Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 31. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 31. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Bajramska molitev v Islamski skupnosti v RS

Z našo kamero smo v nedeljo, 24. maja zabeležili bajramsko molitev, ki so jo ob koncu postnega meseca pripravili v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani. Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja okužbe z novim virusom je potekala v ožjem krogu predstavnikov Islamske skupnosti v Sloveniji.

Sredi maja so - ob upoštevanju strogih varnostnih protokolov - zobozdravstvene ambulante znova začele sprejemati paciente. Ordinacijski čas je še vedno 6 ur in pol v 8-urnem delavniku, a po novem zobozdravniki lahko sprejmejo pol manj pacientov, kot pred epidemijo. Za koliko se bodo zaradi dodatnih varnostnih ukrepov podaljšale čakalne vrste, imajo zobozdravniki dovolj zaščitne opreme in kdo jo bo plačal, bo košarica zdravstvenih storitev zaradi novih pravil dražja, nabor storitev pa manjši. Bodo na pomoč javnemu zobozdravstvu priskočili zasebniki?

08:30
Glasbena matineja

Posnetek koncerta iz cikla nedeljskih klasičnih matinej Mozartine, ki jih pripravlja Simfonični orkester RTV Slovenija. Tokrat mu dirigira gostujoči dirigent je Alpaslan Ertüngealp iz Turčije, ki se je na enem izmed abonmajskih koncertov orkestra predstavil že v preteklih sezonah in navdušil tako občinstvo, kot glasbenike. Predstavljajo Beethovnovo Simfonijo št. 8 ali »malo simfonijo« kot jo je poimenoval sam skladatelj, saj jo je napisal v pičlih štirih poletnih mesecih, leta 1812. Čeprav je v tem življenjskem obdobju skladatelj doživljal hude osebne pretrese, v glasbeni zasnovi te simfonije kaže da se je na duhovit način želel otresti tegob in razvedriti svojega duha.

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki deluje pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata, se je z letošnjim koncertom posvetil glasbi iz Prekmurja ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matičnemu narodu. Zvočno podobo koncerta so sooblikovali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in multiinstrumentalist Boštjan Gombač pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je pripravil glasbene priredbe prekmurskih ljudskih pesmi in uglasbil pesmi prekmurskega pesnika Ferija Lainščka.

Binkoštna sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl

Studijska vizualizacija virtuozne izvedbe Urbana Staniča, 18 letnega pianista, ki je lani na tekmovanju Evroivizijski mladi glasbeniki v Koelnu zastopal našo TV in s tem Slovenijo in dosegel odlično 2. mesto. Urednica Danica Dolinar, režiser Nikolaj Vodošek.

Hyacinth je prepričana, da bodo ob upokojitvi Richarda, in seveda tudi njo, povabili na kraljevo vrtno zabavo. Zato muči ubogega poštarja, ko ne dobi vabila. Rose spet zganja cirkus, ker jo je zapustil ljubimec. In se vrnil k ženi. Odloči se, da se bo vrnila v deviški stan. Hyacinth in Richard gresta na poučni izlet v naravo, iskat ostanke stare kulture.

Hyacinth si za konec tedna sposodi razkošno vilo sestre Violet in svaka Brucea in organizira piknik. Hyacinth sreča vaško posebnico Bunty in se zaklepeta z njo. Bunty se napije. Medtem Richard išče Buntyjino psico Zoe, ker mu je tako naročila Hyacinth. Pridruži se jim še Buntyjin mož Dorian in se zagleda v Hyacinth. Na piknik pridejo tudi Onslow, Daisy, Rose in Hyacinthin oče s Poljakinjo, ki se zagleda v Richarda.

Hyacinth je čisto iz sebe od zavisti, ko sliši, da gredo sosedi na razkošne počitnice. Zato se pretvarja, da gre tudi ona na počitnice. Medtem se k Bucketovim pripelje Onslow, da bi rešil Richarda iz Hyacinthinih krempljev. Hyacinth in Liz gresta čistit v cerkev. Tam se jima pridruži pijan Richard v Onslowovi družbi. Pride tudi pomanjkljivo oblečena Rose, ki hoče na vsak način govoriti z vikarjem.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V zadnji pomladni oddaji Ambienti se ozremo po vrtovih in domovih te pomladi, pokažemo pravljično mansardo v stari Ljubljani in neponovljiv biser alpske arhitekture, prenovljeno domačijo na Jezerskem.

Trevor si ogleda mesto, ki je dalo navdih za knjige o Huckleberryju Finnu, otok, na katerem izdelujejo orožje, in mesto, ki velja za eno najprijetnejših krajev bivanja v Združenih državah Amerike. Na poti do izvira Misisipija, konca svojega potovanja, pa obišče še največje nakupovalno središče na svetu, v katerem se lahko tudi poročite.

Za hrvaško nogometno reprezentanco je bila že uvrstitev v finale svetovnega prvenstva največji uspeh na dosedanjih tekmovanjih, naši južni sosedje so že s tem vsaj za eno stopničko izboljšali dosežek bronaste generacije iz leta 1998. Selektor Zlatko Dalić in njegovi igralci so postali narodni junaki na Hrvaškem. Tudi Francozi so bili zelo samozavestni. Selektor Didier Deschamps bi lahko kot trener ponovil uspeh iz leta 1998, ko je kot nogometaš že postal svetovni prvak.

Dragi sopotniki,
svet na drugi strani okna deluje nespremenjen, kljub temu pa je naša realnost obrnjena na glavo. Objemi in poljubi so se prelevili v ekstremen šport. Stisku roke grozi izumrtje. Izogibanje starejšim v širokem loku je po novem znak naklonjenosti.
Še nekaj mesecev nazaj so nas politiki prepričevali, da 'alternative ni'. Danes pa ponavljajo, da 'nič več ne bo tako, kot je bilo' in sprejemajo drastične ukrepe. In kar je še bolj čudno: tisti, ki smo želeli mirnejši, prijaznejši svet, se danes spopadamo z nepričakovano abstinenčno krizo, s presenetljivim hlepenjem po vrnitvi v svet, ki smo ga želeli pustiti za seboj.
V zraku, ki ga dihamo, je novoodkrita svežina in globina, zvezde pa sijejo z močnejšim leskom. Celo stari komadi zvenijo drugače—novi pomeni vznikajo med vrsticami besedil, glasba pa brenka po drugih emocionalnih strunah.
Pridružite se proslavi ob turbulentni splavitvi novega sveta. Nazdravili bomo potencialu in se spomnili nevarnosti tega izjemnega trenutka. Slednji je istočasno inspirativen in strašljiv, saj nazorno kaže, da je v resnici čisto vse mogoče.

Dokumentarni film o gradnji osrednjega slovenskega kulturnega in kongresnega centra.

Cankarjev dom so z največjo intenzivnostjo gradili v letih 1978 – 1980 in ga dejansko zgradili v 30 mesecih. Spomladi leta 1980 so bile v Linhartovi dvorani že prve prireditve. Septembra 1982 so bile končane že vse štiri glavne dvorane, vključno z največjo – Gallusovo. Gradnja je bila v ostrem nasprotju s takratno zvezno zakonodajo. V veliki meri je zato bila ilegalno dejanje, s tem pa tudi dejanje slovenske pokončnosti in upornosti. Pomenila je svojsko uvodno poglavje slovenske osamosvojitve. Dokumentarni film želi predstaviti ta enkratni sočasno arhitekturni, gradbeniški, logistični, organizacijski, finančni in gotovo tudi politični in kulturni podvig, ki je vplival na novejšo zgodovino Slovencev. Film je nastal po scenariju in v režiji Josipa Košute.

18:10
Baleti iz SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor

Predstava Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića se naslanja na vsebinsko podlago romana Pierra Choderlosa de Laclosa iz 18. stoletja, ki predstavlja kritiko tedanje francoske aristokracije. Po številnih filmskih in gledaliških upodobitvah te vsebine se torej v novem kreativnem zamahu vrača na plesni podij. Avtorja sta plesno kreacijo zasnovala na glasbeno podlago različnih mojstrov baročne glasbe (Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldija, Tomasa Antonia Vitalija idr.). Izjemna koreografska senzualnost, s katero se predajata novim ustvarjalnim procesom, vedno znova išče vitalne povezave med umetnostjo in življenjem. Urednica Danica Dolinar, TV-režija Svetlana Dramlić.

O baletu je avtor Edward Clug zapisal: »Tango je bil rojen na ulicah in jaz ga želim prenesti nazaj na ulice našega otroštva, naših sanj, naših src in želja. Zgodba o nas, ki nosimo tango v sebi.« Nastopajo: Adriana Cioata, Galina Čajka, Klavdija Čerimagić, Marina Krasnova, Pia Mlekuš, Kleopatra Purice, Valentina Turcu, Anton Bogov, Edward Clug, Vadim Vasilij Kuzkin, Sergiu Moga, Aleš Tkalec.
Urednica Danica Dolinar, TV-režija Vojko Vidmar.

Minili sta dve tisočletji, a zapuščina Julija Cezarja je še zelo živa. Vladarski poimenovanji car in kajzer, medicinski poseg carski rez, julijanski koledar, mesec julij in znameniti »Prišel, videl, zmagal«, prestop Rubikona, ob zahrbtnem dejanju pa »Et tu …«. Voditeljica, profesorica Mary Beard predstavi življenje in zapuščino znamenitega generala, politika, diktatorja.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V čudoviti veronski areni so se številni glasbeni umetniki klasične in pop glasbe s koncertom poklonili življenju, delu in glasbi velikega tenorista Luciana Pavarottija. Koncert je ob desetletnici njegove smrti organizirala tenoristova žena Nicoletta Mantovani. Pavarottijevo najljubšo glasbo so izvajali številni glasbeniki, od Dominga in Carrerasa do Angele Gheorghiu, Fabia Armiliata, Zucchera, Erosa Ramazzottija, Neka, Fiorelle Mannoie, Giorgie in 2Cellos.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokratno nedeljsko popoldne z Bernardo in Jožetom delijo novinarka dnevnoinformativnega programa in voditeljica Katarina Braniselj, sončna glasbenica iz Savinsjke doline Alya, za bolj strokovne nogometne napovedi bo poskrbel dr. Andrej Stare, za šalo in hec pa se nam iz Štajerske javlja Vinko Šimek. Naš sodelavec Magic Aleksander izziva Jožeta, da se nauči pravega čarodejskega trika.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se pogovarja z Mirjam Poterbin, mamo košarkarskega zvezdnika Luke Dončiča. Mirjam bo v sproščenem pogovoru iskreno spregovorila o vzgoji profesionalnega športnika, o svojem odnosu s sinom in o življenju v Združenih državah Amerike. Mirjam je bila v mladosti plesalka, spogledovala se je z manekenstvom, kasneje se je profesionalno ukvarjala s kozmetično dejavnostjo, zdaj svojo podjetniško pot združuje s kariero svojega sina in ustanavlja dobrodelno fundacijo. Luka Dončič je dvanajsti Slovenec, ki mu je uspel preboj v ligo NBA, in je trenutno član moštva Dallas Mavericks.

Kreg in ravs v slovenski politiki se nadaljujeta, mi pri Kaj dogaja pa iščemo rešitve in možnosti mediacije. Admir Pričko je svoje napore usmeril v reševanje glasbene industrije, njegove napore pa bo pokomentiral raper EMKEJ, ki bo naš osrednji gost. Na Mali terasi pa MZK Sektor, plesnim hitom o kulturi.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov