Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 30. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 30. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Leta 1990 je nedavno preminuli Hans Küng, profesor ekumenske teologije iz Tübingena izdal knjigo z naslovom »Projekt Svetovni etos«. Idejo o nujnem iskanju soglasja o temeljnih vrednotah, ki nas povezujejo, je podprlo veliko število državnih in verskih voditeljev, človekoljubov in entuziastov. Pri nas je med njimi tudi pater Silvo Šinkovec, urednik revije Vzgoja. Predstavljamo vam tudi temeljna načela Gibanja Svetovni etos s komentarji predstavnikov verskih skupnosti in intervju s profesorjem Küngom, ki ga je posnel kolega Igor Jurič leta 2012, ko je ustanovitelj Gibanja Svetovni etos obiskal Slovenijo.

Čas za vračilo denarja za potovanja, ki so jih turistične agencije lani odpovedale zaradi epidemije covida 19, se izteka. Bodo vsi potrošniki dobili denar nazaj? Država je sicer turističnim agencijam omogočila najem ugodnih posojil za poplačilo dolgov, a to agencijam, ki so šle v zadnjem letu v stečaj, ne pomaga, še manj pa njihovim strankam. Mnenja bosta soočila predstavnika Zveze potrošnikov Slovenije in Združenja turističnih agencij Slovenije. V oddaji pa tudi o trenutno veljavnih pogojih za vstop v bolj ali manj oddaljene države in tem, koliko turističnih bonov moramo še izkoristiti Slovenci ter kolikokrat so ponudniki ali pa potrošniki skušali z boni goljufati.

Beli lasje in dlake, bela polt, modre oči. To je oseba z albinizmom, genetsko motnjo, ki povzroči pomanjkanje melanina – pigmenta, ki našo kožo, lase in oči varuje pred ultravijoličnim sevanjem sončne svetlobe. Ker ljudje z albinizmom niso zaščiteni z melaninom, so bolj dovzetni za kožnega raka, težave pa imajo tudi z očmi. Na svetu se v povprečju rodi ena oseba z albinizmom na 20.000 otrok. V Afriki pa je albinizem bolj pogost. Tam večina oseb z albinizmom umre pred 40. letom starosti. In tam v imenu čarovništva otrokom z albinizmom sekajo dele telesa. Zakaj pride do albinizma? Kakšno je tveganje, da bo oseba z albinizmom zbolela za rakom?

Novomeški simfonični orkester z osmimi solisti in tremi pevskimi zbori Krka, Revoz in Pomlad krstno predstavlja opereto Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme. Izvirno besedilo operete se ni ohranilo, zato je nov libreto po motivih Arnošta Grunda napisal ddr. Igor Grdina. Solisti so bili: Marjetka Podgoršek Horžen (sopran), Katja Konvalinka (sopran), Irena Akweley Yebuah Tiran (alt), Marjan Trček (tenor), Andrej Debevec (tenor), Darko Vidic (bariton) in Zoran Potočan (bas). Povezovalka operete je bila Tajda Lekše, dirigent pa Sandi Franko. Zgodba operete je postavljena v New York v zgodnje 20. stoletje, Viktor Parma (1858–1924) pa je to spevno opereto napisal med letoma 1916 in 1917.

Antea močno pogreša Rajca, še posebej, ker se približuje njen rojstni dan. Zdravko je Živo ujel, kako s Tonetom prepevata uspavanke Ivanu Aleksandru. To dejstvo sproži splošne nemire v njunem zglednem zakonu. Izkaže se, da je čas ločitve prikladen za mala popravila v stanovanju.

Antejin rojstni dan je tik pred vrati, zato vsi vrtičkarji mrzlično razmišljajo o možnih darilih za dekletce - razen Franceljna, ki kot pravi komunalec izstavlja svoje prve lastne račune za odvoz smeti. »Komunalno« nepokorščino vrtičkarji v zadnjem trenutku prekličejo, ker se izkaže, da pri računih ni vse tako, kot je zapisano. Polkovnik navdušeno vadi tango, ko se nenadoma samo od sebe pojavi pravo darilo za Anteo.

Po natančnih mnenjskih raziskavah je Zdravko prepričan, da so nebesa v njegovih rokah in da je vsak dan lahko nov začetek. Novo leto lahko torej izbruhne kadarkoli, ne glede na koledar - le odločiti se je treba. Mogoče je nov začetek iskal celo Rajc, medtem ko je bil izgubljen v neznanem.

Novozelandski igralec Sam Neill tokrat sledi tretji raziskovalni odpravi kapitana Jamesa Cooka na Tihi ocean. Ta je bila za Cooka najzahtevnejša, saj je dobil ukaz, naj na skrajnem severu ameriške celine poišče plovni prehod, ki bi močno skrajšal pot iz Evrope v Azijo in odprl nove trgovske poti. Po postankih na Tasmaniji, Novi Zelandiji in Tongi je odprava dosegla Kanado in Aljasko, kjer se je srečala s staroselci, precej drugačnimi od Polinezijcev, ki so jih Cook in njegovi možje spoznali na prejšnjih potovanjih. Neill se bo pogovarjal s pripadniki ljudstev Mowachaht in Denaina, ki si prizadevajo ohraniti dediščino svojih prednikov.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji smo obiskali prenovljeni potniški terminal na brniškem letališču in preizkusili novo železniško povezavo med Ljubljano in Kočevjem. Kaj v turističnem smislu obeta Jurčičevo leto? Zakaj je pomursko združenje Gourmet over Mura primer dobre prakse povezovanja v turizmu?

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Stanovati prav v središču Ljubljane, pod gradom, a vendar visoko nad mestnim vrvežem…Takšno zapeljivo željo si je uresničil par, ki je sicer doma na jugu afriške celine, a se jima je naše glavno mesto usedlo v srce med njunim obiskom Slovenije.
Zašli smo že v pozno pomlad in čedalje pogostejši so dnevi, ko namesto sonca iščemo blagodejno senco. Da pa nam ne bo prevroče pozimi, ko bomo dobili položnice za ogrevanje, je morda ravno zdaj čas za razmislek tudi o tem, kako se bomo ogrevali v hladnejših mesecih.
O stanovanjskem problemu mladih je pri nas kar veliko govora in včasih se zdi da ta problem še zlepa ne bomo uredili. Po drugi strani pa imamo precej predimenzioniranih hiš, zgrajenih v 80-tih in 90-tih letih, kjer živijo le po en ali dva ostarela starša, ker so šli mladi od doma. Šli smo v Zagradec na Dolenjskem, kjer sta si Zala in Anže na podstrehi hiše njegovih staršev uredila zelo sodoben, odprt in hudo fotogeničen dom.

V oddaji boste spoznali duhovnika Cirila Čuša in njegovo dolgo ter bolečo pot do odpuščanja svojemu nasilnemu očetu. S svojim pričevanjem je v preteklosti postal vir navdiha za številne, da so tudi sami stopili na pot odpuščanja. Vabljeni torej k ogledu Obzorij duha z naslovom: Ciril – zgodba o odpuščanju.

Televizija Slovenija bo neposredno prenašala posvečenje in umestitev novega celjskega škofa, dr. Maksimiljana Matjaža. Slovesnost bo potekala v katedrali v Gornjem gradu.

Kamčatka, neukročena in čarobna dežela, ob katero lahko butne cunami, jo pretrese vulkan, kjer se divje živali z zanimanjem približajo človeku, saj jim stoletja nihče ni stregel po življenju. Dokumentarna oddaja očara z osupljivimi posnetki narave. Osredini pa se na lososa: prikaže njegovo neverjetno življenjsko pot, tradicionalni ribolov, s katerim se ukvarjajo tamkajšnji prebivalci, in tudi boj varuhov narave, ki želijo jate lososov ubraniti pred nezakonitim izlovom.

SOCKEYE SALMON, RED FISH / Rusija / 2020 / Režija: Dmitrij Shpilenok in Vladislav Grishin

Leta 1976 je poletne olimpijske igre pripravil Montreal v Kanadi. Štiri leta kasneje jih je gostila Moskva. Obakrat so vidne rezultate dosegli tudi slovenski športniki. V peti oddaji Slovensko olimpijsko stoletje bodo razkrili, kako se spominjajo svojih nastopov.

Švedske in slovaške hokejiste v Rigi čaka predzadnja tekma skupine A. Srečanje bo pomembno v boju za četrtfinale svetovnega prvenstva elitne skupine. Švedi imajo v svoji zbirki 11 naslovov svetovnih prvakov, Slovaki v času samostojnosti le enega iz leta 2002.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

*****

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanin gost je Alen Kobilica, eden najuspešnejših slovenskih manekenov. Leta 2008 je po operaciji tumorja izgubil vid, pred nekaj meseci je praznoval abrahama in se razveselil rojstva prvega sina. Kljub temu da ne vidi, ima Alen še vedno vizijo. Je vrhunski športnik, tekmuje v paratriatlonu, je vegan, okoljevarstvenik, podjetnik in motivacijski govornik.

Politična drama. Benedict Cumberbatch v brezčasni, napeti drami o zakulisju referenduma za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Zgodba spremlja kampanjo iz zornega kota neznanih strategov iz taborov obeh nasprotnih bregov Brexita, tistih "za" in onih "proti" – medtem ko načrtujejo pridobivanje politične prednosti drug pred drugim ter se ukvarjajo s politiki z željo po soju žarometov na mednarodnem prizorišču in njihovimi sumljivimi finančnimi pokrovitelji. Na naslovnicah časnikov se dnevno pojavljajo šokantna razkritja o zlorabi osebnih podatkov, uničevalnih posledicah lažnih novic in premišljenih tržnih napadih na družabnih omrežjih. Politična drama "Brexit" raziskuje sodobne tehnike političnih kampanj, podprtih s podatkovnimi bazami, ki so pripomogle k eni najbolj nepričakovanih, nerazumljivih in kontroverznih odločitev v sodobni politični zgodovini.

BREXIT: THE UNCIVIL WAR / BREXIT: PODLA KAMPANIJA / VB / 2018
Režija: Toby Haynes / Scenarij: James Graham / Igrajo: Igrajo: Benedict Cumberbatch, Rory Kinnear, John Heffernan, Richard Goulding, Oliver Maltman …

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov