Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 25. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 25. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Danes postavljamo rekorde. Juhu! Črtica je postavila stolp iz kart in zdaj bi rada, da bi stal dolgo kot še nikoli. Če se še nekaj časa ne bo zrušil, bo zagotovo rekord! Držimo pesti, nam bo uspelo? Pri vseh pisanih marjeticah, kolobarnika sta se prehladila in ves čas kihata. Kaj ima to opraviti s Črtičinim rekordom, vas zanima? Hitro hop, v Studio Kriškraš in odgovor bo na dlani. Tudi Gaber že nestrpno čaka, da nam pokaže trike s kartami.

Življenje ni bilo preprosto, če si bil otrok v času, ko ni bilo vsega na pretek. Tone Seliškar je poznal težke plati življenja, a vedel je tudi, da otroci ne potrebujejo veliko, da si sami ustvarijo najbolj zabavne igre in se spustijo v najbolj zanimive dogodivščine, ki te zaznamujejo za celo življenje. Na Tržaški cesti so se otroci znali igrati marsikaj, čeprav so bile edine igrače palice, noge in zrele hruške na sosedovem drevesu.
Lara in Duhec že čakata, da vas popeljeta po Ljubljani, ko je bila še zelo, zelo drugačna, kot je danes.

ZLATKO ZAKLADKO

Če mislite, da so zakladi le tisoč milj pod morjem, se motite. Zlatko Zakladko vas vabi v naravo. Skupaj boste odkrivali skrivnostne kotičke in spoznavali čudovit svet rastlin. Koliko čarovnij in modrosti je povezanih z njimi! Bi se želeli osvežiti z zdravilnim čajem? Ali pa bi se radi naučili pripraviti čisto posebno sladico? Potem ne smete zamuditi naših potepanj po Sloveniji! Zaklad se pogosto skriva tam, kjer najmanj pričakujete...

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

13:00
Otroški program: Op!

Nupi ves zgrožen odkrije, da si Niko zob ne umije zmeraj. Ko pa se Niko ustraši, hitro obljubi, da nikoli več ne bo preskočil umivanja zob.

Čuk v svojih kopalkah najde želvjega mladička, zato se prijatelji s podmornico odpravijo na morje, da bi poiskali njegovo mamo. Želvaka pa preplaši Tokec, električna meduza.

Vročega poletnega dne se vsi zabavajo, le Ezop dela. To se mu zdi nepravično, zato napiše igro o marljivih mravljah in murnu. Muren je pel in plesal, medtem, ko so mravlje celo poletje delale. Ko pa je prišla zima, muren ni imel ne hiške ne ozimnice. Zato je prosil mravlje za pomoč. Naj mu mravlje pomagajo? Samo Ezop ve odgovor!

Medved bi rad Medvedka presenetil s skirojem, zato se Capko in Rozi ponudita, da bosta, medtem ko ga bo sestavljal, pazila na Medvedka. A izkaže se, da to ni preprosto.

Živel je volk, ki je imel strašansko rad novotarije. Prvi v gozdu je imel televizor. Prvi je imel HiFi. Prvi je imel računalnik, sesalnik, sintesajzer znaMke Zorg in fotoaparat s širokokotnim objektivom.
Nekega dne je odšel volk v mesto in v izložbi zagledal motor. Čisto nov in bleščeč ga je gledal izza stekla. A za volka je bil predrag. Zato je sklenil, da bo čez poletje delal pri gozdnih živalih in tako zaslužil za motor.
Celo poletje se je volk udinjal pri živalih. Lisici je pomival posodo, za veverico je nabiral lešnike, ježevki je pometal pred bajto in nežni srnici je čuval zarod. Ko je prišla jesen, je imel dovolj denarja, da si kupi motor, pa še čelado za povrh.

Sredi gozda je v majhni koči živela majhna šivilja. Imela je sina edinca. Nekega toplega pomladnega dne je sedela na klopi pred hišo in šivala. Otrok je spal v zibki zraven nje.
Nenadoma je šivilja zaslišala kako se v gozdu za njenih hrbtom lomijo veje. Nekaj velikanskega je lomastilo v njeno smer. Odložila je šivanje in dvignila pogled, da bi videla kdo gre. V tistem trenutku je iz gozda prilomastil velikanski medved.
Prihlačal je do šivilje. Dvignil je sprednjo taco in ji jo je položil v naročje. Šivilja je videla, da je v šapo zaboden velikanski trn. Medved se ji je zasmilil. Vzela je šivanko in trn izdrla.
Ko je bil trn zunaj, se je medved odvrnil od šivilje in stopil proti zibki. Mati je v strahu planila proti otroku. Dvignila ga je iz zibke in se stisnila k steni. Medved je pograbil prazno posteljico in z njo vred izginil nazaj v gozd. Hvaležnost pa taka, je pomislila šivilja in tolažila prestrašenega otroka.
Še preden je tisti večer padlo sonce za obzorje, se je iz gozda spet zaslišal hrup. Šivilja je dvignila glavo in videla medveda, ki se je vračal z zibko. Stisnila je otroka k sebi in je čakala kaj bo.
Medved je prišel do šivilje in odložil posteljico tja, od koder jo je vzel, nato se je obrnil in odhlačal nazaj v gozd. Ko se je šivilja približala zibelki, je od presenečenja vzkliknila. Posteljica je bila polna sladkih hrušk.

Nekoč je živel nečimrn in skop grof. Nekega dne si je z glave sčesal uš. Uš je bila tako velika, da jo je zaprl v stekleno posodo in jo še naprej redil. Sčasoma je postala ogromna, zato so jo hlapci zaklali in naredili iz nje slanino. »Kdor ugane, iz česa je ta slanina, » pravi grof, » dobi nagrado in še z mojo hčerjo se bo lahko poročil!« Za uganko je izvedel tudi mladi pastir. Odločil se,d a se bo še on preizkusil v ugibanju. Na pot je vzel zdravilno mast in z njo pomagal miši, čebeli in volku.
Zaradi njegove dobrote se ga je še naprej držala sreča, slišal je pravilen odgovor in ga edini tudi povedal. Grof je bil osupel, revnemu pastirju vendar ne bo dal za ženo svoje hčere!
Mladenič je dobil dodatno nalogo in tudi to rešil, saj sta mu pomagali čebela in miš. Objestni grof je revnega fanta spodil z gradu, a zdaj je mladeniču prišel na pomoč volk. S celim krdelom so zdirjali nad grad in prestrašili grofa tako, da je revež izdihnil.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V oddaji izpostavljamo vseslovensko motivacijsko kampanjo Slovenske turistične organizacije ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere domače goste vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija. Kampanja je še posebej pomembna v času, ko se v slovenskem turizmu postopoma odpravljajo omejitve, kar med ponudniki vliva optimizem in prispeva k ponovnemu zagonu turizma. V Beli krajini smo preverili, kako bodo z novimi produkti na reki Dobličici ter v Krajinskem parku Lahinja privabljali letošnje goste. Belokranjci ne želijo svojega turizma graditi samo na reki Kolpi, zato v ospredje prihajajo manj znani, butični produkti. Kot na primer ogledovanje bobra v njegovem naravnem okolju in opazovanje edinstvenega močerila, črne človeške ribice, ki živi samo v ožjem okolišu Črnomlja. S kolesarskimi produkti in vse bolj tudi celoletno ponudbo turizma pa nase opozarjajo tudi v centru Gače.

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Po letu 1986 in 2014 so bili Belgijci na poti do tretjega četrtfinala na svetovnih nogometnih prvenstvih. Neporaženost na 23 zaporednih tekmah jim je dajala veliko samozavest, toda pot do uspeha je bila vse prej kot lahka.

Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznamovale polpreteklo zgodovino. Te dogodke pa obkrožajo skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca je nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot. Intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Mit ali resnica? Presodite sami.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Beaumarchaisova Figarova svatba slovi kot najbolj revolucionarna komedija, ki je s svojimi svobodomiselnimi idejami celo navdahnila francosko revolucijo. Toda v današnjem kontekstu lahko Ta veseli dan beremo drugače, tudi v duhu gibanja #metoo.
Ta veseli dan ali Matiček se ženi je gledališka igra Antona Tomaža Linharta in je priredba Beaumarchaisove satire Figarova svatba. Linhartova veseloigra je v knjigi izšla leta 1790, cenzura pa je bila premočna, da bi dovolila tudi uprizoritev na odru, zato je bilo delo uprizorjeno šele leta 1848, po Marčevski revoluciji, v Novem mestu. Beaumarchaisova Figarova svatba slovi kot najbolj revolucionarna komedija, ki je s svojimi svobodomiselnimi idejami celo navdahnila francosko revolucijo. Toda v današnjem kontekstu pretirane politične korektnosti lahko Ta veseli dan beremo drugače, tudi v duhu gibanja #metoo, o čemer smo se pogovarjali z asistentko režije izvedbe v Drami Mašo Pelko, glede zapleta s podvezico pa smo se pozanimali tudi pri načrtovalki porok, obenem pa prisrčen zaključek te oddaje iz serije 50 knjig posneli kar v Blejskem srčku.

V predzadnji Uefini magazinski oddaji o evropski ligi bo v ospredju zgodba o Sevilli in njenih dveh uspešnih obdobjih v tem tekmovanju. Pod prvega se je kot trener podpisal Juande Ramos, pod drugega pa Unai Emery. V obeh obdobjih je za to špansko moštvo igrala kopica odličnih igralcev, tudi španskih reprezentantov.

Ustvarjalci oddaje Osvežilna fronta so v karanteni, kar od doma, za letošnje maturante pripravili posebno oddajo. Velik del oddaje so namenili maturitetnemu eseju, najbolj pogostim napakam in ocenjevanju, ter Ivanu Cankarju in njegovi dramatiki. Zbrali so tudi informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje o ukrepih, ki jih morajo maturanti upoštevati pri pisnem opravljanju mature. Ob številnih informacijah bo oddaja, ki bo premierno na sporedu 25. maja 2020, tudi tokrat začinjena s humorjem, ki bo mlade v teh napetih tednih vsaj malo sprostil.

Trevor si ogleda mesto, ki je dalo navdih za knjige o Huckleberryju Finnu, otok, na katerem izdelujejo orožje, in mesto, ki velja za eno najprijetnejših krajev bivanja v Združenih državah Amerike. Na poti do izvira Misisipija, konca svojega potovanja, pa obišče še največje nakupovalno središče na svetu, v katerem se lahko tudi poročite.

Leto 2018 je bilo posvečeno Ingmarju Bergmanu (14. 7. 1918 – 30. 7. 2007) in za to priložnost je Jane Magnusson, režiserka, ki se že vrsto let ukvarja z Bergmanom, pripravila celovečerni dokumentarni film. Bergman je zaslovel kot neprekosljiv mojster psihološke drame, režiral je več kot petdeset celovečernih filmov in na oder postavil več kot sto gledaliških predstav. Dobitnik neštetih mednarodnih priznanj in nagrad je seciral svoje trpinčene subjekte, ukleščene v krog samoizpraševanja in iskanja smisla bivanja. Dokumentarni film ne odkriva le umetnikove bogate filmske in gledališke dediščine, ampak se poglobi tudi v Bergmana kot človeka in v njegove odnose z ljudmi, s katerimi je bil povezan zasebno in profesionalno, med katerimi so bili tudi: Max von Sydow, Harriet Andersson, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Lena Olin, Pernilla August.

režija: Jane Magnusson

Nov teden, novi koncerti doma – danes popoldne ob 16.45 v živo na Valu 202 in zvečer v posnetku na TV SLO 2 štajerska zasedba Leonart, ki se giblje med udarnim glasnim rockom, ter čustveno obarvano melodiko in aranžmajsko dovršeno zvočno sliko. Gotovo ste že ujeli njihovi skladbi Pot do zvezd in Daleč stran, ki so jo posneli z gostjo Bilbi.

BBC-jeva dokumentarna serija razkriva ozadje nastanka Savdske Arabije in neizmerno bogastvo, ki je vladarju omogočalo neomejeno oblast doma in nedotakljivost v mednarodnem prostoru. Spor z Iranom je medtem zanetil pravo krizno žarišče. Zdaj se prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman zavzema za preobrazbo države: prehod k zmernemu islamu, izkoreninjenje korupcije in družbene reforme.

Savdska Arabija je na pragu velikih sprememb. Kraljevina je dolgo uživala v navidez neusahljivem bogastvu in neizmernem vplivu. Toda vse več je obtožb, da Savdov dvor širi ekstremistično ideologijo in celo podpira nasilne skrajneže. Prvi del dokumentarne serije pripoveduje o zavezi novega prestolonaslednika, Mohameda bin Salmana, da se bo kraljevina vrnila k zmernejši obliki islama ter o tem, kako savdski denar in orožje vplivata na dogajanje po svetu, predvsem na bojiščih v Siriji in Jemnu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov