Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 5. okt. 2023

TV Slovenija 1 • Čet, 5. okt.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V Portoriku je poseben zaliv, ki se ponoči svetlika. V njem živijo čudovita bitijca, ki se ob vsakem premiku vode zasvetijo. Toda ta bitijca potrebujejo za življenje zelo čisto vodo. Na žalost se robotki odločijo, da bodo Zafrka okopali ravno tam. Zato se v vodi znajde veliko milnice.

Ob Svetovnem dnevu učiteljev bomo v oddaji Dobro jutro gostili Naj učitelja dr. Uroša Ocepka, ki se poteguje za laskavi naziv Naj učitelja na svetu. Preizkusili bomo novo plezalno steno v Slovenski Bistrici in najdaljšo dirkalno stezo za go-karte v Sloveniji, spoznali nekaj zanimivih jesenskih zasaditev za balkone in terase, preverili najnovejše zanimivosti iz vesolja ter vas povabili na dogodivščine v Mežiški rudnik.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Zarja in Leon bosta dva tedna preživela v Ameriki pri Leonovi mami Valeriji. Ker ima Polona posvet v tujini, se Viktor in Blaž ne moreta dogovoriti, kdo ju bo peljal na letališče, skleneta, da ju pospremita kar oba. Brez prepira med njima tudi tokrat ne gre. Dana in Gorazd, ki sta zaradi slabih ocen morala ostati doma, imata za ta čas že svoje načrte, ki pa se Dani podrejo, ko začne na svoj telefon dobivati čudna sporočila. Prepričana, da ji sporočila pošilja manijak razmišlja celo o tem, da bi to prijavila policiji. Izkaže se, da so sporočila le izkaz zaljubljenosti njenega oboževalca ...

Gorazd je družini razkrije presnetljivo novico glede študija. Polona pa je sklenila kadrovsko prevetriti svoj biro. To v hiši Valič Gromovih sproži izredno stanje. Blaž in Polona Gorazda prepričujeta o njegovi prihodnosti. Polona končno ugotovi, da je Martin ponaredil diplomo in ga po hudem prepiru odpusti. Martin je tako šokiran, da se ga napije in tak tava po hiši. Omaga v spalnici, na postelji, kjer ga najde Blaž ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tomažu Bizjaku in doktorju Matiji Gatalu je uspelo doktorski raziskovalni projekt spremeniti v enega najbolj obetavnih izdelkov na trgu. V začetku leta 2021 sta ustanovila ReCatalyst, odcepljeno podjetje ljubljanskega Kemijskega inštituta, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim potrebo po dragi in redki platini v katalizatorju zmanjšajo za 40 odstotkov, hkrati pa ne zmanjšajo zmogljivosti gorivne celice. Ekipa ReCatalyst, ki danes šteje 10 članov, je prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi naziv slovenski startup leta 2023. Nedavno so od priznanih mednarodnih in domačih vlagateljev pridobili 1,7 milijona evrov, ki jih bodo uporabili za pospešitev razvoja tehnologije, ki bo igrala pomembno vlogo pri razogljičenju energetike in transporta.

Upočasnjena gospodarska rast in inflacija hromita evropsko gospodarstvo; oči so še posebej zaskrbljeno zazrte v Nemčijo. Država, ki je motor evropskega gospodarstva, je letos zdrsnila v tehnično recesijo, napovedi gospodarske rasti za Slovenijo pa so tudi in prav zaradi razmer v Nemčiji zelo negotove. V Globusu o gospodarskih razmerah v Evropi.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Willendorfska Venera, umetelno izrezljan kipec gole ženske bujnih oblin izpred 29.000 let je nema priča življenja v starejši kameni dobi. Nihče ne ve, kdo je bil njen snovalec. Ali pa je bila snovalka? Ko jo je Facebook na svojih straneh prepovedal, je postala prava spletna senzacija. Kipec gole ženske pa je več kot le to, je tudi priložnost za novo razlago sobivanja moških in žensk v kameni dobi.

VENUS OF WILLENDORF - THE NAKED TRUTH / VENUS VON WILLENDORF - DIE NACKTE WAHRHEIT / Avstrija / 2022 / Režija: Klaus T. Steindl

Najpomembejša vprašanja v krogu Slovencev na Madžarskem. Pogovor s slovensko parlamentarno zagovornico.-Srečanje porabskih in slovenskih upokojencev. Kulturni dom na Verici je bil glasen od slovenske besede.- 6. Dnevi slovenskega filma v Sombotelu. Prvi dan predstavili nedavnega slovenskega kandidata za oskarja.

Az adás tartalma:

- október a látás hónapja (Keszthelyi Televízió);
- veszélyes lehet a mustgáz (Szombathelyi Televízió);
- Csíkszéki Gazdanapok (Erdélyi Magyar Televízió);
- facsemetét ültettek az idén született gyermekek tiszteletére (Szombathelyi Televízió);
- Szilágysági magyar napok (Erdélyi Magyar Televízió);
- Kopácsi halásznapok (Drávatáj magazinműsor);
- sörfőzde Gömörben (Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál);
- kölcsönözhető elektromos rollerek (Keszthelyi Televízió);
- divattervező workshop (Erdélyi Magyar Televízió);
- a Fekete Zaj zenei fesztivál (Lendvai Tévéstúdió).

Vsebina oddaje:

- oktober je mesec vida (TV Keszthely);
- nevarni plini pri vrenju mošta (TV Sombotel);
- Dnevi kmetovalcev v Csíkszéku (Transilvanska madžarska televizija);
- sadike, posajene v čast letos rojenim otrokom (TV Sombotel);
- madžarski dnevi okrožja Salaj (Transilvanska madžarska televizija);
- ribiški dnevi v Kopačevem (Magazinska oddaja Drávatáj);
- varjenje piva v mestu Gemer (Slovaški madžarski televizijski informativni portal);
- električni skiroji za izposojo (TV Keszthely);
- delavnica modnega oblikovanja (Transilvanska madžarska televizija);
- glasbeni festival Fekete Zaj (TV studio Lendava).

V Krompirju bodo tokrat poleteli v vesolje. Pri tem jim bo pomagala Monika Tisel iz Centra Noordung, ki jo bo spremljala humanoidna robotka Vita. Z mladimi astronomi OŠ Domžale bomo šteli Sončeve pege in opazovali eksplozije na površini Sonca. Izdelovali bodo tudi enostavna plovila na zračni pogon in se pomerili v bitki za vesolje. S terena se bosta javila Gaja in Klemen, v izzivu pa bosta Nika in Nik premikala planete po osončju studia.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Hitreje, više, močneje je mogoče doseči tudi z znanostjo. Med igro tenisa deset kamer ves čas zajema podatke o položaju igralca in žogice, njeni hitrosti in vrtenju. Analize teh podatkov so osnova za izboljšanje in prilagoditev načina igranja in tudi treninga. Zato so treningi danes vse bolj specifični in točno določeni za posamezen šport. Raziskovalci fakultete za elektrotehniko so razvili sistem za vadbo veslanja, ki med vadbo spremlja, kaj se z veslačem dogaja, in mu sproti daje navodila o tem, kako lahko izboljša svojo tehniko. Kaj pa med športno dejavnostjo počnejo naši možgani? Znanost pomaga športu, toda tudi športniki lahko pomagajo znanosti. Na največji regati na svetu so zbirali podatke za znanstvenike.

Legenda pravi, da je pod kolibo skrita velika zaloga arašidov. Sijajno. Mladiči se odločijo, da jih bodo našli. Ko pridejo tja, opazijo Anansi. Ladi hoče biti sam v kolibi, da bo pregnal duhove. Pa je to res?

Morf speče slastno pito, tako slastno, da si je vsi zaželijo. Carju jo uspe ukrasti in Morf se ne ustavi pred ničimer, da bi jo dobil nazaj. Pa čeprav to pomeni, da se lovita po vsem ateljeju.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Zagotovo ste že pripravili družinski recept za potico. Vse, ki bi jo letos radi malo izboljšali, vabimo, da se skupaj podamo na zavito kulinarično popotovanje. Prerezana, prepletena čokoladna potica je prava velikonočna specialiteta.
Babka je judovsko pecivo, ki so ga pekli po vzhodni Evropi, nas pa je danes navdihnila različica recepta v knjigi Jeruzalem, Yotama Ottolenghija.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Pogovarjali smo se z legendarno newyorško punk rockerico Patti Smith, ki bo zvečer nastopila na novem koncertnem prizorišču ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina. Poročali bomo o dogajanju na Festivalu slovenskega filma. Z oblikovalsko konferenco se bo začel Teden oblikovanja Ljubljana, v Narodni galeriji pa smo si ogledali pregledno razstavo Ivana Zajca, prvega kiparja s Prešernovo nagrado.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nekateri ministri odhajajo, drugi ostajajo. Bo vlada ob čedalje večjem zapletanju ministrice za javno upravo in sumu nepravilnosti še podpirala Sanjo Ajanovič Hovnik in sporno ravnanje pri razdelitvi denarja? Pod drobnogled smo vzeli do zdaj največji razpis za nevladne organizacije – kaj vse je bilo narobe?

Dokumentarna serija Čudesa Evrope v štirih delih razkriva zgodovino nastanka in razvoja štirih edinstvenih evropskih znamenitosti: Louvra, Versajske palače, atenske Akropole in palačnega kompleksa Alhambra. Vsaka epizoda s čudovitimi posnetki, igranimi prizori in sodobnimi tridimenzionalnimi rekonstrukcijami, pospremljenimi s komentarji priznanih zgodovinarjev in drugih strokovnjakov, prikazuje spreminjanje spomenikov skozi stoletja.

4. del: Alhambra, biser Andaluzije
Četrti del dokumentarne serije Čudesa Evrope predstavi pestro zgodovino ene najosupljivejših stvaritev islamske kulture in arhitekture, palačnega kompleksa Alhambra, kamor sta leta 1492 po zavzetju Granade, zadnjega muslimanskega kraljestva na Pirenejskem polotoku, očarana vkorakala kraljica Izabela Kastiljska in njen soprog, kralj Ferdinand Aragonski, in tako končala skoraj 800 let trajajoče obdobje islamske prevlade na območju današnje Španije.

THE WONDERS OF EUROPE / L’EUROPE DES MERVEILLES / Francija / 2022 / Režija: Claire Benhaim

22:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:15
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V Ljubljani bodo konec oktobra odprli Center Rog, ki bo združeval različne kreativne industrije. V studiu bomo gostili direktorico Renato Zamida, ki bo med drugim pojasnila, kakšen bo koncept delovanja Roga in komu bo namenjen. Pred odprtjem pa je v tamkajšnjih prostorih potekal 14. Ljubljanski teden mode. Ogledali smo si nove kolekcije Tomaža in Urške Draž, Maje Štamol in drugih, ki uporabljajo nove tehnologije in iščejo trajnostne pristope. Prisluhnili smo koncertu frankfurtskega ansambla za sodobno glasbo Ensemble Modern, ki je izvedel repertoar petih slovenskih skladateljic in skladateljev. Gre za del programa ob častnem gostovanju Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Skupina The Police je zagotovo ena največjih v družbi svetovnih zvezd rokenrola. Pogovarjali smo se z njenim bobnarjem Stewardom Copelandom, ki smo ga ujeli na svetovni turneji s priredbami največjih uspešnic skupine The Police za simfonični orkester. Obiskali smo tudi Slovensko mladinsko gledališče, ki v celoti uprizarja projekt Spolna vzgoja II. Predstava Tjaše Črnigoj nam razkriva tisto, o čemer se v šoli nismo učili – spolne prakse, želje in težave žensk.

Aldova žena Eleonora je ravno v spovednici, ko začnejo nad mestom krožiti helikopterji, na ulicah pa zavijati policijske sirene. Duhovnik jo pospremi do kraja ugrabitve, kjer nemočna opazuje posledice krvavega dogodka. Doma jo pozneje obišče dolga vrsta politikov, ki obljubljajo, da bodo njenega moža rešili, v resnici pa za to naredijo bore malo. Zato se še toliko bolj razjezi, ko na naslovnicah časopisov prebere, da se je Aldu Moru zmešalo. Nekega dne don Giuseppe k njej pripelje redovnico, ki je prepričana, da je blizu samostana videla Alda Mora in njegove ugrabitelje in da ve, kje ga skrivajo.

Hitreje, više, močneje je mogoče doseči tudi z znanostjo. Med igro tenisa deset kamer ves čas zajema podatke o položaju igralca in žogice, njeni hitrosti in vrtenju. Analize teh podatkov so osnova za izboljšanje in prilagoditev načina igranja in tudi treninga. Zato so treningi danes vse bolj specifični in točno določeni za posamezen šport. Raziskovalci fakultete za elektrotehniko so razvili sistem za vadbo veslanja, ki med vadbo spremlja, kaj se z veslačem dogaja, in mu sproti daje navodila o tem, kako lahko izboljša svojo tehniko. Kaj pa med športno dejavnostjo počnejo naši možgani? Znanost pomaga športu, toda tudi športniki lahko pomagajo znanosti. Na največji regati na svetu so zbirali podatke za znanstvenike.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Pogovarjali smo se z legendarno newyorško punk rockerico Patti Smith, ki bo zvečer nastopila na novem koncertnem prizorišču ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina. Poročali bomo o dogajanju na Festivalu slovenskega filma. Z oblikovalsko konferenco se bo začel Teden oblikovanja Ljubljana, v Narodni galeriji pa smo si ogledali pregledno razstavo Ivana Zajca, prvega kiparja s Prešernovo nagrado.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov