Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 10. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 10. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Pomen sočutja za zdravo in etično življenje.

V sočutnem sobivanju je prihodnost človeštva. Budistična organizacija Buddha Dharma, Budistična kongregacija Dharmaling in Skupnost za zavest Krišne ozaveščajo celotno družbo o pomenu zdravega in etičnega načina življenja, ki temelji na sočutju do vseh živih bitij.

Turizem je zaradi pandemije ena izmed najbolj prizadetih gospodarskih panog, škoda bo zelo visoka, mnoga podjetja ne bodo preživelo, mnogi bodo ostali brez dela. Pandemija je močno udarila tudi po potrošnikih, marsikdo je že vplačal počitnice, ki so bile odpovedane. Odziv potrošnikov na vrednotnice je večinoma dober, pravijo v agencijah. Tisti, ki se ne strinjajo s tako rešitvijo, pa lahko zahtevajo vračilo denarja.

08:05
Glasbena matineja

Spremljali boste posnetek koncerta, ki je zaznamoval delovanje legendarne radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Oddajo so leta 1966 zasnovali sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta, pozneje pa so jo urejali sodelavci Radia Slovenija (Jasna Vidakovič, mag. Simona Moličnik). Na slavnostnem koncertu so dragoceno slovensko ljudsko glasbeno izročilo predstavili ljudski pevci in godci iz Sloveniji in zamejstva. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiserka Urša Menart.

V studijski vizualizaciji Beethovnovega četrtega klavirskega koncerta pod taktirko Simona Krečiča in s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo odlike svoje interpretacije predstavil pianist, solist Petar Milić.
Petar Milić velja za enega najboljših slovenskih pianistov v mednarodnem merilu. Leta 1997 je na mednarodnem klavirskem tekmovanju Nikolaja Rubinsteina v Parizu osvojil prvo nagrado, za izvedbo prav tega Beethovnovega klavirskega koncerta pa je leta 1996 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Režiser Jan Zakonjšek, urednik oddaje Daniel Celarec.

V slovenskem ljudskem izročilu je imel ples na svatbi pomembno vlogo, vendar nikjer ni bil tako tesno povezan z obredi kot na koroški »ovseti«, še zlasti v Mežiški dolini in v vaseh nad njo. Plese smo posneli leta 1988 s folklorno skupino kulturnega društva Prežihov Voranc z Raven na Koroškem. Scenarist in strokovni sodelavec Mirko Ramovš, snemalec ŽaroTušar, režiserka Marija Šeme Baričevič, urednica Danica Dolinar.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

Slovenski oktet velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Ob izjemno širokem in raznovrstnem repertoarju posveča posebno skrb slovenski ljudski in umetni pesmi. Prav za televizijo smo z oktetom vizualizirali pesmi Pri farni cerkvici, Pa se sliš…, V Gorjah zvoni in Zagorsko. Urednica je Danica Dolinar, režiserka Hanka Kastelic.

Trije igralci želijo zaigrati pravljico, a prav vsak hoče glavno vlogo pripovedovalca. Nekako se sporazumejo in znana pravljica se lahko začne. Brez nenehnih medsebojnih spopadov človeške nečimrnosti pač ne gre, a vseeno varno pripeljejo nežno Sneguljčico do srečnega konca. Prelepa tradicionalna likovna podoba na odru izriše pisano bogastvo lesenih lutk z lumpastimi palčki na čelu: "Če otroci so človeški malčki, mi, ki manjši smo od njih, smo palčki!"

Hyacinth zvleče moža Richarda na ogled podeželskega dvorca, da bi spoznala člana plemiške družine. Njen družbeni položaj pa ogrozijo Daisy, Onslow in Rose, ki nepričakovano obiščejo dvorec. Hyacinth in Richard se skrijeta na vrtu, kjer lastnika dvorca zamenjata za vrtnarja.

Liz in Hyacinth sta na vrsti, da pomagata svetnici Nugentovi v dobrodelni trgovini. Mimogrede se mora Hyacinth ustaviti še pri Daisy in Onslowu, da bi vrgla ven žensko, ki noče zapustiti očetovo sobe. Rose se odloči, da se bo odpovedala moškim in dobrodelni trgovini podari seksi perilo.

Klub žena organizira zakusko za gostujočega govornika v cerkvi. Hyacinth je zadolžena za nadzor. Vikar in ženske bežijo od nje, saj spet vse daje v nič, sebe pa poveličuje. Vikarja muči s hvalospevu sinu, ženskam pa skritizira vse jedi. Njena sestra Daisy želi vzbuditi ljubosumje v možu, zato mu reče, da je zaljubljena v sedemnajstletnika.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih.
V tokratni oddaji Ambienti se posvetimo zaščiti lesenih teras in vrtnega pohištva, pokažemo dom Avstralca, ki si je v Ljubljano uredil zgodovine polno stanovanje in nenavadno zasnovano in barvito hišo nad Ajdovščino.

Levison je v južni Siriji, predzadnji državi na svojem potovanju. Izvedeti hoče več o posledicah državljanske vojne. Potovanje sklene na sredozemski obali, v libanonskem mestu Biblos.

Ena izmed nasprotnic slovenske nogometne reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji je bila angleška ekipa. Do junijskega srečanja v Stožicah leta 2015 so Angleži dobili vse tri medsebojne tekme. Slovenski nogometaši, ki jih je v svojem drugem mandatu vodil Srečko Katanec, so bili odločeni, da bo pred razprodanimi Stožicami ta tradicija prekinjena.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Film raziskuje arhitekturno produkcijo slovenskega biroja, ki sta ga leta 1996 ustanovila arhitekta Jurij Sadar in Boštjan Vuga.

Dokumentarna pripoved skozi preplet osebnih refleksij, pogovorov s slovenskimi in tujimi arhitekti, pregledovanja obsežnega arhiva ter beleženj njunih dosedanjih največjih izvedenih del dokumentira raznolike arhitekturne teme, s katerimi arhitekta stalno iščeta svež zanos na področju njunega delovanja.
Film nas kronološko popelje skozi štiri petletke njunega dela, začenši v sredini 90-ih let, času, ki je bil politično, družbeno in arhitekturno naklonjen spremembam. Sledi plodno obdobje rasti in kasnejša ekonomska kriza, filmska pripoved pa se končuje z nikoli dokončanim projektom Športni park Stožice.

Sopranistka Ondina Otta je ena največjih slovenskih umetnic svetovnega slovesa.

V Trstu rojena pevka slovensko-italijanskega rodu, se je javnosti prvič predstavila leta 1946 v ljubljanski Operi. Zatem je odšla v Milano, kjer je od leta 1951 kot svobodna umetnica gostovala domala po vsem svetu. Od leta 1958 do leta 1972 je bila prvakinja mariborske Opere, nato pa se je posvetila pedagoškemu delu. V svoji pevski karieri je oblikovala skoraj vse lirične, koloraturne in dramske vloge standardnega opernega repertoarja. Številnim priznanjem, ki jih je prejela, se je decembra leta 2011 pridružila še Betettova nagrada.

Uspešnica ljubljanskega baletnega ansambla je tudi balet Coppelia na Montmartru. Zaradi zanimivega in duhovitega dogajanja, sijajnega plesa ter čudovite in večno mlade glasbe je balet priljubljen med generacijami od najmlajših do najstarejših.
Na ljubljanski oder je predstavo prenesel koreograf madžarskega rodu Gyorgy Gesler, koreografsko in režijsko pa jo je oblikoval Yourij Vamos, prav tako po rodu Madžar, ki danes živi in dela v Nemčiji. Za sabo ima odlično kariero plesalca in številne uspešne koreografske postavitve.
O svoji odlični postavitvi Coppelia na Montmartru je med drugim zapisal, da »je zgodba umetnika Toulouse-Lautreca in hoffmannovskega ljubezenskega para«. Plešejo baletni solisti in ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Urednica Danica Dolinar, TV-režija Jan Zakonjšek.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

4.del: Odpornost
V četrti oddaji izvemo, kako bi s posnemanjem narave lahko odkrili nove načine zaščite pred poškodbami, si olajšali presaditve organov in si celo podaljšali življenje. Bitja, ki živijo povsod okoli nas, se ponašajo z neverjetnimi lastnostmi. Pridobila so jih med evolucijo, kar jim je omogočilo preživetje vse do danes. Med temi skoraj nadnaravnimi sposobnostmi so učinkovito blaženje udarcev za zaščito telesa, izdelava izjemno čvrstih materialov in zagotovitev preživetja tudi v skrajnih razmerah.

Indijska filmska industrija je največja tovrstna na svetu. Proda milijardo vstopnic za kino več in ustvari dvakrat toliko filmov kot hollywoodska. Voditeljica Anita Rani razkrije zakulisje tega dobro naoljenega stroja, ki ne nazadnje pomembno prispeva tudi k družbenemu napredku Indije, saj se zavzema za pravice žensk, za osvetlitev kolonialne preteklosti in tudi za dosego boljših življenjskih razmer za revne.

Filmska priredba klasike distopičnega leposlovja, ki je predmet letošnje mature.

Po strmoglavljenju bombardiranega letala sredi oceana se skupina dečkov zateče na bližnji otok. Preživeli ugotovijo, da med njimi ni odraslih in da so sami odgovorni za svoje preživetje. Enega od dečkov, Ralpha, pooblastijo za vodjo. Ralphovo preudarno vodenje usmerja k civiliziranemu in kooperativnemu ravnanju v novonastali skupnosti. Nato pa drugi deček Jack oblikuje drugo frakcijo, v katero sovrstnike zvabi s karizmatičnim vodenjem, zbujanjem strahu pred neznanim, obljubljanjem brezskrbnega uživanja v življenju brez reda in pravil. Neukročeni dečki se začnejo vesti kot divjaki, uživajo v krvoločnem nasilju, trpinčijo sovrstnike in kmalu zagrešijo umor. Ralph poskuša rešiti katastrofalni položaj, a brez uspeha. Skupina divjih dečkov ogrozi lasten obstoj.

Roman Williama Goldinga je izšel leta 1954 in velja za moderno klasiko 20. stoletja, ki svari pred zdrsom v divjaštvo in podrobno analizira delovanje oblasti, množično psihologijo in družbeno organiziranost.

Izvirni naslov: LORD OF THE FLIES / Režija: Peter Brook / Scenarij: William Golding (pisec romana) / James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tradicionalna glasbena prireditev Pesem Evrovizije je letošnje leto v posebnih okoliščinah še kako aktivna. V soboto, 16. maja, iz Rotterdama RTV Slovenija prenaša show Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luč!, redakcija razvedrilnega programa pa pred prireditvijo pripravlja oddajo Pesem Evrovizije: Najboljših 25. Nejc Šmit bo v tej razglasil najboljšo popevko med slovenskimi udeleženci tega festivala, za katero je odločalo kar 30 000 glasov. V studiu gostimo dolgoletnega komentatorja in izvirnega poznavalca festivala, g. Andreja Hoferja. Z nami bodo luč prižigali še Vili Resnik, Rebeka Dremelj, Lea Sirk, Ana Soklič in Simon Gomilšek.

Kaj dogaja dela naprej. Ponovno bomo prečesali teden. Vrača se reporter s terena Admir Pričko, ki se je tokrat lotil razkuževanja. V Of D Rekord se nam bo pridružil priznani televizijski kritik Marjan Podobnik. V goste prihaja najbolj znan vladni govorec doslej, Jelko Kacin. Na Mali terasi pa Sasha Kelnar.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov