Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 22. maj. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 22. maj.

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšel prevod dela Elisabeth Lucas, psihoterapevtke in najbolj znane učenke Viktorja E. Frankla. »Stori prvi korak« je naslov knjige, ki odgovarja na vprašanja, kako spore reševati tako, da bomo v njih človeško zoreli in da bodo za nas odskočna deska v bolj kakovostno življenje.

Ogljikovi hidrati zajemajo velik del naše prehrane. Spadajo med tako imenovana makrohranila, saj jih uživamo v večjih količinah, predvsem zato, da bi telesu zagotovili dovolj energije. Vendar so prišli na slab glas, saj naj bi prinašali tveganje za čezmerno težo in različne bolezni. To zagotovo drži za sladkor. Kako pa je s sestavljenimi ogljikovimi hidrati? So tudi ti za nas slabi ali jih nujno potrebujemo?

Baročna opera Orfej italijanskega skladatelja Claudia Monteverdija iz l. 1607 je svojo krstno slovensko izvedbo doživela leta 2012 kot skupen projekt treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani: Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, pri projektu pa je sodelovala tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko.
Izvajalci so Komorni zbor, Baročni orkester in pevski solisti, študenti Akademije za glasbo. Umetniški vodja in dirigent predstave je doc. Egon Mihajlović, režiser predstave Detlef Soelter, v naslovni vlogi Orfeja pa nastopa Klemen Torkar. Urednik oddaje je Daniel Celarec, režiser Jaka Šuligoj.

Hrvaški pianist Ivo Pogorelić (r. 1958) velja za enega najboljših pianistov, obenem pa za enega najbolj samosvojih glasbenih interpretov. Je dobitnik številnih nagrad na mednarodnih glasbenih tekmovanjih, najbolj pa je poznan po Chopinovem tekmovanju leta 1980. Na tem tekmovanju so Pogorelića zaradi samosvoje interpretacije tekmovalnega programa izključili, zaradi česar je iz žirije odstopila slovita pianistka Marta Argerich in ga razglasila za glasbenega genija. Njegov prvi koncert po tem t. i. glasbenem škandalu je bil leta 1981 v dvorani Slovenske filharmonije, kjer je Pogorelić nastopil pod taktirko Marka Muniha in ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dogodek je ostal ohranjen v arhivu Televizije Slovenija.

Marko pomaga Oskarju z domačimi nalogami, a jima ne gre ravno najbolje. Vikija obišče skesana Silvija, ki se želi pobotati. Srečanje preide v glasen prepir, ki ga nehote sliši tudi Marko. Medtem pa Brigita v trgovini z oblačili Bojanu predstavi nove smernice v moški modi. Bojan tako dobi kup novih oblek. Endiju pa uspe rešiti Oskarjevo domačo nalogo.

Družino pretrese novica o Oskarjevem odhodu. Daša predlaga zabavo za Oskarja, a denarja za hrano nima. Vsi v hiši imajo prazne denarnice, zato Endi z dodatnim delom priskrbi sredstva. Viki le dobi dobro novico o šolanju v Franciji. Na zabavo sta povabljeni novi članici družine, Silvija in Brigita. Poslovilna zabava pa se ne izteče po pričakovanjih.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Romantična komedija o kantavtorici, ki snema prvo avtorsko ploščo kar na ulicah New Yorka.

Keira Knightley zaigra neznano kantavtorico Gretto James, ki jo nekega večera odkrije glasbeni producent in lovec na talente Dan Mulligan (Mark Ruffalo). Dan jo pripelje v svojo založbo, ki od glasbenice zahteva temeljite spremembe, temu pa se Gretta upre. Z Danom zavrneta trende glasbene industrije in posnameta ploščo kar na ulicah New Yorka, nato pa jo prodajata po spletu za en dolar.

Film je napisal in režiral John Carney, ustvarjalec filmske uspešnice Enkrat (Once) iz leta 2010.

Izvirni naslov: BEGIN AGAIN / Ameriški film, 2014 / Režija: John Carney / Scenarij: John Carney / Igrajo: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine

V tretjem delu Sam Neill na vzhodni obali Avstralije sledi kapitanu Cooku, ki ga aborigini konec 18. stoletja niso sprejeli z zanimanjem kot prej novozelandski staroselci. Njihovo navidezno ravnodušje do evropskih raziskovalcev so si ti narobe razlagali in Avstralijo razglasili za nikogaršnje ozemlje. V resnici je bila celina že tisočletja naseljena z ljudstvi, ki so obdelovala zemljo in imela razvito svojo značilno kulturo. Eno od njih je o Cookovem prihodu celo spesnilo pesem, ki se je ohranila vse do danes.

PACIFIC WITH SAM NEILL / Avstralija / 2018

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Med Dravo in Muro se razprostirajo Slovenske gorice, ki so s svojimi grički vabljive tako s tal kot iz zraka. Tam smo obiskali edinstveno hišo, ki lastnikoma zagotavlja stik z naravo, bivanje z elementom vode in ravno pravo mero zasebnosti.
V drugem prispevku se odpravljamo v prostor, ki je po eni strani svetišče miru, intime in počitka, po drugi strani pa je velikokrat tudi zapostavljen. To je spalnica. Spalnica, ki z novimi trendi postaja čedalje bolj tisti prostor, katerega vrat ni treba več tako nujno zapirati.
Brez pohištva in dodatkov za dom so še tako dodelani prostori prazni in brez duše. Zato bo nova sezona oddaj Ambienti pozornost iz domiselnih idej arhitektov preusmerila na spretne prste rokodelcev in zgodbe majhnih blagovnih znamk. V prvi oddaji predstavimo dve ustvarjalki (kiparko in mizarsko mojstrico), ki ustvarjata pod imenom Vulgaris Woodcut.

Teater glasbe je zgodba Iztoka Mlakarja in njegovih sodobnikov nekoč in danes, o sklenjenem krogu. Od Nove Gorice, preko akademije, nešteto odrov, hramov ter spet in vedno spet nazaj. Krog Sljehernika in Pepija, ki ju že desetletja radi ne samo poslušamo, ampak tudi slišimo.
Po krožnici sta nas vodila scenarist Andrej Karoli in režiserka Tina Novak.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

4. del: Galapaški otoki – začarano otočje
Potovanje od obale do ognjeniškega osrčja otokov razkrije, kako je to otočje postalo eno najpomembnejših območij biotske raznovrstnosti na svetu. Živali, ki jih je tja zaneslo s kopnega ali pa so same priplavale oziroma priletele, so se morale prilagoditi novemu okolju, pri čemer se je razvilo veliko novih vrst.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Joanna Haley

Magda Brandtner izgine brez sledu. Policija ugotovi, da ni imela stikov skoraj z nikomer. Jo je mogoče ugrabil Axel Höchst, ki je že prestajal kazen zaradi spolnega napada? Toda Wohlfahrt na Magdinem računalniku najde številna grozilna sporočila razočaranih in jeznih nekdanjih partnerjev.

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V tokratni oddaji bodo nastopili podjetniki, ki bodo izrazili vtise o novi koalicijski pogodbi in o morebitnih posledicah zanje, če se njene določbe uresničijo. Ocenili bodo tudi tveganja za slovensko gospodarstvo, ki jih prinaša vojna v Ukrajini.

Voditelj: Igor Pirkovič

Vojni dopisnik Valentin Areh je bil v času silovitih spopadov v okolici Kijeva na prvih bojnih črtah. Kot priča krute vojne v Ukrajini je bil priča trpljenju civilistov, ki so ujeti v začarani krog smrti. Kako je potekala bitka za Kijev, kako so razmišljali ruski in ukrajinski vojaki in kakšno gorje so doživljali civilisti pod točo raket in topniških izstrelkov, bo predstavil v posebni oddaji z naslovom Bitka za Kijev.

Liv, noseča partnerica ugrabljenega Viktorja in ena najboljših preiskovalk Švedske varnostne službe, se odloči, da bo preiskavo ugrabljene posadke vzela v svoje roke. Švedska zunanja ministrica si kljub zapletu z ladjo in sestradanemu severnemu medvedu v naselju prizadeva prepričati ministrske kolege, da nadaljujejo sklepno srečanje, ki naj bi vodilo do podpisa sporazuma o prepovedi črpanja nafte v Arktičnem oceanu. Komandir policijske postaje v Tasiilaqu Enok pa odkrije, da naj bi bil med člani ugrabljene posadke tudi domačin.

TUNN IS / Thin Ice / Islandija, Danska, Švedska, Francija / 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

Tokratna oddaja bo v znamenju zbiranja sredstev za letovanje otrok v okviru akcije Pomežik soncu, ki jo vsako leto organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Bernarda in Jože gostita predsednico ZPMS Darjo Groznik in deklico Hano, ki pomaga zbirati sredstva za otroke, ki so zboleli za rakom. V goste prihajata tudi smučarska skakalca Cene Prevc in Žiga Jelar, ki v okviru akcije podarjata športni dres, ta pa bo na voljo v dobrodelni dražbi. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita igralca Lara Komar in Marko Miladinovič, ki sta se pred leti bolje spoznala pri skupnem televizijskem projektu. Na glasbenem odru se predstavlja skupina Flirrt s pesmijo Kako si kaj? in Nina Pušlar z novo pesmijo Nina Nina Nina. Terenski dopisnik Gianni je tokrat obiskal Luko Koper.

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o nagajanju opozicije, širjenju koalicije in kupovanju municije. Na terenu smo spremljali, kako novi mandatar Robert Golob osebno preverja strokovne kadre, magister Baltić pa je za nas poiskal nekaj novih povolilnih besednih tvorb. Na PUP TV se bo oglasil zlomljeni Vlado v odhodu, za še večjo uravnoteženost pa bomo pogledali del nove oddaje Kaj se godi? Naš gost bo legenda radijskih valov Andrej Karoli, na Mali terasi pa tokrat nekaj za ljubitelje klasične glasbe, plesa in dolgih kril na melodijo legendarnega Pofflbacha.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov