novodobnih zasvojenosti našli v mednarodnem programu Exodus 90, ki že tretje leto poteka tudi pri nas.
Združuje moške, ki si želijo zaživeti polno, svobodno in dostojanstveno.

Svetopisemski maraton – izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, 24 ur na dan, je januarja potekal že 14. leto zapovrstjo. Zaradi koronavirusne bolezni se je tudi letos preselil na splet. Geslo letošnjega Svetopisemskega maratona je bilo »Glej, vse delam novo«.

Trava na dvorišču je zrasla zelo visoko. Pepa in Jure sploh ne vidita drug drugega in v visoki travi izgubita žogo. Oči pujs pokliče na pomoč dedija pujsa.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Zimski pozdrav je oddaja narodno-zabavne glasbe, ki bo gostila aktualne predstavnike te glasbene zvrsti, legende, zakonske pare, mlade in neuveljavljene skupine ter posameznike.
V oddaji nastopajo ansambel Petan, Špadni fantje, Marjan Zgonc, ki slavi 30 let prepevanja. Za finale festivala SPV tekmujejo S.O.S. kvintet in Krjavlji, pomerili se bodo v kvizu o poznavanju zgodovine festivala. Voditeljica je Darja Gajšek, ki bo predstavila pesem Objemi me, urednik oddaje pa Andrej Hofer.

Brata Sever pot po Severni Ameriki nadaljujeta v Teksasu, zadnji zvezni državi na njujem popotovanju. V Houstonu obiščeta Natov center in se čudita nad največjo raketo za polet v vesolje. Pot nadaljujeta proti nacionalnemu parku, kjer pa ju bolj kot kanjoni navduši medved,
ki jima brezbrižno prečka pot. Da je obisk Teksasa karseda pristen, pot zaključita v Fort Worthu,
znanem po rodeo tekmovanjih. Tako, Severna Amerika je odkljukana!

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:50
Kultura

Bili smo na premieri avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč (režija Dorian Šilc Petek) v Prešernovem gledališču Kranj, posvetili smo se tudi krstni uprizoritvi nove slovenske drame 14 dni dramatika Gorana Vojnovića v Celjskem gledališču. Nikakor ne bomo pozabili pogledati, kaj bo letos vzburjalo na Retrosexu v Kinodvoru, nekdaj znanem pod imenom Kino Sloga. Pogledali bomo na sarajevski Festival Ruta, na katerega je uvrščena predstava Se spomniš Dolly Bell (rež. Kokan Mladenović); prikaz duha Sarajeva v šestdesetih letih, ki ga je na mnogih ravneh čutiti še danes. Zaobšli nismo niti začetka letošnjega, 72. Berlinala.

23:10
Šport

Na olimpijskih igrah se bo kmalu začel nov tekmovalni dan, zadnja večerna oddaja pa je priložnost za napoved glavnih dogodkov prihajajočega dne. Prav tako bodo v njej prostor dobili ostali športni dogodki, ki niso povezani z igrami v Pekingu.

23:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Klasiki britanskega filma: Zgodnje delo mojstra suspenza z očarljivim ljubezenskim zapletom je šolski primer trilerja Alfreda Hitchcocka

Kanadčan Richard Hannay se med obiskom Anglije nič hudega sluteč zaplete v najbolj vratolomne dogodke svojega življenja. Ženska, ki se mu predstavi kot vohunka in ji pomaga zbežati pred tajnimi agenti, dobi nož v hrbet in med umiranjem dahne: »39 stopnic.« Nedolžni Richard dobi za pete besno policijo in krvoželjne agente. Z ekspresnim vlakom pobegne iz Londona na Škotsko. Spozna Pamelo, ki ga najprej izda policiji. Ko se izkaže, da je policija del zarote proti Richardu, skupaj zbežita, a drugače niti ne moreta, saj sta priklenjena drug na drugega z lisicami.

Gre za šolski primer klasičnega trilerja Alfreda Hitchcocka (in širše, vohunskega žanra). Imamo vse nujne elemente: nedolžnega junaka na begu pred zlikovci, svet kot zaroto in macguffina. To je pripovedni element, ki poganja zgodbo, a je za občinstvo razmeroma nepomemben, v tem primeru gre za načrte izgradnje tihega letalskega motorja. Imamo tudi kratki nastop režiserja v enem prizoru ter hladno in sofisticirano blondinko. Triler je izjemen tudi zaradi ekonomične filmske pripovedi, iskrivega scenarija in zgodbe, ki je nabita s presenečenji.

Znano je, kako hudomušen in obsesiven režiser je bil Alfred Hitchcock. Pred snemanjem slovitega dela filma, v katerem junaka bežita pred morilci, je roke glavnih igralcev vklenil v lisice, nato pa se je več ur pretvarjal, da je izgubil ključ, da bi se ujeta igralca bolje vživela v prizor.

Izvirni naslov: 39 STEPS / Britanski film, 1935 / Režija: Alfred Hitchcock / Scenarij: John Buchan (roman), Charles Bennett in Ian Hay / Igrajo: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov