Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 27. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Vaša jutranja torkova sopotnica bo Ana Tavčar, ki se bo z zdravnikom gastroenterologom Darkom Siuko najprej pogovarjala o pomenu vitamina D pri omejevanju širjenja okužb z novim koronavirusom. Dr. Damijana Žišt bo izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. Igor Mihajlik iz Agencije za varnost prometa nam bo podal nasvete za varno vožnjo v jesenskem času. Z nami bo tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs na temo novih pravil in omejitev v času epidemije. Vrtni nasveti pa bodo v znamenju nagrobnih dekoracij.

Esad Babačić bo predstavil svoj esejistični prvenec, z Rožančevo nagrado ovenčano knjigo Veš, mašina, svoj dolg. Tematika duhovitih in berljivih esejev sega od športa do družbenih sprememb, pri čemer pisatelj prisega na človeško solidarnost in se upira egoizmu, preziru in pridobitništvu. Uroš Zupan je poimenoval svojo dvanajsto pesniško zbirko Sanjska knjiga. Rdeča nit formalno raznolikih pesmi je pisanje o izgubljenem svetu, o rajskem času otroštva, pa tudi o melanholiji, bolečini in iskanju tihega, mirnega sozvočja z naravo. Prevajalec, glasbenik in stripovski scenarist Jernej Juren bo spregovoril o svojem knjižnem prvencu, zbirki kratkih zgodb Ekoton in drugi grehi mladosti. Generacijsko obarvano pisanje se dotika ljubezni v najrazličnejših odtenkih in z duhovito pisavo izriše nepredvidljiv vrtiljak privlačnosti, pripadnosti in zavrnitev.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

V okviru evropskega čezmejnega projekta Kraji prve svetovne vojne v gričevnatem delu Furlanije so leta 2007 v Ragogni ustanovili muzej, ki je namenjen bolj poglobljenemu razumevanju in proučevanju dogodkov prve svetovne vojne na tem območju.
Vas Velo Grablje na otoku Hvar od leta 2006, ko so vaščani dobili elektriko in vodovod, doživlja preporod. Hiše se obnavljajo in predvsem mladi iz združenja Pjover za zaščito in revitalizacijo Velega Grablja so zelo dejavni. Posebno mesto v življenju kraja, pa tudi vsega otoka, ima sivka oziroma levanda, kot ji pravijo domačini.
V miren kraj Fertőszéplak ob avstrijski meji in nedaleč od Nežiderskega jezera, se je pred leti preselil umetniški par, ki je z ustanovitvijo galerije in organiziranjem ustvarjalnih delavnic uresničil svoje sanje.
Bavarec Rainer Keßler iz Thierhauptna je v svoji kleti pet let sestavljal 27 metrov dolgo igralno stezo Carrera, preden se mu je naposled le zdela primerna za dirke.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti si bomo pogledali enega od načinov shranjevanja CO2 iz ozračja, testirali Land Roverja defenderja in MG-ja ZS EV-ja, na prvo vožnjo popeljali Cupro formentor in Opel astro ter pokukali na domačo predstavitev Volkswagna ID3. Sprehodili pa se bomo tudi skozi mobilne novice tedna.

Se še spomnite let, ko je država prepovedovala uvoz osebnih računalnikov? Pa tega, kako jih je nekaj entuziastov prek meje vseeno spravilo?

In stojnice na ljubljanski tržnici s piratsko programsko opremo? Igrice Kontrabant na Radiu Študent? Pri zabavnem in nostalgičnem dokumentarnem filmu je sodelovalo kar nekaj ljudi, ki so v tedanjem času z ogromno mero ustvarjalnosti in entuziazma skrbeli za razmah računalniške pismenosti. Poskrbeli so namreč, da so se v Sloveniji kljub prepovedi znašli prvi računalniki za osebno uporabo, za kopije najnovejših igric in programov ter navsezadnje tudi za to, da je v takratni skupni državi Jugoslaviji zakrnela oblast tovrstni tehnologiji prižgala zeleno luč.

Čeprav so bili prvi računalniki z današnjega vidika silno preprosti, povezani s hišnim televizorjem in kasetofonom, je šlo za prvi korak evolucije, ki je do danes digitalizirala in povezala svet. Pa ne le to! V Sloveniji je ukvarjanje z računalništvom pomenilo beg iz socialističnega 'dolgcajta', pripadnost neki avantgardi in dejavnost, ki nas je postavila v korak z globalnim tokom ter spodbujala mnogo vzporednega dogajanja. Dokumentarna zgodba se ne osredotoča na tehnične vidike, temveč nas popelje skozi kulturne pojave, ki so spremljali začetke hišnega računalništva.

V filmu spregovorijo Žiga Turk, ki je v študentskih letih s prijateljem Matevžem Kmetom razvil dve priljubljeni igri Kontrabant, in drugi pionirji domače računalniške scene osemdesetih let prejšnjega stoletja: Jonas Žnidaršič, Primož Jakopin, Jernej Pečjak, Sergej Hvala, Jure Longyka, Saša Albert, Jani Kovačič in Andrej Vihtelič.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V napetem kvizu Joker se bo z 12 vprašanji spopadel Daniel Vrbanič iz Kranja. Zase pravi da je doktor materialov, saj razvija kavčukove zmesi, iz katerih se delajo gumeni izdelki. Rad potuje z vlakom in nahrbtnikom. Je član dveh, včasih celo treh folklornih skupin, v katerih pleše in igra harmoniko. Tudi njegova super pomoč je kolegica iz folklore in ekipe iz Pub kvizov: Urška Sodnik.

Dokumentarni portret sodobne argentinske pisateljice Vlady Kociancich.

Majhni punčki je v velikem mestu ob Srebrni reki njen oče pripovedoval zgodbe, ki so se ji zdele kot pravljice:
o zeleni reki in njenih mostovih, o gradu nad reko, o lepih hišah na bregovih.
Mnogo let kasneje uveljavljena argentinska pisateljica slovenskega rodu Vlady Kociancich ta spomin doživi v živo, ko
obišče domovino svojega očeta.

»Ko sem prvič obiskala Slovenijo in prišla v Ljubljano, me je najbolj presunilo spoznanje, da grad, reka in mostovi, ki mi jih je opisoval moj oče, v resnici obstajajo.«

Sodobna argentinska pisateljica Vlady Kociancich je uveljavljena avtorica sedmih romanov in več zbirk kratkih zgodb, prevedenih v številne jezike.
V književnost in branje jo je usmeril oče Janez Kociancich, slovenski izseljenec iz Gorice, pisati pa je začela že pri osmih letih. Njen svetovljanski in izbrušen slog
pisanja je zaznamovalo prijateljstvo in sodelovanje z velikanoma argentinske in južnoameriške književnosti, Jorgejem Luisom Borgesom in Bioyem Casaresom.

Vlady živi in dela v Buenos Airesu, vendar nenehno potuje: pisateljska srečanja, kongresi, predavanja, ali pa zasebna potovanja jo vodijo po vsem svetu.
V najboljšem pomenu besede je »pisateljica potovka«, vendar pa se vedno vrača v svoje najljubše mesto, v temperamentno 15 milijonsko argentinsko prestolnico.

Dokumentarni film je avtorica Živa Emeršič zasnovala kot potovanje po življenju te izstopajoče intelektualke in pisateljice, ki je zelo argentinska,
toda svojo nadarjenost in strast za pisanjem pripisuje vedno in povsod svojemu očetu, medvojnemu slovenskemu izseljencu Janezu Kociancichu iz Gorice.

Posneto v Buenos Airesu, Manzanaresu in provinci Cordoba marca 2012.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Nagrajena dokumentarna serija v dveh delih pojasni zastrašujočo razsežnost onesnaženosti svetovnih morij s plastiko. Na oceanih plava pet otokov plastičnih odpadkov, ki jih oblikujejo morski tokovi. Največji med njimi je velik kot ozemlje treh Francij. Še bolj skrb vzbujajoča je mikroplastika, koščki, manjši od milimetra. Vsako minuto potrošniki na svetu kupijo milijon plastenk, milijon plastičnih kozarcev za enkratno uporabo in kar dva milijona plastičnih vrečk. In vsako leto v morju pristane osem milijonov ton plastičnih odpadkov, polovico jih tja odložijo reke. Na svetu recikliramo le okoli 11 odstotkov plastike, proizvodnja pa še kar narašča. Izračuni kažejo, da bo ob nespremenjenem ritmu letne proizvodnje ta do leta 2050 porasla za 500 odstotkov.

DROWNING IN PLASTICS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Tom Watt-Smith

Prava ideja! prikazuje primere dobrih praks. Družina Gospić se z ribogojstvom ukvarja že 40 let. Brata Ninoslav in Danijel, ki sta odrasla ob družinski ribogojnici v Svetem Florijanu pri Rogaški Slatini, sta sprva postransko dejavnost razvila v donosen posel. Njuno podjetje G2o s šestimi zaposlenimi letos načrtuje nekaj več kot milijon evrov prihodkov. Na dveh lokacijah gojijo 12 vrst sladkovodnih rib - potočno postrv in potočno zlatovščico, šarenko, krapa, pa tudi ščuko in smuča; letos bodo za predelavo in poribljavanje vzredili približno 60 ton rib. Pod lastno blagovno znamko narociribe.si prvi med ribogojci sladkovodnih rib omogočajo spletno prodajo in dostavo svežih rib po vsej Sloveniji, v kratkem pa bodo začeli tudi s trženjem pripravljenih jedi, kot so dimljene ribe, ribji namaz in kaviar. Zaradi pomanjkanja naravnih vodnih virov so razvili lastno tehnologijo za vzrejo rib, ki temelji na najsodobnejših rešitvah intenzivne akvakulture in je vse bolj priznana tudi v tujini; doslej so v 7 državah projektirali več kot 40 recirkulacijskih in drugih sodobnih sistemov za vzrejo rib.

Barnaby in Winter raziskujeta umor Marka Adlerja, poslovneža in lastnika caustonskega ragbijskega kluba, ki ga najdejo globoko zamrznjenega v komori za krioterapijo. Kmalu ugotovita, da nad Adlerjem, čeprav je v dveh letih iz ekipe naredil kandidata za prvo ligo, niso vsi navdušeni. Guy Bevan, nekdanji trener, ki ga je Adler odpustil, je proti njemu vodil ogorčeno kampanjo. Alder je imel težave tudi v zakonu, saj se je njegova žena Samantha, sicer lastnica vaške slaščičarne, naveličala njegovih ljubosumnih izpadov …

Le malo romskih organizacij se lahko pohvali z večdesetletnim delovanjem. Te dni 30-letnico praznuje murskosoboško društvo Romani Union. Pozanimali smo se, kako se z izzivi vključevanja na trg dela spoprijemajo mladi Romi v Mariboru. Prekmurska zasedba Romano Glauso svoj album prvenec, ki bo kmalu tudi izšel, najavlja s prvo romsko polko. V naselju Gomilica so dvema sestrama z dobrodelno akcijo pri prenovi hiše na pomoč priskočili številni Romi ter prostovoljci iz Prekmurja.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov