Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 17. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 17. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Črtek se igra, da ja strašen morski pes, pravzaprav se morajo po njegovih pravilih vsi v studiu preleviti v morske živali. Le katera žival bosta kolobarnika in v kaj se bo preoblekel Lovro? Deček Andrej nam bo narisal čudovito morje in v njem rešil vse živali v nevarnosti. Kako pa bo Lovro rešil Črtka, ko bo z ostrimi zobmi premočno zagrizel v desko?

Recept, ki ga najdeta otroka, narekuje, da pripravita prekmursko baklavo. Kaj je to? Poznata prekmursko gibanico in baklavo, toda prekmurske baklave še nikoli v življenju nista videla, niti nista zanjo slišala. Cmok, ki ga otroka pokličeta na pomoč hitro reši zapleteno zagonetko, ki v resnici sploh ni težka.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti. V tretjem sklopu sklopu Živalskih ugank se bomo srečali z medvedom, kamelo, kokoško, polžem in lastovko.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Papež Frančišek v aprilu prosi za molitev za zdravstvene in humanitarne delavce: »To so razumni, pogumni in dobri ljudje, ki sledijo svoji poklicanosti in delajo v skrajno nevarnih razmerah.« To velja tudi za Jurija Gorjanca, zdravnika s srcem in poslanstvom. Moč črpa iz vere, molitve in poglobljenega duhovnega življenja. Z rodnega Koroškega se je preselil na avstrijsko Koroško, kjer dela kot kirurg v bolnišnici usmiljenih bratov v Št. Vidu ob Glini. Predan gorski reševalec, letalec, glasbenik, ki v gorah išče svoj mir in Stvarnika, med dopustom z mednarodnimi zdravstvenimi skupinami odhaja pomagat najbolj ubogim v dežele v razvoju.
Prinašati življenje drugim in dajati upanje je življenje družine Gorjanc. Mama Daniela, športnica in doktorica dentalne medicine, je skrbela za ustno zdravje, predvsem otrok na Koroškem. Med prvimi je v Prevaljah ustanovila zasebno zobno ambulanto in pozneje Medicinski center Gorjanc. Z možem Janezom, kirurgom v slovenjegraški bolnišnici, sta predavala zdravstveno vzgojo za mlade. Sodelujeta pri pripravi mladih na zakon in sta dejavna v Kulturnem društvu Mohorjan. Danijela je na Prevaljah spodbudila trikraljevsko akcijo zbiranja sredstev za najrevnejše pri nas in za pomoč otrokom po svetu. Kolednike je navdušila, da prepevajo slovenske ljudske pesmi. Pomoč bližnjemu in ljubezen do narave sta del vsakdanjega življenja zdaj že razširjene družine Gorjanc, treh sinov zdravnikov, Janeza, Matija in Jurija, ter rejenca, uni. dipl. zdravstvenika Bojana.

Vstajenjska aleluja z glasbeno skupino bo presenečenje iz našega studia na največji krščanski praznik.

Nadškof metropolit Alojz Cvikl bo daroval slovesno mašo ob praznovanju velike noči.
Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih, ki bo pomenila osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni.

Ta petek najprej pogledamo, kako lahko s pravilno tehniko dihanja blagodejno vplivate na vaše telo. Oglasila se nam bo dr. Metka Paragi in pokazala, kako poteka delo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ki med drugim analizira brise ljudi glede novega koronavirusa. V živo se nam bo s Švedske oglasil Slovenec, ki tam živi in delil svojo izkušnjo, kako poteka življenje v okolici Stockholma, glede na to, da je tamkajšnja vlada podala le priporočila v povezavi z novo boleznijo. Kuharske spretnosti tokrat pokažeta Ana Tavčar in Lojze Čop, pripravljala bosta sezonske jedi s čemažem in regratom.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

13:35
Otroški program: Op!

V Mandijevo sosesko se vseli nov stanovalec. Skladatelj za svoje delo potrebuje tišino, zato Mandi in Pipi poskrbita, da je okoli hiše vse tiho. Pa bo v tišini skladatelj imel kaj navdiha?

Na babičinem vrtu Rija in Krokodil igrata kroket. Rija ima igro v malem prstu. Zna razpostaviti vratca in pozna vsa pravila. Kadar pa se igra ne razpleta po njenih željah, pravila prikroji po svoje. Takrat lahko žoga zgreši vratca, še udariti je ni treba. Pravila gor ali dol, nekdo vedno zmaga in drugi izgubi. Vseeno pa lahko ostanemo prijatelji.

Noč je in nihče ne more spati. Z vrta prihaja globok, klokotajoč zvok. Nihče ne ve, kaj se dogaja, a vsi so pokonci in vse je malce strah. Rozi se odloči, da bo ugotovila, kaj se dogaja.

Vsi mišji otroci gredo na počitnice na mišji tabor. Tudi Celestinca bi rada šla, a še nikoli ni bila na taboru, še posebej pa ne brez Ernesta.

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Govoreči Tom po pomoti pomembno poslovno e-pošto pošlje Direktorju. Z Benom se odpravita v svetovni splet, da bi jo ujela, preden jo Direktor prebere.

Keesova mama si želi čim prej iz bolnišnice, toda Keesu priprave na njen prihod ne gredo najbolje od rok. Skrivaj mu na pomoč priskočijo njegovi učenci s Tobiasom na čelu. Ko sme Keesova mama končno domov, učitelj spet lahko prevzame svojo vlogo nogometnega trenerja. Ravno pravi čas, kajti pred njegovo ekipo je finalna tekma šolskega nogometnega turnirja.

Jeziki izumirajo vsak dan; če bi se to zgodilo tudi slovenskemu znakovnemu jeziku, bi skoraj 1500 gluhih ostalo brez jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. Da se to ne bi zgodilo, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Državni zbor RS vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. O tem, kako bi to popravilo krivice in neenakosti gluhih Slovencev, v osebnih zgodbah treh karizmatičnih posameznikov razgrinja dokumentarni film Jezik enakopravnosti scenaristke Tine Grošelj in režiserja Marka Kumra Murča, ki smo si ga premierno ogledali v Kinu Bežigrad. V oddaji tudi o izidu knjige David: misija mogoče in pobudi Gledališki tolmač, da se gluhim s tolmači približa gledališko doživetje. Do konca leta bodo na ogled štiri predstave, začelo pa se je z legendarnimi Addamsovimi.

Večji del oddaje posvečamo divjim opraševalcem, ki opravljajo delo tam in takrat, ko čebele počivajo ali pa ne morejo na cvetove. Svetujemo tudi, katera hrana iz naših miz je neprimerna za naše živali. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Najprimernejši čas za sajenje sadnega drevja sta pozna jesen in zgodnja pomlad. Aprila smo s sajenjem že nekoliko pozni, zdaj sadimo sadike, ki še niso preveč vzbrstele, pri sajenju jih izdatno zalijemo. V sadovnjaku Ringovih blizu Velenja so marca posadili viljamovko.
Kaj je garteljc, smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu. Ker ni natančne definicije, smo se za opis garteljca obrnili na etnologa, dr. Janeza Bogataja.
Če želimo, da nas velikonočni zajec obdari s prazničnimi jajci in drugimi darovi, mu moramo splesti gnezdo. Sebastjan Lipar ga je naredil iz slamnate girlande, ki jo je položil na sredino spomladanskega aranžmaja.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Po uvodnem porazu s Kazahstanom, je bilo drugo srečanje lanskega svetovnega prvenstva IA skupine v hokeju na ledu za slovensko hokejsko reprezentanco še toliko bolj pomembno. Nasprotnik je bila Južna Koreja. To je bla sedma medsebojna tekma teh dveh nasprotnikov, Korejci pa do Nursultana še niso zmagali.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Orlando in Angelica se pripravljata na poroko, ko izvesta, da se bosta poročila tudi Pietro in Nunzia. Tadva želita organizirati želita skupno poroko, da bi imela s svatbo manj stroškov in bi tako več denarja ostalo za poplačilo dolgov. Orlando nad zamislijo ni navdušen, saj ima občutek, da ga Angelica vara z zdravnikom. Angelica niti sama ne ve, kakšna čustva se v njej prebujajo. Umberto ne more preboleti, da se je Laura zaljubila v drugega. Že ob misli na to ga oblije pot. Naj Lauri zaupa svoja čustva ali naj se raje posuje s pudrom proti potenju? Giovanna je zapustila Giuseppeja in spoznala očarljivega Antongiuglia, ki jo je povabil na ogled cerkve. Na Guida pa se je zaradi zveze s Sabaudio spravil njen nekdanji fant, zato je moral zaljubljeni oče sinovoma priznati, da ga s kuharico ne povezuje samo ljubezen do dobre hrane.

19:15
Otroški program: Op!

Ko gremo na izlet z družino ali s prijatelji, moramo ves čas paziti, da ostanemo skupaj. Če je kdo počasen, se mu moramo prilagoditi. Ne pa tako, kot je naredila Bibamica, ko je bila na izletu z Matkurjo, Majem, Uršulo in Bibatonetom: ker so bibe počasne in predvsem radovedne, je seveda tudi Bibamica zaostala, celo za Bibatonetom, ki ni dosti hitrejši od nje. Ko se je naveličala sprehoda, se je kar obrnilai n šla domov sama, namesto da bi prijatelje poklicala ali dohitela. Res neodgovorno! In kakšne skrbi je s tem povzročila ...O tem bi veliko lahko povedala tudi bukev, ki je potepinko opazovala na njenem potepu.

Aktivatorji ustanovijo svojo glasbeno skupino, pa nimajo prostora za vaje. Za sosede so preglasni in niti prijazna udeležba na sestanku sveta lastnikov ne pomaga. Odločijo se iti dalje. Tokrat bo šlo pa po vseh pravilih – od lokalne skupnosti do mestnih oblasti!
Obrnejo se na šolsko ravnateljico, a šolski prostori so zasedeni. Dobijo pa nasvet, naj prosijo županjo .
Žal, nikjer ni prostora zanje! Ko že skoraj obupajo, se najde rešitev: starejši sosed jim ponudi prostor v svoji garaži. Nadobudni glasbeniki sami očistijo in opremijo prostor, da lahko neovirano vadijo. Lastnik garaže jih v vsem razume, saj je upokojeni poslanec, ki se je tudi sam preizkusil v mehanizmih političnega volilnega sistema…

Grafika je likovna tehnika, ki ima svoje korenine v času , ko je bil izumljen tisk. Gre v bistvu za enak postopek, saj je osnovni element tako za grafično umetnost kot tiskanje odtis.
Mladi likovniki iz OŠ Elvire Vatovec Prade se pod vodstvom mentorice Ksenije Pfeifer in priznanega slovenskega grafika Franka Vecchiet-a seznanijo z vsemi vrstami grafične umetnosti. Sami se lotijo ene med njimi, in sicer linoreza. Spoznajo vse stopnje nastajanja linoreza in možnosti, ki jih omogoča ta umetniški postopek.

Mlada odvetnica Tony po nesreči na smučanju okreva v rehabilitacijskem centru, povsem odvisna od zdravstvenega osebja. Pod vplivom sredstev proti bolečinam začne premišljevati o svojem uničujočem razmerju z zapeljivim Georgiem.

Misli ji odtavajo v različna časovna obdobja njune ljubezni, od strastnih začetkov, glamurozne poroke in prve nosečnosti do težav z drogami, pomanjkanjem denarja in dvomov o resnični Georgievi predanosti njuni romanci. Toda težavno sprejemanje resnice je šele začetek Tonyjinega celjenja ranjene duše, ki je iz opojnih omam brezmejne ljubezni padla v temačne sence skrbi, dvomov in izdaje.

Leto produkcije: 2015
Država: Francija
Žanr: romantična drama
Režija: Maïwenn
Scenarij: Etienne Comar, Maïwenn
Igrajo: Vincent Cassel, Ludovic Berthillot, Louis Garrel, Emmanuelle Bercot, Félix Bossuet, Isild Le Besco

Dokumentarni portret Alenke Bole – Vrabec, ki je živela in ustvarjala v Radovljici.

Skozi filmsko pripoved so avtorji skušali prikazati, kako je zmogla združevati toliko različnih dejavnosti: od gledališkega ustvarjanja, moderatorstva na radiu, upravnega dela, pisanja pa vse do približevanja hispanističnih ameriških književnosti slovenskemu bralcu. Za njo je ostalo več kot 50 prevedenih naslovov, večino predstavljajo romani, otroška dela, dela za mladino.. Kdo je bila in kako je razmišljala Alenka Bole – Vrabec?

Zalagašper, Ansambel Saša Avsenika, Goga Zmelkow, Mojca Menoni Sikur, simfonični orkester RTV Slovenija in Martin Sikur, Lamai in Bort Ross ter Mi2.
Na varni razdalji neposredno iz Ljubljane, Kopra in Maribora. Danes ob 16.45 na programih Radia Slovenija in po 22. uri na 2. programu Televizije Slovenija.

Na Madžarskem je delež romskih otrok, ki živijo v domovih za mladoletnike brez starševske oskrbe, največji v Evropski uniji. Raziskovalna novinarka Stacey Dooley se v dokumentarni oddaji sreča s socialnimi delavci, z odvzetimi romskimi otroki in starši, ki oblasti obtožujejo institucionalnega rasizma.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov