Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 27. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Sre, 27. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ana Tavčar in Lorella Flego vas prebujata ob sredah. Čas bo za zdravstvene nasvete s kredibilnimi strokovnjaki, posvetili pa se bosta tudi psihološkim temam in modnim trendom.

Ponudba nepremičnin v Sloveniji je še vedno manjša od povpraševanja, cene pa letijo v nebo. Na letni ravni so se najbolj zvišale cene rabljenih stanovanj, in sicer za dobrih 11 odstotkov, cene rabljenih družinskih hiš za 9,3 odstotka, novih stanovanj pa za 8 odstotkov. Primanjkuje tako stanovanj za nakup kot za najem. Bo ponudbo najemniških stanovanj na trgu spodbudila javna najemniška služba ali bi bil učinkovitejši davek na nepremičnine?

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
On- mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona- Avstrijka, živeča med vršaci, v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji je tako zrastla njuna sanjska kopenska barka.
Čeprav med našimi obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, smo bili navdušeni nad »garsonjerco«, kot svoje stanovanje imenuje lastnica. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu.
Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Pri čemer je beseda »dodatek« močno v navednicah, saj gre vendar za živa bitja, ki nam skrb in ljubezen vračajo s tiho prisotnostjo, stanovitnostjo ter nemo lepoto. Sploh pa beseda dodatek ni več na mestu, ko gre za stanovanje mladega para. Pri njima je namreč v taki številčni premoči, da sta skorajda že lastnika sostanovalca rastlin.

Posnetek jubilejnega, 60. letnega koncerta Otroškega in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenije iz Slovenske filharmonije. Otroški zbor je pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec pripravil cikel slovenskih ljudskih pesmi v priredbi Janeza Dovča, ki so ga predstavili skupaj z glasbeniki Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem in Goranom Krmacem. Mladinski zbor je nastopil z noviteto skladatelja Ambroža Čopija, Od sanj modro nebo. Zaključek prireditve pa je združil oba zbora in člane simfoničnega orkestra v izvedbi pesmi Riba na topolu poje skladatelja Alda Kumarja.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
V tokratni oddaji zaključujemo teden dobrodelnosti Rdečega križa Slovenije na TV Sloveniija, zato na Bernardino zofo prihaja njihov podpornik mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Drugi del oddaje je posvečen letošnji Ježkovi nagrajenki Svetlani Makarovič. Ob tej priložnosti v studiu gostimo njenega imitatorja in prijatelja Tilna Artača ter igralko Anjo Novak, ki prepeva njene šansone. Jože za svojim komentatorskim omizjem tokrat gosti dva igralca, Uroša Smoleja in Laro Jankovič, ki se bo preizkusila tudi v spretnosti magije v rubriki Zvezde čarajo. Poleg Anje Novak na glasbenem odru nastopata še Eva Pavli in štajerski raper Emkej z njuno skupno pesmijo Juno.

Kinodvor se je nekoč imenoval Sloga. In bil je fenomen, otok sredi Ljubljane, Jugoslavije, sredi socializma, ker je vrtel erotične filme.

Po 2. svetovni vojni so se za slovensko dušo tepli sovjetski in holivudski filmi, toda Sloga je nekaj let kasneje, ko je v njej vse rekorde zrušil danski Kozel v raju, napovedala, da bo Slovence v prihodnost odpeljal seks, kar pa je bilo jasno že davno prej, tako rekoč na začetku, v dvajsetih letih, v dobi nemega filma, ko je Sloga – tedaj še Ljubljanski dvor – zavrtela množico filmov s pikantnimi, izzivalnimi, poltenimi, skoraj pornografskimi naslovi: Zakonolom, Amor v avtu, Kariera dražestne Ossi, Nevesta brez moža, Njegova nepoznana ženica, Propala žena, Žena in greh, Deklice, katerih se ne poroči, Strastna žena, Pariška klinika ljubavi, Žena za vsakega, Žrtev pohote, Sužnje ljubavi, Žena za 24 ur, Grešne strasti, V krempljih prostitucije, Žene velikih strasti.
To je bila preroška najava stvari, ki so prihajale. Kina, ki bi bil specializiran za seksualne vsebine, Jugoslavija tedaj ni poznala. Sloga je bila tako pred časom in pred socializmom.
Dokumentarec Kino, ki je preveč videl je mali poklon kinu, ki je preveč videl in vedel, jemal vid in omogočal pogled, kinu, ki je hotel iti do konca in ki je potem do konca tudi šel.
Scenarij Marcel Štefančič, režiser Igor Pediček.

Pred ritmičarkami je po olimpijskih igrah še eno veliko tekmovanje – svetovno prvenstvo, prav tako na Japonskem. Prvi favoritinji sta ruski dvojčici Dina in Arina Averina. Olimpijska prvakinja Linoy Ashram bo prvenstvo izpustila.
Posameznice bodo po kvalifikacijah in ekipni uvrstitvi tekmovale že v prvih finalih, z obročem in žogo. Osem najboljših se bo borilo za medalje, hkrati pa tudi za uvrstitev med tiste, ki se bodo pomerile še v mnogoboju. Med temi bo skušala biti tudi Jekaterina Vedenejeva, ki zastopa Slovenijo. Letos jih bo po novem formatu tekmovalo le 18. Z vami bo Jolanda Bertole.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Z besedami Celo mesto je oder so pred 100 leti svojo zamisel salzburškega festivala opisali njegovi ustanovitelji Max Reinhardt, Hugo von Hofmannsthal in Richard Strauss. Njihove želje so se uresničile in živijo še danes. V Salzburgu se v času festivala zbirajo največje zvezde z različnih mednarodnih odrov in festival se je uveljavil kot eden najbolj priznanih festivalov klasične glasbe na svetu. Filmski ustvarjalec Chris Weisz v dokumentarnem filmu pripoveduje njegovo očarljivo zgodbo od začetkov, ko je predstavljal mirovni projekt po prvi svetovni vojni, do mita o Jedermannu do danes. Na vprašanje, zakaj je salzburški festival tako edinstven in izjemen, v filmu med drugimi odgovarjajo Tobias Moretti, Teodor Currentzis, Anne-Sophie Mutter in Cornelius Obonya.

V novembru bo Državni zbor potrjeval proračuna za prihodnji dve leti. Vlada svoje proračunske temelje gradi na gospodarski rasti in stavi na velika vlaganja. Toda fiskalni svet svari pred primanjkljajem v državni blagajni za leto 2022, v višini 2,5 milijarde evrov. Ekonomisti opozarjajo, da bi lahko ukrepi te vlade v štirih letih povzročili celo 11 milijard evrov primanjkljaja. Ali bi morala vlada v času, ko se energenti in druge dobrine dražijo, proračunske izdatke načrtovati bolj preudarno? Kako zagotoviti nove prilive v državni proračun v času podražitev? O makroekonomskih izzivih in o stanju naših javnih financ v oddaji Moje mnenje z Mojco Šetinc Pašek.

Helen gre na razgovor za službo. Na razgovoru mladi snobovski oblikovalki zviška gledata nanjo, dokler jima ne pove, da je opremila dom Sashi Mannu in znanemu producentu. Helen nujno potrebuje delo, da bo lahko šolala otroka in ji ne bo treba prodati hiše. Sierra je v hudi depresiji, ne skrbi za otroka in ves dan poležava. Zaradi prometne nesreče jo preiskuje socialna delavka. Noaha je nekdanja piarovka obtožila, da jo je prisilil v spolnost, zato gre po nasvet k svojemu agentu. Zaradi aktualnih škandalov je v zelo slabem položaju. Poleg tega mu stara prijateljica Ariel zaupa, da ga nasilnega vedenja obtožuje tudi nekdanja študentka.

THE AFFAIR (V.) / ZDA / 2019
scenarij: Sarah Treem, Hagai Levi
režija: Colin Bucksey, Steve Fierberg, Toa Fraser, Eva Vives, Silas Howard
v glavnih vlogah: Dominic West, Maura Tierney, Julia Goldani Telles, Jadon Sand, Jake Siciliano, Abigail Dylan Harrison, Anna Paquin, Omar Mewally, Emily Browning, Sanaa Lathan, Kathleen Chalfant, John Doman, Claes Bang

Slovenska matica je najstarejša slovenska kulturna in znanstvena ustanova, za Mohorjevo družbo pa tudi najstarejša slovenska založba.

Matica slovenska, kakor se je najprej imenovala, je bila na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena leta 1864 s prostovoljnimi prispevki izobražencev, trgovcev in podjetnikov z namenom, da bi v slovenskem jeziku tiskala zahtevnejša dela z najrazličnejših področij, dvigovala raven izobraženosti in znanja in ustvarjala slovensko terminologijo za različne stroke.
Drugače od Mohorjeve, ki je bila od vsega začetka »ljudsko« in versko usmerjena, se je laično in liberalno usmerjena Slovenska matica že v preteklem stoletju ukvarjala z najzahtevnejšimi knjižnimi izdajami, znanstveno terminologijo v slovenščini, navezala stike z evropskimi univerzami in akademijami ter imela vlogo slovenskega intelektualnega jedra vse do nastanka univerze in SAZU, ki ju je tudi pomagala ustanoviti.
Svoj vrhunec je Matica doživela na začetku dvajsetega stoletja, ko so njene zahtevne knjige izhajale v visokih nakladah in je vzdrževala stike z univerzami in akademijami od Londona do Sankt Peterburga. Med prvo svetovno vojno je prišla v spor z oblastjo zaradi izdaje romana o ravnanju avstrijskega vojaštva v anektirani Bosni, zato je bila njena posest konfiscirana in pozneje le deloma vrnjena. Med obema vojnama je nadaljevala delo in pomagala ustanoviti Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Leta 1942 se je v njej ilegalno sestal Kulturni plenum OF, leta 1944 je bilo njeno delo z dekretom nemške uprave drugič ustavljeno, spet zaradi knjižnih izdaj. Po drugi svetovni vojni se je s težavo postavila na noge, novim oblastem se je zdela ustanova preveč »konservativna«, premoženje je bilo nacionalizirano. Prevladalo pa je stališče, da je Slovensko matico treba obdržati in njeno delo podpirati.
Scenarij Mateja Jančar, režija Slavko Hren.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov