Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. feb. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 1. feb.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Program v Garsmich-Partenkirchnu kroji vreme. Po urniku bi moral biti v soboto na sporedu smuk, a organizatorjem ni uspelo izvesti obveznih treningov, tako da spored za ta konec tedna zdaj predvideva dva superveleslaloma. Vremenska napoved pa obeta dve zelo težki tekmi.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kakšne so trenutne razmere na slovenskih smučiščih, katera so sploh odprta in katera ne? Svetovali vam bomo, kaj moramo upoštevati pri spletnem in mobilnem telefonu. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili raku prostate. Zdravnica bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo nekdanjega smučarja Andreja Miklavca. V zadnji uri oddaje pa se bosta Špela in David pomerila v risanju – kateri bo boljši? Dobrodošli so tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu in Slovenci nismo pri tem nobena izjema. V Sloveniji vsako leto možganska kap prizadene okoli 4000 oseb, srčni infarkt pa približno 5000. Spregovorili bomo o opozorilnih znakih GROM, s katerimi si pomagate prepoznati možgansko kap. Kar 70 odstotkov srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju, 55 odstotkov pred pričami, ki bi lahko ukrepale, a nemalokrat, zaradi žalosti, stresa in bolečine, ne morejo narediti nič drugega kot poklicati na pomoč. Vendar je ključno, da osebo takoj začnete oživljati, sicer se verjetnost, da bo človek s srčnim zastojem preživel, vsako minuto zmanjša za deset odstotkov. S takojšnjo masažo srca pomagamo, da srce doseže vsaj od 30 do 40 odstotkov normalnega iztisa; tako zagotovi kisik, glukozo, hranila, ki jih možgani sicer ne bi dobili, posledice pa bi bile nepopravljive.

Novembra 2018 je minilo 60 let od premiere prve slovenske TV-drame Noč na verne duše. Začetki so vredni spomina in poklona.

Dramska tvornost se je na šele nastajajoči ljubljanski televiziji se je začela že pred tem pod vodstvom prvega dramaturga Vasje Predana, razcvet pa je doživela s karizmatičnim prvim urednikom dramske redakcije Sašom Vugo. Ta je uredništvo zasnoval, ga vodil in k sodelovanju privabil različne scenariste, režiserje in druge kreativne sodelavce, ki so razvili pestro televizijsko igrano produkcijo.
V letu okroglih jubilejev radia in televizije je avtor dokumentarnega filma Idealisti Slavko Hren orisal začetke dramske tvornosti na nacionalni televiziji v času, ko takratna ljubljanska enota sploh še ni redno oddajala. Igrani program pa je imel v začetnih načrtih snovalcev sheme celotnega programa izjemno pomembno vlogo.
V filmu sodelujejo prvi dramaturg Vasja Predan, dokumentalistka Jožica Hafner, dramaturg in scenarist Vladimir Frantar, nekdanji odgovorni urednik kulturno umetniških programov TVS Dušan Voglar in mnogi drugi.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Šli smo v Istro, na Kras, Notranjsko, idrijsko- cerkljanski konec, v zamejstvo. Začeli pa z aktualno temo, v kateri bomo opozorili na težave, s katerimi se sooča laboratorij Inšituta za oljkarstvo, ki bo moral, kot kaže, celo zapreti svoja vrata.Kolegica Barbara Renčof je obiskala idrijsko - cerkljansko območje, kjer je zaradi težkih pridelovalnih razmer vse manj kmetij. Sabina Francek Ivović je šla do manjših mlinarjev, ki zaradi koronakrize nimajo veliko prometa in se morajo znajti kot vedo in znajo. V Ilirski Bistrici in Postojni bodo z evropskim denarjem obnovili ribnike in poskrbeli za biotsko raznovrstnost ob njih. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je izdal zanimivo knjižico o ekoloških kmetijah v Istri. V zamejski vasi Lipa pri Špetru je mlada govedorejka in sirarka obnovila družinsko kmetijo in našla svojo tržno nišo.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Zavržena hrana, še posebno kruh, sta spodbudila idejo mladega študenta trajnostnega podjetništva na Primorski fakulteti. Tako je iz ostankov zavrženega kruha nastala podjetniška ideja »Brodka«

Kostumsko obogatena dokumentarna pripoved o legendarni ljubezni med celjskim grofom Friderikom in Veroniko Deseniško.

Ob dobro zamišljeni in svetovno znani zgodbi o Romeu in Juliji, imamo v slovenskem prostoru tudi resnično zgodbo o enako nemogoči ljubezni med podeželskim dekletom Veroniko z Desenic in celjskim naslednikom prestola Friderikom. Zgodbo, postavljeno v čas burne vladavine Celjskih grofov, o ljubezni, za katero marsikdo ni želel, da bi se zgodila. In s krutim koncem, ki se ne bi smel zgoditi. Dokumentarni film Veronika in Friderik nam približuje in osvetljuje to morda najlepšo ljubezensko zgodbo na Slovenskem na nov in atraktiven način. V tihi dolini Gračnice in zavetju nekdanje kartuzije Jurklošter nam moderator Jure Ivanušič in avtor zgodbe Karel Geržan odkrivata marsikaj še doslej neznanega o tej ljubezni in času, ki jo je obdajal. Režiser je bil Klemen Dvornik.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Levison je v južni Siriji, predzadnji državi na svojem potovanju. Izvedeti hoče več o posledicah državljanske vojne. Potovanje sklene na sredozemski obali, v libanonskem mestu Biblos.

Film osvetli proces Giacomettijevega umetniškega ustvarjanja, hkrati je portret umetnika ter njegovega prijatelja Jamesa Lorda – zelo različnih posameznikov, ki ju povezuje ljubezen do umetnosti.

Leta 1964 je ameriški pisatelj in ljubitelj umetnosti James Lord (1922–2009) pripotoval v Pariz, kjer ga je priznani kipar, slikar in grafik Alberto Giacometti (1901–1966) prosil, naj si vzame nekaj dni časa, da naslika njegov portret. In tako se je začel proces umetniškega ustvarjanja, ki je bil čudovit, a hkrati poln frustracij in zmede.

Giacomettija sta v zgodnjem obdobju najbolj zaznamovala kubizem in nadrealizem ter drugi modernistični slogi prvih desetletij prejšnjega stoletja. Njegove skulpture, ki jih je ustvaril leta 1940, uvrščajo med najpomembnejša dela modernizma.

FINAL PORTRAIT / ZDA, Velika Britanija / 2017
scenarij in režija: Stanley Tucci
v glavnih vlogah: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy, Tony Shalhoub, James Faulkner, Sylvie Testud

Avtorji dokumentarne serije raziščejo zgodovino svetovne trgovine s sužnji, vse od 5. do konca 19. stoletja. Pojasnijo njen razvoj in širitev, pa tudi, kako se je lahko zgodilo, da akterji te sramotne trgovine iz evropskega, afriškega, azijskega in ameriškega okolja skoraj 12 stoletij niso podvomili o moralnosti in etičnosti svojega početja. Serija prikaže še, kako se svetovno gospodarstvo preteklosti, temelječe na suženjstvu, odslikava v sodobnem svetu.

1. del: Od 476 do 1375: Prečkanje puščave
Štiridelna serija opisuje zgodovino suženjstva, tragedije, stare toliko kot človeštvo. Začela se je že v antiki, od sedmega stoletja pa je bila središče trgovine s sužnji Afrika. Od tam so ujetnike prodajali na Bližnji vzhod vse do Bagdada. Konec devetega stoletja so se uprli, vendar so arabski gospodarji vstajo krvavo zatrli. Kasneje se je v zahodni Afriki razcvetel malijski imperij. Na njegovem ozemlju še danes živijo ljudstva, katerih pripadniki so večinoma potomci sužnjev.

Dogaja se poleti leta 1938. Ema in Zala se odpravita na izlet do hiše, kamor sta kot deklici hodili na počitnice k sestrični Luciji. Medtem ko Ema na vrtu slika hišo, se Zala odpravi raziskovat prašno notranjost. Skrivnostna prazna stavba je zaznamovana z duhovi minulih poletij, otroškim smehom, strahom in tragičnim koncem. Srečanje s pozabljeno preteklostjo pa sestrama odpre drugačen pogled na življenje.
Režija: Kaja Tokihusa

Jože in Milena se soočata z zakonskimi težavami. Milena je prepričana, da je debela, Jože pa navija za NK Barcelono. Njun zakon lahko reši le »aerobika«.
scenarij in režija: Nikolaj Vodošek

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov