Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 31. jan. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 31. jan.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini bomo govorili o vzgoji otrok s posebnimi potrebami. Upokojenka, defektologinja in nekdanja ravnateljica enega od ljubljanskih vrtcev že 30 let skrbi za sina Janeka in pravi, da nikoli ni tako hudo, da se ne bi dalo rešiti. Kako otrokom pomagati do samostojnosti in kam se obrniti na pomoč, pa svetujejo Marko Juhant in zakonca Mrgole.

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

Naša junaka Bit in Anže v tokratni oddaji pot začenjata v prestolnici "nove" celine. Tam pa ju bolj kot Bela hiša in ostalo kolesje ameriške birokracije navduši nadvse napredna trgovina.
Pot nadaljujeta skozi Vzhodno Virginijo, kjer se jima izpolni ena izmed otroških želja, poleg tega pa si pripravita pravo slovensko kavo - z mogočnim razgledom. Da ju Američani sprejmejo za čisto svoja, si spotoma kupita še pravo pravcato orožje.

Dokumentarna pripoved o uporu Zasavcev proti onesnaževanju zaradi sežiganja nevarnih odpadkov v francoski družbi Lafarge v letu 2012.

Odkar je trboveljska cementarna v lasti francoske družbe Lafarge, se v Zasavju spopadajo z onesnaževanjem zaradi sežiganja nevarnih odpadkov, pri tem pa ima ves čas pomenljivo vlogo tudi slovenska država. Zdi se, da si ena največjih multinacionalk uspešno prilagaja vlade, državne aparate in zakonodaje. Proti onesnaževanju družbe Lafarge se na različnih koncih sveta bojujejo, kakor vedo in znajo. V Zasavju je na čelu upora skupina aktivistov, nekakšnih novodobnih partizanov, zbranih okoli društva Eko krog. V filmu Upor smo spremljali njihovo delovanje v letu 2012. V tem času se iz trboveljske cementarne res ne kadi več, saj je tovarna kmalu po protestu več tisoč Zasavcev, ki so se zbrali pred poslopjem Vlade Republike Slovenije v Ljubljani, izgubila okoljsko dovoljenje za sežiganje nevarnih odpadkov. A zatišje je zgolj navidezno, saj v podjetju poskušajo pridobiti novo okolJsko dovoljenje, društvo Eko krog pa jih pri tem budno spremlja.

Predstavljamo mladega prevzemnika kmetije z Goričkega, Metoda Gutmana. Obiskali smo Biotehniško šolo Rakičan, ki je osrednja kmetijska izobraževalna ustanova v Pomurju. V studiu gostimo prodekanjo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, dr. Karmen Pažek. Na terenu smo preverjali, katere so prednosti mikro zelenjave. Opozarjamo, da je od 1.1.2022 zahtevke za vračilo trošarine, mogoče oddajati le še elektronsko.

Posebna oddaja – predstavitev slovenskih olimpijcev pred odhodom na ZOI v Pekingu. V več kot uro dolgi pogovorni oddaji s Sašo Jerkovićem sta bila gosta najboljša slovenska športnica vseh časov Tina Maze in nekdanji tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar. V oddaji so v daljših pogovorih sodelovali tudi Anamarija Lampič, Meta Hrovat, Žan Kranjec, Nika Križnar, Anže Lanišek in Žan Košir. Poleg njih pa so svoje cilje razkrili še preostali športnice in športniki, ki bodo nastopili na prihajajočih igrah.

Notranjec Anton Steinberg je bil človek baročne popolnosti 18.st., nadzornik deželnih cest, bakrorezec, raziskovalec, jamar in kartograf.

Pa vendar je bil – kot odkriva avtorica dokumentarnega filma Magda Lapajne – perfekcionist, ki je svoje bogato tehnično znanje razširil tudi na področje umetnosti. Bil je nadzornik deželnih cest na Notranjskem in v času njegovega službovanja je nastala široka cesta, ki je prek tega dela naše dežele popeljala samega cesarja Karla VI. z Dunaja v Trst. Že kot cestni nadzornik se je Steinberg navdušil nad presihajočim Cerkniškim jezerom. Svoja opažanja je kasneje popisal v knjigi, življenje ob jezeru pa ga je tako navdušilo, da se je lotil tudi izdelave slik in bakrorezov s podobami in utrinki iz življenja, ki mu je bil priča. Podobno so nastajali tudi zemljevidi tega območja, saj se je obenem ukvarjal tudi s kartografijo. Steinberg je kasneje postal upravnik rudnika živega srebra v Idriji. Uvedel je kar nekaj izboljšav na rudniških napravah in izpopolnil napravo za topografsko merjenje. Za nadarjene mlade može pa je ustanovil tudi prvo tehniško in zemljemersko šolo pri nas. Poleg vsega drugega se je ukvarjal še s statiko, hidrostatiko, jamomerstvom in drugimi rudarskimi strokami.
Franca Antona pl. Steinberga je v dokumentarnem filmu odigral Brane Završan.

Avtorji dokumentarne oddaje so odškrnili vrata in ponudili pogled v življenje menonitov, skrajno pravovernih protestantov iz Srednje Amerike, ki se upirajo sodobnosti in živijo v izoliranih in samozadostnih skupnostih kot v 19. stoletju. Prevažajo se s konjsko vprego, sladoled si privoščijo največ dvakrat na leto, še vedno uporabljajo staro nemško narečje, jezik svojih prednikov. A v skupnosti se kažejo razpoke. Nekateri člani vseeno, vsaj zadržano in bolj na skrivaj, sprejemajo novotarije, kot je npr. prenosni telefon …

MEET THE MENNONITES / Francija / 2018 / režija: Mélanie Van Der Ende

Obiskali smo odmaknjeno dolino v Karavankah, na meji
med Avstrijo in Slovenijo. Zdravko Haderlap živi na avstrijski strani, 10 kilometrov jugovzhodneje pa stoji kmetija Vide Matk na slovenski strani. Ljudje na tem območju govorijo slovensko in nemško in so bili skozi zgodovino vedno tesno povezani.

ALPINE VILLAGES / ALPENDÖRFER / Avstrija, Nemčija / 2019

Švicarski vasi Soglio pravijo tudi Vrata v raj. Vas leži v največjem kostanjevem gozdu v Alpah. V tem raju živi in dela Marco Giovanoli. Marco z družino neguje 80 dreves. Za kmete v dolini Bergell je bil kostanj več stoletij dragocena hrana.

ALPINE VILLAGES / ALPENDÖRFER / Avstrija, Nemčija / 2019

20. januarja 1942 so se na povabilo Reinharda Heydricha v vili ob jezeru Wannsee pri Berlinu srečali vodilni člani nacističnega režima. Edina točka konference je bila: Končna rešitev judovskega vprašanja.
V okviru srečanja je Heydrich predstavil načrt, verjetno ga je odobril Adolf Hitler, za deportacijo judovskega prebivalstva Evrope in francoske Severne Afrike (Maroko, Alžirija, Tunizija) na območja pod nemško zasedbo v Vzhodni Evropi, izkoriščanje Judov za delo pri projektih, gradnji cest in v tovarnah, kjer bi sčasoma od napora in podhranjenosti umrli. Namesto tega so ob prodiranju zavezniških sil večino Judov iz okupirane Evrope poslali v koncentracijska taborišča, mnoge pa so ubili že pred tem.

Zgodovinsko verodostojna drama je posneta v pristnem okolju in sledi dejanskemu protokolu konference.

WANNSEEKONFERENZ / The Conference / Nemčija / 2021
scenarij: Magnus Vattrodt, Paul Mommertz
režija: Matti Geschonneck
v glavnih vlogah: Philipp Hochmair, Johannes Allmayer, Maximilian Brückner, Fabian Busch, Matthias Bundschuh, Jakob Diehl, Lilli Fichtner, Godehard Giese, Peter Jordan, Arnd Klawitter, Frederic Linkemann, Thomas Loibl, Sascha Nathan, Markus Schleinzer, Frederik Schmid, Simon Schwarz, Rafael Stachowiak

Z vini se družina Saksida iz Zalošč pri Dornberku ukvarja že od sredine 19. stoletja; vajeti družinske kmetije ima danes v rokah že peta generacija. Ingrid, ki je pred 12 leti prevzela kmetijo od staršev, je ena redkih vinark v pretežno moški dejavnosti. Ona je glavna v kleti, njen mož Marko pa v kuhinji; njun adut je spajanje turizma z vinarstvom. Leta 2006 so na posestvu začeli sprejemati prve avtodome, nato so kamp povečali, uredili parcele za šotore, postavili pet hišic in danes lahko sprejmejo do 200 gostov. Pred osmimi leti so ponudbi dodali še gostinstvo. Začetek letošnje sezone je zaradi epidemije slabši od pričakovanj, za poletni čas pa imajo že veliko rezervacij, tudi iz tujine. Že prej so na njihovem posestvu dopustovali pretežno tuji gostje, zlasti iz Beneluksa, Nemčije in Avstrije.

Juš je župnik, kar pa ga ne obvaruje pred pastmi in skušnjavami. Jim bo zapadel ali bo vzdržal v skladu s tem, kar mu narekujejo pravila njegovega poklica.

Scenarij in režija: Peter Hvalica

Življenje v osrednji slovenski medijski hiši nikoli ni dolgočasno, predvsem, če človek dela v recepciji, kjer sprejema klice in vedno znova lahko ugotavlja, da preganjavica in fiksne ideje nista nič neobičajnega.
Režija: Siniša Gačić

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov