Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 9. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Sob, 9. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Gospa Sonja Vrščaj je bila rojena kot Sonja Zabric v Šepuljah na Krasu leta 1925. Njen oče se je ob koncu prve svetovne vojne kot avstroogrski vojak vračal iz ruskega ujetništva prek Maribora, kjer se je pridružil Maistrovim borcem. Ker je Primorska pripadla Italiji, je po plebiscitu prišel v Ljubljano, se poročil s sovaščanko iz Šepulj in sprejel jugoslovansko državljanstvo. Za primorske pribežnike so bili v Jugoslaviji težke razmere. Dobil je službo jetniškega paznika, ob borni plači pa je mladi par živel na tirih na ljubljanski železniški postaji. Od zim v nezakurjenih vagonih je težko zbolel in z ženo sta se preselila na kmetijo njenih staršev nazaj na Kras. Rodili so se jima trije otroci in zavedna slovenska družina je preživljala vse stiske italijanske raznarodovalne politike, fašističnega nasilja in ekonomskih pritiskov. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna in je na Krasu prišlo po kapitulaciji Italije do močnega upora, so se mu takoj priključili in se vključili v Osvobodilno fronto ter na vse načine pomagali partizanom. Mlada Sonja Zabric je bila tajnica okrožnega odbora OF, Nemci so jo med reševanjem arhiva odporniškega gibanja, ki ji ga je uspelo skriti, ujeli in zaprli v tržaški zapor Coroneo, od tam pa so jo poslali v Auschwitz. Preživela je strahote koncentracijskega taborišča in dočakala prihod zavezniških sil. Ob vrnitvi v Jugoslavijo se je v pričakovanju srečanja s svobodo in slovenskimi partizani najprej soočila z rusko armado, potem pa na Primorskem še z Italijanom naklonjenimi Američani in Angleži, ki so, dostikrat tudi zelo brutalno, v conah A in B razganjali slovenske demonstrante, ki so se zavzemali za priključitev Primorske k Jugoslaviji. Sonja se je v tistih znova zelo burnih časih spet aktivno vključila v slovenske akcije v Trstu in na Krasu, ko so Primorci prav plebiscitarno pokazali, da si želijo biti del Jugoslavije. In leta 1953 je bilo na slovensko italijanski meji znova zelo težko...

Nekaj dni pred odhodom Zarje in Leona v Ameriko babica Meta pride zgodaj na obisk. Obnaša se skrajno čudno. Dano prosi naj ji naredi izrazit make up, ker bi rada presenetila Jožeta. Dani sicer ni jasno zakaj, a ji vseeno priskoči na pomoč. Medtem ko se Leon in Zarja mučita s pakiranjem kovčkov, saj oba želita s seboj vzeti preveč stvari, se na hišnih vratih prikaže Bernarda, trebušna plesalka, ki naj bi popestrila fantovščino. Pomota, ki v družini Valič Gromovih zopet povzroči nemalo zapletov, vse skupaj pa se konča s prijetno zabavo ...

Zarja in Leon bosta dva tedna preživela v Ameriki pri Leonovi mami Valeriji. Ker ima Polona posvet v tujini, se Viktor in Blaž ne moreta dogovoriti, kdo ju bo peljal na letališče, skleneta, da ju pospremita kar oba. Brez prepira med njima tudi tokrat ne gre. Dana in Gorazd, ki sta zaradi slabih ocen morala ostati doma, imata za ta čas že svoje načrte, ki pa se Dani podrejo, ko začne na svoj telefon dobivati čudna sporočila. Prepričana, da ji sporočila pošilja manijak razmišlja celo o tem, da bi to prijavila policiji. Izkaže se, da so sporočila le izkaz zaljubljenosti njenega oboževalca ...

Športne stave so dobičkonosen posel s katerim se ukvarjajo milijoni ljudi, tisti, ki stavijo in drugih, ki stave prirejajo.

Legalne in zasebne spletne stavnice so povzročile revolucijo v prirejanju stav in pritegnile stavce iz vsega sveta. Veliki zaslužki so premamili tudi kriminalne organizacije – stavne sindikate, ki služijo s prirejanjem izidov in stavnih trgov ter postajajo največje zlo modernega športa. Vedno več je primerov, športov in držav, kjer so preiskave že prinesle obsodbe, tudi v Sloveniji smo obravnavali nedovoljeno prirejanje stav in prirejanje izidov zaradi zaslužkov na stavnicah.

En godec nam gode - koncert ob 40 letnici delovanja je naslovljen kot knjiga o Lojzetu Slaku, v kateri je Ivan Sivec opisal njegovo življenjsko zgodbo. Zgodbo legendarnega harmonikarja, avtorja večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka in vodje zasedbe.

Kdo ne pozna skladb, ki so za vse čase zaznamovale slovensko glasbo in kulturo naroda, kot so V dolini tihi, Vaški zvon, Visoko nad oblaki, Po dekle, Mama, prihajam domov, Kadar srečam te, Srečno, mlada Slovenija, Ej prijatelj, Čebelar in mnoge druge, med njimi številne že ponarodele. Lojze Slak je zaznamoval slehernega Slovenca, njegove pesmi so zapisane v glasbene gene naroda, ki ga je vedno rad osrečeval in predstavljal doma in v tujini.
S svojo glasbo je prepriča številne glasbene navdušence in poznavalce o čemer pričajo tudi številna priznanja, največje pa je tisto, ki ga v duši naroda postavlja na mesto Godca.

Britansko komedijo o disfunkcionalni družini odlikujejo zabaven scenarij, črni humor in odlična glavna igralca, Rosamund Pike in David Tennant.

Zakonca Doug in Abi že nekaj časa živita ločeno in se ne moreta videti, ne da bi se sprla. A ne želita, da bi to izvedel dedek, ki praznuje petinsedemdeset let. Ko s svojimi tremi otroki odideta na praznovanje dedkovega rojstnega dne, se zato pretvarjata, da sta srečna. Otroke prosita, naj sodelujejo v njuni igri, da ne bi pokvarili počitnic dedku, sebi in še vsem bližnjim in daljnim sorodnikom.

Izvirni naslov: WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY / Ameriški film, 2014 / Scenarij in režija: Andy Hamilton, Guy Jenkin / Igrajo: Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

»Na praznični junijski dan je v novi športni dvorani v Spodnjem Dupleku potekal 29. festival NZG Slovenije »Vurberk 2021«, zaradi vremenskih razmer so bili organizatorji namreč primorani prireditev seliti iz atraktivnega vurberškega grajskega dvorišča v dvorano. Po odločitvi strokovne žirije je na festivalu sodelovalo 14 ansamblov, vsak je zaigral dve skladbi, eno tekmovalno, prvič izvajano ter eno iz bogate zapuščine Lojzeta Slaka. Ansambli so se potegovali za številne nagrade, najprestižnejše med njimi so zlati, srebrni in bronasti zmaj, ki so zbir ocen strokovne žirije, žirije radijskih postaj in občinstva. Poleg atraktivnih skulptur so na festivalu podelili tudi plakete Lojzeta Slaka, Jožeta Šifrarja, Fanike Požek in Tineta Lesjaka«.

Dokumentarni film o delovanju generala Rudolfa Maistra in prve slovenske Narodne vlade v Ljubljani za slovensko severno mejo.

Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki so jo slovesno razglasili 29. oktobra 1918, je torej nastala ob koncu 1. svetovne vojne in propadu 50-milijonske avstro-ogrske monarhije in se je takoj znašla pred številnimi izzivi. V povojni prevratni dobi se je vlada bolj zanašala na ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona in samoodločbo malih narodov ter diplomatske rešitve vprašanj, general Maister pa je bolj zaupal vojaški sili in dejanjem. Kljub neodobravanju vlade v Ljubljani je bila na novo ustanovljena Maistrova vojska slovenskih prostovoljcev in domoljubov tista, ki je od novembra 1918 dalje s svojim bojem obvarovala Maribor in slovensko Podravje ter del Koroške pred nemško Avstrijo. Tudi ko je pozneje, 6. junija 1919, vojska Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev zasedla Celovec, to Slovencem ni prineslo zadovoljive rešitve severne meje na Koroškem.
Posebnost dokumentarnega filma, pod katerega se podpisuje režiser in scenarist Valentin Pečenko, je, da prvič predstavi tudi pogled avstrijske strani ter zakulisno diplomatsko delovanje velike četverice v Parizu in vlogo predsednika Wilsona. V njem nastopijo priznani domači in tuji zgodovinarji ter preučevalci zgodovine dr. Andrej Rahten, dr. Jurij Perovšek, dr. Darko Friš, Avguštin Malle, dr. Wilhelm Wadl, dr. Gregor Antoličič, Mira Grašič, Lojze Penič, dr. Aleksandra Berberih - Slana ter pisatelj Tone Partljič.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Film je komična pripoved o novih življenjskih priložnostih, posneta po istoimenskem romanu znamenitega pisatelja Nicka Hornbyja. Annie je v dolgoletni ljubezenski zvezi z Duncanom, obsedenim oboževalcem obskurnega rockerja Tuckerja Crowa. Ko se v javnosti pojavi posnetek enega od Tuckerjevih hitov, ki je nastal pred petindvajsetimi leti, se Anniejino in Duncanovo življenje spremeni, še posebno, ko se srečata s Tuckerjem.

JULIET, NAKED / ZDA, VB / 2018
Režija: Jesse Peretz / Scenarij: Evgenia Peretz , Jim Taylor, Tamara Jenkins / Igrajo: Chris O'Dowd, Rose Byrne, Kitty O'Beirne, Alex Clatworthy, Lily Brazier, Ko Iwagami, Lily Newmark, Denise Gough, Phil Davis, Ethan Hawke, Azhy Robertson, Daniel Shaw,Eleanor Matsuura, Ayoola Smart, Enzo Cilenti, Frank Owen in drugi …

Zvezdana je svojega igralskega kolega dolgo vabila na pogovor. »Nocoj se želim pogovarjati s prijateljem, s tistim Juretom, ki se nas dotika iz globin,« v uvodu v oddajo pove Zvezdana. Pred nami se razkriva predan oče, velik ljubitelj narave, hvaležen sin in izgoreli umetnik. Tokrat brez scenarija, brez maske, brez kostuma in brez generalke. Tudi takšen Jurij Zrnec ne razočara, ampak močno navdihuje.

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV OB 30. OBLETNICI SKUPINE Z GODALNIM KVARTETOM CORCORAS

Novo mesto predstavlja enega izmed najbolj progresivnih in žanrsko raznolikih glasbenih središč pri nas. To so potrdili tudi domačini Društvo mrtvih pesnikov (DMP), ki so v okviru 30-letnice delovanja na slovenski glasbeni sceni nastopili v finalu letošnjega festivala Novomeško poletje. Skupino sestavjajo Alan Vitezič (glas, kitara), Peter Dekleva (kitara), Boštjan Artiček (klaviature), Tomaž Koncilija (bas, glas) in Marko Zajc (bobni).

Po srebrnem jubileju, ki ga je obeležila z odmevnima koncertoma v novomeškem KCJT in izidom dvojnega kompilacijskega albuma 25, je leta 2018 izdala ploščo Astronavt s tedaj novimi desetimi avtorskimi skladbami. Za kar osem izmed njih – nazadnje za skladbo Filozof, ki tako predstavlja aktualni singel – so dmpjevci posneli tudi videospote.V času snemanja koncerta, ob 30 letnici delovanja skupine, pa zaključujejo nov glasbeni material, ki je nastajal večinoma v »koronskem« času.

Koncert skupine v akustični podobi smo lahko spremljali v oddaji Izštekani Jureta Longyke, tokrat pa si lahko ogledate koncert skupine, ki so se ji na odru pridružili člani godalnega kvarteta Corcoras ter pevka Nina Radkovič.

Mrtvi pesniki so s čustvenim koncertom, ki ga odlikujeta izpovednost besedil ter prepoznavna melodičnost, akustično prearanžirali svoj glasbeni opus in pokazali enega svojih najboljših obrazov doslej.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov