Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 4. dec. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 4. dec.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Betka si zaželi dragega dopusta v tujini. Toni, ki je do vratu v dolgovih, jo prepričuje, da so dolga potovanja nevarna za žensko, ki je rizično noseča. Še bolj ga stisne v žepu, ko tudi Blažka napove, da si želi dragega potovanja. Johnny k Ovnovim pripelje zdravnika, bolje rečeno živinozdravnika, ki Betko s strokovnimi nasveti prepriča o nevarnostih prekomorskih potovanj. Prestrašena Betka se odloči, da bi mogoče raje odpotovali na Hrvaško. Ker Toni nima denarja niti za Hrvaško, si poišče priložnostno delo zase in za oba otroka. Obleči se morajo v ljudi sendviče in prodajati pristne slovenske hot-doge s kranjskimi klobasami. Na koncu Toniju namesto z denarjem plačajo s sendviči. Betka pa še vedno sanja o dragem dopustu. Zdaj Johnny pomaga Toniju s predavateljem Čehom, ki družino inštruira, kako preživeti dopust na Hrvaškem skoraj čisto brez denarja. Toni se domačim izgovori, da jim je priskrbel tak tečaj zato, da ne bi Hrvate užalili s svojim nesramno visokim standardom. Tonijevo stisko dokončno zaplete Štef, ki hoče kot vedno obrok za plačilo dolga. Ker je Toni spet brez denarja, bo moral Štefu odplačati del dolga z delom. Ustraši se, da sedaj z družino niti doma ne bo mogel preživeti nekaj brezskrbnih dni. Izkaže pa se, da je delo, ki ga je Štef ponudil Toniju tako, da lahko v njem sodeluje vsa družina. Še več, z malo domišljije, ki je Toniju ne manjka, Štefovo delo celo zadiši po dopustu in križarjenju. Štef je namreč kupil splav na Ljubljanici. Na njem bo plula in delala vsa družina, vključno s kapitanom Evgenom.

Najdaljši cestni predor na svetu je s 24 km in pol norveški Laerdal. Najdaljši železniški predor na svetu je 57 km dolg predor Gotthard, ki poteka pod švicarskimi Alpami. Še daljšega tunel želi zgraditi Elon Musk. Njegov cilj je, da bi se potniki s podzemnim vlakom v 30 minutah pripeljali z vzhodne na zahodno obalo ZDA.
Še vedno najdaljši slovenski predor je 3750 metrov dolg predor Karavanke, ki so ga zgradili pred 30 leti. Zdaj gradijo njegovo drugo cev. Bolj kot po dolžini pa slovenski predori v svetu odmevajo po svoji zahtevnosti. Kako gradimo tunele!

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Pred prihodom Miklavža vam v oddaji Dobro jutro pričaramo nekaj prazničnega vzdušja. Obiskali nas bodo parkeljni, strokovnjakinja za ljudsko izročilo Dušica Kunaver pa bo povedala nekaj o samem pomenu Miklavževega. V kuhinji bo zadišalo po praznikih, pekli bomo z Boštjanom Palčičem in njegovim sinom Nikom. Nuška Drašček pa je tokratna glasbena gostja v zadnji uri oddaje pri Andreju Hoferju. Naj bo lep dan tudi zaradi naše oddaje!

Spoznavamo delo reševalnih psov. Opravili smo prvo lekcijo razumevanja pasjega in mačjega jezika. Predstavljamo pasmo – nizozemski ovčar. Svetujemo, kako pravilno skrbeti za hrčke.Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

1. ADVENTNE DEKORACIJE
Ste si pripravili material, da v oddaji po navodilih Sebastjana Liparja skupaj izdelamo adventni aranžma?
Potrebujete slamnati obod, nekaj mahu, kos kartona, silikonsko lepilo, plodove, stroke fižola, vejice šipka, nekaj novoletnih okraskov in 4 sveče. Adventni venec je naredila tudi Sabina Šegula. Ta je po obliki in barvah podoben tistim, ki že krasijo vatikanske urade in baziliko.
2. SKORAJ POZABLJEN SKORŠ
Skorš na domačiji Zakšek velja za najdebelejšega svoje vrste pri nas. O skoraj pozabljeni sadni vrsti govorimo z naravovarstvenikom Dušanom Klenovškom iz Kozjanskega parka. Ste vedeli, da so plodove skorša nekoč uporabljali namesto žvepla pri negovanju vina?
3. RAZMNOŽEVANJE TRAJNIC
Obiskali smo tudi vrtnarijo v Vitovljah. Z Jožico Golob-Klančič spoznavamo nekaj metod razmnoževanja trajnic. Jožica je nedavno izdala knjigo Trajnice za pametne lenuhe, v nagradni igri podarjamo dva izvoda.

Poleg 12 tekmovalnih skladb smo na prireditvi Popevka 2017, predstavili del novega slovenskega muzicala Vesna. Režija: Nejc Levstik

Poleg 12 tekmovalnih skladb, smo na prireditvi Popevka 2017, predstavili nekaj najlepših skladbe Jožeta Privška.

Svetovno znan vokalni ansambel New York Voices je leta 2013 praznoval svojo 25 letnico obstoja. V tem času je svet navdušila z popolnimi glasovi, brezhibno ubranostjo in sijajnimi priredbami.

Dvakratni dobitniki grammyja so že drugič z Big bandom RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana, nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Skupina, ki jo postavljajo ob bok skupinam kot so Lambert, Hendricks and Ross, Singers Unlimited, Manhattan Transfer in Take 6 je v CD predstavila mešanico vokalnega jazza obogatenega z zvokom Big banda in njegovimi solisti. Obenem pa so na oder povabili tudi svoje slovenske prijatelje, vokalni kvartet Vox Arsana, ki velja za enega najprepoznavnejših vokalnih kvartetov v Sloveniji in na Balkanu.

Portret drznega morjeplovca, romanopisca, dramatika in publicista Jože Horvata je nastal med njegovo zadnjo plovbo skupaj z ženo.

» Poglej Bog, kako majhna je moja ladjica in kako veliko je morje ...«, je previdno molil Joshua Slocum davnega leta 1896, ko se je sam samcat z majhno jadrnico odpravil na pot okoli sveta. Mnogo časa je preteklo od takrat, vendar potovanje njegove jadrnice Spray ni pozabljeno. Mnogo jadralcev se je odpravilo po njegovi samotni poti. Večina jih je uspela obpluti svet in tako uresničiti otroške sanje, ki so jih prvič sanjali ob prebiranju njegove knjige »Saling Alone Around The World«. Preveč jih je bilo, da bi si vse pustolovce zapomnili. Ostajajo brezimni, samo Joshua Slocum je imel srečo – bil je prvi na svetu, ki mu je uspelo objadrati svet in preživeti.
Mu je pomagala molitev, sreča ali znanje, ne bomo izvedeli nikoli.
Prvi iz naše bivše domovine Jugoslavije, ki je v šestdesetih letih z jadrnico »Besa« ponovil Slocumov podvig, je bil romanopisec, dramatik in publicist Joža Horvat. V resnici ni plul čisto sam -s 16 mm filmsko kamero je travmatično plovbo pridno dokumentirala njegova žena Renata, sicer profesionalna filmska snemalka.
Tokrat, v njegovih poznih devetdesetih, se je odpravil na svoje nepreklicno zadnje potovanje.
Režiser je bil Jure Pervanje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Atletski miting v Valencii so organizatorji poimenovali »dan svetovnega rekorda«. Na stadionu Turia je v ženskem teku na 5000 m Etiopijka Letensenbet Gidey, dvakratna mladinska prvakinja v krosu in svetovna podprvakinja v teku na 10.000 m, poizkušala izboljšati 12 let star svetovni rekord Tirunesh Dibabe. Ta je leta 2008 v Oslu tekla 14:11.15.

Evropsko prvenstvo v rokometu za ženske bo od 3. do 20. decembra gostila Danska. Po prvotnem načrtu bi del prvenstva odigrali tudi na Norveškem, pa se je ta organizaciji zaradi pandemije odpovedala. Slovenija bo nastopala v skupini A skupaj z gostiteljico Dansko, Francijo in Črno goro. Za napredovanje iz skupine, kar je osnovni cilj naše reprezentance, je treba osvojiti najmanj tretje mesto. V prenosih na TV Slovenija boste lahko videli, ali bo to nekoliko spremenjeni ekipi selektorja Uroša Bregarja tudi uspelo.

Priznani britanski likovni umetnik in avtor dokumentarnih serij Grayson Perry se s svojim pisanim motorjem poda na veliko ameriško potovanje. Sreča se z ljudmi z različnimi svetovnimi nazori in življenjskimi izkušnjami, tudi z liberalci in gorečimi privrženci predsednika Trumpa. V očitno globoko razdeljenih Združenih državah Amerike z njimi preizprašuje koncepte identitete, rase, denarja in pripadnosti družbenemu razredu.

1. del: Vzhodna obala
V prvem delu serije obišče otok Martha's Vineyard, tradicionalno zatočišče premožnih privržencev demokratske stranke. Ti niso navdušeni, ko jih Perry označi za liberalno elito. Njegova naslednja postaja je New York, kjer spozna člane zadruge, ki prodaja lokalno pridelano hrano, ter kitajske priseljence, ki si prizadevajo vpisati otroke v najboljše srednje šole, saj jim bo to pomagalo uresničiti ameriške sanje.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov