Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 23. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 23. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.

V Novi vasi na Blokah so ob koncu leta 1934 ustanovili prvo letalsko šolo v tedanji Dravski banovini s tečajem za šolanje učiteljev.

Tečaj sta ga kot prva med Slovenci končala tudi najstarejša slovenska jadralca Stane Raznožnik in Milivoj Šircelj. Svojo postojanko so imeli na vzpetini Videm nad farsko cerkvijo, jadralci pa so vzletali s hribov Pečnik, Piškovc in Bradatka. O motorni vleki ni bilo govora. Na hrib so morali letala potiskati ali si pomagati z vleko s konji, potrebni začetni zagon pa so iznajdljivo rešili s »sistemom frača«. Letalo so privezali za rep, potem so tečajniki spredaj pritrjeno elastično vrv nategnili, nato pa je nekdo na znak sprostil privez na repu in nategnjena elastična vrv je letalo potegnila v zrak. Izstreljeno letalo je poletelo. Ugodni vzgonski vetrovi so omogočali dolgotrajno jadranje. Rekord iz leta 1940 je znašal 12 ur in 43 minut, kopija tega zmagovitega letala pa je sedaj razstavljena na brniškem letališču.

Povod za pogovor z režiserjem in profesorjem na AGRFT, Janezom Pipanom, je premiera odrske priredbe romana To noč sem jo videl
romanopisca in dramatika Draga Jančarja. Gre za širokopotezno koprodukcijo, ki se bo 24. 9. zgodila na odru mariborske Drame v sodelovanju z dunajskim Burgtheatrom, JDP iz Beograda in CD. Večjezična spektakelska uprizoritev sledi Jančarjevi zgodbi in v formi scenske balade v treh slikah na vznemirljiv način ugledališči Jančarjev roman.
Pipan je spregovoril tudi o stanju gledališča v času korona krize in komentiral gibanje Me too v kontekstu dogajanja na AGRFT.
Pogovor je vodila Marjana Ravnjak.

29. septembra 2011 je bilo na Trški gori grozdje že pobrano, prav tako pa je za vedno utihnila harmonika, ki je kot vino Trške gore, razveseljevala srce in dušo. Veselje, melanholija, življenje in radost do življenja. O tem in tako so govorile njegove skladbe, ki so jim rade prisluhnile množice pa naj bo v prvih letih na stričevi poroki, v radijski oddaji Pokaži kaj znaš na koncertih v tujini ali pa na koncertih z rockovsko skupino Big foot mama, v Dolini tihi ali med čebelicami, ...
Zdi se, da mu je bila umetnost ali »poslanstvo« posredovanja množicam, dano že v rani mladosti, ko je v dar dobil orglice ali, ko je stricu iz omare izmaknil harmoniko, ki je postala njegov instrument in naša radost.
Režija: Franci Slak

Italijanska okupacija je zaznamovala življenje Staneta Kirna.

Kot mladenič je bil deportiran v taborišče na otoku Rabu, kjer je bilo 15.000 Slovencev, med njimi skupaj s sovaščani iz Podpeči poleg Staneta tudi njegov brat Milan. Več kot 1200 Slovencev se zaradi nečloveških življenjskih razmer, predvsem zaradi lakote in nehigiene, z otoka ni nikoli več vrnilo. Dokumentarno pripoved je režiral Dimitar Anakiev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dan slovenskega športa, ki ga je Slovenija razglasila 18. junija lani, zaznamujemo ob dnevu, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 v čast zmagovalcem prvič zaigrala slovenska himna. Njegov namen ni zgolj praznovanje vrhunskih dosežkov izjemnih slovenskih športnikov. Predvsem je namenjen spodbujanju vseh k rednemu športnemu udejstvovanju, je spodbuda k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu.
Na Blejski promenadi bo ob dnevu slovenskega športa tudi državna proslava. Uradno se bo začel evropski teden športa, ki ga gosti Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije. Ta bo po vsej Evropi potekal od 23. do 30. septembra.

Mar obstaja značilen ameriški vrt? In če, kakšne so njegove posebnosti? Monty Don bo v tridelni potopisni dokumentarni seriji prekrižaril Združene države. Podal se bo med visoke trave cvetoče prerije, obiskal mestne vrtičkarje sredi New Yorka, se navdušil nad orjaškimi hrasti New Orleansa, prevzela ga bo tudi pokrajina kaktusov Zahodne obale…

3. del:
Monty bo v Phoenixu spoznaval različne puščavske vrtove. Obiskal bo puščavski botanični vrt in spoznal različne vrste kaktusov ter si ogledal zasebni vrt, zasajen s puščavskimi rastlinami. Nato bo odpotoval v Palm Springs, kjer bo obiskal hišo ob golfskem igrišču, obdano s čudovitim vrtom, ter se nato ustavil na posestvu Sunnylands, ki je gostilo tudi pomembna srečanja svetovnih politikov. Med drugim si bo ogledal hišo s krasnim pogledom na Los Angeles, v kateri so snemali nekaj filmov, ter si uresničil dolgoletne sanje in se sprehodil med orjaškimi sekvojami.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti smo se spraševali, kako je bilo med omejenim delovanjem storitev poskrbljeno za avtomobile, pogledali, kaj se zgodi s pnevmatiko, če nerodno zapeljemo čez robnik, testirali ID4, prvič pa smo zapeljali MB EQC in Škodo enyaq.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nemalo Slovencev ima počitniško hišo ob našem koščku morja. Nekateri so zgradili nove hiše, drugi so obnovili stare objekte. Prav obnove starih hiš so posebno zanimive, saj se lastniki soočajo z omejitvami, tako prostorskimi kot gradbenimi. Predstavili bomo temeljito prenovo hiše blizu Ankarana, ki izstopa po premišljeni izrabi prostora, hkrati pa se z zunanjostjo lepo poda v strnjeno naselje Kolomban.
Mlada arhitektka je dobila izjemno priložnost, da se šola pri prenovi svojega prvega stanovanja. Omejena denarna sredstva so zahtevala veliko iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Zdaj, ko ima več izkušenj in ne nazadnje tudi več sredstev, bi prenova potekala malo drugače. Vendar kaj bistvenega v interjerju ne bi spremenila, saj se ona, njen fant Matic in njun pes Vasko v svojem domu odlično počutijo.
Vrtovi s patino ljubezni imajo svojevrstno energijo. Enega takšnih smo obiskali v Šentvidu, kjer je lastnica na majhnem prostoru z rastlinami in kamni obudila bogate spomine na srečno otroštvo iz gozdov Notranjske.

Posnetek koncerta avtorskega projekta Roberta Jukiča iz SNG Drama Ljubljana. Jukič se predstavlja kot basist, prireditelj, avtor glasbe in besedil ter producent. Z desetčlansko glasbeno zasedbo in 7 vokalnimi solistkami je Jukič predstavil svoj avtorski projekt Ženske, v katerem se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube, upanja in drugih življenjskih tem. Na koncertu so nastopile priznane slovenske pevke Ana Bezjak, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Nina Strnad, Katja Šulc, Nina Vodopivec in Mia Žnidarič. Poleg Roberta Jukiča so nastopili še intrumentalisti Andraž Mazi, Steve Klink, Saša Lušić, Tonč Feinig, Sergej Ranđelović Runjoe, Jelena Ždrale, Klemen Bračko, Matjaž Sekne in Gregor Marinko.

Festival big bandov MareziJazz poteka v Marezigah pri Kopru in je namenjen predstavitvi big bandov. Na njem je nastopil tudi češki ansambel Milan Svoboda in Jazz Orchestra praškega Konservatorija Jaroslava Ježka. Ansambel se ukvarja predvsem z avtorsko glasbo vodje ansambla Milana Svobode in članov skupine. Leta 2007 se je udeležil svetovnega tekmovanja študentskih big bandov Next Generation Festival v Montereyu v Kaliforniji in se kot edini neameriški orkester uvrstil v finale, med najboljših šest skupin. Režija Aleksander Šmuc, urednik oddaje Daniel Celarec.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov