Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 14. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 14. avg.

Ustanova Miva-Slovenija, ki deluje v okviru Misijonskega središča Slovenije, že več desetletij zbira sredstva za vozila v misijonih. Njihova prizadevanja bo predstavil Matjaž Križnar, ravnatelj Misijonskega središča Slovenije. Svoje izkušnje v misijonih pa so za nas orisali misijonarji: s. Urša Marinčič iz Ugande, Janez Mesec z Madagaskarja in s. Bogdana Kavčič iz Burundija.

Človeško telo vsebuje poleg svojih lastnih celic še več kot 100 trilijonov mikroorganizmov. Večina teh je v našem črevesju. Raziskave kažejo, da so z mikrobioto našega črevesja povezane številne bolezni. Raziskujejo tudi njen pomen pri covidu 19. V klinični študiji naj bi se izkazalo, da črevesna mikroflora pri akutnih bolnikih s covidom ni bila normalna.
Kako bi lahko odkrili, h katerim boleznim smo morda bolj nagnjeni, in jih še pravočasno preprečili? Ena od možnosti je presejalni test črevesnega mikrobioma.

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom mladega in obetavnega dirigenta, hkrati pa tudi diplomiranega pianista Simona Krečiča predstavil koncert klavirske glasbe. Poimenovali so ga »Noč klavirjev«, saj se je v enem večeru na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma predstavilo kar pet mladih pianistov in pet klavirskih koncertov. Pravi glasbeni maraton s prepoznavnimi klavirskimi deli velikih skladateljev: F. Liszta, C. Saint-Saënsa, S. Prokofjeva, A. Skrjabina in S. Rahmaninova. V tretji oddaji boste lahko slišali Prokofjeva Koncert za klavir in orkester v C-duru št. 3 v izvedbi pianista Ivana Ferčiča (1984).

Ivan Ferčič je glasbeno pot začel na GŠ v Mariboru, kjer se je učil igranja na harmoniko in klavir. Oba inštrumenta je zaključil na srednji stopnji glasbenega šolanja, nato pa se je posvetil specialističnemu študiju klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. V času študija se je udeleževal mednarodnih klavirskih seminarjev, ter javno nastopal tako po Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, Makedoniji, na Češkem in v Veliki Britaniji. V Pragi je leta 2009 zastopal državo Slovenijo na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov iz vseh članic Evropske Unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA. Na tekmovanju je prejel častno diplomo za izjemno interpretacijo Slik z razstave, Modesta Musorgskega.

Zveza delovnih invalidov Slovenije je letos praznovala 50. obletnico delovanja pod sloganom »Praznujemo preteklost, izboljšujemo prihodnost«. Pod njenim okriljem že od leta 1999 dalje poteka tradicionalna revija pevskih zborov, ki želi širši javnosti predstaviti ustvarjalno in intelektualno sposobnost invalidov, ter njihov prispevek k uresničevanju družbenega razvoja.Tako so se z glasbenim programom že enaindvajsetič predstavili pevski zbori, ki delujejo v okviru društev invalidov ZDIS iz celotne Slovenije.

Posnetek zaključnega koncerta 39. poletnega tabora mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Tabor vsako leto v Izoli organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na njem pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov svoje veščine muziciranja izpopolnjujejo številni mladi godbeniki. Leta 2019 se je tabora udeležilo več kot 110 mladih glasbenikov, starih od 12do 22 let. Na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji je Slovenski mladinski pihalni orkester pod vodstvom dirigenta Gašperja Salobirja predstavil glasbo Giuseppa Verdija (Moč usode) in Ruija Rodriguesa (Potovanje z balonom). Slovenski mladinski pihalni orkester Musica creativa sestavljajo godbeniki tabora in njihovi mentorji. Režija Aljaž Bastič.

Nataša je razburjena: kot vse kaže bo hotelski nivo v nebeške višave dokončno dvignila Cerkev poslednje skušnjave. Sploh v hotelu vlada popolna zmeda, saj so ga napolnili udeleženci kongresa bioenergetikov. Hotel je, po njihovih strokovnih meritvah, poln negativne energije in škodljivih sevanj. Novica vpliva prav na vse junake: na njihovo zdravje, počutje in izgled. Stanje je brezupno in drvi v zanesljivo katastrofo, dokler jih ne odreši Ava, ki ji ne sevanja ne energije ne pridejo do živega. Skrivnost nedotakljivosti v starodavni borbi proti zlu je nasledila od šarplaninskih prednikov po moževi strani. In skrivnost je celo naprodaj....

V Mijino ženitno posredovalnico vstopi privlačen mlad moški, Egon, in ona se v trenutku zagreje zanj. Žal pa Egon ne išče žene - ampak je uspešen pravnik, ki si bo z njo delil pisarno, ker je Mia v zaostanku z najemnino. Druga slaba novica pa je, da je Egon specializiran odvetnik za ločitve. Pisarno si torej po novem delita ženitna posredovalnica in odvetnik za ločitve!

Justin, Scott in Andre se na poti iz Mongolije na Islandijo ustavijo še na Ferskih otokih, prespijo pri dobrih ljudeh in pomagajo obnavljati staro vas. Na Islandiji pa se proti njim zaroti vreme. Ves čas dežuje, kar jim nagaja pri vožnji, ogledu ledenika, plezanju po njem in obisku kraterja ognjenika. Justin za to krivi škrate, v katere verjamejo otočani. Ko so končno na suhem, zlezejo celo v lavno cev v podzemni jami. Po mrzlem otoku pa bo naslednja postaja – vroča Afrika!

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici.

Tokrat sta naša junaka Bit in Anže popotniško zastavo zapičila v Severni Ameriki. Ampak ne jim povedati, ker so precej ponosni, ko je govora o zastavah. Njuna pot se začne v mestu, ki nikoli ne spi – New Yorku. Tam spoznavata, kako odprti so Američani in kako hitro so pripravljeni priskočiti na pomoč. Pot nadaljujeta skozi Fiiladelfijo, ki ju s svojo surovostjo pretrese do kosti. Zadnja popotna točka tokratne epizode pa je Baltimore.

*****

Oči športne javnosti so usmerjene v München, na združena evropska prvenstva kar 9 športov: atletike, kolesarstva, gimnastike, kajaka in kanuja na mirnih vodah, odbojke na mivki, športnega plezanja, namiznega tenisa, veslanja in triatlona.
Eden od vrhuncev bo moška cestna kolesarska dirka, v karavani bo tudi močna slovenska zasedba. Vodja osemčlanske ekipe bo izkušeni Luka Mezgec, med drugimi pa bodo tekmovali tudi Jan Tratnik, Domen Novak in Kristjan Koren.

Drugi dan bojev za medalje na evropskem prvenstvu v športnem plezanju se bodo odličja delila v ženskem balvanskem plezanju s prvo favoritinjo Janjo Garnbret in v moškem težavnostnem plezanju, kjer veliko pričakujemo od Luke Potočarja.

Rim bo gostil evropsko prvenstvo v vodnih športih. Slovenija bo imela največ predstavnikov v bazenskem delu, sedem, dve plavalki bosta tekmovali v daljinskem plavanju, prvič pa bo imela Slovenija svojo predstavnico tudi v umetnostnem plavanju.
Prvenstvo bo na znamenitem kompleksu Foro Italico, ki je gostil že olimpijske igre 1960. Leta 2009 je na tem bazenu padlo kar 43 svetovnih rekordov, v obdobju hitrih visokotehnoloških kopalk.

Nedelja je dan, ko je na sporedu ženski finale na 200 m kravl, disciplina, v kateri se lahko nadejamo tudi medalje za slovenski tabor. V igri zanjo bosta Janja Šegel in Katja Fain. Veliko zanimanja je vedno tudi za moški finale 100 m delfin.

Drugi dan bojev za medalje na evropskem prvenstvu v športnem plezanju se bodo odličja delila v ženskem balvanskem plezanju s prvo favoritinjo Janjo Garnbret in v moškem težavnostnem plezanju, kjer veliko pričakujemo od Luke Potočarja.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Sodna obravnava glede skrbništva se končno lahko začne. Dácil najdejo in Candela upa, da bodo težave rešili na miren način. Toda prepiri med Lucío in Gasparjem so vedno bolj siloviti in krotiti ju ne moreta niti njuna odvetnika. Candelo dogajanje prizadene bolj, kot si upa priznati. Díaz kljub pritiskom noče prodati zemljišča. Plantažo namerava zapustiti hčerki, da bi družinski posel vodila naprej.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Joker komaj čaka, da v svoji druži pozdravi mikrobiologa Marka Kozjeka iz Ljubljane. Ko ima čas, zelo rad kuha in obožuje kavo s sadnim okusom. Rad ima morje, zato je pred leti naredil izpit za čoln. Sedaj se uči še jadrati. S punco se rada, z motorjem ali brez, podata tudi na daljša potovanja. Njegova pomoč bo študijski kolega in prijatelj Tim Prezelj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov