Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 10. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 10. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

PREVEČ TORTE ŠKODI

Bine je zelo sladkosneden. Ajda mu speče torto, ki se zdi Binetu odločno premajhna za oba. Ajdo prelisiči in se dokoplje tudi do njenega dela torte. Ajda je zelo prizadeta in se noče več pogovarjati z njim. Bine zapuščen tava naokoli. Poskuša popraviti napako. Opraviči se Ajdi potem pa skupaj spečeta veliko torto.

Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih skril v mišjo luknjo. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih skril v velikansko piknik košaro, na še večji piknik odeji. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

Ajda je lepa rastlina, ki se hitro vrača nazaj na naša polja. Kako je zdrava pa vemo vsi.
Različne pokrajine v Sloveniji imajo različna poimenovanja, pa tudi različne oblike štrukljev. Takih oblik kot jih bosta naredila Juš in Tita, pa zagotovo ni videl še nihče. Seveda bo Cmok priskočil na pomoč, da bo kaj dati na mizo, ki bo užitno.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prva slovenska redovna ustanova pri nas so bile Šolske sestre svetega Frančiška Kristusa Kralja. Ustanovila jih je pred 150. leti Mati Margareta Puhar v Mariboru, zato so poznane kot Slomškove sestre. Ravno v teh dneh so se z misijonom na Kapeli spomnile 200. letnice njenega rojstva. Danes delujejo po mnogih deželah sveta. Tudi pri nas jih ne poznamo samo po Aleksandrikah iz Egipta ali po izvrstnih kuharicah, sestrah Vandelini in Nikolini. Zveste ostajajo osnovnemu poslanstvu, vzgoji in izobraževanju ter bližini ubogim. Zaradi spremenjenih razmer po drugi svetovni vojni so vključene po župnijah v pastoralne dejavnosti po župnijah

Poročilo o Jezusovem trpljenju, kot ga je zapisal evangelist Matej. Berejo nadškof metropolit Alojz Cvikl in duhovniki mariborskega kapitlja.

Komorni ansambel Slovenicum je pod umetniškim vodstvom dirigenta Uroša Lajovica v Šentjakobski cerkvi v Ljubljani izvedel tudi Suito št. 2 v h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Režija Tomaž Švigelj, urednica Danica Dolinar.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Velikonočni prazniki so tu, v marisikaterem domu bo zadišalo po domači potici. Tudi v oddaji Dobro jutro vam pokažemo kakšen trik za peko potice, Mojca pa bo pripravljala praznično pletenico. S katerimi začimbami, rastlinami in plodovi lahko na naraven način naredite pirhe? Razkrijemo vam tudi to. Zaradi izrednih razmer bo marsikdo od starejših za praznike ostal sam, zato vam predstavimo nov projekt ČvekiFON, ki pomaga v teh dneh premostiti težke trenutke in osamljenost. Večino časa preživljamo doma, zakaj ga ne bi posvetili negi rastlin? Ker je javni potniški promet začasno ustavljen, so se vozniki avtobusov odločili za prostovoljstvo. Vsak dan otrokom in starostnikom dostavijo topel obrok. Bodite z nami tudi to petkovo jutro!

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

14:10
Otroški program: Op!

Mandi in Pipi prenočujeta v gradu. Ko drugi gostje ugotovijo, da je v njem duh, takoj zbežijo, lastnik pa hoče vsiljivca pregnati. Toda grajski duh je zelo prijazen in v grad privabi nove goste.

Rija in Krokodil na babičinem vrtu uredita zelenjavni vrtiček. Posejeta in posadita korenje, kumare in grah. A prileti ptiček. Še nekaj potrebujeta. Ptičje strašilo! Je sploh lahko kdo strašnejše strašilo kot Krokodil?

Spet je na vrsti dirka s čolni in vsi so vznemirjeni. Hrastar vedno podeli pokal, Čarna izvede čarobni trik in Vid vedno zmaga. A ko sliši Capka govoriti o svojem novem, neverjetnem in skrivnostnem čolnu, ga začne skrbeti.

Celstinca želi Marjanki za rojstni dan narisati pravljico, a ji zmanjka barv. Ernest je lačen, a brez prebite pare. Potem pa srečata deklico, od katere se veliko naučita.

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Govoreča Angelca ugotovi, da Direktor eno njenih pesmi uporablja za svojo volilno reklamo. S prijatelji se odloči, da mu bo to preprečila.

Učencem iz razreda učitelja Keesa se za kratek čas pridruži Lotte. Njena mama je obsedena s čistočo, urejenostjo in strahom pred alergijami, zato Lotte marsičesa ne sme početi, med drugim jesti sladkarij in vrtnariti. Učitelj Kees pa deklici, ki se zaradi tega boji vsega, pojasni, da se mora človek za zdravo življenje kdaj tudi umazati.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Trenutne razmere in ukrepi povezani z zajezitvijo širjenja koronavirusa so dodobra spremenili naš vsakdan pa tudi sobivanje z našimi živalmi. Kljub vsemu so konec marca v snežniške gozdove izpustili drugega risa iz Romunije, ki bo v okviru projekta LIFE Lynx pomagal okrepiti populacijo te največje evropske mačke pri nas. Govorimo tudi o bobrih, katerim je posvečen 7. april. Predstavljamo uspešen projekt ohranjanja populacij čigre v porečju Save in Drave. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

S setvami v notranjih prostorih se je že začela vrtičkarska sezona, v teh dneh številne zelenjadnice že sadimo na prosto, vrtove skrbno urejamo. Ker smo pri gibanju omejeni, si lahko vrtiček omislimo kar na balkonu ali terasi, otroci pa naj nam pri tem pridno pomagajo. Potrebujemo glinen lonec, lesen (ali plastični) zaboj ali čeber, ki mu preluknjamo dno. Poskrbimo za drenažo.
Koliko škode je na sadnem drevju povzročila pozeba minulega tedna, po skypu govorimo z biodinamikom in sadjarjem Slavkom Turšičem iz Borovnice. Slavko svetuje, katere pripravke uporabljati, da drevje znova okrepimo.
Znova pa se bomo sprehodili po botaničnem vrtu v nizozemskem mestu Leiden in očistili tlakovce.

Angelicina bolezen v družino prinese velike spremembe, s katerimi se vsak spopada po svoje. Pigi noče obremenjevati staršev, zato se z glavobolom odpravi v šolo. Brat Umberto se medtem s prijatelji preizkusi v vlogi Tarzana, Bea se posveti kotalkanju, Laura pa se zbliža s sošolcem Emanuelejem. Valerija na večerjo povabi Ritinega nekdanjega fanta Luco in ne more razumeti, zakaj je Rita ob njem živčna. Angelicina mama, ki je bila sprva odločna in prepričana, da bo hči bolezen premagala, se zlomi. Orlando s plesnim učiteljem Armandom Angelici pripravlja presenečenje. Na mostu, ki ga prav tisti dan začnejo obnavljati, želi zaplesati tango in izvedeti, ali ga ima Angelica zares rada.

V tokratni oddaji Obzorja duha, s podnaslovom Sestra smrt, se lotevamo vprašanj, ki jih pred nas postavlja smrt, neizbežna ločnica v življenju slehernika. Kot se življenje razlikuje od življenja, so različna tudi slovesa in smrti. Sodobni človek, v begu pred temeljnimi vprašanji svojega obstoja, ne more ubežati poslednji resničnosti konca življenja. Je smrt lahko naša sestra ali je le nerazumna skrivnost, ki prinaša zgolj trpljenje in bolečino? Se s smrtjo življenje konča ali resnično šele začne? Odgovore na ta vprašanja so nam pomagali iskati Ferdinanda Marinčič, vdova, ki je pred 20 meseci izgubila moža, upokojena zdravnica, začetnica paliativne oskrbe na Slovenskem, Metka Klevišar, in dušebrižnik v hiši Ljubhospic, jezuit p. Silvo Šinkovec

Spomin na Jezusovo smrt ima v bogoslužju Evangeličanske cerkve posebno mesto. Bogoslužje na veliki petek bo vodil škof Leon Novak.

19:05
Otroški program: Op!

Travnik, potok, grmovje, pajek na pajčevini, ptič v zraku, bela ovca na travniku. Sonce na nebu in oblak. Levstikov Videk v izvedbi gledališča FRU-FRU je predstava, namenjena najmlajšim, ne le po vsebini, ampak tudi po likovni podobi, polna mehkih form, toplih materialov in živih barv, ki se v počasnem ritmu prepletajo z glasovi petih besed in drobnih instrumentov. Je kakor sanjsko potovanje malega Vidka, ki prinese zanimiva srečanja z znanimi živalmi in – novo srajčico.

Prijatelja Mandi in Pipi našemljena hodita od hiše do hiše. Povsod so razdali že vse bombone, toda sladkosnedneža ne odnehata. Kaj pa, če bi se podala v grad? Mar tam res živi strašni duh, ki bi se ga morala bati? Prijatelja kmalu izvesta, da je najbolj strah ubogega duha samega.

Relikvije kot dokaz življenja in končnega trpljenja Jezusa Kristusa: križ, žeblji, kraj pokopa, celo njegova kri. V dokumentarni oddaji avtorji z dognanji arheologije, zgodovine in mistike razkrijejo zgodbe teh predmetov in predstavijo izzive, s katerimi se spopadajo raziskovalci relikvij, njihovi lastniki in verniki.

Na veliki petek bomo spremljali pobožnost Križevega pota, ki bo letos potekala pred baziliko sv. Petra.

V dunajski stolnici vsako leto za postni čas izdelajo posebno zagrinjalo za veliki oltar, letos prvič v zgodovini je ta čast pripadla slovenski umetnici Evi Petrič. Takšnih postnih prtov v Sloveniji ne poznamo, so pa posebej značilni za avstrijsko Koroško. V oddaji bomo predstavili dunajsko umetnino ter koroške postne prte v Vovbrah, Železni kapli in pri Gospe Sveti, ki so srednjeveške umetnine oziroma likovna dela sodobnih umetnikov.

Predstavljajo koncertni posnetek veličastnega oratorija švicarskega skladatelja Franka Martina - Golgota. Na koncertu so skupaj nastopili Slovenski komorni zbor, APZ France Prešeren Kranj, Simfoniki RTV Slovenija in gostujoči solisti Theresa Plut (sopran), Nuška Drašček Rojko (mezzosopran), Matjaž Stopinšek (tenor), Jože Vidic (bariton) in Janko Volčanšek (bas). Dirigent Matthias Bamert. Skladatelj Frank Martin je o skladbi zapisal: 'Ne mislim, da bi med komponiranjem oratorija pomislil na mir, ki bo sledil vojni. Ves čas pa me je prevzemalo upanje na svetlo prihodnost. To pomeni, da sem bil prepričan o Kristusovih besedah o odpuščanju, brez katerega ni pravega miru. Ta cilj pa je tako nad človekovimi močmi, da ga brez spremembe mišljenja in delovanja ne moremo doseči. Zato je pravi mir upanje, vera, most, ki nas pelje v prihodnost, v katero moramo verovati, čeprav si je ne moremo predstavljati.'

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov