Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 20. avg.

*****

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Franc Hladnik je zasnoval eno od ljubljanskih znamenitosti - Botanični vrt. Nastal je leta 1810 in je najstarejša naravoslovna znanstvena ustanova na Slovenskem. Hladnik je vanj zasadil prve rastline. Do pozne starosti je preučeval rastline in poučeval.

Prof. dr. Zora Konjajev, upokojena zdravnica, je kljub častitljivim letom (1921. je bila rojena) še vedno kritična opazovalka družbe, ki jo motri tudi skozi optiko bogatih izkušenj v lastnem življenju.

Rojena je bila v glasbeni družini Stritarjev in ob začetku druge svetovne vojne je kot študentka medicine vstopila v Osvobodilno fronto. Njen takratni mož, študent in športnik Cveto Močnik, narodni heroj, je padel in tako je že pri dvaindvajsetih ovdovela. Zaradi izdaje se je morala z dojenčkom, ki ga mož, partizan Florijan, nikoli ni videl, umakniti iz Ljubljane. Delovala je v bolnici Kanižarica na osvobojenem ozemlju v Beli krajini in bila tam instrumentarka tudi pri operaciji komandanta Franca Rozmana-Staneta, po nesreči, zaradi katere je umrl. V partizanih so bili tudi obe sestri, Bogdana in Nada ter brat Bine. Po vojni se je znova poročila s sinom ruskih emigrantov, agronomom dr. Aleksandrom Konjajevim.
Po končanem študiju se je kot zdravnica, znanstvenica in univerzitetna profesorica vsa posvetila pediatriji in predvsem neonatologiji.
Izjemna pripoved dr. Zore Konjajeve pomeni skozi njena osebna doživetja tudi poklon vrhunski drži slovenskih zdravnikov in medicincev, ki so predano sodelovali v osvobodilnem gibanju. 225 zdravnikov in zdravnic ter 267 študentov in študentk medicine se je odzvalo pozivu Osvobodilne fronte, kar 45 zdravnikov in 54 študentov medicine, ki so delovali v partizanskih bolnišnicah in v partizanskih enotah, je padlo v bojih ali bilo ubitih. Sistem slovenskega partizanskega zdravstva z 247 bolnišnicami, v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev, pa predstavlja fenomen, ki mu ne bi mogli najti primerjave nikjer na svetu. Le 14 bolnišničnih postojank je bilo odkritih. 164 ranjencev v njih so okupatorji in domobranci pobili. Med vojno so na osvobojenih ozemljih delovale tudi tri civilne bolnišnice, v Kočevskem Rogu pa tudi porodnišnica, v kateri je, sredi gozdov, prišlo na svet 54 novorojenčkov.
In hkrati je pripoved prof. dr. Zore Konjajev tudi slavospev in zahvala Belokranjcem in njihovi pomembni vlogi v času, ko je bilo med narodnoosvobodilnim bojem tam osvobojeno ozemlje.

Mia in Egon vidita, da njun zamotan odnos vnaša zmedo med kliente dveh tako različnih poslovalnic, zato se zmenita za kompromis. Mia želi za čakalnico ženitne posredovalnice večji del pisarnev kar na njeno presenečenje, Egon prijazno privoli. Mija je začudena, harmonija pa se poruši s prihodom July: po uspešni ločitvi ta postane Egonova tajnica.

Mia se zave, kako malo ve o Egonu. Je poročen? Ima otroke? Odloči se, da bo njegovo zasebno življenje podrobneje raziskala. Na srečo najde pri July nekaj fotografij, na katerih je Egon z mlado žensko - dekletom ali celo ženo? Miin dan je popolnoma pokvarjen, ko se dekle s fotografije pojavi v Egonovi pisarni.

Medkulturni mediator je več kot samo prevajalec, saj predstavlja most med dvema kulturama. Priseljencem omogoča, da se uspešno vključijo v novo okolje. Poleg tolmačenja jim pomaga spoznavati družbo in njene navade. Do nedavnega za ta poklic ni bilo formalne izobrazbe, čeprav je uvrščen med poklice prihodnosti.

Na televizijske ekrane se vračajo testni vozniki iz vrst gledalcev Avtomobilnosti. Tokrat so testirali Peugeotovo inovativno ureditev voznikovega delovnega okolja, ki mu pravijo i-cockpit. Značilnost so visoko nameščeni merilniki in izredno majhen volanski obroč, dodatek pa je 3D prikaz podatkov, ki pomembnejše podatke prikaže bližje kot manj pomembne. Gledalci Avotmobilnosti so izpostavili kar nekaj nepričakovanih prednosti in izzivov takšnega kokpita.

V olimpijskem parku v bavarski prestolnici bodo na evropskem prvenstvu tekmovale tudi gorske kolesarke v olimpijskem krosu. Na startu bo tudi najboljša Slovenka Tanja Žakelj.

V okviru evropskih prvenstev v Münchnu se je končuje tudi 37. evropsko prvenstvo v namiznem tenisu. Na njem nastopajo štirje slovenski igralci in tri igralke. Po dolgih letih bo reprezentanca brez Bojana Tokića, ki je v samostojni Sloveniji osvojil dve bronasti odličji v igrah dvojic, leta 2011 pa je bil bronast med posamezniki. Prvo ime slovenske vrste je zagotovo Darko Jorgić, ki bo na turnirju drugi nosilec in je eden glavnih kandidatov za odličje.

*****

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, ki začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo, se bo v Mariboru pomerila z avstrijsko izbrano vrsto. Novi selektor ženske reprezentance, priznani italijanski strokovnjak Marco Bonitta, ki je pred leti Italijanke popeljal do naslova svetovnih prvakinj, bo močno pomlajeno slovensko izbrano vrsto poskušal popeljati na tretje evropsko prvenstvo. Na druženje najboljših ekip stare celine, ki ga bodo prihodnje leto gostile Belgija, Italija, Estonija in Nemčija, se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz skupine, v kateri so poleg Slovenk in Avstrijk še Azerbajdžanke in Gruzijke.

V sobotnem atletskem večeru na prvenstvu stare celine se bodo atleti in atletinje merili za kolajne v petih disciplinah. Čudežni Šved Duplantis je prvi favorit v skoku s palico. V metu kopja pri dekletih je krog kandidatk za zmago precej bolj širok in pisan. Kot vselej bosta veliko pozornosti deležna tudi finalna teka 4 x 400 metrov, vendar če bo med finalistkami preizkušnje na 800 metrov Anita Horvat, bo Slovenija najbolj na trnih 15 minut čez 20., ko bo start tega teka.

Naša junaka Bit in Anže v tokratni oddaji pot začenjata v prestolnici "nove" celine. Tam pa ju bolj kot Bela hiša in ostalo kolesje ameriške birokracije navduši nadvse napredna trgovina.
Pot nadaljujeta skozi Vzhodno Virginijo, kjer se jima izpolni ena izmed otroških želja, poleg tega pa si pripravita pravo slovensko kavo - z mogočnim razgledom. Da ju Američani sprejmejo za čisto svoja, si spotoma kupita še pravo pravcato orožje.

Talibani so prevzeli Afganistan, grožnja Islamske države in Al Kajde pa se krepi. Novinar Nadžibulah Kurajši na terenu razišče, kako se med afganistanskim prebivalstvom širita negotovost in strah, ter osvetli ozadja, ki so privedla do poraza in umika Združenih držav Amerike ter vrnitve talibanov.

AFGHANISTAN: LIFE AND DEATH UNDER THE TALIBAN / Velika Britanija / 2021

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov