Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 1. jun. 2022

TV Slovenija 1 • Sre, 1. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Tokrat oddajo Slovenski magazin pričenjamo v največjem slovenskem muzeju - Tehniškem muzeju Slovenije, katerega razstavni prostori se razprostirajo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu, umeščenem v idilično okolje.
V Ljubljani je nedolgo nazaj ponovno zaživel opečnati kiosk v obliki valja, pod katerega se je pred 90 leti podpisal sloviti arhitekt Jože Plečnik.
V Kanalu ob Soči je našel svoje mesto zelo poseben park - Park Pečno. Njegovo prizorišče je gozd, sama ideja parka pa temelji na povezavi umetnosti z naravo.
V Slovenj Gradcu v delavnici Perger ustvarjajo zgodbo lectarstva roke že devete generacije. Tako kot pred 260 imi leti – tudi danes delo poteka ročno, skrivnosti ustvarjanja v medu pa se še vedno prenašajo iz roda v rod.
Katarina Rešek Kukla je vsestranska, predvsem pa samosvoja umetnica; DJ-ka, glasbenica, tekstopiska filmska režiserka.

Vsak delovnik poskrbimo, da ne boste ostali brez idej, kako po službi ali po zadnjem video sestanku od doma, pripraviti hitro in okusno kosilo ali večerjo. Lotili se bomo preprostih, vendar inovativnih sezonskih jedi s sestavinami, ki jih ne bo težko poiskati, niti izgovoriti!
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Testenine so jed, ki je kot nalašč, ko moramo iz malo ustvariti veliko. Škatlo makaronov imamo zmeraj doma. In recimo, da imamo še en par pečenice. Danes bomo skuhali dva recepta, ki sta kot nalašč za tiste dni, ko moramo na hitro pripraviti nekaj dobrega in nasitnega.

Boro dobi na vrat davkarijo. Dacar Janko Glista vzame pod drobnogled poslovanje lokala s čevapčiči. Nepravilnosti se kar vrstijo, zato Boro nujno potrebuje davčnega svetovalca. Pomoč mu ponudi Slavc, ki izda, da je bil včasih sam dacar. Borota skoraj reši iz zagate, potem pa se izkaže, da lokal posluje še brez najemne pogodbe. Glista v kolobocijo zvleče še županjo, Slavcu pa ne preostane drugega, kot da ga izzove na dvoboj...

Ali lahko človeški možgani res obvladajo več nalog hkrati? Dokumentarna oddaja razkriva, da so ljudje sposobni večopravilnosti le v omejenem obsegu. Opravljanje več nalog hkrati lahko dolgoročno celo škoduje našim možganom in zmanjša njihovo zmogljivost. Kako torej ravnati v delovnem okolju in pri vsakodnevnih opravkih, da bi bili učinkoviti in bi ohranili zdravje?

MULTITASKING - HOW MUCH CAN WE DO SIMULTANEOUSLY / 2021 / Nemčija / Režija: Katrin Kramer, Marion Schmidt

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna pripoved o eni najvplivnejših žensk na svetu, britanski kraljici Elizabeti II.: njeno izjemno življenje vse od mladosti, nepričakovanega odstopa strica Edvarda VIII. in kronanja njenega očeta za kralja Jurija VI. Kraljica Elizabeta II. je vlogo sodobnega vladarja opredelila na novo, britansko kraljevsko družino in državljane pa uspešno popeljala skozi izzive povojne obnove države, dekolonizacije, reševanja sporov v Južni Afriki, na Severnem Irskem in Falklandskih otokih ter težke dni ob smrti princese Diane.

IN THEIR OWN WORDS: QUEEN ELIZABETH II. / ZDA / 2015

V oddaji Osmi dan bomo predstavili pomembnejše filmske premiere 75. canskega festivala in favorite za zlate palme ter poročali, kako ruski in ukrajinski filmarji razmišljajo o vojni in umetnosti. Obiskali smo 27. festival Jazz Cerkno, na katerem so letos svoje nove albume premierno predstavile tudi štiri slovenske zasedbe. V studio prihaja Matej Šarc, direktor Slovenske filharmonije in glasbenik, s katerim se bomo pogovarjali o dejavnostih te prve glasbene ustanove pri nas. Raziskali smo tudi, zakaj je prišlo do premika kipov iz parka protokolarnega objekta na Brdu pri Kranju v Park vojaške zgodovine v Pivki, kar je sprožilo ogorčenje predstavnikov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Med drugim smo preverili, zakaj je pomembno, kam so kipi umeščeni.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Az adás tartalma:

- nemzetközi szimpózium a Zrínyiek kultuszáról Lendván;
- a Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákjainak ballagása;
- Pia Novak érettségi koncertje;
- kulináris délután Pártosfalván;
- Iskolapad: a Lendvai Kétnyelvű Középiskola bővítése.

Vsebina oddaje:

- mednarodni simpozij o Kultu Zrinskih v Lendavi;
- slovo zaključnih letnikov od Dvojezične srednje šole Lendava;
- maturitetni koncert Pie Novak;
- kulinarični popoldan v Prosenjakovcih;
- rubrika Šolska klop: širitev Dvojezične srednje šole Lendava.

Smo že v finalu, kjer za napetost in iskrenje vse do konca poskrbijo Julija, Lenart in Vid iz OŠ Mežica (rumeni) ter Nejla, Lucija in Matic iz OŠ Miška Kranjca Ljubljana (vijolični). Faraoni in rekordi so brez napak, v tujini se dobro orientirajo, vzhajajoče sonce pa prebudi tudi Božička. In medtem, ko rumene navdihuje sadna mavrica, vijolični uživajo ob zvokih zvezdnih trobent. Apel navijačem uspešno spelje pot iz labirinta, kjer ne manjka niti srčkanih srak, sani in listja. Kdo domov odnese pokal in si nadane lovoriko prvaka Malih sivih celic in kdo, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica ( Luka, Mai in Lan) ali OŠ Franceta Bevka (Anže, Filip in Nick), v Hitrih lončkih poruši rekord, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V prvem delu trilogije "Literarno-vertikalno" spremljamo alpinista in gorska vodnika Marijo in Andreja Štremflja, ki se po več kot štiridesetih letih podata v Dolgi hrbet, v smer, ki sta jo Nejc Zaplotnik in Andrej takrat splezala prvenstveno in jo po Nejcu poimenovala Jernejev steber.
Zgodbo, ki se spleta okoli Zaplotnikove legendarne knjige Pot, in sveže izdane Objem na vrhu sveta zakoncev Štremfelj, lepo dopolnijo sogovorniki: Mojca Zaplotnik, žena v Himalaji preminulega Nejca Zaplotnika in njegov nekdanji prijatelj Tomaž Jamnik-Mišo. Knjižna dela komentira literarni zgodovinar in alpinist Aleksander Bjelčevič.

Bela se v gorah udari v glavo in izgubi spomin. Nikogar več ne spozna. Niti Sebastijana niti njegovih prijateljev. Poklapani Sebastijan se na vso moč trudi, da bi ji z obujanjem spominov na njune pretekle dogodivščine pomagal, a vse zaman. Pobesnela Bela pobegne v vas in s svojim čudaško divjim obnašanjem prestraši vse vaščane. Ujamejo jo in zaprejo v klet mestne hiše. Bo Sebastijanovo neutrudno prigovarjanje končno uslišano in bo Beli povrnilo spomin?

Vsak delovnik poskrbimo, da ne boste ostali brez idej, kako po službi ali po zadnjem video sestanku od doma, pripraviti hitro in okusno kosilo ali večerjo. Lotili se bomo preprostih, vendar inovativnih sezonskih jedi s sestavinami, ki jih ne bo težko poiskati, niti izgovoriti!
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Ribe bi morale biti stalnica naše prehrane. Pa so res? Danes se lotimo filiranja sveže ribe, ki jo bomo zapekli v papirnatem škrniclju. S tako postreženo ribo boste doma navdušili še tako pomembne goste. Preprosto in enostavno! Iz ostankov ribe bomo skuhali aromatičen ribji fond, ki bo v zamrzovalniku počakal na dan, ko boste pripravljali denimo morsko rižoto.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Z VR performansom Robina Jonssona z naslovom Alone together/Sam skupaj se bo v Španskih borcih nocoj začel Festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga pripravlja Plesni teater Ljubljana. Seznanili vas bomo z dokumentarnim filmom o iniciativi Glas ljudstva avtorice Mance Juvan in z razstavo o Plečnikovih spomenikih narodnoosvobodilnemu boju ter razstavo Plečnikova Lectarija v Slovenske etnografskem muzeju.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama. Junija 1982 je Izrael napadel Libanon, ki je že pred tem krvavel zaradi državljanske vojne. Režiser tega prvenca, Oualid Mouaness, je trenutke izraelske invazije tenkočutno predstavil z različnih zornih kotov. Najprej in predvsem skozi šolski sistem angleške diplomatske šole na obrobju Bejruta in odziv učiteljev in učencev na naraščajoče napetosti. Nato še z naraščanjem čustvene napetosti v šoli, ki se sprošča v ljubezenski zgodbi med enajstletnim Visamom in sošolko. Visam išče pogum in spretnost, kako izpovedati čustva sošolki, v katero je zaljubljen. Sanjaču, kakršen je Visam, ki rajši riše in ustvarja domišljijske like, kakor da bi z vrstniki užival v nogometu, je težko občutiti vso težo geopolitičnega konflikta, ki se zgrinja nadnje. Precej drugače je z učitelji … Jasmine in Joseph sta učiteljski par, ki pred učenci skriva svojo vznemirjenost zaradi družbenih napetosti in se hkrati zaveda razpok, ki so nastale v njunem razmerju zaradi različnih družbenopolitičnih stališč, ki že nekaj let trgajo deželo …
Mouaness, ki je napisal tudi scenarij, je film razcepil na dve perspektivi; ena je zgodba odraslih, druga je zgodba otrok, obe pa izražata zapletenost ljubezenskega odnosa v času vojne.

1982 / LIBANON | ZDA | NORVEŠKA | KATAR / 2019
Režija: Oualid Mouaness / Scenarij: Oualid Mouaness / Igrajo: Nadine Labaki, Mohamad Dalli, Ghassan Maalouf, Aliya Khalidi, Rodrigue Sleiman, Gia Madi, Lelya Harkous, Said Serhan, Zeina Saab de Melero, Joseph Azoury …

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V času menjave vlade bomo govorili o izzivih na področju kulture, ki čakajo dr. Asto Vrečko, kandidatko za ministrico za kulturo. Izpostavili bomo probleme samozaposlenih, investicije v ljubljansko Dramo, problematiko javnih zavodov, likovnih ustvarjalcev in ustvarjalcev na področju uprizoritvenih umetnosti ter slovenski film, za katerega koalicijska pogodba predvideva ustrezno raven in trajno stabilnost financiranja.

Gostje: Nataša Bučar (Slovenski filmski center), Vesna Jurca Tadel (Drama SNG Ljubljana), Inga Remeta (Društvo Asociacija) in Zoran Poznič (ZDSLU).

Voditeljica in urednica oddaje: Nina Jerman

V prvem delu trilogije "Literarno-vertikalno" spremljamo alpinista in gorska vodnika Marijo in Andreja Štremflja, ki se po več kot štiridesetih letih podata v Dolgi hrbet, v smer, ki sta jo Nejc Zaplotnik in Andrej takrat splezala prvenstveno in jo po Nejcu poimenovala Jernejev steber.
Zgodbo, ki se spleta okoli Zaplotnikove legendarne knjige Pot, in sveže izdane Objem na vrhu sveta zakoncev Štremfelj, lepo dopolnijo sogovorniki: Mojca Zaplotnik, žena v Himalaji preminulega Nejca Zaplotnika in njegov nekdanji prijatelj Tomaž Jamnik-Mišo. Knjižna dela komentira literarni zgodovinar in alpinist Aleksander Bjelčevič.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Z VR performansom Robina Jonssona z naslovom Alone together/Sam skupaj se bo v Španskih borcih nocoj začel Festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga pripravlja Plesni teater Ljubljana. Seznanili vas bomo z dokumentarnim filmom o iniciativi Glas ljudstva avtorice Mance Juvan in z razstavo o Plečnikovih spomenikih narodnoosvobodilnemu boju ter razstavo Plečnikova Lectarija v Slovenske etnografskem muzeju.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov