Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. maj. 2023

TV Slovenija 1 • Sre, 24. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Jani Albertu obljubi, da bo šel z njim lovit ribe, hkrati pa županu Marcelu, da ga bo naučil spuščati zmaja. Ker se boji, da ju bo prizadel, nobenemu ne upa priznati, da je dogovorjen z drugim.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Teddy se nikakor ne more sprijazniti s tem, da bi se poročil z bogato Madge Cartwright, kot ga sili brat. Ogreje se za njeno služkinjo Rose in ko ju lord neke noči zaloti v svoji jedilnici, se odloči za prevzgojo: Teddyja bo poslal delat v svojo Tovarno gumijevih izdelkov. In tako naslednje jutro odpelje Teddyja v tovarno. Tam jima razkažejo delovne postopke in Teddyju za začetek določijo delo v kontrolnem oddelku, kjer preverja kakovost otroških dud (vsako je treba ugrizniti) in sedežnih obročev za invalide (nanje je treba sesti, da ob značilnem zvoku izpustijo zrak, preden jih zapakirajo v kartone). Neimenovanih izdelkov, s katerimi tovarna oskrbuje britansko vojsko, ne bo preverjal. To zahtevno delo, ki poteka v posebni sobi, je zaupano trem častivrednim poročenim gospem, usposobljenim izrecno zanj.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V oddaji Arena o tem, kako žrtve komunizma razumejo ravnanje vlade ob odpravi praznika, o vladnem razumevanju medijske svobode in o tem, zakaj je med 100 največkrat predvajanimi skladbami na slovenskih radijskih postajah v letu 2022 najvišje uvrščena slovenska šele na 48. mestu.

Voditelj: Igor Pirkovič

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

S pomočjo zvezd so naši predniki potovali, gradili in osmislili minevanje časa. Da bi si razložili nebesno dogajanje, so v svojih verovanjih nebo že davno poselili z bogovi in pošastmi. Koprodukcijska dokumentarna serija tudi s pomočjo prepričljivih animacij pojasnjuje človekovo obsedenost z vesoljem in razkriva, kako se je njegovo razumevanje spreminjalo skozi čas, vse do sodobnega raziskovanja kozmosa na temeljih znanosti, ki je pripeljalo celo do prvega posnetka črne luknje.

1. del: Bogovi in pošasti
V prvem delu odkrivamo, zakaj se je človek sploh začel ozirati v nebo. Z njim si je pomagal pri navigaciji in merjenju časa ter verjel, da je vesolje bivališče nadnaravnih bitij. Preučevanje neba je naposled sprožilo revolucijo, s katero se je rodila sodobna znanost.

ANCIENT SKIES / Velika Britanija, Nemčija, ZDA / 2019 / Režija: Adam Luria

V oddaji predstavljamo pozitiven vpliv kulture na zdravje in dobro počutje ljudi. O tem namreč pričajo strokovne študije, ki so jih zbrali v evropskem projektu CultureForHealth. Pri njem sodeluje tudi društvo Asociacija, ki nam je predstavilo nekaj uspešnih primerov pri nas. V ljubljanskem Kinodvoru smo si ogledali dokumentarec Izginjanje Andrine Mračnikar, film o izginjanju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, ki na osebnoizpovedni in obenem politični način oriše zgodovino boja koroških Slovencev za ustavne pravice in dvojezičnost. Ob premieri opere Orfej in Evridika v tržaški Operni hiši Giuseppeja Verdija smo se pogovarjali z režiserjem Igorjem Pisonom. Orfej in Evridika je eno najvplivnejših del v zgodovini opere, Pison pa kot prvi Slovenec podpisuje režijo abonmajske predstave v tej tržaški operni hiši. V Trstu smo obiskali pesnika Marka Kravosa, ki bo v teh dneh dopolnil 80 let. Je eden najdejavnejših in najplodovitejših književnih ustvarjalcev pri nas, izdal je več kot 40 literarnih del, ki so prevedena v skoraj 30 jezikov. Pesnik pa kljub dolgoletnemu ustvarjanju še vedno ostaja dejaven in zvest poeziji. Pogovarjali smo se še z avstralskim glasbenikom in producentom Mickom Harveyjem, nekdanjim članom skupine Nick Cave and The Bad Seeds, ki je nastopil v Ljubljani. Med drugim je spregovoril o glasbeni poti ter novem albumu in dokumentarnem filmu.

Az adás tartalma:

- Urška Klakočar Zupančič szlovén és Kövér László magyar házelnök látogatása a Rába-vidéken és a Muravidéken;
- ülésezett a parlament Nemzetiségi Bizottsága;
- méhecske műhely a szentlászlói Alvariumban;
- Szabó Ottó festőművész és grafikus kiállítása a Bánffy Központban;
- Magvető: a fűszernövények.

Vsebina oddaje:

- predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér na obisku v Porabju in Prekmurju;
- zasedanje Komisije za narodni skupnosti Državnega zbora;
- čebelarske delavnice v Alvariumu Motvarjevci;
- odprtje razstave slikarja in grafika Otta Szabója v Centru Bánffy;
- rubrika Sejalec: zelišča.

V 30. oddaji finale kviza lovijo Sonja, Maja in Bor iz OŠ Miška Kranjca Ljubljana (rumeni) ter Klara, Nace in Filip iz OŠ Stranje (vijolični), Hitrih lončkov pa Ožbej, Tjan in Marcel iz OŠ Vojnik ter Jona, Kim in Luka iz OŠ Toma Brejca Kamnik. V studiu odmeva, brenči in sneži ter bliska od napetosti. Rumeni imajo hitrejše prste, vijolični drvijo skozi labirint. Jasna z glavo jača signal avtomobilskih ključev, Juš poskrbi za čebelice, tekmovalci pa za nov rekord. Kdo bo drugi finalist in zakaj mravelj ni, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Predelava lesa je za Slovenijo zelo pomembna dejavnost, saj od nje živi dobršen del prebivalstva, uporaba lesnih izdelkov pa je ena najpreprostejših poti v trajnostno družbo. Pri tem imamo dolgo tradicijo, že utečeno klasično obrt in industrijo, znanstveniki pa si prizadevajo, da bi panogo usposobili za uspeh v 21. stoletju. V filmu Živim za les je predstavljena slikovita paleta poklicev, ki so povezani z lesom. Spoznali bomo tradicionalne poklice kot so gozdar, žagar, mizar, parketar in restavrator. Les je priložnost za inovativno podjetništvo in uspeh na področju predelave lesa, kar dokazujejo zgodbe mladih posameznikov z ustrezno izobrazbo, znanjem, motivacijo in interdisciplinarnim pristopom. Interdisciplinarnost je ključna pri delu z lesom, saj omogoča prenos znanja med različnimi disciplinami in reševanje izzivov, s čimer se ukvarjajo vrhunski znanstveniki, ki z novimi spoznanji premikajo meje uporabnosti lesa.

Pozdravljen, kljunaš! Kako nenavadna žival si! Videti si kot skupek več živali. Si kosmata raca? Bober s kljunom? Ne, sesalec, ki leže jajca. Samci imate na zadnji nogi ost, ki izloča strup. Zelo rad plavaš.

Pok in Pak se podata v deželo samorogov in oslici Doris pomagata premagovati preizkušnje na poti do tega, da bi postala samoroginja. Doris se izkaže na vseh področjih. Ali se ji bo želja tudi uresničila?

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Maša bo ubrala kuharsko bližnjico in ustvarila eno omako za dve jedi. Toda kakršne koli bližnjice že ubiramo, pri doma pripravljenih jedeh najbolje vemo, kaj smo vanje umešali. Krepka omaka iz paradižnika in paprike bo osnova dveh zdravih in hitro pripravljenih jedi. Recimo, da si zaželimo s sirom zapečenih testenin, naslednji dan pa kaj bolj pikantnega in eksotičnega. Nič lažjega!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

V Slovenskem mladinskem gledališču je bila sinoči premiera predstave Poslednji kanček fikcije v režiji švicarskega gledališkega ustvarjalca Borisa Nikitina. Fotoreporterka Meta Krese se v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja s pregledno razstavo Ste prišli, da boste ostali? Zasedba Borghesia pa je pred nedavnim ponovno izdala album Ogolelo mesto.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama, triler. Ovdovela Elin se z otrokoma, malim Urlikom in nekoliko starejšo Storm, odpravi na ribolov. Ko ju za trenutek izgubi izpred oči, se zgodi najhujše: Ulriku zdrsne na skalah, pade med valove in utone. Elin priteče do svojih otrok prepozno. Storm je hotela pomagati mlajšemu bratcu, a brezuspešno. Mama in hčerka se morata spopasti s posledicami družinske nesreče in najti pot iz te tragedije. Elin ob strani stoji sestra in zdi se, da se stvari spet postavljajo na svoje mesto, ko pride do neljubega dogodka med rojstnodnevno zabavo otrok. Storm na zabavi napade sošolko, ker je ta izjavila, da je Storm sama porinila bratca v reko. Dogodek se sprva zdi plod otroške domišljije in zlobe, a črv dvoma začne počasi glodati tudi med odraslimi.

STORM / NOR / 2022
Režija: Erika Calmeyer / Scenarij: Johan Fasting / Igrajo: Ane Dahl Torp, Ella Maren Alfsvåg Jørgensen, Ane Skumsvoll …

Oče in sin sta na poti v novo življenje. V svoji podobnosti vztrajata v svojem uporu proti drugemu in kljub redkim poskusom zbližanja ostajata ujeta v svojih vesoljih. Po dolgi poti noč prespita na opustelem počivališču. Zjutraj se oče v avtu zbudi sam. V bolečini se zave krutega nočnega dogodka, ki podžge njegovo bojazen glede pogrešanega sina. Potem, ko se že zdi, da je izgubil skoraj vse, pa najde več, kot bi lahko upal še pred enim dnevom.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Tokratni gost Profila bo Vladimir Frantar, dolgoletni sodelavec naše TV, ki pa je tudi velik ljubitelj operne umetnosti, saj je večkrat obiskal številne operne hiše po svetu in si ogledal predstave na najbolj znanih opernih festivalih. Je tudi poznavalec slovenske popevke, o kateri je pred leti napisal knjigo, sicer pa ima obsežno zbirko dragocenih posnetkov najuglednejših svetovnih izvajalcev.

Predelava lesa je za Slovenijo zelo pomembna dejavnost, saj od nje živi dobršen del prebivalstva, uporaba lesnih izdelkov pa je ena najpreprostejših poti v trajnostno družbo. Pri tem imamo dolgo tradicijo, že utečeno klasično obrt in industrijo, znanstveniki pa si prizadevajo, da bi panogo usposobili za uspeh v 21. stoletju. V filmu Živim za les je predstavljena slikovita paleta poklicev, ki so povezani z lesom. Spoznali bomo tradicionalne poklice kot so gozdar, žagar, mizar, parketar in restavrator. Les je priložnost za inovativno podjetništvo in uspeh na področju predelave lesa, kar dokazujejo zgodbe mladih posameznikov z ustrezno izobrazbo, znanjem, motivacijo in interdisciplinarnim pristopom. Interdisciplinarnost je ključna pri delu z lesom, saj omogoča prenos znanja med različnimi disciplinami in reševanje izzivov, s čimer se ukvarjajo vrhunski znanstveniki, ki z novimi spoznanji premikajo meje uporabnosti lesa.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Slovenskem mladinskem gledališču je bila sinoči premiera predstave Poslednji kanček fikcije v režiji švicarskega gledališkega ustvarjalca Borisa Nikitina. Fotoreporterka Meta Krese se v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja s pregledno razstavo Ste prišli, da boste ostali? Zasedba Borghesia pa je pred nedavnim ponovno izdala album Ogolelo mesto.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov