Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. nov. 2023

TV Slovenija 1 • Čet, 16. nov.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cofek se z izleta v gozd vrne z novimi prijatelji. Groza, Cofek ima bolhe! Najbolj od vsega sovraži strašansko smrdljivi šampon proti bolham, zato preizkusi vse trike, da bi se izognil umivanju.

Želva Živa, domača ljubljenka veterinarke Prašičkove je spet obtičala na drevesu. Kdo jo bo rešil?

Oddaja Dobro jutro tokrat prinaša spoznavanje gozde kulinarike in pozitivnih vplivov gozda na zdravje in dobro počutje. V rubriki svetujemo bomo govorili o boleznih ledvic in kako jih zdraviti. Povabili vas bomo na Jutranjo čajanko, Karierni sejem in Pravljični dan, obiskali pa bomo tudi zanimiv ranč na katerem živijo alpake. Za konec pa bomo prisluhnili še Žanu Serčiču.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Riki Blažki potoži, da je zamočil v šoli in se skregal s starši. Prosi jo, če lahko kak teden ostane pri njih, da se njegovi stari pomirijo. Pri prepričevanju Ovnovih, da se Riki začasno preseli k njim, pa je Blažka tako (ne)spretna, da domače prepriča, da je zanosila in mora Riki zato ostati pri njih. Domači se nad to zamislijo hitro navdušijo in Rikiju ponudijo, da ostane pri njih za vedno… Do »noseče« Blažke se vsi obnašajo tako, kot so se prej do Betke in mlad par preselijo v otroško sobo. Rikiju ni jasno, zakaj so vsi z njim tako prijazni. Namigov, da zato, ker bo kmalu oče, ne razume. Toni računa na to, da bo v primeru poroke mlademu paru na pomoč priskočila nesramno bogata Rikijeva družina. Zato Štefa prepriča, naj mu posodi dodatni denar, s katerim bo lahko plačal poroko, ki bo združila dve uspešni firmi in rešila vse finančne probleme. Riki je zmeden in Blažko sprašuje, kaj se njegovi stari sploh gredo. Blažka prizna, da jim je natvezila, da je noseča, saj je bila to edina možnost, da ostane dlje časa. Riki ji očita laž, a na koncu se kot največji lažnivec razkrije ravno on. K Ovnovim ga prideta aretirat policista, ker je s fotrovim novim mercedesom razbil spomeniško zaščiten kandelaber… To pa je bil tudi razlog, zakaj se je skrival pred svojim očetom. Mladostnika domačim priznata, da je bila nosečnost le prevara. Vsi so razočarani, le Toni še naprej vztraja pri poroki, za katero govorijo poslovni razlogi. Ko pa izve, da v zaporu Rikija že čaka njegov očka zaradi utaje davkov, tudi Toni niti nima več želje, da bi plačal varščino za Rikija. Rikiju ob strani ostane le Blažka, ki mu obljubi, da mu bo v zapor prinesla knjige, da bo lahko v miru študiral…

Štefa Obišče Don Corleone, njegov veliki šef iz Sicilije. S svojimi gorilami pride iskat Svetlano, ki jo je Štef pravzaprav uvozil, da bo nekoč postala Corleonejeva žena. Toni in Johnny jo brezuspešno poskušata obdržati. Takrat pa stopita v akcijo Anže in njegov prijatelj Max...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Družinsko podjetje Šraml iz Podnanosa, ki sta ga pred skoraj 30 leti s prvotnim imenom Niko ustanovila brata Avgust in Niko Šraml, uspešno vodi že druga generacija inženirjev. Začetno proizvodnjo stiskalnic za grozdje so pred leti razširili na opremo za predelavo sadja in polnjenje embalaže z vinom, sokovi in drugimi izdelki; do zdaj so izdelali več kot 20.000 naprav, njihove stroje pa uporabljajo v 70 državah po vsem svetu. Več kot 100-člansko ekipo zaposlenih vodi strast do tehnološkega razvoja in stalnega iskanja inovativnih rešitev, odlikuje pa jih tudi prilagodljivost; zaradi lastnega razvojnega oddelka in proizvodnje lahko naročniku ponudijo rešitve po njegovi želji. Med njihovimi inovativnimi projekti je med drugim iskanje načina za predelavo insektov za prehranske dodatke, pri katerem sodelujejo z Univerzo v Cambridgeu.

Prvič se srečujemo z nečim, kar je precej pametnejše od nas, je pred dnevi o umetni inteligenci dejal lastnik Tesle in družbenega omrežja X, Elon Musk. Umetna inteligenca vstopa v vse pore našega življenja, znanstvenike in svetovne odločevalce pa vse bolj skrbita njena moč in predvsem – nepredvidljivost. Kako umetno inteligenco nadzorovati in jo voditi tako, da bo koristila človeštvu? Odgovori v Globusu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Dokumentarna serija razkriva življenje v odročnih in dozdevno neprijaznih kotičkih našega planeta – ne le na polarnih območjih, temveč v vseh presenetljivo pestrih ledenih divjinah na Zemlji. Posneta je v izjemno visoki ločljivosti in z najsodobnejšo tehniko, tako da smo lahko od blizu priča boju za preživetje živali v tem negostoljubnem okolju. To je ena zadnjih priložnosti za ogled življenja v čudoviti zamrznjeni pokrajini, ki pred našimi očmi počasi izginja.

3. del: Zamrznjeni vrhovi
V tretjem delu dokumentarne serije raziskujemo zamrznjene svetove na veliki nadmorski višini. Ti mrzli otoki na nebu, ki jih najdemo na skoraj vseh celinah, tamkajšnjim prebivalcem postavljajo velike izzive za preživetje. Gorski svetovi so dom presenetljivo raznovrstnih živalskih vrst – od opic na Japonskem, papig na Novi Zelandiji, pum v Patagoniji, plamencev v puščavi Atakama in orjaških pand ob vznožju Himalaje.

FROZEN PLANET II. / Velika Britanija / 2022 / Režija: Alex Lanchester

Kulturni dom v Števanovcih. Po dolgih desetletjih se širi in obnavlja.
Nočni pohod. V Andovcih strašile čarovnice, more in vragovi.
Pozdrav jeseni. Srečanje treh pevskih zborov v monoštrskem Slovenskem domu. God svetega Martina. Predstavljamo po eno svetnikovo cerkev s Štajerske, Dolenjske in Koroške.

A Vendégem című adás portréalanya Őrffy Richárd, aki elkötelezetten és kitartóan kutatja az alsólendvai gyökerekkel rendelkező családja, a Kiss és az Isoó család történetét.

V oddaji Moj gost smo pripravili portret Richárda Őrffyja, ki predano in vztrajno raziskuje zgodovino svoje družine, ki ima dolnjelendavske korenine, tj. zgodovino družin Kiss in Isoó.

V vikinški vasi je tržni dan. Hrupno je in kadi se. Gudrun pogreša divjino. Odpravi se na obalo. Tam je hladno in sveže. Gudrun presenečena naleti na očeta, ki drema. Mu bo lahko izmaknila zapestnico?

Kaj je res, kaj ni res, kaj so lažne novice? Odgovore bosta Gaja in Klemen iskala z odgovorno urednico Časorisa, spletnega časopisa za otroke, Sonjo Merljak Zdovc in z mlado Časorisovo novinarko Nušo Bohak, začinila pa jih bosta še z razmišljanji mladih iz OŠ Ivana Skvarče Zagorje. Čisto zares pa bodo v Krompirjevem studiu že navsezgodaj pekli pice. V rubriki Kaj znaš pa ti? se tokrat predstavi picopek Brin Rekar.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Letos mineva 100 let od podelitve Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino za odkritje inzulina. Od leta 1922, ko je prvi otrok s sladkorno boleznijo tipa 1 prejel inzulin, se raziskovalci trudijo odkriti nove načine zdravljenja in obvladovanja bolezni. Napredek je izjemen. Danes imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 lahko inzulinsko črpalko, ki neprekinjeno meri raven glukoze in dovaja inzulin glede na podatke, ki jih sporoča senzor. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 pa bodo inzulin kmalu lahko dodajali le enkrat na teden. Raziskovalci iščejo še druge rešitve, na primer presaditev celic beta, ki jih pri sladkorni bolezni tipa 1 napade naš imunski sistem.
Sladkorna bolezen je najbolj razširjena kronična bolezen na svetu, s katero živi vsak deseti zemljan, in več kot 90 % jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Do leta 2050 se bo število obolelih predvidoma več kot podvojilo.

Anansi je povabila mladiče, naj se pridejo igrat z njo. Vsi vedo, da se Anansi zelo rada šali. Zato se bojijo, da bo prestrašila Tamaro. In res – Tamara se večkrat prestraši. Toda Anansi ne odneha.

Car se navdušuje nad 3D-tiskalnikom. Morf ugotovi, v kakšne težave sta zabredla, ko nenadoma na mizi sreča več primerkov samega sebe.

Berlinske jedi so bile vedno precej preproste. Med njimi je tudi klobasa s karijevo omako. Kulinarični fotograf, Jan Wischnewski, klobase izdeluje sam, brata Lukas in Sebastian Dehl pa na svojem trajnostnem vrtu, nedaleč od osrčja Berlina, pridelujeta zelišča in solato. Od smuča na podušenih kumarah do solate s filejem grbastega goveda ali perzijske enolončnice z jajčevci – jedi sodobnega Berlina so ustvarjalne,
mednarodne in zelo okusne. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtor: Peter Podjavorsek

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Nocoj v Kulturi o baletnem večeru Edwarda Cluga in Renata Zanelle v ljubljanski Operi, ki bo postregel s koreografijama umetniškega direktorja ljubljanskega Baleta Renata Zanelle na najbolj znamenito delo Mauricea Ravela Bolero in Pomladno obredje Igorja Stravinskega. V Novi Gorici smo bili na odprtju mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Zgodba gasilca Sandija Zajca je odprla vprašanja o nakazovanju in delitvi denarja, ki so ga za pomoč po poplavah velikodušno nakazovali državljani. Kaj bo s sredstvi, ki so bila nakazana na račun prostovoljnega gasilskega društva, namen nakazil pa ni jasen. Raziskovali smo, kje se je še zataknilo pri nakazilih dobrodelnega denarja, ki ga je zbirala množica uveljavljenih in tudi manj uveljavljenih organizacij na preštevilnih dogodkih.

Petdeset let po vojaškem udaru v Čilu, s katerim je general Augusto Pinochet strmoglavil predsednika Salvadorja Allendeja, se britanska dokumentarna oddaja posveča mednarodnim vidikom diktature, ki je sledila prevratu. Združene države Amerike so si dejavno prizadevale, da bi se znebile socialista Allendeja, saj so se bale vdora komunizma v Latinsko Ameriko. Velika Britanija pa se je zanašala na pomoč Pinochetovega režima med falklandsko vojno, za kar je bila ministrska predsednica Margaret Thatcher diktatorju hvaležna vse do njegove smrti. Usoda je hotela, da so ga več kot desetletje po koncu diktature priprli prav v Londonu, vendar se mu je po zapleteni pravni bitki uspelo izogniti sojenju za zločine, zagrešene v Čilu med vladavino njegove vojaške hunte.

AUGUSTO PINOCHET: THE COUP, THE TORTURE & THE WEST / Velika Britanija / 2023 / Režija: Lyndy Saville

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:05
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Središče Ljubljane zaradi množičnega turizma, vse višjih cen storitev in grajenja elitnih sosesk postaja cenovno nedostopno za lokalne prebivalce. V prispevku bomo s strokovnjaki analizirali fenomen gentrifikacije, kako se z leti spreminja podoba mesta, zakaj so različne družbene skupine vse bolj potisnjene na obrobje mesta, kdo so največje žrtve gentrifikacije in kako se z njo spopadajo v tujini. V studiu se bomo o tem pogovarjali z arhitektom Milošem Koscem. Obiskali smo premiero celovečernega baletnega spektakla Faust v mariborskem gledališču. Plesne adaptacije te slovite filozofske drame Johana Wolfganga Goetheja se je lotil Edward Clug. Balet v dveh dejanjih je ustvaril po Goethejevi zgodbi o človeku, ki je prodal dušo hudiču. Podrobno spremljamo tudi 34. festival Liffe, na katerem smo se pogovarjali z zanimivimi ustvarjalci filmov, ki so letos na ogled. Slovenski etnografski muzej je oktobra gostil kitajske strokovnjake za restavriranje iz Prepovedanega mesta v Pekingu, enega največjih muzejev na svetu. Ti so prvič po stotih letih sestavili model kitajske hiše, ki sodi v Skuškovo kitajsko zbirko SEM, restavrirali pa so tudi atraktivne okrasne stene. Predstavljamo jih še pred spomladansko postavitvijo v SEM.

Ekipa londonskih kriminalistov se odpravi v Moskvo, da bi zaslišala ruska agenta, osumljena umora Aleksandra Litvinenka. Ruske oblasti preiskovalce ovirajo, kolikor morejo, in celo trdijo, da sta bila agenta sama žrtvi zastrupitve. Kriminalisti se vrnejo v London praznih rok. Medtem na čajniku iz hotela, v katerem so zastrupili Litvinenka, odkrijejo sledi polonija. Marina Litvinenko na moževem pogrebu zaupa policistom svojo odločitev, da si bo še naprej prizadevala, da bi morilce dosegla roka pravice.

LITVINENKO / Velika Britanija / 2021
Scenarij: George Kay
Režija: Jim Field Smith
V glavnih vlogah: David Tennant, Margarita Levieva, Mark Bonnar, Neil Maskell, Stephen Campbell Moore

Letos mineva 100 let od podelitve Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino za odkritje inzulina. Od leta 1922, ko je prvi otrok s sladkorno boleznijo tipa 1 prejel inzulin, se raziskovalci trudijo odkriti nove načine zdravljenja in obvladovanja bolezni. Napredek je izjemen. Danes imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 lahko inzulinsko črpalko, ki neprekinjeno meri raven glukoze in dovaja inzulin glede na podatke, ki jih sporoča senzor. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 pa bodo inzulin kmalu lahko dodajali le enkrat na teden. Raziskovalci iščejo še druge rešitve, na primer presaditev celic beta, ki jih pri sladkorni bolezni tipa 1 napade naš imunski sistem.
Sladkorna bolezen je najbolj razširjena kronična bolezen na svetu, s katero živi vsak deseti zemljan, in več kot 90 % jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Do leta 2050 se bo število obolelih predvidoma več kot podvojilo.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi o baletnem večeru Edwarda Cluga in Renata Zanelle v ljubljanski Operi, ki bo postregel s koreografijama umetniškega direktorja ljubljanskega Baleta Renata Zanelle na najbolj znamenito delo Mauricea Ravela Bolero in Pomladno obredje Igorja Stravinskega. V Novi Gorici smo bili na odprtju mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov