Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 14. maj. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 14. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pripoveduje: Blaž Šef

»Zakaj imaš tako velike zobe?« bi lahko vprašali bobra Bora, ki veselo brska med čebelicami v radijskem studiu. »Zato, da vas lažje poglodam,« … bi odgovoril. A brez skrbi, Borček bo poglodal le knjige, kar pomeni, da jih bo vse, od prve do zadnje, prebral … pravzaprav jih prebere skupaj s prijatelji, tokrat se je z Rdečo kapico v gozd podal Blaž. Hej, pa pazita na zlobnega volka.

Nojevka z velikim kljunom je pomočnica igralca namiznega tenisa.

Konj veselo skaklja po travniku. Nenadoma mu odpade podkev. Od tistega trenutka naprej ima samo smolo. Namesto sonca dežuje, sredi dneva se znoči, za nameček pa stopi še v … Konj vzame kladivo in si pribije podkev nazaj. Toda potem mu odpade še ena ...

Pepa in Jure gresta z dedijem Pujsom na izlet s čolnom. Ko čoln nasede, po pomoč pošljejo papigo Poli.

Živa najde kamnite sklade, ki se prelepo majejo. Izmisli si, kako se morajo vesti, da jih ne bi podrli, in prav to je razlog, da vsi končajo na tleh.

Sebastijan je naveličan tega, da mora doma kar naprej pomagati dedku Cezarju in Angelini pri hišnih opravilih, saj bi se raje po mili volji zabaval z Belo. Zato se odloči, da bosta z Belo zaživela v gorah kot divjaka. Adelo in Angelino začne skrbeti zanju in jima skrivaj sledita. Ko Sebastijan odkrije njune nakane, se zateče v še skrivnejše kotičke gore, da bi dokazal svojo samostojnost.

Skavtek je stavil s Pikom, da bo Skavtkov oče Edmund, ki še nikoli ni poučeval otrok, naslednji dan pripravil učno uro zanje. Seveda se je malo prenaglil. Edmund v resnici ne želi sodelovati pri pouku.

Poslušajmo morje, njegovi valovi nam bodo povedali zanimive skrivnosti, tudi o deklici Valentini, ki morje pogosto obišče. Vprašanja kriškraš kviza bodo tako »mala malica« ali, bolje rečeno, »prava morska poslastica«. Borček, Šviga in Lovro bodo morje poskušali ustvariti kar pod zemljo, v krtini. Poglejmo, ali jim bo uspelo.

Gaki bi rad dirigiral svojemu orkestru, zato Zofko spodbuja, naj se nauči igrati kitaro. Bor ga opozori, da potrebuje več glasbil. Kje so trobente, klavir, bobni, flavte? V ustvarjalnem kotičku se bosta lotila izdelave ropotulj. Kako pa bo zvenela nova Zofkina pesem? Pridružite se nam!

Smo že v polfinalu, kjer se za finalno vstopnico kviza potegujejo Lenart, Julija in Vid iz OŠ Mežica (rumeni) ter Marcel, Jure in Martin iz OŠ dr. Vita Kraigherja Ljubljana (vijolični), Hitrih lončkov pa Aja, Zoja in Až iz OŠ Bogojina ter Luka, Mai in Lan iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. V lončkih padajo rekordi, v kvizu pa mikado palčke kot za šalo. Napake so takoj odkrite, s Cankarjem in geografijo so si na ti, v labirintu so kljub hitrosti pognali korenine in si podali roke, malenkost pa jih ščipljejo koščaki in teža drona. Kdo bo prvi finalist, pa v 29. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Infodrom je informativna oddaja za mlade. Vsak petek ob 16. uri in 40 minut se ozre po iztekajočem se tednu in gledalcem predstavi najpomembnejše dogodke in zanimive vrstnike ter pojasni izbrane pojme s področja politike, družbe, narave in tehnologije. Voditelji oddaje so Katja Špoljar, Klara Eva Kukovičič in Maks Daksobler.

Harry razglablja o življenju. Ima sploh čas za dekle? Razmišlja o tem, da najbrž noče biti več prizadet. Skupini Wonderland se obeta zlati met. Producent iz Amerike fantom ponudi nastop na mednarodnem tekmovanju Novi obrazi, v katerem se bo pomerilo pet skupin. Fantje se pripravljajo na turnejo z GHF, zato morajo zelo pohiteti.

Hunter na izzivanje v šoli odgovori z brco in poškoduje Christo. Farah vidi, da se mora Hunter naučiti obvladovati jezo, zato jo pouči o umetnosti meditacije. Učitelj skliče sestanek staršev učencev, vpletenih v pretep. Izkaže se, da se starši obvladajo še manj kot njihovi otroci. Izbruhne vsesplošni pretep, ki ga prekineta nindži.

Vsi govorijo o nindžah. Christa sumi, da Hunter nekaj ve. Joaquim je navdušen nad borilnimi spretnostmi bojevnic, ki jih njegov dedek, ki je odraščal v Indoneziji, prepozna kot pencak silat, indonezijsko borilno veščino. Policija pripre Stanleyja zaradi suma, da je eden izmed njih.

Flo in Kenza sta prodali večino hidžabov, toda po Flojini nerodnosti sta ob ves zaslužek. Basim je prepričan, da ima stik s Silo, in da vse, česar se domisli, uspe. Kapucarja posname v akciji in posnetek postani pravi hit. Toda posnetek Kapucarjevega podviga vidi tudi Dorien.

Današnja zgodba je ljubezenska. On vdovec, ona razvezana. Oba že v jeseni življenja. Začelo se je z dopisovanjem po spletu, sledilo je srečanje, ki je le še potrdilo, da sta se srečali duši dvojčici. Le nekaj mesecev pozneje sta se tudi uradno zaobljubila drug drugemu. To ni scenarij romantičnega filma in ne ljubezenski roman. To je življenje. In to je zgodba Marije Turnšek Mikačić in Tita Turnška, ki dokazuje, da za ljubezen ni nikoli prepozno ter da je ljubezen v zrelih letih lahko še bolj poglobljena, žlahtna, polna bližine in zato nadvse dragocena. Polna ljubezni je tudi zgodba vdove Nade, ki je praznino po moževi smrti napolnila z ljubeznijo do glasbe, poezije in poučevanja petja. In čeprav se je zgodba zakoncev Turnšek začela z dopisovanjem po spletu in bila kronana s poroko in srečnim zakonom, v oddaji opozorimo tudi na nekatere pasti, ki jih skriva spoznavanje na spletu in v katere velikokrat padejo mnogi, ki si iskreno želijo ljubezni in prijateljstva.

Postni mesec ramazan je po muslimanskem koledarju deveti mesec v letu. Letos je potekal od 3. aprila do 2. maja. O pomenu postnega meseca sta za nas spregovorila mag. Nevzet Porić, mufti Islamske skupnosti v RS in Nevres Mustafić, imam v Muslimanskem kulturnem centru. Z našo kamero smo zabeležili tudi osrednjo jutranjo bajramsko molitev v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani.

»Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj!« (Jn 13,34)
razmišlja BARBARA TELZEROW

Malo malo vode je najnovejša pesem mladega kantavtorja Marka Stankovića. V našem studiu jo je ob kitari zapel v slovenščini in srbščini. Marko osvaja s svojim razkošnim talentom in karizmo. Kako mu je glasba pomagala pri učenju slovenščine? V oddaji spoznajte tudi hrvaško pisateljico iz Osijeka Ivano Šojat ter Edina Behrića, vodjo programa reciklaže komunale na Vrhniki, ki je postala zgled ravnanja z odpadki za vso Slovenijo. Ne prezrite niti novega recitala iz Gorskega venca Petra Petrovića Njegoša.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo živalski vrt v Ljubljani in preverili koliko podmladka je prinesla pomlad. Pred svetovnim dnevom čebel smo z Vladom Vogrincem, preds. ČZ društev Štajerske, spregovorili o pomenu čebel. Opozarjamo na nevarnosti, ki prežijo na ježke. Obiskali smo ljubitelja in vzreditelja kuncev in morskih prašičkov. Oba sta delila svoja izkušnje in nasvete za prijetno sobivanje s temi domačimi ljubljenčki. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Bogdan Kronovšek je vodenje družinskega podjetja Kronoterm z Gomilskega, ki ga je leta 1990 ustanovil njegov oče Rudolf, prevzel pred 12 leti. Položaj podjetja, ki velja za največjega proizvajalca toplotnih črpalk pri nas, je po prevzemu še utrdil. V Kronotermu imajo zaradi razmer v zadnjem času še posebej veliko dela; lani so ustvarili skoraj 25 milijonov evrov prometa, za letos načrtujejo 20-odstotno rast. Več kot 50 odstotkov izdelkov izvozijo – največ v Italijo, Avstrijo, Francijo, Švico in na Dansko. Vse njihove rešitve so plod dela lastnega razvojnega oddelka. Od 100 redno zaposlenih sodelavcev jih je skoraj četrtina v razvojni ekipi, ki s pogostimi inovacijami določa smernice na področju varčnega in ekološkega ogrevanja ter hlajenja. Trenutno razvijajo novo generacijo geotermalnih toplotnih črpalk. V oddaji pa med drugim tudi o inovativnem digitalnem orodju za iskanje kadrov.

Stanovanjsko krizo občutijo vsi, ki morajo stanovanje najemati oziroma si ga ne morejo privoščiti. To se najbolje vidi v Ljubljani, kjer so cene nepremičnin astronomske. Posebej pa so na stanovanjskem trgu ranljive gibalno ovirane osebe, ki potrebujejo prilagojena stanovanja. V tokratni oddaji vam predstavljamo, kako sta gibalno ovirani osebi rešili svoj stanovanjski problem, kako se s tem spoprijemajo študenti in kako pri tem pomaga Javni stanovanjski sklad MOL-a. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 14. maja, ob predvidoma 14.40 na prvem programu Televizije Slovenija.

Ferdo, ki je bil včasih aktiven član in funkcionar lovskega društva, se s kolegi odpravi na tradicionalni vsakoletni lov. Tega dne na policijski postaji dobijo klic, da je eden od lovcev umrl zaradi strelne rane. Prič ni, kmalu se izkaže, da je prav Ferdo glavni osumljenec. Primer prevzame inšpektor Urh, ki se zato pripelje iz Ljubljane. Luka skuša pomagati Ferdu, a ga Urh umakne iz preiskave. Bo Luka ubogal Urha ali bo vseeno skušal pomagati kolegu?

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Sodobna hiša v idiličnem podeželjskem okolju najprej preseneti z dejstvom, da v dolžino meri kar 30 metrov. Ima pa med drugim tudi to posebnost, da se upira sodobni težnji po vse večji individualizaciji. V njej smo namreč našli prekrasen primer sobivanja dveh družinskih generacij. In kar je najbolje, vsi člani se med seboj odlično razumejo, kar se odraža tudi v odlični energiji, ki obiskovalca v hipu objame.
Poslovimo se z nepozabnimi prizori posestva nad Kamnikom z avtentično srednjeveško trdnjavo, staro več kot 6 stoletij, Da lahko še naprej pripoveduje svojo čarobno zgodbo, so zaslužni njeni lastniki, petčlanska družina, ki skrbi, da rustikalna pravljica še naprej traja. Del te pravljice prinesemo v domove gledalcev.

S CIMETOM PROTI MRAVLJAM IN UŠEM
Mnoge cvetlice šele nastavljajo popke, pa se na njih že pasejo žuželke. strokovni sodelavec oddaje Na vrtu, Sebastjan Lipar, pri odganjanju le teh najraje poseže po starih, preverjenih in predvsem neškodljivih sestavinah. Tokrat uporabi cimet in pepel.
SEZONSKE ZASADITVE
Brez cvetja ni poletni balkonov in teras. Ponujamo nekaj idej za modne zasaditve, ki jih postavimo na različne strani hiše ali na teraso.
RABARBARINA PITA
Bahavo veliki listov in korenin rabarbare, ki si vnovič utira pot na naše krožnike, zaradi velike vsebnosti oksalne kisline ne uživamo. Korenine so nekoč uporabljale ženske, da so si posvetlile lase, z listi pa lahko zastiramo naše posevke ali s prevretkom odganjamo hrošče. Za prehrano so torej uporabna le stebla, pa še to le do poletja.
GRŠKI ČAJ
Grški čaj ni mešanica čajev, ki ga radi pijejo v državi z imenom čaja, temveč prav posebna zel...

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zunaj piha. Katja prosi Luka in Lučko, naj ji pomagata pobrati perilo. Ko gre Katja odgovorit na telefonski klic, pa se morata otroka znajti sama. Takrat veter odnese rjuho. Otroka se znajdeta v srednjem veku. Bosta lahko rešila rjuho?

Vsako soboto slavimo lepote življenja; odstiramo trende, modo, kulturo bivanja in oblačenja, estetiko, dizajn ter drobne trenutke za veliko zadovoljstva. Svetujemo za vašo osebnostno rast, s pozitivno psihologijo in holističnimi pristopi nahranimo dušo in telo. Vaši gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.
Sobotna oddaja prinaša nasvete o lepoti, estetiki, modi, avtomobilizmu in življenjskem slogu in tudi ta ne bo izjema. Čakamo vas z modnimi namigi za posebne priložnosti, pomagamo vam tudi izbrati pravi nakit. Stomatologinja svetuje za vaš bel nasmeh, spoznate tudi restavratorko pohištva in restavratorja avtomobilov.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora v soboto, 14. maja, na TV SLO 1 si boste lahko ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. Gre za reportažo iz Torina, kjer bomo od blizu spremljali dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali LPS na njihovih vajah. Spoznali boste tudi ustvarjalce letošnje Pesmi Evrovizije in ostale udeležence tekmovanja. Novinar reportaže je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Italije, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo.

V velikem evrovizijskem finalu bo nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki ˝velike peterice˝ Italija (lanskoletna zmagovalka), Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40-ih državah udeleženkah. Točke glasovanja slovenske žirije bo v Torino sporočila Lorella Flego. Voditelji letošnje Pesmi Evrovizije so Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Komentator prenosa je Andrej Hofer.

Matteo Garrone, znan po režiji filmov Gomorra in Resničnost, je navdih za film Dogman dobil ob brutalnem dogodku, ki je v osemdesetih letih polnil strani italijanske črne kronike.

Na obrobju mesta, na meji med metropolo in divjino, vlada en sam zakon: zakon močnejšega. Tam živi Marcello, droben in pohleven možakar, ki dneve preživlja v svojem skromnem pasjem salonu, prosti čas pa posveča ljubljeni hčerki Alidi ter nenavadnemu razmerju s tiranskim Simoncinom, nekdanjim boksarjem, ki ustrahuje soseščino. Po enem številnih ponižanj začne Marcello snovati divje maščevanje.

Mračen, a tudi nežnosti in humorja poln t. i. urbani vestern o divji zveri, ki se skriva v vseh nas, je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca.


Originalni naslov: DOGMAN
Leto produkcije: 2018
Država: Italija, Francija
Žanr: kriminalna drama
Režija: Matteo Garrone
Scenarij: Matteo Garrone, Ugo Chiti
Igrajo: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov