Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 6. avg.

V zadnjem poletnem izboru mariborske ekipe vas bomo povabili v Celje. Obiskali bomo unikatni stekleni fotografski atelje, se sprehodili po zgodovini Celjskih grofov ter skočili na promenado , kot je bila pred 100 leti. Med zgodbami minule sezone se bomo spomnili nasvetov za zdrave ledvice. Tudi za zabavo bomo poskrbeli, od klepeta z znanimi Slovenci do dogodivščin na snemanjih.

Maja Semenič, pozneje poročena Miletić, se je rodila leta 1926 v Mariboru, kjer je preživela tudi vso svojo mladost do konca vojne. Oče je bil doma iz Ljutomera, bil je krščanski socialist in Sokol, mama pa je bila iz mariborske meščanske družine Ferlan in je bila pri Orlih, v mladosti pa tudi igralka v mariborskem gledališču. Maja je doživljala nacionalne spore med slovenskim in nemškim meščanstvom, doživela je razpad jugoslovanske države in okupacijo in vse to opisala v svojem dekliškem dnevniku. Nemci Maji in delu drugih učencev niso dovolili nadaljnjega šolanja, zato je morala najprej na obvezno delo na nemški Zemljiški urad, kasneje na delo v predilnico Mariborske tekstilne tovarne, potem pa je postala delavka v nemški Tovarni letalskih motorjev na Teznem v Mariboru, na temelju katere je po vojni zrasla Tovarna avtomobilov Maribor. Tovarna letalskih motorjev, ki je bila izjemno pomembna za nemško vojno industrijo nemškega rajha, je v času največje proizvodnje zaposlovala nad 7000 delavcev, ki so jih iz Maribora pošiljali na usposabljanje v tovarne v Nemčiji. Ob delavcih iz Maribora in okolice so delali v tovarni angleški in francoski vojni ujetniki ter prisilni delavci iz različnih delov Evrope. Zaradi vse pogostejših zavezniških bombardiranj nemške industrije v Mariboru ter prometnih zvez so po letu 1943 Nemci preselili tovarno globoko pod zemljo, na 8500 kvadratnih metrov podzemnih rovov na globini 14 metrov. Živahna 92-letna upokojena zdravnica Maja Semenič Miletić je morda danes še edina živa priča vsega, kar se je med vojno dogajalo v nemški Tovarni letalskih motorjev na Teznem pri Mariboru. Njena pripoved o tovarni je v oddaji pospremljena z izjemno bogato fotografsko dokumentacijo, ki so jo ustvarili Nemci, danes pa jo hrani Pokrajinski arhiv v Mariboru.

Hotel, ki mu Nataša vztrajno a zaman dviga nivo, žal zmeraj bolj kaže znake propadanja. Potreba po denarju je očitna ampak apatičnim stanovalcem in uslužbencem se nenadoma ponudita kar dve možnosti. Martin dobi pismo iz daljne Nigerije, ponudbo za ugodno "finančno sodelovanje", ki bi mu, potencialnemu partnerju, vrglo kar nekaj milijonov- sicer opranega denarja. V hotelu se istočasno nastani lastnik kanadske verige hotelov, sicer "naš človek" po starem očetu, ki je hkrati globoko zainteresiran za prevzem in dokapitalizacijo hotela Rubin, kar nujno pomeni dvig nivoja hotela in znatno finančno injekcijo. Odpirajo se torej novi svetli horizonti - ali pa je tudi realna prihodnost v resnici tako svetla?

Vse se začne s kranjsko klobaso in debato, da bomo Slovenci kot narod prav gotovo izumrli in kdo je za to kriv. Maks ima na sumu Slovake... Sveža gosta sta tokrat Jodl in Krempl, prava slovenska dedca, za katera se izkaže, da se prav rada norce delata iz "ta mestnih". Tokrat sta prišla "v mesto" med drugim tudi zato, ker se bo Jodlu rodil peti otrok. Udomačita se prav povsod, še posebej pa za šankom in šarmirata vse po vrsti, še posebej ženske. Slednje pa Frenku nikakor ne gre v glavo:"Le kaj imata onadva, česar mestni fantje nimamo?"

To je zgodba o dveh sinovih burje, kraškem ovčarju Krasu, pastirskem psu in slovenskem volku, znamenitem Slavcu, začetniku volčjega tropa.

V Sloveniji živi skoraj 300.000 psov, od tega le še 900 kraških ovčarjev. Kraški ovčar ali kraševec je zadnja slovenska avtohtona pasma. Film spremlja Krasa od skotitve in pastirske male šole v psarni Pižmohtova v Cerkljanskem hribovju do kmetije Kržič nad Podpečjo, kjer pri enem letu postane pastirski pes in dobi svojo čredo. Film pa pripoveduje o še enem sinu burje – slovenskem volku. Vzporedna zgodba predstavi znamenitega Slavca, ki se je leta 2012 podal na 1000 kilometrov dolgo pot do Verone v Italiji, kjer se je po 130 letih spet oblikoval volčji trop. V filmu Krasa po starodavni pastirski metodi najprej vzgaja Emil Pižmoht, pravi šepetalec psom, na kmetiji Kržič pa ga prevzame mladi in nadarjeni Jožef Kržič, ki ga z očetom pripelje do konca pastirskega uka. V svet volka in po Slavčevi sledi vse do Verone gledalce popelje biolog dr. Miha Krofel, ki velja za enega največjih slovenskih in evropskih poznavalcev velikih zveri. V slovenskih gozdovih danes živi le še okrog 100 volkov.
Dokumentarni film Sinovi burje je nastal v produkciji Astral film v koprodukciji z RTVSLO in s podporo SFC. Scenarist in režiser je bil Miha Čelar, koscenarist Blaž Vehovar, direktor fotografije pa Rožle Breg.

Koncert André Rieu: Čarobni Maastricht je dve uri in pol dolg glasbeni dogodek Andréja Rieuja, ki je bil posnet v rodnem Maastrichtu leta 2017 ob 30-letnici njegovega Johann Strauss Orchestra. Nizozemski dirigent in violinist André Rieu bo predstavil izbor svojih najljubših pesmi ob spremljavi nepogrešljivega orkestra Johanna Straussa. Koncert vključuje izvedbe pesmi 'Halleluja', 'Tutti Frutti', 'Love Me Tender' in še mnogo drugih. Slišali boste trideset nepozabnih melodij pred navdušenim občinstvom. Glasbeni gostje bodo: Zither Frédéric Jenniges, The Platin Tenors, Jing Li, Shao Lin, Donij van Doorn, Anna Majchrzak, Stéphanie Detry, The Coriovallum Pipeband, Donij van Doorn in posebni zvezdniški gost David Hasselhoff.

Kaj se zgodi, ko z električnim avtomobilom zapeljemo v vodo? Mi smo to preverili v Pirenejih, na terenskem poligonu, ki ga lasti štirikratni prvak vztrajnostnega relija Dakar Nasser Al-Attiyah. Skoraj polmetrski blatni luži smo izpostavili baterije v dnu predserijske, zamaskirane toyote BZ4X, prvega Toyotinega polno električnega avta.

Po svetovnem prvenstvu slalomistov na divjih vodah se bodo za kolajne na letošnjem največjem tekmovanju potegovali še sprinterji na mirnih vodah. Med štirimi slovenskimi predstavniki ima največ možnosti za visoko uvrstitev kajakašica Anja Osterman, ki bo nastopila na 200 in 500 metrov. V svetovnem pokalu se je letos izkazal tudi Jošt Zakrajšek, ki se bo pomeril na 1000 in 5000 metrov. Med kajakaškimi dvosedi bosta na 500 metrov tekmovala tudi Rok Šmit in Vid Debeljak. Debeljak bo veslal še na 200, Šmid pa na 500 metrov. Na svetovnem prvenstvu v Halifaxu bo nastopila večina najboljših zadnjih let, saj se je po olimpijskih igrah poslovilo le malo tekmovalcev.

*****

V Ljubljani, prestolnici Slovenije, je v času socialistične Jugoslavije izhajal največkrat prepovedani časopis komunistične Evrope.

Tribuna je bila prepovedana ali zaplenjena kar devetkrat. Študentska Tribuna je bila trideset let trn v peti oblastnikov. Okrog nje so se zbirali mladi intelektualci, ki so zaznali možne demokratične premike v javnem prostoru. Njihov upor ni bil nikoli strogo političen, ampak je bil vselej povezan s kulturo oziroma njenimi najnovejšimi praksami v bolj liberalnih deželah. Zgodba o Tribuni je zgodba o svobodi, njenih mejah, družbenih in osebnih, je zgodba o pogumu, ki ga premore samo mladost. Toda pretekli čas vselej odmeva v današnjem in tudi Tribuna še vedno izhaja. Film je nastal v koprodukciji Tramal Films in RTV Slovenija. Kot soscenarista sta podpisana Maja in Mitja Čander, film je režiral Janez Burger.

Penny in Franziska se ravno odpravita na jutranji tek, ko iz bližnje stavbe zaslišita strel. Brezdomec jima pove, da se je na streho stavbe zatekel mlad par. Ko se sodelavki povzpneta na streho zapuščene stavbe, ju tam čaka osupljiv prizor. Fabian in Theresa sta tu zato, ker hočeta skupaj umreti.

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

Bit in Anže, "Nord brothers", kot ju kličejo domačini, si tokrat ogledujeta eno izmed sedmih čudes sveta, njuna mehiška dogodivščina pa se nadaljuje preko Meride in Tuluma. Mimogrede še obiščeta kraj, ki nosi enako ime kot priljubljena specialiteta, ki pa s krajem nima nič skupnega. V naravnem rezervatu se spoznata z dinozavri, na koncu poti pa si oddahneta na dolgih peščenih plažah Holbosha.

S številnimi gosti je v izštekanem večeru nastopilo 11 žanrsko raznolikih zasedb: SIDDHARTA, PETER LOVŠIN, NARAT, ZMELKOW, TRKAJ, APHRA TESLA, THE TIDE, RES NULLIUS, WEREFOX, FLIRT in NIET. Novo dimenzijo so nekaterim skladbam dodali člani SIMFONIČNEGA ORKESTRA RTV SLOVENIJA pod vodstvom dirigenta PATRIKA GREBLA.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov