Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 30. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 30. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.

Na robu tivolskega parka so leta 1909 odprli Hotel Tivoli. Prijelo se ga je ime gostišča, ki je prej stalo na tem mestu: Švicarija.

Umetniki so ga hitro sprejeli za svojega; nekaj mesecev je v njem bival tudi Ivan Cankar in v Kmečki sobi se je srečevala slovenska boema.
Četrt stoletja pozneje hotelu ni več šlo dobro in mestna občina je vanj naselila ruske izseljence. Hotelske sobe so spremenili v socialna stanovanja in stavbi so rekli tudi ščurkov grad. Visoki prostori pritličja so bili zanimivi za kiparje in med prvimi si je tu našel prostore Ivan Zajec, za njim Zdenko Kalin in Karel Putrih. Ko so bili prostori še temačni in je bila stavba skrita nekje na koncu Tivolija, so tu ustvarjali Jakov Brdar, Dragica Čadež, Drago in Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Sergej Kapus … Švicarijo upravičeno imenujemo zibelka slovenskega kiparstva.
Dobro stoletje po nastanku je stavba po temeljiti in vzorni prenovi spremenjena v Ustvarjalni center Švicarija. Arhitektka Maruša Zorec je želela oživiti patino in dušo stavbe. Restavratorji so poskušali ohraniti in pokazati stropne poslikave, les v kavarniški dvorani je ostal skoraj nedotaknjen. V Švicariji je nekaj časa ustvarjal tudi Stojan Batič, zato so v enega izmed prostorov preselili njegov atelje – z vsemi slikami, knjigami, fotografijami v predalu … in starim radiem, ki še vedno igra.
Tu so umetniški ateljeji, vse leto se vrstijo kulturni dogodki, dvorana v pritličju pa je spet namenjena gostinstvu. Po prenovi so v Ustvarjalnem centru Švicarija ateljeje zasedli Silvester Plotajs Sicoe, Zora Stančič, Damijan Kracina, Miha Štrukelj, Silvan Omerzu, Tanja Pak in drugi sodobni umetniki. Tivoli in Švicarija sta navdih za njihova dela.
V filmu se dokumentarni posnetki iz minulih desetletij prepletajo s pričevanji nekdanjih stanovalcev, potomcev izseljencev, predvsem pa umetnikov. Vstopamo v ateljeje slikarjev in kiparjev, ki danes gostujejo v Švicariji. Stavba pripoveduje svojo zgodbo. Scenarist in režiser filma je Amir Muratović

»Zvok je v jedru našega sveta. Če hočemo ali ne, je ves čas nek zvok. Uporablja se ga v vojnah, mučenju, ustrahovanju, ne pozabimo na dretje v naših medsebojnih odnosih. Ko neka skupina, ki jo dominantna skupina zatira, dojame to moč, ki jo s seboj nosi zvok, jo lahko uporabi točno zato, da se proti tej uničevalni glasnosti bori.« Nina Dragičević se kot pesnica, performerka in sociologinja ukvarja z zvokom in zvočnostjo. Je pionirka feministične ali lezbične muzikologije, v svojem doktoratu pa raziskuje, kako zveni birokracija. Dragičević z lastnim zgledom priporoča kultivirati angažirano poslušanje zvokov in tišin ter strahu navkljub anomalije imenovati. V pogovoru z Meto Česnik bo predstavila tudi poemo To telo, pokončno, ki je nedavno izšla pri založbi Škuc.

“V petek zvečer” je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Oddaja vstopa v novo sezono z novo rubriko. Slovenski kraji se bodo v večeru, polnem odlične glasbe in humorja, pomerili v hudomušnih igrah za naziv Najboljši kraj. Voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab na terenu predstavljata prve štiri kraje, ki jih v prihodnje v studiu čakajo napenjanje možganov in krepitev trebušnih mišic. Predvsem s smehom.
Skupina Diamanti bo igrala sveže izvedbe zimzelenih uspešnic in nove pesmi različnih zvrsti, gostovale pa bodo zanimive glasbene zvezde. V tokratni oddaji se bomo spomnili glasbenikov, ki so nastopili v prejšnji sezoni: Šank rock in Slovenski oktet, Ana Ferme z Ansamblom Unikat, Nina Pušlar s Kvatropirci, Naveza in Raubarji, Marko Pezdirc z Zlatimi muzikanti in skupino Il divji, Nino Ošlak, Gašper Rifelj in Tilen Lotrič, Saša Debeljak in Tina Poljanšek, Flirrt in Aleš Bartol, Eva Boto, Nuša Derenda in Kaja Humski, Dejan Vunjak, Jernej Tozon in Lucija Selšek ter legendarni duet Vilija Resnika in Mirana Rudana, Ko si na tleh.

Zgodba o argentinskem misijonarju slovenskega rodu Pedru Opeki, ki na Madagaskarju rešuje najrevnejše od najrevnejših.

Na smetišču milijonske prestolnice Atananarivo je v kužnem smradu in popolnem razčlovečenju živelo na tisoče odraslih in otrok. Od leta 1989 deluje tam misijonar Pedro Opeka. Pomagal jim je vrniti človeško dostojanstvo in iz teme smetišča skupaj z njimi zgradil novo, boljšo družbo, kulturo dobrih prijateljev in upanja. V urejenih vaseh s šolami, vrtci in igrišči živi danes že več kot 23.000 nekdanjih smetiščarjev in brezdomcev, še četrt milijona pa jih je bilo deležnih pomoči Dobrih prijateljev. Avtor dokumentarnega filma je Jože Možina.

Svetovno prvenstvo v dvoranskem nogometu se počasi končuje. V Litvi so ostale le še štiri reprezentance. V drugem polfinalu se bosta srečala Portugalska in Kazahstan. Zanimivo je, da sta v četrtfinalu obe reprezentanci izgubljali z dve proti nič, vendar sta poskrbeli za preobrat in ostali na turnirju. Portugalci so v polfinalu nastopili že na prejšnjem prvenstvu, za Kazahstan pa je na tretjem nastopu med svetovno elito to prva uvrstitev med najboljše štiri ekipe.

V dokumentarni oddaji se predstavijo ljudje, stari sto let in več, iz Norveške, Nizozemske in ZDA: kmetovalka, seksologinja, glasbenica, študentka, snovalec spletne platforme. S precejšnjo mero humorja, kančkom melanholije in predvsem veliko treznosti razmišljajo o človekovih pravicah in dolžnostih, o svojih življenjih, izkušnjah, polnosti sedanjosti in vsekakor o ciljih, ki jih želijo doseči v prihodnosti.

100 UP / Nizozemska, Norveška, Belgija / 2020 / Režija: Heddy Honigmann

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Domačijo, ki stoji le lučaj od smaragdne reke in z neprecenljivim razgledom na Mežaklo ne enem in Pokljuko na drugem bregu, je novi lastnik popolnoma prenovil. Obnova je terjalo veliko truda, sploh ker je morala hiša ohraniti svoje glavne zunanje značilnosti. Stoji namreč v Triglavskem narodnem parku.
Vajeni smo, da lastniki stanovanj, namenjenih oddajanju, v te prostore ne vlagajo pretiranih sredstev. Za najemnike raje manj kot več Vendar najdemo tudi izjeme. Recimo v hiši, v kateri so lastniki prenovo stanovanja zaupali arhitektom in skupaj prišli do zelo všečnega cilja.
Po vsem svetu so čedalje bolj priljubljeni majhni bivalni prostori. Vse več ljudi se odloči za nakup garsonjere ali manjšega stanovanja v strogem središču mesta, ki je »rezervna enota«, medtem ko je dom ustvarjen nekje drugje. Čeprav se v takšnih stanovanjih ne prebiva veliko časa, nekateri lastniki poskrbijo za poseben šarm njihovega bivalnega prostora.

V prelepem ambientu Narodne galerije je nastal posnetek, ki vas bo popeljal v svet glasbenih mojstrov impresionizma in ruskega glasbenega izročila. Nastopajo tri izvrstne glasbenice: flavtistka mlajše generacije Eva Nina Kozmus, ki se je mednarodno uveljavila po zmagi na uglednem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki na Dunaju leta 2010; violončelistka Karmen Pečar Koritnik, ki jo poznamo kot odlično koncertno virtuozinjo in pedagoginjo ter umetniško vodjo Cellofesta Ljubljana; in Mojca Zlobko Vajgl, izredna profesorica na Akademiji za glasbo, ena izmed vodilnih slovenskih harfistk in mednarodno uveljavljena umetnica. Režija Aljaž Bastič.

V okviru 20. mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici je v čudovitem ambientu gradu Kromberk odmeval izjemen jazzovski koncert. Na njem je z Big Bandom RTV Slovenija in dirigentom Lojzetom Krajnčanom nastopil tudi vsestranski ameriški saksofonist James Carter (r. 1969), eden najbolj cenjenih saksofonistov svoje generacije. V družbi s trobentačem Lesterjem Bowiejem je potrdil sloves mojstra na vseh vrstah saksofona, pa tudi na klarinetu in flavti. Je vodja številnih uglednih sestavov, s katerimi izvaja stilsko zelo različno glasbo, ki sega od funka do bebopa ter gypsy swinga. Na koncertu so kot gostje nastopili tudi saksofonisti, ki so sodelovali v žiriji in organizaciji srečanja saksofonistov: Claude Delangle (Francija), Guillaume Orti (Francija), Steven Mauk (Združene države Amerike), Gordan Tudor (Hrvaška), Matjaž Drevenšek, Dejan Prešiček in Lev Pupis (Slovenija). Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aleksander Šmuc.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov