Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. mar. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 9. mar.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, bomo govorili o varnostnem pasu. V oddaji boste izvedeli tudi zanimive statistične podatke ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk. Svetovalne minute bo pripravilo Slovensko zavarovalno združenje. Povabili vas bomo k ogledu zanimivih prispevkov na TV Slovenija, ki so del projekta Zelena generacija. Vrtni nasveti z Ljubico Mlinar bodo v znamenju krompirja, z nami pa bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Čas od začetka novega leta do pustne nedelje je v Cerknem že od nekdaj poseben.
Laufarija je zelo star pustni običaj. Ime laufar ima korenine v nemški besedi laufen, nekateri laufarji namreč v tem času nenehno tekajo naokrog. Sloviti laufarji pa so našli svojo upodobitev tudi v klekljani umetnini – v znameniti idrijski čipki.
Vlado Poredoš je obraz in duša ene najbolj samosvojih slovenskih glasbenih zasedb – skupine Orleki. V tridesetih letih so s koncerti obredli ves svet in čeprav pojejo izključno v slovenskem jeziku, so jih vedno in povsod odprto sprejeli.
Odgovore na družbeno aktualna vprašanja pa išče tudi vizualna umetnica Maruša Štibelj. Za svoje slikarsko delo je bila nagrajena z nagrado na slovitem pariškem Salonu lepih umetnosti v muzeju Louvre.
Zlate ribice so po vsem svetu razširjene okrasne ribe. Vsi jih zlahka prepoznamo, le malokdo pa ve, da so zlate ribice zunaj svoje domovine v Aziji invazivne.
Oddajo zaključujemo s še enim znanim slovenskim običajem. 12. marca je gregorjevo – star praznik predkrščanskih korenin. Predstavlja prihod pomladi, saj svetli del dneva postane daljši od temnega. V Sloveniji ta dan velja tudi za praznik zaljubljencev – pravijo: ko se ptički ženijo. V Tržiču pa ohranjajo staro šego čevljarskih vajencev, ki so nekoč tako simbolično oznanili daljši dan in prenehanje dela pri umetni svetlobi.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti vam bomo predstavili nov način nakupa avtomobila - najem z odkupom oziroma buy back, pogledali, zakaj je priporočljiv servis po končani zimi, testirali Volkswagna arteona in Škodo superb plug-in, na prvo vožnjo pa zapeljali Toyoto highlander in Dacio sandero.

Dokumentarni film o odkritju megalitskega svetišča v dolini reke Gračnice, delo patra Karla Gržana, pionirja slovenske astro arheologije.

Pater Karel Gržan je v knjigi V znamenju Oriona rekonstruiral kako so nekdanji prebivalci teh prostorov poznali konstelacijo zvezd. Povezanost zemlje in neba so upodobili tako, da so svoja gradišča oziroma svetišča postavili kot ogledalno preslikavo zimskega zvezdnega neba. Ozvezdje Orion je dominantna zvezdna konstelacija zimskega neba. Pas treh zvezd v zemeljski preslikavi označujejo trije med seboj povezani griči. Vprašanje je, ali se pod temi griči res skrivajo megalitske piramidalne gradnje. Če bi se domneva patra Gržana izkazala za pravilno, bi se tudi slovenski zgodovinski prostor vpisal na zemljevid skrivnostnega fenomena evropske in svetovne megalitske kulture. V filmu je govora tudi o prepovedani arheologiji, prazačetkih naše civilizacije, pojmovanju zgodovine in časa, vrednotah mitske zavesti in o simbolni vrednosti kamna za človeka skozi zgodovino.

Nov teden, nova oddaja Kaj dogaja?, v kateri izveste, kdaj se Kacin vrača, kako Snežič obrača in zakaj Pahor položnic ti ne plača. Kaj vse je ulovil zdravnik na počitnicah v Namibiji in zakaj hrvaška manjšina v Ljubljani raste? Magister Baltič vam bo podrobno predstavil dvojnino, naš gost bo svetovno znani filmski režiser Mitja Okorn, na Mali Terasi pa vas bo pogrel najbolj znani škofjeloški Primorec.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V napeto bitko za 20.0000 evrov se bo tokrat podal Danilo Kovačič iz Kriške vasi. Magister ekonomije trenutno piše doktorat, sicer pa dela v bančništvu. V prostem času se rad ukvarja s športom, zadnje čase ga najbolj navdušuje nordijska hoja. Ponosen pa je tudi na svojo hiško, ki jo je tako rekoč zgradil sam. Njegova super pomoč bo njegov nečak, Aljaž Glaser, nekoč že tekmovalec v Jokerju.

Dokumentarni portret češkega režiserja Františka Čapa, ki je generacijam slovenskega filmskega občinstva podaril nepozabno Vesno.

František Čap je bil uspešen režiser pa zelo osamljen in nesrečen človek. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, v svojem času postal najmlajši uspešni režiser na svetu, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. V dokumentarnem filmu, ki ga je režiral Urban Arsenjuk, se s svojimi pripovedmi in spomini na Čapa zvrstijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, znanci iz Marušićev Boro, Dante in Guiseppe, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček, sodelavci Janez Marinko, Emilija Soklič in Mirko Mahnič ter filmski publicisti Pavel Taussig, Nebojša Jovanović, Peter Stanković in Zdenko Vrdlovec. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čap, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čapa pripeljal v Jugoslavijo. Čap je bil izjemen estet. Njegovi filmi niso samo obrtniško odlično posnete drame ali komedije, temveč tudi semantično in vsebinsko pomenljiva dela, v katerih nam med drugim v kodificiranem jeziku sporoča, da “seksualnost ne more biti ločena od ideologije, ker sta obe podrejeni epistemološkim in antagonističnim negotovostim.” Ta misel je za Čapovo življenje tako rekoč ključnega pomena. Bil je tudi prvi, ki se je znotraj ideoloških okvirjev ukvarjal z dvomom posameznika v samega sebe. Življenje je končal kot nesrečen, od filmskega sveta odrezan ustvarjalec. Ob skromni udeležbi dveh ali treh sodelavcev so ga pokopali na piranskem pokopališču.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Slovenska rokometna reprezentanca bo naporen teden začela s kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu. V dvorani Zlatorog v Celju bo gostila Poljsko, vodilno ekipo v skupini 5. Tekma bo hkrati generalka pred olimpijskimi kvalifikacijami, ki jih bodo naši rokometaši konec tedna odigrali v Berlinu.

Ognjevita Sophia Loren na vrhuncu igralske moči v vlogi prostitutke, ki terja pravico v moškem svetu.

Mladi Domenico (Marcello Mastroianni) se med drugo svetovno vojno v Neaplju zagleda v lepotico Filumeno Marturano (Sophia Loren). Ob ponovnem snidenju čez nekaj let začneta strastno afero, ki traja dve desetletji. Njuna zveza je nenavadna. Uspešni Domenico vzdržuje Filumeno in njene otroke, a obema je jasno, da poroka ni mogoča, zato njuno partnerstvo nima uradnega pečata. Filumena ne dvomi, da jo ima Domenico rad in da se bo k njej vedno vračal. Nato ji pride na uho, da se namerava poročiti z drugo in izgubi tla pod nogami. Nenadoma jo prešine, da je zapravila leta življenja v naivni iluziji o enakopravnosti z Domenicom in da je bila v tej zvezi vselej prikrajšana. Zato terja pravico: Domenica (tudi očeta vsaj enega od njenih otrok) bo na tak ali drugačen način prisilila, da se bo poročil z njo in popravil življenjsko krivico. V zameno mu obljubi, da mu bo razkrila, kdo je njegov biološki otrok.

Nepozabna, komična, tragična, vročekrvna gledališka igra Filumena Marturano, podlaga za to filmsko adaptacijo, je eden od biserov italijanske dramatike in tudi feministične literature. Napisal jo je mojster neapeljske komedije, privrženec commedie dell'arte, igralec, scenarist in režiser Eduardo de Filippo.

Izvirni naslov: MATRIMONIO ALL'ITALIANA / Italijanski film, 1962 / Režija: Vittorio De Sica / Scenarij: Eduardo de Filippo / Igrajo: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi

Zakaj za Đorđem Balaševićem žaluje vsa nekdanja Jugoslavija? Kaj so o panonskem mornarju dejali njegovi slovenski prijatelji in oboževalci, ki so se ob njegovih pesmih zaljubljali? Zakaj se je Đole vedno znova vračal v Slovenijo? O fenomenu Balašević govorijo Vladimir Rukavina, Svetlana Slapšak, Jože Oberstar, v studiu pa kulturolog, predavatelj na FDV-ju Peter Stanković.

Slovenska rokometna reprezentanca bo naporen teden začela s kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu. V dvorani Zlatorog v Celju bo gostila Poljsko, vodilno ekipo v skupini 5. Tekma bo hkrati generalka pred olimpijskimi kvalifikacijami, ki jih bodo naši rokometaši konec tedna odigrali v Berlinu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov