Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 7. okt. 2023

TV Slovenija 1 • Sob, 7. okt.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pognal bo korenine in dobil čudovito krošnjo, postal bo drevo! Kdo? Črtek! Vendar bi bil rad kot Vili, drevo deklice Asje. Vili pa ima povsem drugačno frizuro! Lovro, na pomoč! Je tvoj frizerski salon odprt? Prosim, uredi frizuro drevesa Črtka!

Koki Ropotka sporoči Mini Žvenk, da se »nekaj« bliža in Mina je vsa zbegana, saj bi rada vedela, kaj bi utegnila biti ta reč. Še bolj pa je vznemirjena, ker ji nihče noče nič povedati. In ko je skrivnost razkrita, Mino čaka bleščeče presenečenje!

Medo in Miša na vrtu zalivata kumare. Prestrašena ugotovita, da jima je zmanjkalo vode. Medo je prepričan, da je nekaj narobe z izvirom, zato se z Mišo poda v gozd. Pri izviru najdeta krastačo, ki je zamašila izvir vode. Umaknila se bo le, če ji medveda prineseta nekaj za pod zob. Miša in Medo se odločita, da ji bosta pripravila žabje krake. Z njimi krastačo prestrašita in odmašita izvir. Izkaže se, da so bili žabji kraki kumare, ki jih medveda z veseljem pojesta.

Avtobus prihaja! Dimitri, Pili in Oko se sprašujejo, kaj bo tokrat padlo z njega. Avtobus tokrat izgubi malo opico v kletki. Vse živali bi jo rade vzele domov, toda nazadnje se odločijo, da bo opica v kruhovcu z Makebo in Dimitrijem.

Pepa in njena družina so na obisku pri Pepini sestrični Katki. Po napornem dnevu so zelo utrujeni in bi radi šli v posteljo. Dojenček Aleksander pa joka in nihče ne more zaspati.

Pepa in prijatelji v peskovniku gradijo zapuščeni otok. Naredijo gozd, jezero, hiše in trgovine. Zelo dobro jim gre od rok, dokler se ne prikažeta dva dinozavra.

Pak se spet trudi s čarovniškimi triki, pa mu ne gre najbolje od tačk. Ugotovi, da enake tegobe tarejo tudi čarovničko Vilmo. K sreči oba spoznata, da sta najpomembnejši zabava in dobra volja.

Mili in Moli zbirata pogum, da bi vso noč prespali v šotoru na vrtu. Ker ju nujna prijatelja naplahtata, da se po njunem vrtu potikajo medvedi, se dekleti ustrašita vsakega šuma. A se kar tako ne vdata. Potem pa v temi zažarijo strašne oči in nekaj skoči v njun šotor. Ničesar se jima ni treba bati, to sta le njuna mucka, Ladka in Mači, k si tudi želita taboriti.

Nejko ne zna brati iz zvezd, zofa Zofka pa pravi, da v njih vse piše. Kaj pa Nejkova nova prijateljica Ada? Se ona spozna na vesolje? Bo med zvezdami našla prvo črko abecede? In s kom se bodo srečali na mlečni cesti? P kot pridružite se najbolj zofkasti družbi in zaplešite v ritmu črke A!

Bosta Zoja in Viki našla pravo rimo na besedo lonček? Slonček, bonbonček ... hmmm, kaj še? Morda pa jima pomaga gostja Anja Štefan, ki je prava mojstrica besed. Ste pripravljeni na kakšno njeno uganko? Anji je zelo všeč Štefov lonček, ravno takega že dolgo išče. Ampak, je sploh naprodaj? Štef ga težko spusti iz rok in prava uganka bo zdaj to, ali bo Anji uspelo prepričati Štefa, da je morda čas, da lonček dobi novega lastnika.

Tretjo sezono Krompirja zaključujemo v stilu – z veliko heca in dobre volje ter polnim studiem otrok, ki bodo budno in predvsem glasno nadzirali tekmo NIKE in NIKA, ki se bosta še zadnjič pomerila v izzivih. Za tempo bo skrbel naš najprepoznavnejši rokovski bobnar MARKO SORŠAK – SOKI, GAJA in KLEMEN pa imata nekaj za bregom …

Tokrat si bomo ogledali sinjega morskega psa, ki ima največje prsne plavuti med morskimi psi svoje velikosti. Iskali bomo najučinkovitejšo čeljust morskega psa. Tu prednjačijo morski psi svetlikavci, šesteroškrgarji in že izumrli megalodon, ki je bil dolg kar 20 metrov. Spoznali bomo tudi skrivno moč kladvenice, ki plen lovi tako, da ga zaznava z elektrorecepcijo.

V Infodromu smo se v tokratni oddaji pozanimali, kakšni so načrti ministrstva za izobraževanje na področju digitalizacije v šolah. Bo računalništvo postalo šolski predmet? Z Zvezo prijateljev mladine Slovenije smo bili ob tednu otroka skupaj radovedni z učenci iz Osnovne šole Antona Ukmarja Koper, v oddaji pa smo spregovorili tudi o posledicah dviga povprečne temperature ozračja, ki jih občutimo tako ljudje kot druga živa bitja. Otroška poročevalka Lučka se je pogovarjala z Urošem Ocepkom, profesorjem na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, ki se je uvrstil med 50 najboljših učiteljev na svetu, mladi oljkar Matija is slovenske Istre pa nam je opisal pridelavo in predelavo oljk.

V Kvikijih, Epskem filmu, kvizu Nimaš pojma ... bodo ustvarjalci Osvežilne fronte tokrat razmišljali o našem imunskem sistemu, o prirojeni in pridobljeni imunosti, o delovanju virusov ter bakterij, pa tudi o tem, kaj smo se naučili iz medicinskih serij.

Živeti čim dlje in čim bolje je verjetno želja večine. A za zdravo in vitalno starost se moramo potruditi, vložiti nekaj časa in nekaj misli. Zdravja si ne bomo kupili na lekarniški polici, ampak si ga bomo pridobili s časom, ki ga preživimo v gibanju, pravi naša današnja gostja dr. Nada Rotovnik Kozjek, zdravnica s specialnimi znanji o klinični prehrani bolnikov in športnikov ter tudi sama zavzeta športnica.
Da leta niso ovira za redno, vsakodnevno športno aktivnost, dokazuje Marjeta Šrot, upokojena baletna plesalka in energična gospa, ki si ne predstavlja življenja brez gibanja. Vitalna upokojenca Jolando in Borisa Kofola ni prestrašila niti slovenska turnokolesarska pot, ki meri 1800 kilometrov in premaga 50 tisoč metrov višinske razlike. V turnem kolesarjenju ne vidita napora in utrujenosti, temveč naravo, veselje in druženje.
Piko na i tokratni oddaji Ah, ta leta!, v kateri bomo govorili o pomenu ohranjanja vitalnosti z rednim gibanjem, pa bo postavil 89-letnik, ki niti v sanjah ne razmišlja o tem, da bi se ustavil. Tone Fornezzi Tof.

Luiza Pesjakova (1828 - 1898) velja za pomembno slovensko literarno ustvarjalko in kulturno osebnost 19. stoletja. Predstavljamo vam knjigo "Luize Pesjakove pesmi za slovensko mladost v zrcalu bidermajerja".

Program "New start" ali "Novi začetek" je v svetu že uveljavljen, pri nas pa je pred kratkim potekal prvič. Gre za program prenove življenjskega sloga na telesnem, duševnem in duhovnem področju.

»Kakor lahko luč svetilke razbije temo, ki je bila prej tisoč let, tako lahko iskra modrosti izbriše nevednost, ki je trajala stoletja.« (Hui-neng)
razmišlja VALDA JANJANIN

Bili smo na mednarodni romski konferenci, kjer so govorili o izzivih romske skupnosti v več evropskih državah. Skoraj 80 otrok se je pomerilo na otroški romski olimpijadi, knjižnica igrač pa je dobila nove prostore v Murski Soboti. Udeležili smo še koncerta zasedbe Fanfare Ciocărlia v Ljubljani.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Poplave so prizadele tudi številne živali. Kako uspešni smo bili pri reševanju in pomoči živalim, smo se pogovarjali s predsednico Društva za zaščito konj in ostalih živali, Natalijo Nedeljko. Občudovali smo obrežne lastovke – breguljke, ki gnezdijo v stenah gramoznice Pleterje pri Kidričevem. Opozarjamo na težave z alergijami naših psov. Spoznavamo eno najbolj nepriljubljenih invazivnih živalskih vrst – rdeče polže. Zbrali smo fotografije in posnetke poletnih dogodivščin naših gledalcev in njihovih živali in nekatere med njimi nagradili. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Z geografi ZRC SAZU je ekipa oddaje Na lepše merila še poslednje ostanke Triglavskega ledenika pod Kredarico. Stanje ledenika pa je osupnilo celo raziskovalce.
Kaj so "mirna območja" v Triglavskem narodnem parku in kako v Bohinju vzpostavljajo vez med kmetijstvom in turizmom?

Tatjana, Iva, Julija in Mirjana praznujejo Mašin trideseti rojstni dan v Angel baru izven obratovalnega časa. Zabavo nepričakovano zmoti policist, ki se pojavi na vratih lokala, a razigranih punc čisto nič ne more ustaviti. Napačno si razlagajo prihod moškega in do njega se posledično tudi vedejo napačno in neprimerno. Zaradi motenja reda in miru pristanejo na policijski postaji, poleg tega jim grozi še civilna tožba s strani policista. Šokirane prijateljice prosijo Tatjaninega moža Klemna, lepotnega kirurga, naj jim priskrbi dobrega odvetnika.

Zasvojenost z alkoholom, drogami, igranjem videoiger, spletno pornografijo ali denimo s trgovanjem s kriptovalutami je velik družbeni problem. Do zasvojenosti pogosto privedejo osebne stiske, družbeni pritiski, invalidnost in nezmožnost reševanja težav. Več o tem, kam se lahko obrnete po pomoč, izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Družina Korošec se že več kot 200 let ukvarja z mlinarstvom. Mlinske kamne je danes zamenjala popolnoma avtomatizirana proizvodnja. Smernice v industriji in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za varilne in rezalne sisteme pa narekujejo v lendavskem podjetju Virs.

PLODOVI KRAŠKIH MEJIC
Na kraških mejicah v bližini Škocjana smo spoznavali drevesne vrste z užitnimi jesenskimi plodovi: črni trn, glog, rumeni dren,... Številne jagode imajo blagodejne učinke na naše telo, a velja opozorilo, ne nabirajmo tistih, ki jih ne poznamo, vabljive jagode so lahko tudi strupene.

JESENSKE OKRASNE ZASADITVE
Strokovnjakinja kluba Gaia je tokrat obiskala Matica Severja, oblikovalca vrtov in poznavalca trajnic iz Ljubljane. Prikazala sta nekaj zamisli za zunanje okrasne zasaditve v posodah, ki sončno jesen še obarvajo.

SLANI BUČNI ZAVITEK
Kljub slabši vrtičkarski sezoni je Ana-Marija Berk letos pridelala dovolj bučk. Iz njih je spekla slani bučni zavitek, tradicionalni zagorsko jed.

ZASADITEV NA GROBU
Oktobra s trajnicami, ki cvetijo in ohranjajo lepe liste tudi pozno jeseni in pozimi, zasajamo tudi grobove. Kako ga urediti, predstavlja Sebastjan Lipar.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Županja Šo-po je naročila umetnino, a Poji se ne morejo odločiti, katera je najlepša.

Na igralni urici je tekmovanje domačih ljubljenčkov in otroci so prinesli svoje živalce. Veterinarka Prašičkova je sodnica, a le težko se odloči, katera živalca je zmagovalka ...

Letos obeležujemo stoletnico smrti pisatelja, pravnika in politika Ivana Tavčarja, hkrati pa tudi 50 let od premiere filma Cvetje v jeseni, ki je bil posnet po istoimenski Tavčarjevi povesti. Naša ekipa se je ob tem filmskem Abrahamu podala na podeželje pod Starim vrhom in v Mlaki nad Lušo obiskala snemalno lokacijo filma– kmetijo pri Jejlarju, kjer sta se spoznala Presečnikova Meta in odvetnik Janez.
Za neizdelane mansarde starih meščanskih hiš bi lahko rekli, da so skriti dragulji. V eni najlepših ljubljanskih ulic, zeleni Križevniški ulici, so iz zanemarjenega podstrešja, kjer so nekoč vladale pajčevine in debele plasti prahu, nastala štiri svetla razgibana stanovanja.
Kupili ste stanovanje, zgradili hišo, tudi pohištvo je izbrano. Že ste si oddahnili, da je dom končan, ko okrog vas zazijajo še gole bele stene, ki se zdijo nekako brez življenja. Kako jih zapolniti s primerno vsebino, kako to storiti z nekim smotrnim denarnim in časovnim proračunom. Slike, fotografije, kakšen kipec ali drug estetski dodatek … pa saj tega so vendar polne take in drugačne trgovine. Seveda so, ampak naš sogovornik med drugim pravi, da se za unikatnejša estetska doživetja splača narediti kakšen korak več.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Joker komaj čaka, da v svoji družbi pozdravi pravnika Vinka Berginca iz Ljubljane. Zgodovina je njegov glavni hobi. V prostem času rad prebira knjige in gleda dokumentarce. Z ženo že 15 let plešeta družabne plese. Všeč so mu latinskoameriški, predvsem rumba in čačača. Na pomoč mu je kot super joker priskočila hčerka Brigita Berginc.

V oddaji Kaj dogaja? tokrat govorimo o odpadlih ministrih, podrtih zastavicah in ukinjenih sedmicah. Na terenu smo preverjali prometne inovacije, ki jih ponuja prestolnica, v Redni rubriki pa nas Zdrobi Splehtan nauči, kako naj se vedemo, če nas ustavi policija. Hišni jezikač magister Baltić je za vas spet odkril popolnoma novo besedo tedna, novi zabavni liki pa se tokrat pojavijo tudi v politični telenoveli Palomar. V rubriki Glas ljudstva vam Fešn Tony pomaga prikrivati izpadanje las, naš gost pa bo komik in podcaster, ta kosmati fejmič Gašper Bergant. Na Mali terasi nam bo zapel sam predsednik vlade, skupaj s prijatelji so naštudirali uspešnico “O, Sanja”.

Hans Eliassen zapusti pogajanja o delitvi prihodkov od nafte. Ker so Kitajci že prispeli v Grenlandijo, da se začnejo pogajati brez Dancev, mora Asger nemudoma na sever. Birgitte je zaradi spremembe svojega stališča do zelene podnebne politike ostala brez mnogih političnih prijateljev. Odloči se, da bo za samopromocijo najela brezobzirnega politika in medijskega mešetarja Michaela Laugesena. Glavna urednica dnevnoinformativnih oddaj Katrine Fønsmark se hudo sporoče s priljubljeno voditeljico Narcizo Aydin.

BORGEN – RIGET, MAGTEN OG ÆREN / Borgen – Power and Glory / Danska / 2022
Scenarij: Adam Price
Režija: Per Fly, Mogens Hagedorn Dagur Kari
V glavnih vlogah: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort SØrensen, Mikkel Boe FØlsgaard, Lars Mikkelsen

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

23:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

23:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Izjemna študija človeških značajev in manipulacije, postavljena v dialoški okvir, s prepričljivimi ženskimi igralskimi stvaritvami je bila leta 2021 v Berlinu nagrajena s srebrnim medvedom.

Triptih sestavljajo tri med seboj nepovezane zgode. V prvi usodno privlačna in manipulativna Meiko spozna, da se je njena najboljša prijateljica začela sestajati z njenim nekdanjim fantom. Zato ga spet obišče in začne mešati štrene.

V drugi zgodbi študentka Nao, ki jo k temu nagovori maščevalen ljubimec, nastavi zapeljivo past svojemu univerzitetnemu profesorju. Vendar se celotna zgodba obrne čisto na glavo.

V tretji zgodbi Nacuko po dolgem času naleti na žensko, v katri prepozna svojo mladostno simpatijo. Le da to ni ona! Ženska je vseeno pripravljena odigrati vlogo, da lahko Nacuko izpove svojo bolečino.Originalni naslov: GUZEN TO SOZO
Leto produkcije: 2021
Država: Japonska
Žanr: drama
Režija: Rjûsuke Hamaguči
Scenarij: Rjûsuke Hamaguči
Igrajo: Kotone Furukawa, Ayumu Nakadžima, Hjunri, Kijohiko Šiibukawa, Katsuki Mori

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov