Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 20. nov. 2023

TV Slovenija 1 • Pon, 20. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Ko Ljubozver pomaga Puhkograjčanom poiskati izgubljene predmete, izgubi svojega Medozvera.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Štef zahteva, da Toni kandidira na volitvah. Toni seveda odkloni, saj kot zaprisežen punker ne more povoziti kot valjar vseh svojih načel. Štef Tonija prisili. Najbolj je nad Tonijevim ravnanjem razočaran Johnny. Vendar v sili hudič muhe žre. Štef in Živala začneta trenirati Tonija za predvolilno kampanjo. Na prvem televizijskem soočenju Toni pove vso resnico o sebi. Tako upa, da se bo rešil tega umazanega posla in obenem preveril kako njegovo igro sprejmejo domači. A njegova resnica nepričakovano naleti na popolno odobravanje med ljudmi. Toni osvoji ljudska srca in postane glavni favorit. Obiščejo ga predsedniki, župani, vsi pomembneži.
Toni se hudo živcira predvsem zaradi Johnnyja, ki ga ne obrajta več. Ravno ko se hoče posloviti od politične kariere, pa pride Johnny s ponudbo za ustanovitev njune nove stranke.
V sili hudič muhe žre....

Betka je na koncu svoje nosečnosti. Rodi lahko vsak trenutek. Toniju razodene, da želi roditi doma, kot je to sedaj moderno v tujini. Toni se seveda s tem ne strinja, a pogovor prekine Štef Železna roka, ki zahteva, da Toni končno priseže k novi politični funkciji. Ravno ko se Toni odpravlja na slavnostno zaprisego, Betki odteče voda. Sedaj je med dvema ognjema. Ali naj ostane z Betko na porodu, ali naj gre na zaprisego...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Sanacija škode, ki so jo povzročile letošnje poplave, odpira več strokovnih vprašanj. Kje in kako naj gradimo v prihodnje? Kako naj v prostor umeščamo naselja v bližini rek? In ali bi lahko letošnjo poplavno škodo preprečili? V tokratni oddaji Intervju gostimo nekdanjega dekana in zaslužnega profesorja Fakultete za arhitekturo Petra Gabrijelčiča. Oddajo vodi Vida Petrovčič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Dokumentarna serija razkriva življenje v odročnih in dozdevno neprijaznih kotičkih našega planeta – ne le na polarnih območjih, temveč v vseh presenetljivo pestrih ledenih divjinah na Zemlji. Posneta je v izjemno visoki ločljivosti in z najsodobnejšo tehniko, tako da smo lahko od blizu priča boju za preživetje živali v tem negostoljubnem okolju. To je ena zadnjih priložnosti za ogled življenja v čudoviti zamrznjeni pokrajini, ki pred našimi očmi počasi izginja.

5. del: Mrzle dežele
Peti del dokumentarne serije nas popelje na skrajni sever planeta, kjer je najprostranejši kopenski habitat na Zemlji – borealni gozdovi in puste tundre. V tej prostrani divjini velik del leta vladajo skrajne razmere. Pozimi se zdi, da so razmere za življenje skorajda nemogoče, vendar s prihodom pomladi narava znova oživi. Toda na vrhuncu poletja že vidimo vpliv podnebnih sprememb na tundro – v pokrajini nastajajo ogromne brazgotine, saj se permafrost začenja tajati.

FROZEN PLANET II. / Velika Britanija / 2022 / Režija: Jane Atkins

Z nami je tržaški Slovenec Igor Zobin.
Dirigent, harmonikar in glasbeni inovator, ki vse bolj ambiciozno stopa na mednarodne koncertne odre.
Še čisto sveži so vtisi izvedbe Mozartovega Rekviema v Gradežu pod dirigentsko taktirko maestra Zobina. .

»Za uspešen razvoj jezikovno-pedagoških konceptov v predšolski vzgoji s posebnim poudarkom na dvo- in večjezičnih elementarnih izobraževalnih ustanovah na Koroškem“ prejme izredni profesor Georg Gombos Einspielerjevo nagrado 2023. Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev jo podeljujeta ljudem, ki se odlikujejo po prizadevanjih za uveljavitev slovenske narodne skupnosti v avstrijski in mednarodni družbi.
Letošnjo Rizzijevo nagrado, ki jo podeljujeta Zveza slovenskih organizacij in Slovenska prosvetna zveza, prejme zgodovinarka Lisa Rettl. Kot so zapisali, je nagrajenka
dosledno in premišljeno opozarjala na dogajanja in zločine nacionalsocializma, predvsem nad koroškimi Slovenci.
Otroška gledališka skupina iz Vogrč gledalce trenutno navdušuje s pravljično zgodbo Hop v pravljico. S predstavo so mladi gostovali tudi na šolah v bližnji okolici.
Kdo vse se izvali iz jajca, gledalci izvedo pri ogledu nove lutkovne predstave lutkovne skupine Kakodolgoše KPD Šmihel.
S pomlajeno ekipo je košarkarski klub KOŠ Celovec začel sezono v drugi zvezni ligi.
Na natečaju Zbor leta 2023 so v kategoríji ženski ali moški zbor prepríčale Dečle Danice iz Šentprímoža. Zmago med mešanimi zbori pa so osvojíli pevci in pevke Mešanega pevskega zbora Podjuna.
http://slovenci.orf.at

Mami pujsa Pepi in ovčki Olji pokaže fotografije iz časov, ko sta bili dojenčici. Pepa in Olja se ne spomnita, da bi bili tako majhni, veseli pa sta, da sta od nekdaj najboljši prijateljici.

Nejko je stopil pred črke in Zofko ter zaigral na violino. No, poskusil je zaigrati na violino. Brez uspeha. Njegova violina ni prava. Še dobro, da Ada pozna pravega izdelovalca godal. S kot stopite v njegovo delavnico ob Zofki in spoznajte črko G!

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Janez Vidmar je izkušnje v ribogojstvu nabiral v mariborskem akvariju, na Zavodu za ribištvo in Biotehniški fakulteti, leta 2002 pa se je odločil za samostojno podjetniško pot. Njegovo podjetje Vodomec je danes eno vodilnih za vzrejo kalifornijskih postrvi v Sloveniji. V njem razpolagajo s šestimi ribogojnicami, vse imajo status »prosta bolezni«; ribogojnica Pšata je bila sploh prva s takšnim statusom v Sloveniji. Obvladujejo celoten vzrejni cikel, od vzgoje plemenske jate, iker, mladic do odraslih postrvi, vse bolj pa se usmerjajo tudi v pripravo butičnih izdelkov, kot so dimljeni fileji, ribji namazi in kaviar. Z navezavo stikov z enim večjih podjetij na svetu, specializiranim za proizvodnjo in prodajo iker postrvi, so se jim odprla vrata tudi v tujino; njihove ikre tako med drugim potujejo na Dansko, Malto, v Nemčijo, Grčijo, Turčijo in Armenijo.

Jutri gresta Ela in Oskar na počitnice. Neučakana si želita, da bi dan bliskovito minil.

Tokrat bomo obiskali gorato Snowdonio na zahodu Walesa, znano po poru, ki je navdih za številne velške jedi. Spoznali bomo brate Finna, Steffa in Jacka, lastnike vaške trgovine in pekarne. Njihova teta Tamsin bo spekla porove polpete, Steff bo s sinkom Branom pripravil porove ocvrtke z morskimi algami, Finn pa sadni kruh bara brith in tradicionalno rudarsko jed. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Martin Koddenberg in Friederike Schlumbom

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu so premierno uprizorili predstavo Anatomija zamolka – Smrekar versus Cankar. Kot so zapisali, Hinko Smrekar in Ivan Cankar, vizionarja svoje dobe, ponujata pronicljiv vpogled v genotip naroda in kolektivno narodno zavest. Bili smo na koncertu Josipe Lisac, ki je v bivši Jugoslaviji izstopala po svoji vizualni identiteti, samopredstavitvi in angažiranosti ter pionirskim prepletom eklektičnega pop-rocka. Več pa tudi o razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu in podelitvi nagrad Društva restavratorjev Slovenije.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Obiskali smo družino Peterka, ki od UKC zahteva 860 tisoč evrov zaradi domnevne strokovne napake pri zdravljenju sina Julijana. Otrok zdaj ne hodi in ne govori. Skr za tako bolnega otroka je izjemno zahtevna. Kako starša zmoreta?

Letala, bombe, vojaška vozila. Tako nevzdržen hrup, da si otroci v vrtcu ne upajo na sprehod, dijaki ne morejo pisati testov, domačim živalim morajo dajati pomirjevala. Postojnčani si že 20 let prizadevajo za zaprtje Počka, a brez uspeha. Kakšni so načrti Slovenske vojske na tem vadišču?

Legendarni spaček, znan tudi kot model 2CV letos praznuje 75 let. Zakaj je po vseh teh letih avto še vedno priljubljen med zbiratelji z vsega sveta? Že leta 1959 smo ga začeli izdelovati tudi pri nas. Z njim se je zapeljala tudi naša ekipa.

V tokratni oddaji Arena, pogled naprej o dramatičnih razmerah v Gazi. O kršitvah mednarodnega humanitarnega prava, neupoštevanju vseh opozoril … Kako bo nepričakovani napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023 vplival na zaostrene izraelske notranjepolitične razmere in kdaj se bo končalo trpljenje razseljenega palestinskega naroda brez države. Kaj bi bila lahko rešitev dolgoletnega palestinsko-izraelskega konflikta, ki ga bomo tudi zelo pregledno predstavili. V oddajo se bodo oglašali naši dopisniki po svetu, voditelju Edvardu Žitniku pa se bosta v studiu pridružila Dominika Švarc Pipan in Primož Šterbenc.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Aleš Berger, vsestranski literarni ustvarjalec, avtor izbrušenih dramskih, esejističnih in proznih del ter imeniten prevajalec, je zdaj napisal še svoj pesniški prvenec. Pesniški dnevnik iz zadnjih dveh let je poimenoval Navsezadnje in v njem v mojstrskih verzih nanizal, kar je bilo pozabljeno, prezrto, zamolčano. V pesmih se svetlikajo spomini in sanje, izrisujejo portreti bližnjikov in porajajo vprašanja o literarnem pisanju. Metka Zupančič, literarna zgodovinarka in prevajalka, ki je skoraj tri desetletja živela v ZDA in Kanadi, se predstavlja z romanesknim prvencem Tisto neustavljivo. Leta 1998 ga je napisala v francoščini, zdaj pa roman prihaja med bralce v slovenskem prevodu Žive Čebulj. Avtorici je uspelo z literarno svežino veliko povedati o človekovi ranljivosti in dragocenosti pristne medčloveške bližine.

Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti

Režiserka: Magda Lapajne

Posnetek koncerta otvarja krstna izvedba simfoničnega dela Krik smrti, ki je nastalo pod skladateljskim peresom Vita Žuraja (roj. leta 1979). Žuraj, eden najplodnejših mladih slovenskih skladateljev, je jeseni leta 2002 diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije v razredu prof. Marka Mihevca na ljubljanski Akademiji za glasbo in velja za najbolj prepoznavnega živečega slovenskega skladatelja v mednarodnem merilu. V nadaljevanju boste spremljali simfonijo v enem stavku – Domovina našega dirigenta in skladatelja Boga Leskovica (1909–1995). Dirigent Marko Letonja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu so premierno uprizorili predstavo Anatomija zamolka – Smrekar versus Cankar. Kot so zapisali, Hinko Smrekar in Ivan Cankar, vizionarja svoje dobe, ponujata pronicljiv vpogled v genotip naroda in kolektivno narodno zavest. Bili smo na koncertu Josipe Lisac, ki je v bivši Jugoslaviji izstopala po svoji vizualni identiteti, samopredstavitvi in angažiranosti ter pionirskim prepletom eklektičnega pop-rocka. Več pa tudi o razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu in podelitvi nagrad Društva restavratorjev Slovenije.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov