Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 2. apr. 2023

TV Slovenija 1 • Ned, 2. apr.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Tilka prijateljem bere razburljivo zgodbo. Ko pride do konca knjige, ugotovi, da zadnja stran knjige manjka. Prijatelji jo povsod iščejo, a izgubljene strani nikjer ni. Vsi bi radi slišali zaključek zgodbe, zato si ga kar sami izmislijo. A kako bodo izbrali, kateri zaključek je najboljši?

Na planet Žvenk pade seme posebne vrste drevesa. Babi pomaga Mini, da ga posadita in seme hitro zraste v čudovito kristalno drevo.

Sara in Raček se raztegujeta na dvorišču pred hišo. Mimo pride želva. Namenjena je k malinam na vrtu. Najkrajša pot do njih vodi skozi hišo. Toda želva je strašansko počasna žival. Sara in Raček nestrpno čakata, kdaj bo prišla do malin. Med igranjem z dominami se Sara spomni, da ji lahko pomagata.

Na vrtu je vse v pričakovanju velike zabave in častnega gosta, a Oskarja kar ni in ni. Goseniček je bil vso zimo zabubljen in malo zamuja. Samo iz zapredka se izvije, pa bo prišel. Toda saj je čisto drugačen. Po novem ima krila. Le kako naj se premika z njimi? Še čisto malo potrpljenja, in metulj Oskar bo nared za zabavo.

Otroci v muzeju berejo spise o slavnem slikarju, ki so jih napisali za šolsko tekmovanje. Hop nima naloge, zato spis ukrade Kalimeru. Hop zmaga in spis bo objavljen na prvi strani šolskega časopisa. Ko Kalimero odkrije prevaro, naredi vse, da bi dobil nazaj svoj spis in ugled.

Pozdravljena, antilopa! Prosim, ustavi se, da si te lažje ogledam! Spadaš med najhitrejše živali na svetu. Imaš lepe rogove in dolge noge. Zelo si elegantna, še tvoje ime pomeni čudovita žival.

To jutro Dimitrija zbudi močan potres, ki zatrese vso savano. Pili in Oko mu pokažeta, kaj je krivo za to. Toda kaj, če potres povzroča pošast? Na srečo hitro odkrijejo krivca. Slonu Tembu se namreč kolca.

Jani dvakrat zapovrstjo izgubi svoj prvi izpadli zobek, zato s svojimi prijatelji pripravi divji lov na zob.

Ko se Ljubozver zbudi s sladkorno peno na bradi, misli, da je postal starešina in si poišče službo.

Kasija in Konrad odkrijeta, da je Kasijino najljubše drevo zadela strela. Iz njega tečejo potočki nektarja. Ker Kasija noče zavreči niti kapljice, ga vsega naenkrat posrka. Od preobilice sladkorja Kasija postane vznesena in Konrad ji težko sledi. Poskrbeti mora, da bo njegova prijateljica prišla varno domov.

Na dvoru kraljice Viktorije neznano kam izgine muca. Izkaže se, da je to mačka Režalka, ki ima širok nasmeh in sposobnost, da na lepem izgine kot kafra. Pak se domisli, kako jo premamiti, da se bo spet pokazala.

Lučki se zdi, da se Luka pretvarja, da je bolan. Mogoče zato, ker morata k zobozdravniku. Luka sanja o srečanjih z duhovi in je zelo prestrašen. Sanja tudi o robotih, ki zasužnjijo ljudi. Katja in Tom poznata zdravilo za te sanje.

Mili in Moli bi imeli radi na kmetiji šolski piknik. Na kmetiji živi Bucko, ki je temperamenten bik in Moli vsem zabiča, naj se ga ogibajo. Mili in Moli za vsakega sošolca pripravita posebno jed, celo za nesramnega Huberta. A Hubert začne nagajati Bucku. Sošolci ga poskušajo rešiti pred razjarjenim bikom. Hubert obljubi, da ne bo do nikogar več nesramen.

Zdravnica Prašičkova, veterinarka, prinese pokazat svoje ljubljenčke na igralno urico.

Novinarka Brigita ugotovi, da so v Vetrniku vsi zadovoljni. Na naslovnici časopisa objavi: »Evforija v Vetrniku!« Evforija? Le kaj to pomeni? Gotovo se tako imenuje kakšna bolezen.

Kmet psu Bitzerju podari grozno novo čepico. Bitzer je precej nesrečen, ker je imel staro čepico zelo rad. Jon se odpravi raziskat, kaj je kmet naredil s staro čepico.

Mumintrol se spopade z največjim izzivom do tedaj, ko se prezgodaj prebudi iz zimskega spanja in se znajde sam v neznanem svetu mumindolske zime. A srečanje z davnim prasorodnikom, njegovim prednikom, ga nauči iznajdljivosti v prvinskem načinu preživetja.

Charlie Brown bi naredil vse, da bi lahko govoril z malo rdečelasko. Linus ga spodbuja, naj sede k njej. Peppermint Patty pa ne pozna nobenih zadržkov in Charlieju pošlje ljubezensko pismo.

Val se odpravlja na počitnice k starim staršem. Mama vztraja, da s sabo vzame tudi šolsko nalogo. Val se temu upira, a mu na koncu ni žal.

Val in Ročko odgovorita na novo vprašanje. Danes Tomi sprašuje, kaj pomeni biti gluh. »Kot bi imel glavo pod vodo,« slikovito odgovori Val. Razloži nam, kako deluje uho, in kaj vse lahko gre narobe …

Ko se zima stopi v pomlad in travnik zacveti, zagleda Zajček Rjavček nenavaden prizor … v mesečini se sveti čisto bela srnica. Njegovi prijatelji mislijo, da si jo je izmislil, a ga kljub temu spremljajo, ko jo gre iskat. Šele ko srnica pade v potok in jo rešijo, Zajčku Rjavčku spet verjamejo. Na veliko noč jih Bela srnica znova obišče.

Prenos nedeljskega bogoslužja iz cerkve Marije Pomočnice v župniji Rakovnik v Ljubljani.

»Moj Oče, če je mogoče, naj gre ta kelih mimo mene, vendar ne, kakor jaz hočem, ampak kakor ti.« (Mt 26,39)
razmišlja POLONA DOMINIK

S cvetno ali oljčno nedeljo bomo vstopili v neposredno pripravo na največji krščanski praznik veliko noč. Z blagoslovom zelenja se bomo spomnili Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga slovesno pozdravili s palmovimi listi. Pri bogoslužju s poslušanjem evangeljskega poročila o Jezusovem pasijonu pa oživeli njegovo trpljenje in smrt na križu, s katero nam je prinesel odrešenje.
Tudi nas preizkušnje življenja potisnejo k tlom. Kako vstati iz neznosnega trpljenja? Kako zdržati v bolečini in se spopasti z invalidnostjo ter duševno motnjo? Prisluhnite pričevalcem, zakaj cenijo življenje in se veselijo srečanja z drugimi.

Poročamo z okrogle mize o pogledu znanosti na trajnost živilskih sistemov, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za biologijo. Opozarjamo na kislost tal, pomemben dejavnik v kmetijski pridelavi. Predstavljamo Humus projekt, katerega osnovni cilj je proučiti možnosti in metode za povečanje deleža humusa v tleh. Govorimo o tem, kakšne posledice so vremenske ujme, pozebe in suše pustile v sadovnjakih ter kako kaže letos. Ob koncu oddaje se ustavljamo v Beli krajini, kjer so nam pokazali, kako se pripravljajo na velikonočne praznike.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
V petek zvečer je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave z živo glasbo, značilnim humorjem in odličnim studijskim vzdušjem, ki ga spodbuja 130-članska publika. Ansambel vrhunskih glasbenikov, Diamantov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi, na avdiciji izbranimi Novi talenti, poskrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh različnih žanrov slovenske glasbe, od popularne do narodno-zabavne.
Oddaja vstopa v novo sezono z novo rubriko. Novi talenti so mladi glasovi iz različnih koncev Slovenije, stari med šest in šestnajst let, ki so se uspeli uvrstiti in tudi uspešno prestali avdicijo.

Nadvse navihana se na prizorišču oddaje V petek zvečer ustavljata satirik, imitator in Ježkov nagrajenec – Tilen Artač in novi sodelavec oddaje Kaj dogaja, glasbenik in komediant - Robert Petan.
V petek zvečer je poznan po preoblačenju popevk in pesmi v nove glasbene preobleke. Tokrat obujamo spomin na hit skupine Saussages - To mi deli z edinstvenim Jašo Šabanom in Janijem Šepetavcem, Avsenikovo skladbo Skozi leta pa bomo doživeli s pevkami Ajdo Pušaver, Julijo Lubej in Lucijo Selak v spremljavi tamburaškega orkestra KUD Majšperk. Druga Violina je bila uspešnica pevke Žane, tokrat jo bo v spremljavi violine Barbare Zalaznik zapela Monika Avsenik. Ti si angel ljubljeni je slovenska verzija pesmi Dite ljubavi Gorana Karana, katerega je poslovenila Simona Weiss, in g. Karan nas obišče in zapoje v spremljavi Kvarteta Pušeljc. V našo družbo prihaja prenovljeni Tomislav Jovanovič – Tokac, ki z Emanuelo Montanič predstavlja Ne odhajaj. Svoj novi hit Schatzi predstavljajo Fehtarji.
DJ Melani gosti Jay Bolka in Aleša Bartola, ki bodo zaplesali s 150 člansko publiko oddaje in plesalkami Plesnega mesta.
Nova talenta tokrat prihajata z gorenjskega konca. Ljubim te, Slovenija Ota Pestnerja in Alpskega kvinteta bo v mladostni energiji zazvenela z glasovi Neže Witwicky in Tima Vogelnika.

Poiščite nagradno vprašanje na našem Facebook naslovu in se potegujete za lepo nagrado.
V kolikor si želite preživeti večer na snemanju oddaje, nam pišite na naslov: vpetekzvecer@rtvslo.si

Topla družinska drama o življenju iranske družine, ki čaka na odobritev prošnje za azil

13-letni Ramin skupaj z družino, ki je prebegnila iz Irana, živi v azilnem centru na Finskem. Ko Raminovi starši izvedo, da je bila njihova prošnja za azil zavrnjena, napišejo še zadnjo pritožbo, ki jim jo omogoča sistem. Medtem ko čakajo na usodno odločitev, življenje teče dalje. Ob večerih se zabavajo s sosedi, drug drugemu nudijo oporo, Ramin pa se prvič v življenju zaljubi.

Izvirni naslov: ENSILUMI / Finski film, 2020 / Režija: Hamy Ramezan / Scenarij: Hamy Ramezan, Antti Rautava / Igrajo: Shahab Hosseini, Aran-Sina Keshvari, Shabnam Ghorbani

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so v svoji prvi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice, ki jih je poznavalka Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Režiser Jaka Šuligoj je besedila vizualno nadgradil z privlačnimi posnetki današnjega časa in dokumentarnim gradivom iz arhivov.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Kmet ugotovi, da vodovod pušča, zato pokliče na pomoč obrtnike. Zdolgočasena čreda je navdušena nad priložnostjo, da se igra z vodo. Ko delavci nehajo delati, se zabava začne.

Bernarda in Jože gostita Mirana Rudana, ki letos obeležuje 40-letnico glasbene kariere, konec leta pa bo izšel tudi dokumentarec o njegovem delu. V goste prihaja letošnja žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič ter režiserka Ajda Valcl, ki je prejela nagrado za žlahtno režiserko. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita Urška Vučak Markež in Maja Martina Merljak, ki blestita v gledališki komediji Ljubezen gre skozi želodec. Na glasbenem odru se predstavljajo: Miran Rudan s pesmijo Nekaj najinih stvari ter Manca Špik, ki premierno predstavlja novo pesem Rekel si.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nika skuša ugotoviti, kdo je njen napadalec. Pretnar se vrne v redakcijo, Borut pa od Lexy dobi pomemben drobec informacij.

Nika je izgubila na sodišču, zaradi česar jo Hafner vžre iz stranke, Pretnar pa se vrne v službo na redakcijo časopisa in kljub posedovanju Žive in odgovorne urednice Eme tam ostane na visokem položaju. Pretnar kmalu ugotovi, da njegova zmaga ne bo zastonj. Nika se po soočenju s Špelo spet znajde v slepi ulici, zato se spusti v globine usodne noči – obišče kraj zločina.

Alenka Puhar zaznamuje slovenski prostor predvsem s publicističnim delom, v katerem se loteva prepovedanih, zamolčanih ali »raje pozabimo« tem, ki jih zna popisati občutljivo, znanstveno natančno in z izbrušenim jezikom. Med prvimi v socialističnih državah je leta 1967 prevedla preroški Orwellov roman 1984, s pisanjem in raziskovanjem pa se posveča temnim stranem zgodovine. V devetdesetih se je odločno postavila za slovensko pomlad in demokratizacijo družbe, njen občutek za pravičnost in človekove pravice pa najdemo v številnih knjigah in zbornikih, ki jih je napisala ali uredila.

Voditeljica: Vida Petrovčič

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:25
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je v okviru prireditve Generacije znanosti 23. marca letos že 29. leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike.
ZRC SAZU želi z Generacijami znanosti izpostaviti izjemne rezultate sicer nevidnih raziskovalk in raziskovalcev. S prireditvijo si na ZRC SAZU prizadevajo za promocijo znanstvenega dela in aktivno vlogo v družbi, poleg tega pa želijo ustvarjalno izraziti zavest ZRC SAZU, da je za raziskovalno delo treba spodbuditi interes širše javnosti.

Letos so nagrade prejeli: dr. Matej Šekli (Zlati znak ZRC SAZU), dr. Maruša Goluža ( Nagrada srebrni znak ZRC SAZU), prof. dr. Andrej Mihevc (Zaslužni raziskovalec ZRC SAZU), prof. dddr. Andrej Pleterski (Zaslužni raziskovalec ZRC SAZU), mag. Matej Ažman (Nagrada modri znak ZRC SAZU) in Tanja Pavčič (Nagrada modri znak ZRC SAZU).

Generacije znanosti pa so bile letos posvečene tudi 50-letnici Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in več kot 70-letnici delovanja Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU.

Marina Abramović je multimedijska umetnica, pionirka performansa svetovne slave. V svojih delih raziskuje odnos med umetnikom in občinstvom, meje telesa in zmožnosti človekovega uma. Srbski dokumentarni portret, v katerem nas v prvoosebni pripovedi skozi svoje življenje vodi umetnica sama in v katerem se podobe sedanjosti prepletajo z arhivskimi posnetki, je nastal ob zadnji postaji umetničine vseevropske turneje z retrospektivno razstavo Čistilci – ta se je zgodila v njenem rodnem Beogradu. Posebej ganljiv trenutek nam film ponudi, ko se Abramovićevi po več desetletjih le odprejo vrata stanovanja njene mladosti.

HOMECOMING - MARINA ABRAMOVIC AND HER CHILDREN / Srbija / 2020 / Režija: Boris Miljković

Simfoniki RTV Slovenija pod taktirko En Shaa izvajajo bleščečo Ravelovo skladbo La Valse.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov